makarony - 24536 przepisów (strona:390/1636)

Makaron linguine z anchois 92

Niecodzienne połączenie makaronu z Genui z chlebem. Pozytywne zaskoczenie. Składniki 400 g makaronu linguine 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 8 filecików anchois świeży chleb typu włoskiego 1 garść posiekanej natki pietruszki Przygotowanie   Makaron ugotowałem według przepisu na opakowaniu. Odcedziłem. Ze świeżego chleba wyciąłem miąższ, który pokruszyłem (półtora szklanki ). Na dużej patelni rozgrzałem oliwę, podsmażyłem przez minutę posiekany czosnek(...)oraz anchois. Dorzuciłem chleb, smażyłem 0k. 7 minut, aż chleb zrumienił. Wrzuciłem makaron, wymieszałem. Wyłożyłem na talerze, posypałem natką

R'n'G Kitchen
Indyk w sosie śmietanowo - paprykowym z makaronem i warzywami 170

indyka, bo później chwilkę tylko posiedziała w bujaczku i obiad praktycznie robiłam z nią na rekach. Taki to już los nas mam ;)))). Dałyśmy radę, na szybko powstało danie z makaronem, cukinią, do tego czarne oliwki, kukurydza i kilka kaparów. Trochę śmietanki, papryka słodka wędzona i cheddar. Obiad został ogarnięty :))) Składniki: 2 filety z indyka 1/2 cukinii kukurydza czarne oliwki kapary(...)cheddar ząbek czosnku papryka słodka wędzona kurkuma sól pieprz 1/2 szklanki śmietana 30 % makaron kokardki natka pietruszki Indyka wcześniej pokroiłam, do miseczki dałam łyżkę oliwy, trochę kurkumy, papryki wędzonej, sól i pieprz. Wymieszałam, dołożyłam indyka i jeszcze raz wszystko zamieszałam. Dzięki temu indyk był później bardzo mięciutki. Ugotowałam makaron. Na patelni rozgrzałam olej kokosowy, wrzuciłam indyka, pokrojoną cukinię, czosnek

kruche babeczki
Makaron gryczany z bobem w sosie miętowym. Dietetyczny obiad 172

czas! Szparagi, truskawki, poziomki, czereśnie, fasolka, młody bób, botwinka ... można by tak wymieniać w nieskończoność! Dzisiaj mój talerz, też jest iście zielony! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 średnia cukinia - 2 porcje makaronu soba ( z mąki gryczanej) - mięta świeża - bazylia świeża - 300 g młodego bobu obgotowanego - 3 ząbki czosnku - 1 chlust białego wina - oliwa z oliwek z chili - kilka kropel soku z cytryny(...)sól, pieprz Makaron gotujemy all dente.  Rozgrzewamy dużą patelnię lub woka, wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i obgotowany bób, podsmażamy około 6 minut. Podlewamy winem, dodajemy miętę i pokrojoną na "spaghetti" cukinię (bez problemu zrobisz to łopatką, która kroi warzywa w cieniutkie jak makaron spaghetti paseczki, jeśli nie masz pokrój cukinie w drobne paseczki), mieszamy

SMYKWKUCHNI
Makaron z bobem i tuńczykiem 157

przepis to coś pomiędzy sałatką, a dość lekkim daniem obiadowym. Nie ma ciężkiego sosu, makaron sprawia, że syci, a bób i tuńczyk nadają lekkości, stąd świetnie nada się do zabrania do pracy.  Zainspirowałam się przepisem Biedronki z gazetki „Nowe przepisy prosto z Włoch”. Ps. Do swojego dania poza sezonem możecie wykorzystać także bób mrożony. Wtedy zależy w jakiej wersji(...)łupinek, to wystarczy wrzucić go na patelnię wraz z tuńczykiem, bez uprzedniego gotowania. Czasami jest dostępny w Biedronce. Gotowanie za głosowanie - klik Składniki na 2 porcje: 150-180g makaronu - u mnie ochi di lupo, możecie zastąpić penne 200g bobu 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju 1 czerwona cebula 1 łyżka

Fabryka pomysłów
Tagliatelle truskawkowe 110

Sezon w pełni, truskawki coraz tańsze. Najlepiej użyć owoców z zaufanego źródła, a własne są najlepsze. Kolejny obiad na słodko <3    Składniki 300 g makaronu tagliatelle 200 g świeżych truskawek 2 łyżki słodkiej śmietany 1 łyżka cukru trzcinowego   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy(...)przelewamy zimną wodą), przekładamy do garnka. W między czasie: Truskawki myjemy, szypułkujemy, i razem z cukrem oraz śmietaną blendujemy. Sos dodajemy do makaronu, dokładnie łączymy z makaronem. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Makaron z tuńczykiem i cukinią 164

sobie myślę, że biedni oni chyba kiedy muszą jeść według moich smaków... tzn. dużo warzyw,  ziarna, kasze... Ale nie skarżą się, więc chyba źle nie jest... Np. makaron z dzisiejszego przepisu bardzo lubią :-) Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu :-) SKŁADNIKI ok. 300 g makaronu (kokardki, świderki, rurki, kolanka... jaki tylko lubicie) 2 puszki tuńczyka w oleju(...)mała cukinia 200 g śmietany 30% 100 g startej mozzarelli 1 pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka grubego szczypioru 2 ząbki czosnku sól ziołowa, pieprz starty grana padano  Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej, czosnek przeciskamy przez praskę, natkę i szczypior drobno siekamy. Lekko odsączonego tuńczyka wkładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy czosnek i chwilę

Czary - gary w kuchni
Zapiekanka z brokułem (dla wegetarian i nie tylko;)) 158

tych ochach i achach, nie ulega wątpliwości, że danie to pojawi się na kuchennym stole częściej :) Za przepis dziękuję Monique:) Zapiekanka z brokułem ( porcja rodzinna): fot. Izabela Magdalena 1 makaron - kolanka lub świderki - ugotować zgodnie z zaleceniem na opakowaniu 1-2 paczki sosu grzybowego lub pieczarkowego rozprowadzić w wodzie (1,5 szkl. wody) - wymieszać z makaronem 400-500 gram pieczarek(...)ugotować, pokroić w różyczki. 30 dkg żółtego sera - zetrzeć na tarce o grubych oczkach zielona pietruszka - posiekać drobniutko Poszczególne składniki układajcie w żaroodpornym naczyniu warstwami: - na samo dno wrzućcie makaron wymieszany z sosem (możecie go jeszcze doprawić solą ziołową lub pieprzem), - przysmażone pomidory z cebulą i pieczarkami, - ugotowany i podzielony na cząstki brokuł, - pietruszka, - całość posypać żółtym serem. Pamiętajcie proszę

Kuchnia smaków
Makaron z sosem pomidorowo- paprykowym z natką pietruszki, orzeszkami pinii i parmezanem 99

Przepyszny, lekki makaron z prostym sosem warzywnym na bazie czerwonego wina z dodatkiem orzeszków pinii i parmezanu. Idealne danie w sezonie letnim. Składniki (na 1 porcję): 1/2 szklanki makaronu (użyłam bezglutenowego) 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej papryki 1/2 lamki czerwonego, wytrawnego wina 1/2 cebuli 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu(...)pęczka natki pietruszki 1 łyżka orzeszków pinii 1 łyżka startego parmezanu Makaron gotuję al dente według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną cebulkę i czosnek przez minutę. Dodaję pokrojoną paprykę. Smażę kilka minut. Pomidora obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do warzyw. Wlewam wino, redukuję. Dodaję bulion

Mango Papaja
Zapiekanka z makaronem i szparagami 200

wykorzystać szparagi. Żeby nie było tak jak zawsze, a równie smacznie i szybko. I tak oto powstała ta zapiekanka :) Składniki: pęczek białych szparagów 30 dag pieczarek 20-25 dag makaronu 15 dag żółtego sera Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1-2 łyżki mąki 3/4 szklanki wywaru ze szparagów 1/3 kubka mleka sól, pieprz, cukier, vegeta Szparagi obrać i ugotować(...)miękkości w wodzie z solą, cukrem i odrobiną masła. Odcedzić, wywar zachować. Pokroić na mniejsze kawałki (ja pokroiłam na połówki przez co gotową zapiekankę trudniej było podzielić). Makaron ugotować aby był al dente. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć, aż będą miękkie. Gotowy makaron wymieszać z pieczarkami i szparagami. Przygotować sos. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę. Nie przerywając

My simple kitchen
Makaron z pieczarkami i cebulą 134

Dzisiaj danie dla zwolenników pieczarek i podsmażanej cebuli. Danie proste, aromatyczne i pełne smaku. Zapraszam na makaron fusilli z pieczarkami i cebulą.  Składniki (2 porcje): 2 średnie cebule około 6 łyżek oliwy extra vergine 500 g małych pieczarek pieprz sól 220 g makaronu fusilli (świderki) Wykonanie: Do dania wykorzystujemy największą patelnię, jaka mamy w domu. Cebulę kroimy w kostkę(...)minut, aż pieczarki zmiękną. W międzyczasie całość doprawiamy pieprzem i solą. Podczas podsmażania pieczarki często mieszamy. Jeśli grzyby puszczą trochę wody, należy ją odparować, a następnie grzyby podsmażyć. Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie.  Odcedzony makaron dodajemy na patelnię, do grzybów, całość mieszamy i podajemy. Smacznego

Smak mojego domu
Spaghetti aglio e olio 153

Aglio e olio, to tradycyjna włoska potrawa składająca się głównie z 3 banalnych składników: makaronu spaghetti, czosnku (aglio) i oliwy (olio), które w końcowym efekcie tworzą magiczną, a wręcz niesamowitą harmonię smaków! Czasami, dla zwiększenia doznań smakowych całość posypuje się parmezanem lub dodaje się pikantną papryczkę chili oraz natkę pietruszki i taką właśnie 'bogatą', 5-cio składnikową wersję ja dziś(...)serwuję. Danie szybkie, tanie, proste, a przy tym z klasą :))) 2 porcje: * makaron- około 200 g (suchego) * oliwa z oliwek- 4 łyżki * czosnek- 4 ząbki * papryczka chili- 1/2 (jeżeli lubicie na ostro, to wykorzystać całą 1 szt.) * natka pietruszki- pół pęczka * sól, pieprz- do smaku W osolonej wodzie ugotować makaron, koniecznie al dente. W międzyczasie czosnek pokroić w plasterki

Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti z letnimi warzywami w sosie śmietanowo- serowym 150

dzisiejszy obiad proponuję pyszny makaron z warzywami duszony w sosie śmietanowo- serowym. Potrawę warto przygotować szczególnie latem, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw i kiedy chcemy przygotować coś na "szybko", bo nie chce nam się długo stać przy garach.  SKŁADNIKI: 250g makaronu spaghetti, 1 cukinia, 1 papryka czerwona, 100g pomidorków cherry, 1 cebula, 1 szklanka śmietany 30%, 50g sera(...)żółtego, 4 łyżki oliwy, oregano, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Makaron spaghetti gotuję al dente w osolonej wodzie. 2. Cukinię i paprykę kroję w paski. Cebulę kroję w kostkę. Ser żółty ścieram na tarce o małych otworach. 3. Na oliwie szklę cebulę. Do cebuli dodaję cukinię, paprykę i pomidorki cherry. Smażę około 10 minut. Warzywa zalewam śmietaną i dodaję żółty

Tradycyjna kuchnia Kasi
Łazanki z młodą kapustą 110

Łazanki z kapustą, ale możecie do tego dania wykorzystać dowolny makaron i zawsze będzie smacznie. Jeśli nie macie ochoty na makaron to kapustę możecie podać jako oddzielne danie. Ja jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju dań z kapustą. Taka ze mnie kapuściana kobietka :) Zapraszam również po przepis na kapustę z kiełbaską . Składniki 1 opakowanie makaronu typu łazanki 1 główka młodej kapusty(...)półplasterki. Dodać wodę , cukier, sól i pieprz i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.Kiedy warzywa będą miękkie dodać  koperek i wymieszać. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z kapustą. łazanki z młodą kapustą

O kuchni z uczuciem
Makaron soba ze szparagami i truskawkami w sosie na bazie cydru 171

Letni delikatny i lekkostrawny obiad! Przepyszny makaron soba ze szparagami i truskawkami w sosie na bazie cydru. Uwielbiam szparagi, najbardziej lubię  zielone cienkie, lubię je łączyć z różnymi składnikami, ale wydaje mi się, że szparag kocha sąsiedztwo masła, oliwy z oliwek i czosnku, lubi też świeże zioła jak bazylia, tymianek, mięta czy natka pietruszki. Lubi też wino białe wytrawne(...)się uczę od tych starszych, ale miło mi było podzielić się swoim doświadczeniem. Zatem dzisiaj dziele się kolejnym przepisem, co i jak sprawdźcie dalej sami! Zapraszam! SKŁADNIKI: - porcja makaronu soba - 2-3 ząbki czosnku - mały pęczek natki pietruszki - lampka cydru - 1 łyżeczka masła - 3 łyżki greckiej oliwy z oliwek  - 12 dojrzałych truskawek -sól himalajska WYKONANIE: - makaron ugotuj według instrukcji

SMYKWKUCHNI
Wytrawny czekoladowy makaron z sosem truskawkowym i burakami 115

Bywacie zapewne w Biedronce, więc rzucił Wam się w oczy czekoladowy makaron. Jest to podobno produkt na życzenie klientów, cóż w moim mieście zalega na półkach, więc kupiłam go za całe 1,99 zł. Jest w 100% wegański. Kilka dni mi zajęło wykombinowanie czegoś niebanalnego, i chyba mi się udało, bo nawet Nina była zachwycona obiadem, a dodam że jest(...)wytrawne danie. Jeżeli nie dostaniecie czekoladowego makaronu, to śmiało możecie to zastąpić zwykłym, a sos wzbogacić o 50 g gorzkiej czekolady. Składniki na 2-3 porcje: 200 g makaronu (waga suchego, przed ugotowaniem) około 300 g buraków (idealne byłby młode) 400-500 g truskawek 2 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego szczypta ostrej papryki pół łyżeczki

greenscarf