makarony - 24536 przepisów (strona:405/1636)

Ziarniste spaghetti 101

Składniki: makaron spaghetti (150 g) tahini  (2 łyżki) łuskane ziarna słonecznika (2 łyżki) łuskane pestki dyni (2 łyżki) orzeszki ziemne bez skorupek (4 łyżki) oliwa z oliwek woda sól Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Do gotującej się posolonej wody wlewamy łyżeczkę oliwy i wsypujemy makaron. Gotujemy mieszając co jakiś czas aż osiągniemy odpowiadający nam stopień miękkości(...)makaronu. Wtedy makaron odcedzamy. Dodajemy do niego pozostałe składniki (tahini, słonecznik, dynia i orzechy) i wszystko mieszamy w garnku podgrzewając jednocześnie

Weganka gotuje
Lasagne z marchewką 132

Składniki: marchewka (3 szt. duże) łuskane pestki dyni (2 łyżki) płatki migdałowe (2 łyżki) mleko owsiane (1 1/2 szklanki) mąka pszenna (3 łyżki) natka pietruszki (1 garść) makaron do lasagne (12 płatów) woda sól olej Czas przygotowania: 1 h Liczba porcji: 4 Przygotowanie: Marchewkę myjemy obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy płatki migdałowe i pestki dyni. Mieszamy(...)mieszamy do momentu, w którym powstanie gęsty sos. Wtedy dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy z sosem. Do gotującej się wody z odrobiną oleju i soli wkładamy 4 płaty makaronu. Gotujemy aż zmiękną. Wtedy wyjmujemy je i wrzucamy kolejne. Na dno brytfanki dajemy odrobinę oleju, a następnie układamy kolejne warstwy lasagne. Najpierw makaron, następnie marchewkę a na końcu

Weganka gotuje
Makaron z bobem 192

Dzisiaj studencki, szybki obiad - makaron z bobem, w sosie śmietanowym. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, jest to propozycja idealna. A że mamy teraz sezon na bób w pełni, to aż szkoda nie wykorzystać tej sytuacji. A zatem smacznego! Składniki na 1 porcję: pół cebuli 1 szkl. ugotowanego i obranego ze skórek bobu makaron- ilość odpowiednia(...)Bób gotujemy ok. 10-15 min (im młodszy bób, tym mniej czasu potrzebuje na ugotowanie). Następnie obieramy go ze skórek. W drugim garnku gotujemy wodę, po zagotowaniu której dodajemy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Potem dodajemy obrany bób i chwilę podsmażamy, po czym dodajemy śmietanę

psgotujemy
Makaron tagliatelle z kurkami, polędwiczką i winem w sosie śmietanowym 257

Sezon kurkowy czas zacząć ! Czekałam na niego z niecierpliwością. Kurki to moje ulubione grzyby, smakują mi w każdej postaci, z makaronem chyba najbardziej Dziś mam dla Was makaron tagliatelle z kurkami, polędwiczką i winem w sosie śmietanowym. Połączenie kurek i polędwiczki to zgrany duet, musicie spróbować ! Składniki: Makaron tagliatelle 200 g kurek 1 polędwiczka wieprzowa 1 średnia cebula(...)pieprzem. Obsmaż je dokładnie z każdej strony do zmiany koloru – około 2 – 3 minuty. Do kurek dodaj polędwiczkę i pietruszkę. Całość wymieszaj i gotuj 4 – 5 minut. Makaron ugotuj al dente i dodaj go do sosu, wymieszaj. Całość wyłóż na talerze. Wedle uznania – dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego

Moja pasja smaku
Makaron z kurkami w sosie winno- śmietanowym 216

Jeden z moich ulubionych sosów do makaronu. Kremowy, aromatyczny i pełen cudownych żółto-pomarańczowych kurek :) Świeże oregano fantastycznie komponuje się z kurkami, a białe wino idealnie dopełnia smak sosu. Koniecznie spróbujcie :) SKŁADNIKI (4 porcje) 300g świeżych kurek 2 nieduże cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny kila gałązek świeżego oregano 200 ml śmietany(...)białego wina sól świeżozmielony pieprz oliwa z oliwek paczka ulubionego makaronu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz ząbek czosnku. Delikatnie szklimy i następnie dodajemy dokładnie oczyszczone kurki oprószamy je solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny żeby zachowały kolor. Dusimy do momentu aż woda puszczona przez kurki odparuje. Dodajemy białe wino

DefinicjaSmaku
Letnia sałatka makaronowa z bobem 135

solo zamiast obiadu czy kolacji, jak i do dań z grilla - jako dodatek do posiłku na świeżym powietrzu będzie jak znalazł. Składniki  ( na dużą michę ) : 300 g ulubionego makaronu (u mnie casarecce ) 500 g bobu 200 g sera bałkańskiego lub sera feta 1 czerwona papryka 1 słoiczek czarnych oliwek bez pestek ½  pęczka mięty ogrodowej oliwa z oliwek(...)ząbki czosnku Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku, następnie przepłucz w zimnej wodzie. Bób ugotuj do miękkości (5-7 minut) i również przepłucz, aby był chłodny. Obierz go z łupinek. Paprykę umyj i wytnij gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Ser również pokrój w kostkę, oliwki zaś w plasterki. Miętę posiekaj. Wrzuć do miski razem z bobem i makaronem

Food Square
Wegański makaron w buraczanym purée i sezamem 225

komponuje się z burakiem. Smak moim zdaniem jest nie do przebicia i niestety porcja tego obiadu szybko znika z talerzy.  Składniki na 3-4 porcje: - 250-300g makaronu razowego (lub ryżowego) - 400-500g buraków - 2-3 ząbki czosnku - cebula - 2+1 łyżka oleju kokosowego - łyżeczka papryki słodkiej - łyżeczka suszonego oregano - sezam do posypania *opcjonalnie: kiełki brokuła, kulki(...)miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy.  Po ugotowaniu lub pieczeniu buraki kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misie blendera wraz z łyżką oleju kokosowego. Miksujemy na p urée. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na dwóch łyżkach oleju kokosowego do zeszklenia. Dodajemy zmiksowane buraki, paprykę i oregano

Be Fit Be Strong
Makaron z grzybami mun po chińsku 179

Makaron z grzybami mun po chińsku Składniki: - mięso z karkówki - 1 cebula - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 20g suszonych grzybów mun - 1/2 opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzyw (marchew, cebula, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, por, grzyby Mun, papryka) -1 łyżeczka przyprawy chińskiej: sól, kurkuma, pasternak, pieprz czarny, cukier, papryka, koper, kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, estragon, glutaminian (u mnie od Skworcu) - mielona(...)słodką czerwona papryka - mielone chilli - sól, pieprz ziarnisty czarny - makaron instant   dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Karkówkę kroję w kostkę, dodaję do niego jogurt i przyprawę chińską. Odstawiam na pół godziny. W tym czasie moczę suszone grzyby mun w wodzie. Dalej obsmażamy mięso na patelni. Osobno podsmażam drobno posiekaną cebulę na rumiano. Wszystko łączę wraz z pokrojonymi grzybami

Kuchnia co dnia
Włoska sałatka z sosem z musztardy Roleski 199

Makaron, salami, parmezan, pomidorki... i tak powstała pyszna, włoska sałatka. Do tego sos musztardowy i kolejna inspiracja do konkursu Roleskiego wykorzystana. Świetnie zastąpi obiad, szczególnie kiedy czasu brak:) Zapraszam również do innego interesującego konkursu, organizowanego przez firmę Roleski. Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł(...)Składniki (6-8 porcji): - 400 g makaronu ( u mnie uszka) - 100 g czarnych oliwek - 1 duża czerwona cebula - 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona - ok. 35 plasterków salami - 250 g pomidorków koktajlowych - 80 g startego parmezanu - 3 duże garści sezamu - suszona bazylia, sól, pieprz do smaku Sos: - 180 g jogurtu naruralnego - 3-6 łyżek musztardy stołowej Roleski - bazylia suszona, papryka

Corner With Recipes
Makaron z pistacjami, oliwkami i suszonymi pomidorami 143

World Pasta Day zobowiązuje, więc przedstawiam kolejny przepis pokazujący moje uwielbienie do makaronów ;). Pistacje połączyłam z oliwkami i suszonymi pomidorami, ale napewno bez tych dodatków ten przepis sprawdzi się równie dobrze. Połączenie makaronu z pistacjami znalazłam tutaj: klik! Składniki (3,4 porcje): - 400g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) - 1 szklanka obranych pistacji -  2 ząbki czosnku - oliwki, suszone pomidory(...)twardy ser - sok z jednej cytryny - 1/3 szklanki oliwy z oliwek/oleju - 2 suszone papryczki peperoncino bez pestek (tylko, jeśli lubicie ostre potrawy) - sól do smaku, suszona bazylia - niewielka ilość Makaron ugotować al dente. Zmielone pistacje wrzucić na patelnię z oliwą (niezbyt ciepłą). Dodać pokrojone lub wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwilę podsmażyć i dodać pokrojone na pół oliwki, pokrojone

Corner With Recipes
Szpinakowa frittata z makaronem 180

Klasyczne połączenie smaków, do tego makaron, jajka i wyszła frittata inna niż wszystkie. Mam tak, że jeśli do potrawy dodam szpinak, to po prostu nie może mi nie smakować . Obracanie takiej frittaty to wyższa szkoła jazdy, szczególnie przy dużej patelni. W takich momentach zazdroszczę posiadaczom patelni ze zdejmowalną rączką, którą można włożyć do piekarnika :) Składniki: - 100 g makaronu ( u mnie(...)pomidor - 1 sprasowany ząbek czosnku - sól, pieprz do smaku - bazylia suszona (1 łyżka) , papryka słodka (1 łyżeczka), chili cayenne (1/4 łyżeczki chili cayenne), szczypta oregano - olej rzepakowy do smażenia Makaron ugotuj al dente. Pomidora pokrój w kostkę, szpinak rozmroź. W misce rozbij jajka, dodaj szpinak, czosnek, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Dodaj pokruszoną fetę, makaron i pomidora. Wszystko dokładnie wymieszaj

Corner With Recipes
Spaghetti z sosem z czerwonej soczewicy, szpinaku i tajską pastą curry 164

Połączenie kuchni indyjskiej, tajskiej i makaronu wyszło pysznie! Spaghetti z dalem z czerwonej soczewicy i pastą curry powstało specjalnie na konkurs na durszlaku. Dobrze, że postanowiłam pokombinować, bo inaczej nie wymyśliłabym tego połączenia :). Niestety jeszcze nie pogodziłam się z mleczkiem kokosowym, więc zastąpiłam je fetą, ale klasycznie z mleczkiem też będzie pysznie :) Składniki: - 400 g makaronu spaghetti(...)pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj. Dopraw słodką i ostrą papryką, pieprzem ziołowym, chili cayenne, szczyptą soli i cukru. Podduś przez około 10 minut, czasami mieszając. W tym czasie ugotuj makaron np. spaghetti. Po tym czasie dodaj wodę, wymieszaj i dodaj szpinak. Duś przez kolejne 10 minut, a na koniec dodaj pokruszoną fetę i mieszaj, aż konsystencja będzie kremowa. Ugotowany makaron

Corner With Recipes
Chow mein z kurczakiem i warzywami 162

Chow Mein jest to rodzaj makaronu używanego w kuchni chińskiej, gotuje się go tylko 3 minuty. Cała potrawa jest w stylu stir-fry (smaż i mieszaj).  I tak po kolei smażymy wszystkie składniki przez około 2 minuty. Na koniec doprawiamy sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Danie przygotowuje się szybko, więc jest idealne kiedy mamy mało czasu. Składniki(...)porcje: ze strony Kwesia Smaku 100 g makaronu Chow Mein 1 filet z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 marchewki 1 ząbek czosnku szczypiorek 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki białego pieprzu Makaron ugotować, odcedzić. Czosnek posiekać. Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę i paprykę pokroić w cienkie słupki

Moja Galeria Smaku
Spaghetti z groszkiem i kozim serem 198

Makaron z groszkiem w kremowym sosie z koziego sera, kremówki i jogurtu. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu spaghetti 25 g (2 plastry) wędzonego boczku 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina 50 ml śmietany 30% 50 ml jogurtu naturalnego 1/4 bulionu warzywnego 100 g koziego sera kremowego 1 szklanka groszku, rozmrożonego skórka otarta(...)cytryny natka pietruszki sól, pieprz Wstawić makaron do gotowania. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, włożyć boczek, smażyć chwilkę, aż się wytopi. Cebulę i czosnek posiekać. Dodać do boczku, podsmażyć. Zalać winem, jogurtem, śmietaną i bulionem. Zredukować o połowę. Dodać groszek oraz ser kozi. Mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gotowy sos wymieszać

Moja Galeria Smaku
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki 114

sól, pieprz 1-2 garści natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 20 g tartego parmezanu, u mnie Dziugas 150 g makaronu spaghetti Szparagi posmarować odrobiną oliwy, posolić i popieprzyć.  Smażyć na patelni grillowej przez 10 minut. Ostudzić, pokroić na kawałki. Makaron ugotować al dente. Odcedzić, zachować około 1 szklankę wody(...)gotowania. Szparagi zmiksować w blenderze z natką pietruszki, posiekanym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu. Dolać po trochu (jeżeli trzeba) wody z ugotowanego makaronu do zielonego pesto. Pesto wymieszać z makaronem i gotowe:) Smacznego

Moja Galeria Smaku