makarony - 24536 przepisów (strona:179/1636)

Makaron domowy 139

Dzisiaj mam dla Was przepis na domowy makaron bez maszynki. Robiony całkowicie ręcznie. Zasada zrobienia makaronu jest bardzo prosta. Na każde 100 g mąki dajemy 1 jajko. Jeśli chcemy zrobić z kg mąki dajemy 10 jajek. Zrobienie makaronu wymaga od nas dużo wysiłku nie tylko przy zagniataniu ciasta, ale i przy wałkowaniu. Przechowuję dobrze wysuszony makaron w torebkach papierowych. Składniki(...)Ułożyć po trzy lub cztery jeden na drugim i kroić drobno paseczki pod skosem. Drugi sposób to przeciąć placek w połowie, zwinąć rulonik i kroić cieniutko pod skosem. Pokrojony makaron wysuszyć. Od czasu do czasu poobracać go, aby wyschnął. Po wysuszeniu można przechowywać w papierowych torebkach. makaron domowy

O kuchni z uczuciem
Makaron z boczkiem i serem gorgonzola 138

Składniki: 250 g makaronu penne; 1 mała cebula; 1 ząbek czosnku; 125 g wędzonego boczku; 125 g sera gorgonzola; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 1/2 szklanki mleka; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; 1/2 pęczka natki pietruszki do oprószenia po wierzchu; Pieprz; Sól; Olej do smażenia.  Szklanka = 250 ml   Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie(...)dodać pokruszony ser gorgonzola. Wymieszać i podsmażać, aż ser całkowicie się rozpuści. Gotowy sos przyprawić solą (nie za dużo, boczek i ser są słone!) i pieprzem. Do gorącego, odcedzonego makaronu wlać sos i dokładnie wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, oprószony natką pietruszki. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób. Należy uważać

Gospodyni Miejska
Makaron lasagne z groszkiem, szparagami, mozzarellą i beszamelem 112

Pyszna propozycja na delikatny obiad ze szparagami. Zapieczone płaty makaronu lasagne z dodatkiem sera mozzarella, blanszowanym groszkiem i szparagi oraz z delikatnym sosem beszamelowym. Danie jest proste a jego wykonanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.  Składniki (na 2 porcje): 8 płatów makaronu lasagne  50 gram sera mozzarella  1 szklanka mrożonego groszku  1/2 pęczka szparag zielonych  sól(...)całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Szparagom odrywam zdrewniałe końce i kroję na mniejsze kawałki. Makaron gotuję we wrzątku przez 5 minut, na ostatnią minutę gotowania do tego samego garnka wrzucam mrożony groszek i szparagi. Wszystkie składniki odcedzam na sicie. W plastry makaronu zawijam pokrojone szparagi

Mango Papaja
Makaron z pesto z liści mięty i rzodkiewek ze szparagami i krewetkami marynowanymi w limonce 133

eksperymentuję i ostatnio udało mi się stworzyć doskonałe pesto ze zblanszowanych liści rzodkiewki i mięty z dodatkiem parmezanu, oleju z orzechów włoskich i migdałów. Takie pesto fantastycznie smakuje z makaronem, natomiast aby nie przyćmić jego smaku postanowiłam połączyć je z smażonymi krótko szparagami i orzeźwiającymi, limonkowymi krewetkami. Nie muszę dodawać, że smakowało to wyśmienicie? Drobny makaron Lubella, oblepiony doskonałym pesto(...)moimi ukochanymi szparagami zielonymi i krewetkami do perfekcyjne w swej prostocie połączenie do którego z chęcią nie raz wrócę.  Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka makaronu drobnego Lubella Mini rurki 5 warzyw  10 krewetek  marynata do krewetek: skórka otarta z jednej limonki, sok z 1/4 cytryny, sól i pieprz  12 szparag zielonych  oliwa z oliwek

Mango Papaja
Tagliatelle ze szparagami i boczkiem 133

Pyszny makaron tagliatelle ze szparagami i boczkiem w śmietanowym sosie z odrobiną parmezanu. Pazura dodaje cukinia podsmażona z czosnkiem.  Ktoś mądry kiedyś powiedział, że kuchnia musi pachnieć….jak nie pachnie, to nie smakuje. W 100% podpisuję się pod tym zdaniem. Uwielbiam używać czosnek i zioła, te mieszające się aromaty są zalążkiem przepysznych potraw.  Makaron tagliatelle ze szparagami(...)danie, które nie przysporzy Wam zbyt dużo pracy, a efekt będzie bardzo zadawalajacy.  Składniki:  Ilość poszczególnych składników dostosujcie do swoich potrzeb, podaje orientacyjną ilość na 2 porcje makaron tagliatelle, użyłam pełnoziarnistego około 300 g wędzony boczek 1 duży plaster o grubości około 3-4 mm 4-5 szt. szparagów kilka sztuk mini pomidorków 2 małe ząbki polskiego czosnku

Rusty Fork
Carbonara z zielonymi szparagami 125

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na moją ulubioną carbonarę tym razem z dodatkiem zielonych szparagów. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcje makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) - 5 zielonych szparagów - 150 g wędzonego boczku - 2 żółtka i 1 białko z jajek - szklankę startego parmezanu (szklanka 200 ml) - dużą szczyptę soli, pieprzu i oregano - dodatkowo tarty parmezan na wierzch(...)Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Boczek smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, do zrumienienia (ok. 5-7 minut). 3. W tym czasie obieramy szparagi do połowy ich wysokości i odcinamy twardą końcówkę. Następnie płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (główek szparagów nie ścieramy, dodajemy je w całości). 4. Następnie w dużej misce roztrzepujemy

Bez Cebuli
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym 111

Lubicie makaron? Ja bardzoooo A jedną z moich ulubionych makaronowych propozycji jest makaron z klopsikami w sosie pomidorowym. Jest dość prostu i szybki w przygotowaniu, więc spokojnie możecie go przygotować po powrocie z pracy. Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym: Składniki: 500g mielonego mięsa (ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 łyżka bułki tartej jajko 2 łyżki pestek słonecznika łyżeczka czosnku granulowanego(...)świeże oregano (można zastąpić suszonym) 500 ml passaty pomidorowej świeża bazylia 1 łyżka oliwa z oliwek opakowanie makaronu tagliatelle tarty parmezan pieprz sól Najpierw przygotujemy klopsiki. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, czosnek, pestki słonecznika, oregano, sól i pieprz. Całość dobrze mieszamy. Z mięsa formujemy małe kuleczki – takie wielkości orzech włoskiego (aby łatwej się Wam się formowało kuleczki

PatiGotuje
Czarny makaron z fasolką szparagową i pesto z czosnku niedźwiedziego. 150

jako pierwsze wypróbowałam... Moja córka zajadała się aż jej się uszy trzęsły i powiem, że to było zaskoczenie ogromne! Pesto smakuje wyśmienicie, ma idealną konsystencję która świetnie współgra z makaronem, pieczonymi ziemniakami czy innymi daniami.Te produkty i wiele innych możecie zamówić na stronie, polecam serdecznie! Ja przygotowałam danie makaronowe i powiem Wam, wyszło super! Składniki; 15 dag czarnego makaronu(...)szparagowej kilka pomidorów koktajlowych pół papryczki chili (bez nasionek) 3-4 łyżki pestek dyni 2-3 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego od Ryś podkarpacki 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie; Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy. Fasolkę oczyszczamy, dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Makaron przekładamy na  głęboką patelnię, dodajemy pesto i pokrojoną papryczkę

Radość kipiąca uśmiechem.
Szparagowe pesto. 167

Tradycyjne zawsze z bazylii i orzechów pinii, doskonałe do makaronów, ale również do mięsa czy kanapek. Pesto, bo o nim tu mowa, dziś do wykonania dosłownie ze wszystkiego co tylko się nada. Ogranicza nas tylko nasza własna wyobraźnia.  U mnie pesto z zielonych szparagów obowiązkowo pojawia się co roku. Poprzednio było dodatkiem do łososia, a dziś w nieco innej(...)kombinacji jest uzupełnieniem dania z makaronem. Polecam Wam również użyć takie szparagowe pesto jako smarowidło do kanapek czy naleśników. Zapewniam, że smakuje wybornie, jest też urozmaiceniem codziennej diety. Korzystajcie więc dopóki jeszcze są dostępne nasze rodzime szparagi. Na zdrowie. Pesto szparagowe z makaronem składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki tartego parmezanu 2 garście migdałów oliwa

Przysmaki Karolki
Makaron z mięsem i pieczarkami 142

Szybkie do wykonania i bardzo smaczne danie, idealne do przygotowania na obiad po powrocie z pracy. Taki obiad nie tylko łatwo przygotować, ale i na długo nas nasyci, gdyż makaron pełnoziarnisty w połączeniu z mięsem stopniowo dostarcza nam energii. Makaron ugotowany al'dente jest korzystny nawet dla osób będących na diecie, bo to nie on tuczy, tylko dodawane do niego(...)najedzeni i zaraz po posiłku nie dopada nas "wilczy" głód. Składniki: (3 - 4 porcje) 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 500 g małych pieczarek 200 g makaronu pełnoziarnistego świderki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka czosnku

Kuchcik gotuje
Rigatoni z mozzarellą, ziemią oliwkową i chipsami z mięty 163

Makarony 🍝  , zapewne większość   lubi gotować i na różne sposoby smakować.   Ich rodzajów i wzorów, a nawet kolorów, jest   mnóstwo do wyboru. 🌿🌾🍴😊😊 Ja  👩 , makaron  🍝  nawet z samym masłem ze smakiem zajadam, ale jednak do niego coś jeszcze dokładam. Tym razem z oliwkami, miętą zwykłą i pieprzową połączyłam i  mozzarelli dołożyłam . Składniki niby takie(...)zobaczcie 👀 przemianę oliwek i mięty , bo danie naprawdę wyszło niebanalne. Składniki na 4 porcje: ok. 100 g zielonych oliwek bez pestek, całych lub   w plasterkach, ok. 200 g makaronu rigatoni, świeże listki mięty, świeże listki mięty pieprzowej, olej rzepakowy do smażenia, ząbek czosnku, pieprz czarny mielony, 125 g mozzarelli. Przygotowanie: Ziemia oliwkowa: Oliwki przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną

Moniki Smakołyki
Sałatka z makaronem ryżowym, chińską mieszanką warzyw i piersią z kurczaka 246

Pomysł na wykorzystanie makaronu ryżowego - sałatka wraz z dodatkiem chińskiej mieszanki warzyw i smażonej piersi z kurczaka. Prosta oraz szybka do przygotowania. Sałatka bardzo smaczna i bezglutenowa :) Idealna przekąska na drugie śniadanie. Składniki: 1 opakowanie makaronu ryżowego (200 g) 1 duża pierś z kurczaka (około 300 g) 1 opakowanie chińskiej mieszanki warzyw 2-3 łyżki majonezu (bez glutenu) sól, pieprz(...)lodówki. Po upływie czasu, na dno patelni wylać odrobinę oleju i usmażyć piersi z kurczaka (z obu stron). Usmażone mięso ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. W międzyczasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zalać wrzącą wodą, odstawić na 3 minuty, odcedzić i ostudzić). Miękki makaron pokroić na 3-4 części. Na dno patelni wylać odrobinę oleju i dodać

Ugotować
Najprostsze i najsszybsze krewetki 92

taką okazję warto sięgnąć po przepis na najprostszą na świecie pastę, która dzięki dodatkowi krewetek zamienia się w iście restauracyjne danie. Przygotowanie całej potrawy zajmuje tylko tyle, ile ugotowanie makaronu. Dodatek soku z cytryny oraz listków rukoli sprawia, że całość jest niezwykle świeża i lekka. SKŁADNIKI (2-3 osób): 200 g krewetek 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego(...)zwykłego 200 ml śmietanki 12 lub 30 % 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz garść rukoli 10 pomidorków koktajlowych starty parmezan 200 g makaronu tagliatelle lub spaghetti Krewetki obieramy. Najpierw odrywamy główki i ściągamy pancerz. Na końcu wyciągamy ze środka jelito (czarna nitka). Główki i pancerzyki można zostawić i np. zamrozić. My robimy z nich wywar do wszelkich zup orientalnych

Kuchnia od dwojga
Makaron z serem taleggio i suszonymi pomidorami 227

Składniki: 250 g krótkiego makaronu (u mnie casarecce); 2 łyżki masła klarowanego; 2 łyżki słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 %; 200 g sera taleggio (waga po obraniu ze skóry); 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju; 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml   Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej(...)dodać pokrojone, suszone pomidory oraz łyżkę oleju ze słoika z pomidorami i wymieszać. Zestawić z ognia. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na patelnię z sosem wsypać gorący, odcedzony makaron i dokładnie wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób. "Taleggio to maślany, delikatny, półmiękki i subtelny

Gospodyni Miejska
Makaron domowy 183

Makaron domowy. Na kilo mąki różnej , ja mieszam zwykłą białą z pełnoziarnistą, dodaję czasem jak mam mąkę z pszenicy durum zwana semoliną. Dzięki niej makaron jest trwalszy i nie rozgotowuje się . W innym przypadku świeży makaron gotujemy krótko, jedną chwilę. Podsuszony gotujemy troszkę dłużej. Mieszamy już odcedzony z odrobiną oleju , aby się nie kleił.  Z kilograma mąki wychodzi dość(...)sporo makaronu, tak z 15 porcji. Do mąki dodajemy 8 średnich  jaj i 2 łyżki wody + tak około pół szklanki oliwy z oliwek. Można dodać szczyptę soli. Wszystko to razem dobrze wyrobić, bez robota może być trochę ciężko, gdyż ciasto jest dosyć twarde.  Gdy już mamy jednolitą kulę zawijamy ją w folię i zostawiamy na 30 minut, jest

Pasje Jolki