Pyszna propozycja na delikatny obiad ze szparagami. Zapieczone płaty makaronu lasagne z dodatkiem sera mozzarella, blanszowanym groszkiem i szparagi oraz z delikatnym sosem beszamelowym. Danie jest proste a jego wykonanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Składniki (na 2 porcje): 8 płatów makaronu lasagne 50 gram sera mozzarella 1 szklanka mrożonego groszku 1/2 pęczka szparag zielonych sól(...)całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Szparagom odrywam zdrewniałe końce i kroję na mniejsze kawałki. Makaron gotuję we wrzątku przez 5 minut, na ostatnią minutę gotowania do tego samego garnka wrzucam mrożony groszek i szparagi. Wszystkie składniki odcedzam na sicie. W plastry makaronu zawijam pokrojone szparagi
Mango Papajaeksperymentuję i ostatnio udało mi się stworzyć doskonałe pesto ze zblanszowanych liści rzodkiewki i mięty z dodatkiem parmezanu, oleju z orzechów włoskich i migdałów. Takie pesto fantastycznie smakuje z makaronem, natomiast aby nie przyćmić jego smaku postanowiłam połączyć je z smażonymi krótko szparagami i orzeźwiającymi, limonkowymi krewetkami. Nie muszę dodawać, że smakowało to wyśmienicie? Drobny makaron Lubella, oblepiony doskonałym pesto(...)moimi ukochanymi szparagami zielonymi i krewetkami do perfekcyjne w swej prostocie połączenie do którego z chęcią nie raz wrócę. Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka makaronu drobnego Lubella Mini rurki 5 warzyw 10 krewetek marynata do krewetek: skórka otarta z jednej limonki, sok z 1/4 cytryny, sól i pieprz 12 szparag zielonych oliwa z oliwek
Mango PapajaPyszny makaron tagliatelle ze szparagami i boczkiem w śmietanowym sosie z odrobiną parmezanu. Pazura dodaje cukinia podsmażona z czosnkiem. Ktoś mądry kiedyś powiedział, że kuchnia musi pachnieć….jak nie pachnie, to nie smakuje. W 100% podpisuję się pod tym zdaniem. Uwielbiam używać czosnek i zioła, te mieszające się aromaty są zalążkiem przepysznych potraw. Makaron tagliatelle ze szparagami(...)danie, które nie przysporzy Wam zbyt dużo pracy, a efekt będzie bardzo zadawalajacy. Składniki: Ilość poszczególnych składników dostosujcie do swoich potrzeb, podaje orientacyjną ilość na 2 porcje makaron tagliatelle, użyłam pełnoziarnistego około 300 g wędzony boczek 1 duży plaster o grubości około 3-4 mm 4-5 szt. szparagów kilka sztuk mini pomidorków 2 małe ząbki polskiego czosnku
Rusty ForkCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na moją ulubioną carbonarę tym razem z dodatkiem zielonych szparagów. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcje makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) - 5 zielonych szparagów - 150 g wędzonego boczku - 2 żółtka i 1 białko z jajek - szklankę startego parmezanu (szklanka 200 ml) - dużą szczyptę soli, pieprzu i oregano - dodatkowo tarty parmezan na wierzch(...)Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Boczek smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, do zrumienienia (ok. 5-7 minut). 3. W tym czasie obieramy szparagi do połowy ich wysokości i odcinamy twardą końcówkę. Następnie płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (główek szparagów nie ścieramy, dodajemy je w całości). 4. Następnie w dużej misce roztrzepujemy
Bez CebuliLubicie makaron? Ja bardzoooo A jedną z moich ulubionych makaronowych propozycji jest makaron z klopsikami w sosie pomidorowym. Jest dość prostu i szybki w przygotowaniu, więc spokojnie możecie go przygotować po powrocie z pracy. Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym: Składniki: 500g mielonego mięsa (ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 łyżka bułki tartej jajko 2 łyżki pestek słonecznika łyżeczka czosnku granulowanego(...)świeże oregano (można zastąpić suszonym) 500 ml passaty pomidorowej świeża bazylia 1 łyżka oliwa z oliwek opakowanie makaronu tagliatelle tarty parmezan pieprz sól Najpierw przygotujemy klopsiki. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, czosnek, pestki słonecznika, oregano, sól i pieprz. Całość dobrze mieszamy. Z mięsa formujemy małe kuleczki – takie wielkości orzech włoskiego (aby łatwej się Wam się formowało kuleczki
PatiGotujejako pierwsze wypróbowałam... Moja córka zajadała się aż jej się uszy trzęsły i powiem, że to było zaskoczenie ogromne! Pesto smakuje wyśmienicie, ma idealną konsystencję która świetnie współgra z makaronem, pieczonymi ziemniakami czy innymi daniami.Te produkty i wiele innych możecie zamówić na stronie, polecam serdecznie! Ja przygotowałam danie makaronowe i powiem Wam, wyszło super! Składniki; 15 dag czarnego makaronu(...)szparagowej kilka pomidorów koktajlowych pół papryczki chili (bez nasionek) 3-4 łyżki pestek dyni 2-3 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego od Ryś podkarpacki 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie; Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy. Fasolkę oczyszczamy, dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Makaron przekładamy na głęboką patelnię, dodajemy pesto i pokrojoną papryczkę
Radość kipiąca uśmiechem.Tradycyjne zawsze z bazylii i orzechów pinii, doskonałe do makaronów, ale również do mięsa czy kanapek. Pesto, bo o nim tu mowa, dziś do wykonania dosłownie ze wszystkiego co tylko się nada. Ogranicza nas tylko nasza własna wyobraźnia. U mnie pesto z zielonych szparagów obowiązkowo pojawia się co roku. Poprzednio było dodatkiem do łososia, a dziś w nieco innej(...)kombinacji jest uzupełnieniem dania z makaronem. Polecam Wam również użyć takie szparagowe pesto jako smarowidło do kanapek czy naleśników. Zapewniam, że smakuje wybornie, jest też urozmaiceniem codziennej diety. Korzystajcie więc dopóki jeszcze są dostępne nasze rodzime szparagi. Na zdrowie. Pesto szparagowe z makaronem składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki tartego parmezanu 2 garście migdałów oliwa
Przysmaki KarolkiSzybkie do wykonania i bardzo smaczne danie, idealne do przygotowania na obiad po powrocie z pracy. Taki obiad nie tylko łatwo przygotować, ale i na długo nas nasyci, gdyż makaron pełnoziarnisty w połączeniu z mięsem stopniowo dostarcza nam energii. Makaron ugotowany al'dente jest korzystny nawet dla osób będących na diecie, bo to nie on tuczy, tylko dodawane do niego(...)najedzeni i zaraz po posiłku nie dopada nas "wilczy" głód. Składniki: (3 - 4 porcje) 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 500 g małych pieczarek 200 g makaronu pełnoziarnistego świderki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka czosnku
Kuchcik gotujeMakarony 🍝 , zapewne większość lubi gotować i na różne sposoby smakować. Ich rodzajów i wzorów, a nawet kolorów, jest mnóstwo do wyboru. 🌿🌾🍴😊😊 Ja 👩 , makaron 🍝 nawet z samym masłem ze smakiem zajadam, ale jednak do niego coś jeszcze dokładam. Tym razem z oliwkami, miętą zwykłą i pieprzową połączyłam i mozzarelli dołożyłam . Składniki niby takie(...)zobaczcie 👀 przemianę oliwek i mięty , bo danie naprawdę wyszło niebanalne. Składniki na 4 porcje: ok. 100 g zielonych oliwek bez pestek, całych lub w plasterkach, ok. 200 g makaronu rigatoni, świeże listki mięty, świeże listki mięty pieprzowej, olej rzepakowy do smażenia, ząbek czosnku, pieprz czarny mielony, 125 g mozzarelli. Przygotowanie: Ziemia oliwkowa: Oliwki przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną
Moniki SmakołykiPomysł na wykorzystanie makaronu ryżowego - sałatka wraz z dodatkiem chińskiej mieszanki warzyw i smażonej piersi z kurczaka. Prosta oraz szybka do przygotowania. Sałatka bardzo smaczna i bezglutenowa :) Idealna przekąska na drugie śniadanie. Składniki: 1 opakowanie makaronu ryżowego (200 g) 1 duża pierś z kurczaka (około 300 g) 1 opakowanie chińskiej mieszanki warzyw 2-3 łyżki majonezu (bez glutenu) sól, pieprz(...)lodówki. Po upływie czasu, na dno patelni wylać odrobinę oleju i usmażyć piersi z kurczaka (z obu stron). Usmażone mięso ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. W międzyczasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zalać wrzącą wodą, odstawić na 3 minuty, odcedzić i ostudzić). Miękki makaron pokroić na 3-4 części. Na dno patelni wylać odrobinę oleju i dodać
Ugotowaćtaką okazję warto sięgnąć po przepis na najprostszą na świecie pastę, która dzięki dodatkowi krewetek zamienia się w iście restauracyjne danie. Przygotowanie całej potrawy zajmuje tylko tyle, ile ugotowanie makaronu. Dodatek soku z cytryny oraz listków rukoli sprawia, że całość jest niezwykle świeża i lekka. SKŁADNIKI (2-3 osób): 200 g krewetek 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego(...)zwykłego 200 ml śmietanki 12 lub 30 % 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz garść rukoli 10 pomidorków koktajlowych starty parmezan 200 g makaronu tagliatelle lub spaghetti Krewetki obieramy. Najpierw odrywamy główki i ściągamy pancerz. Na końcu wyciągamy ze środka jelito (czarna nitka). Główki i pancerzyki można zostawić i np. zamrozić. My robimy z nich wywar do wszelkich zup orientalnych
Kuchnia od dwojgaSkładniki: 250 g krótkiego makaronu (u mnie casarecce); 2 łyżki masła klarowanego; 2 łyżki słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 %; 200 g sera taleggio (waga po obraniu ze skóry); 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju; 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej(...)dodać pokrojone, suszone pomidory oraz łyżkę oleju ze słoika z pomidorami i wymieszać. Zestawić z ognia. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na patelnię z sosem wsypać gorący, odcedzony makaron i dokładnie wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób. "Taleggio to maślany, delikatny, półmiękki i subtelny
Gospodyni MiejskaMakaron domowy. Na kilo mąki różnej , ja mieszam zwykłą białą z pełnoziarnistą, dodaję czasem jak mam mąkę z pszenicy durum zwana semoliną. Dzięki niej makaron jest trwalszy i nie rozgotowuje się . W innym przypadku świeży makaron gotujemy krótko, jedną chwilę. Podsuszony gotujemy troszkę dłużej. Mieszamy już odcedzony z odrobiną oleju , aby się nie kleił. Z kilograma mąki wychodzi dość(...)sporo makaronu, tak z 15 porcji. Do mąki dodajemy 8 średnich jaj i 2 łyżki wody + tak około pół szklanki oliwy z oliwek. Można dodać szczyptę soli. Wszystko to razem dobrze wyrobić, bez robota może być trochę ciężko, gdyż ciasto jest dosyć twarde. Gdy już mamy jednolitą kulę zawijamy ją w folię i zostawiamy na 30 minut, jest
Pasje JolkiSól; Pieprz. Sos z serkiem wiejskim: 500 g serka wiejskiego; 1 jajo; 1/4 szklanki startego parmezanu; 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki; 1/2 łyżeczki soli. Dodatkowo: 12 płatów makaronu do lazanii; 300 g startej mozzarelli; Olej do smażenia; 1/4 szklanki startego parmezanu do posypania lazanii po wierzchu; 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki do posypania po wierzchu. Prostokątne naczynie(...)serka wiejskiego. Do średniej miski wbić jajo i roztrzepać widelcem. Dodać serek wiejski, natkę pietruszki, parmezan oraz sól i wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego położyć 4 suche płaty makaronu do lazanii (płaty powinny ściśle do siebie przylegać, ewentualnie lekko na siebie nachodzić). Na makaron położyć 1/3 sosu z serkiem wiejskim, na sos 1/3 startej mozzarelli, a na mozzarellę 1/3 sosu
Gospodyni MiejskaCzasem takie proste dania są warte spróbowania 👄, kilka składników ze sobą komponujemy i z wielkim smakiem 😄🍴 już jemy. Makarony 🍝 lubię gotować, z nich szybkie ⏳ i proste dania czarować 🎇. Składniki na 2 porcje: 125 g makaronu trzy kolory, 1 filet z kurczaka, 50 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 3 łyżki zielonych oliwek, 2 łyżki kapary, pieprz cytrynowy(...)Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy, suszmy papierowym ręcznikiem i kroimy po długości na cienkie paski. Posypujemy solą i doprawiamy dwoma rodzajami pieprzu. Podsmażamy z dwóch stron na suchej patelni. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Oliwki z kaparami miksujemy za pomocą blendera. Na drugiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, podsmażamy kiełki, (często mieszamy), następnie dodajemy
Moniki Smakołyki