Kuchnia śródziemnomorska uważana jest za jedną z smaczniejszych i zdrowszych. Dlatego prezentuje dziś pyszny pomysł na obiad. Makaron z sosem pełnym warzyw. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 4 porcje. Produkty 1 cukinia, 1 bakłażan, 1 czerwona papryka, 2 pomidory, 1 marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, świeża i suszona bazylia, sól, pieprz, olej kokosowy, makaron tagliatelle. Przygotowanie Wszystkie(...)garnek pokrywką i duś warzywa, do czasy aż wszystkie zmiękną. Gdy warzywa będą już gotowe zmiksuj je za pomocą blendera. Przypraw suszoną bazylią, solą i pieprzem. Sos podawaj z makaronem, najlepiej tagliatelle, posypany świeżą bazylią. Spróbuj także: Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami pierś z kurczaka pomidory brokuły Penne z awokado awokado makaron pomidory Pene z sosem tuńczykowo-pomidorowym tuńczyk
Fit&Fast KitchenUwielbiam makaron, nie wiem czy już o tym pisałam, ale NIGDY nie jadłam makaronu w restauracji. I nie zamierzam. Pierwszy raz zrobię to we Włoszech i z dużym prawdopodobieństwem nigdzie więcej. Nigdy. Może to szczyt narcyzmu, ale uważam, że robię lepsze niż dostałabym w jakiejś przypadkowej knajpie. I żeby zjeść dobry makaron nie muszę wychodzić z domu ani na krok(...)Sprawdźcie sami, łapcie przepis na spaghetti inne, zdrowe, lekkie, pyszne. Dodajcie pełnoziarniste spaghetti i fit obiad podano :D Składniki: - 1/2 opakowania makaronu spaghetti - 6 sporych, czerwonych papryk - średnia cebula - główka czosnku - kilka plasterków wędliny dojrzewającej (u mnie wołowina) - 1-2 łyżki soku z cytryny (wg uznania) - kilka gałązek świeżej bazylii - dwie łyżki koncantratu pomidorowego - łyżka cukru - sól, pieprz, papryka wędzona
Cook&Lovesiedzieć jak świstak i nadziewać je czymś nie miałam ani czasu, ani ochoty. Pierwsze to pomyślałam sobie, a wrzucę do sosu, wymieszam i tak zapiekę. Jednak po ugotowaniu makaronu, okazało się, że urósł i rurki zmieniły się w prawdziwe rury. 250 g makaronu rurki 600 g mielonej łopatki 500 mil przecieru pomidorowego 3 jajka 2 łyżki oleju(...)łyżeczka pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 0, 5 łyżeczki soli szklanka tartego żółtego sera mała cukinia 2 łyżki manny Oraz: tortownica 20 cm łyżka masła bułka tarta Makaron gotujemy połowę czasu jak zaleca producent. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy się ładnie zeszkli dodajemy mięso. Pilnujemy i rozgniatamy widelcem, aby się nie zbiło w grudy
Dieta moja pasjaNajpierw się pochwalę, dotarła nagroda od Międzybrodzki Makaron . Firma świętowała swoje 25-lecie i z tej okazji ogłoszono konkurs. Danie z makaronem na ich " urodziny", do wygrania 25 paczek makaronu i firmowe gadżety. Pomyślałam i zrobiłam zapiekankę z makaronem, a żeby było bardziej uroczyście i ozdobnie zapiekanka była z tortownicy jak prawdziwy tort ( przepis(...)Moja zupa niby mleczna, ale nie do końca. litr mleka szklanka jagód 2 goździki szczypta soli cukier brzozowy do smaku 2 łyżki budyniu waniliowego 200 g makaronu wstążki Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Trzy czwarte mleka zagotowujemy z goździkami, w reszcie rozprowadzamy budyń. Zagęszczamy proszkiem gotujące się mleko i gasimy palnik. Ta kolejność po to, aby nam się
Dieta moja pasjaByła zapiekanka z makaronu a słodko, czas na wersję wytrawną. Miałam dylemat..z czym ją zrobić? Tak sobie pomyślałam i postanowiłam zrobić kilka smaków, a co niech będzie kolorowo i jesiennie. opakowanie makaronu Lubella kolanko pomidor 3 łyżki szczypiorku łyżeczka masła bułka tarta I masa: jajko szklanka przecieru pomidorowego łyżka słodkiej papryki łyżka koncentratu pomidorowego sól(...)jajko łyżka skórki z cytryny łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku III masa: jajko 4 łyżki żółtego sera łyżeczka suszonego czosnku sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente, zgodnie z zaleceniami producenta. Do trzech misek wkładamy składniki na każdą z warstw, dokładnie mieszamy Szpinak po rozmrożeniu lekko odciskamy z nadmiaru wody. Do każdej dodajemy
Dieta moja pasjaJeśli lubicie makarony, mam dla Was propozycję na spaghetti z sosem pomidorowym i szynką dojrzewającą. Prosty obiad, który w kilka minut przeniesie Was we włoskie klimaty. Sos pięknie pachnący bazylią i czosnkiem, delikatna nuta cebulki, szynka o konkretnym smaku i pyszny, sprężysty makaron. Ktoś chętny? Składniki (2 porcje): 8 łyżek oliwy extra vergine 100 g szynki wieprzowej(...)średnia cebula 4 duże ząbki czosnku puszka pomidorów lub 500 g pomidorów świeżych 1 płaska łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku duża garść siekanych liści bazylii 200 g makaronu spaghetti (u mnie Malma ) Wykonanie: Szynkę kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na patelni, na 4 łyżkach oliwy. Zrumienioną szynkę przekładamy na talerz i na tą samą oliwę wrzucamy cebulę
Smak mojego domuMakaron z kremowym sosem z gorgonzoli, ze szpinakiem i prosciutto crudo to propozycja na szybki obiad, gdy chcemy zjeść coś ciepłego i pożywnego a nie mamy czasu na długie gotowanie. Makaron z intensywnym sosem z gorgonzoli idealnie łączy si ę ze słodkawym smakiem prosciutto crudo a listki szpinaku dodają daniu koloru i dodatkowego smaku. Niesamowicie aromatyczne danie(...)sapore intenso e deciso. L'aroma intenso del gorgonzola si sposa perfettamente con quello aromatico del prosciutto crudo e degli spinaci. Buon appetito! SKŁADNIKI 320 g dowolnego makaronu 80 g prosciutto crudo 150 g sera gorgonzola 300 g szpinaku 80 ml mleka s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta 80 g di prosciutto crudo
La grande e la piccola cuocaBucatini z dynią to często powracający przepis na makaron z dynią . Dynia z szałwią ostatnio bardzo mi zasmakowała. Szałwia obrodziła mi niesamowicie w tym roku. Doszłam do wniosku, że najwyższa pora zająć się ziołami. W nocy jest już dosyć chłodno, a zioła tego nie lubią. Dlatego przygotowując bucatini z dynią za jednym zamachem wycięłam całą szałwię. Część postanowiłam ususzyć. Reszta(...)drobno pokrojona powędrowała do zamrażalki. Dotychczas używałam szałwii z wieprzowiną . Pomysł na makaron z dynią i szałwią okazał się strzałem w dziesiątkę. Dynia podsmażona na maśle szałwiowym nabrała charakteru. Użyłam dyni piżmowej. Bardzo mi smakowała ale miałam problem z jej rozkrojeniem. Skórka jest twarda i musiałam się zdrowo namęczyć aby jej się pozbyć. Prawy nadgarstek, który złamałam dwa miesiące temu
codojedzenialepiej ciepły czerwony barszcz A do barszczu oczywiście paszteciki z kapustą i grzybami. Niestety ze względu na ograniczony czas, dzisiaj zaserwowałam dość oryginalną wersję pasztecików. Kapusta z pieczarkami w makaronie cannelloni. Muszę przyznać, że to bardzo udany eksperyment kulinarny. Przepis zgłaszam do akcji „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!” 10 rurek makaronu cannelloni (użyłam Lubella nr 53) 500 g pieczarek(...)duża cebula 200 g kiszonej kapusty sól i pieprz do smaku szczypta kminku 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Makaron ugotować al dente, odlać, opłukać zimną wodą i zostawić do przestudzenia. Kapustę przelać kilka razy zimną wodą (na sitku). Cebulę i pieczarki drobno posiekać i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać kapustę, sól, pieprz i kminek i smażyć
Bulliolepiej ciepły czerwony barszcz A do barszczu oczywiście paszteciki z kapustą i grzybami. Niestety ze względu na ograniczony czas, dzisiaj zaserwowałam dość oryginalną wersję pasztecików. Kapusta z pieczarkami w makaronie cannelloni. Muszę przyznać, że to bardzo udany eksperyment kulinarny. Przepis zgłaszam do akcji „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!” 10 rurek makaronu cannelloni (użyłam Lubella nr 53) 500 g pieczarek(...)duża cebula 200 g kiszonej kapusty sól i pieprz do smaku szczypta kminku 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Makaron ugotować al dente, odlać, opłukać zimną wodą i zostawić do przestudzenia. Kapustę przelać kilka razy zimną wodą (na sitku). Cebulę i pieczarki drobno posiekać i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać kapustę, sól, pieprz i kminek i smażyć
BullioCzasami zostaję mi połowa makaronu , i to nie jednego rodzaju a kilku , i w tym przypadku miałam aż trzy otwarte makarony , więc wpadła na pomysł że wykorzystam je w bardzo smaczny sposób , zapraszam na pyszną zapiekankę . Składniki 3 rodzaje makaronów ( według uznania ) 200 dag mrożonego szpinaku ( może być świeży ) 1 serek topiony ziołowy 5 łyżek śmietany do gotowania(...)parmezanu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny Wykonanie Gotujemy wszystkie rodzaje naszych makaronów , następnie kiedy makaron mamy ugotowany , odstawiam go na chwilkę . Na rozgrzaną patelnie wkładam cebulkę pokrojoną w kostkę , następnie czosnek , i przesmażam 5 minut , następnie dodaję szpinak i wszystko przesmażam 10 minut , po upływie naszego czasu dodaję śmietanę
Mój SmakSkładniki: 250 g makaronu (u mnie mafaldine, Lubella); 1 średnie, dojrzałe awokado; 1 żółtko jaja; 1/2 szklanki startego parmezanu + odrobina do posypania po wierzchu; 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 125 g surowego, wędzonego boczku; 1 ząbek czosnku; Sok wyciśnięty z 1/2 średniej cytryny; 1 łyżka oliwy z oliwek; Sól; Pieprz. Szklanka = 1 cup = 240 ml. Sposób(...)przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Wycisnąć sok z połowy cytryny. Boczek pokroić w drobną kostkę. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. drobne wiórki, nie na miazgę). Do pojemnika rozdrabniacza blendera/malaksera włożyć miąższ awokado, dodać żółtko
Gospodyni MiejskaZdrowsza wersja makaronu pszennego? Polecam orkisz! Jest o wiele cenniejszym zbożem i zawiera dużo dobroczynnych właściwości. Jeśli jeszcze nie próbowałeś domowego makaronu, po jego zrobieniu i zjedzeniu gwarantuję Ci, że często powrócisz do tego przepisu! Jest prosty w przygotowaniu i nie potrzeba maszynki do rozwałkowania ciasta. Z podanych składników wychodzi porcja makaronu taka jaka jest widoczna na zdjęciu. Można(...)różnymi sosami np. pomidorowym, serowym, śmietanowym lub dorzucić go do zupy przed samym podaniem. Zapewniam, że smak jest o wiele lepszy od kupnego, a dużo się nie napracujesz. Wypróbuj! Makaron orkiszowy Składniki: 110 g mąki orkiszowej typ 700 1 średnie jajo 1 łyżka oliwy szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gnieść około 10 minut. Uformować kulę i zawinąć
JaglusiaCarbonara w wersji trochę innej, mniej kalorycznej, bez boczku, za to z warzywami: cukini ą, groszkiem i kremowym sosie jajeczno-śmietanowym. Makaron jest bardzo smaczny i delikatny w smaku. Smacznego! **** Pasta alla carbonara in modo diverso, perché senza guanciale, ma con verdure: piselli e zucchine. Senza rinunciare al gusto, la pasta è piu' delicata(...)leggera ma anche molto gustosa. Buon appetito! SKŁADNIKI 320 g makaronu typu farfalle 100 g groszku 1 cukinia 2 jaja 100 ml śmietany 80 g grana padano oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di farfalle 100 g di piselli 1 zucchina 2 uova 100 ml di panna 80 g di grana padano olio
La grande e la piccola cuoca