makarony - 24536 przepisów (strona:180/1636)

Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą 179

Uwielbiamy makaron pod każdą postacią :) dlatego też dzisiaj, makaron u nas zagościł w postaci łazanek z kapustką kiszoną i kiełbaską . W naszej rodzince wszyscy lubią kiełbaskę oprócz mnie , więc ograniczyliśmy jej ilość do minimum :). Danie to jest nie tylko bardzo smaczne , ale dość szybkie w przygotowaniu :) Składniki dla 4 osób. Potrzebne są : - makaron typu łazanki ( ja użyłam ) 440 g - opakowanie(...)kapusty kiszonej ( jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to przelać ja wodą ) - średnia cebula - 30 dag kiełbasy podwawelskiej - sól i pieprz - oliwa Ugotować makaron w osolonej wodzie . Kapustę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić pokrojoną kapustę. Podsmażyć ok. 5 minut. Następnie zalać 2 szkl. wody i dusić ok. 2o minut. W międzyczasie kroimy cebulę i kiełbasę

Różne smaki w kuchni
MAKARON Z CUKINIĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 148

Makaron z cukinią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i czosnkiem. Z delikatnym sosem na bazie parmezanu i wody z gotowania makaronu. Dzięki temu, że taka woda zawiera skrobię sos przygotowany na jej bazie będzie miał odpowiednią konsystencję, bez konieczności dodawania śmietany. Polecam dla wszystkich zapracowanych, na szybką i ciepłą kolację po pracy. SKŁADNIKI / 2 porcje 120 g makaronu jajecznego tagliatelle 1/2 małej(...)słoiczka z pomidorami 6 kawałków suszonych pomidorów 2 garści listków szpinaku 1/4 papryczki chili 60 g tartego parmezanu ćwiartka cytryny do wyciśnięcia sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Odcedzamy, zachowujemy 1/2 szklanki wody z gotowania. Cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, cukinię i czosnek ścieramy na tarce

cool and minty
Sałatka z makaronem i tuńczykiem 1080

Niebo w gębie! Sałatka z makaronem, tuńczykiem i warzywami to idealna propozycja na szybki posiłek. Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Doskonale nadaje się również na imprezy ponieważ można ją przygotować z wyprzedzeniem w większej ilości. Sałatka z makaronem i tuńczykiem: Składniki Makaron penne – 300 g 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 mała czerwona(...)cebula 1 średni ogórek 3 łyżki dobrego majonezu Sól i pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Nie może być zbyt miękki, ponieważ po ostudzeniu będzie papkowaty. W tym czasie obieramy i drobno siekamy czerwoną cebulę , ogórka kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Dodajemy odsączonego tuńczyka, kukurydzę, majonez i wszystko dokładnie mieszamy. Makaron odcedzamy

ale Pysznie
Tagliatelle z indykiem i szpinakiem 186

Lubicie dania szybkie i pyszne i w dodatku z makaronem? Ja bardzo - i do tego w wersji "odchudzonej" :) SKŁADNIKI (na 4 duże porcje - 1 porcja ok. 500 kcal) 400 g makaronu pełnoziarnistego tagliatelle 300 g filetu z piersi indyka 450 g mrożonego szpinaku 400 ml jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz, sól(...)gałka muszkatołowa  PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy i podsmażamy na złoto na oliwie. Zdejmujemy z patelni. Podsmażamy szpinak, doprawiamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy jogurt i mieszamy całość z odcedzonym makaronem. Od razu podajemy. Smacznego :)    1 duża porcja - 500 kcal - białka - 35 g - tłuszcze - 7 g - węglowodany

Moje Kuchenne Rewelacje
SPAGHETTI AGLIO, OLIO E PEPERONCINO - SPAGHETTI Z CZOSNKIEM, OLIWĄ I CHILI 137

Prościej się chyba nie da... :) Błyskawiczne danie z makaronu: spaghetti z czosnkiem, oliwą i chili. Cała jego magia polega na prostocie... Kilka wyrazistych składników i pyszne jedzenie gotowe. Przygotowanie takiego spaghetti zajmie Wam dosłownie tylko tyle czasu, co ugotowanie makaronu. Resztę zrobicie ekspresowo :) Spróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI (dla ok. 4 osób): 400 g makaronu spaghetti 100 ml oliwy(...)oliwek 3/4 większej główki czosnku 1 duża papryczka chili 1 pęczek natki pietruszki sól do smaku do posypania: tarty parmezan  WYKONANIE: Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, po czym go odcedź. Obrany czosnek pokrój w plasterki, z papryczki wyjmij pestki i pokrój ją również w drobne kawałki. Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj czosnek oraz papryczkę i smaż całość

Słodko-Słony Świat Ilony
Makaron z cukinią i brokułami 108

Dobry makaron nie jest zły, zwłaszcza jeśli podamy go z zielonymi warzywami  i czosnkiem. Taki obiad można przygotować w kwadrans i z pewnością jest to pożywny posiłek. Do dzisiejszego przepisu wykorzystałam moje warzywne zapasy czyli brokuły i ukochaną cukinię, która jest niewymagająca i taka pyszna! Już sama cukinią przesmażona na oliwie z czosnkiem to niebo w gębie! Makaron, który(...)jest w przepisie otrzymałam jako prezent z podróży do Alzacji, takie prezenty najchętniej lubię otrzymywać. Makaron z cukinią i brokułami Składniki: 1 porcja makaronu średniej wielkości 1/3 cukinii 1/2 szklanki różyczek brokuła 1 ząbek czosnku 2 szczypty suszonego tymianku 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki oliwa z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cukinię

Moja smaczna kuchnia
Klasyczna carbonara - sposób nr 2 108

Cześć Wszystkim! :) Po wielokrotnym powtórzeniu przepisu z 2015 roku (który znajdziecie tutaj ) wypracowałam drugi, moim zdaniem lepszy sposób na przygotowanie tego makaronu. W poprzednim przepisie używałam 2 całych jajek, teraz używam 2 żółtek i jednego białka, dzięki czemu sos jest idealnie kremowy. Dodatkowo nie wrzucam już masy jajecznej na patelnię, przez co nie ma obawy, że jajka za szybko(...)się zetnę i wyjdzie jajecznica. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) - 150 g wędzonego boczku - 2 żółtka i 1 białko - szklankę startego parmezanu (szklanka 200 ml) - dużą szczyptę soli, pieprzu, bazylii i oregano - dodatkowo parmezan do posypania na wierzch 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Boczek smażymy na mocno rozgrzanej

Bez Cebuli
Kokardki z kielbaska 137

Szybki obiad, który z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Ten makaron to bomba energetyczna, która bez problemu pozwoli przetrwać cały dzień. SKŁADNIKI: 500 g makaronu kokardki słoiczek suszonych pomidorów - 150 g bez oleju 4-5 białe kiełbaski - ok. 500 g pęczek natki pietruszki Wstawiamy wodę na makaron, solimy, ale nie dodajemy do niej oleju. Kiełbaski obieramy ze skórki i koimy(...)kostkę. Podsmażamy na dużej patelni aż do zrumienienia na oleju z pomidorów. Do gotującej się wody wrzucamy makaron, pilnując, aby się nie rozgotował. Pomidory kroimy w takiej samej wielkości kostkę, co kiełbasa. Dodajemy na patelnię, kiedy kiełbasa nabierze już złotego odcienia. Siekamy natkę pietruszki. Odkładamy odrobinę na bok - posłuży do posypania na talerzu.  Makaron odcedzamy i przekładamy do kiełbasy

Kuchnia od dwojga
Azjatycki rosół z grzybami i makaronem 132

Ponieważ uwielbiam grzyby oraz orientalne smaki, jedna z moich ulubionych zup musiała je w sobie połączyć – a ja musiałam się podzielić jej nieskomplikowaną recepturą. Porcja rosołu, makaron oraz jędrne i mięsiste grzyby, dzięki aromatycznym przyprawom zamieniają się tu w odżywcze oraz pełne smaku danie – bo w prostocie siła, a najwięcej sił czerpie się często z najprostszych pokarmów Azjatycki rosół uzyska(...)wyprzedzeniem, gorący przelewam do wyparzonego słoika, a po zamknięciu i wystudzeniu przechowuję do kilku dni w lodówce. Później wystarczy jedynie rosół podgrzać, doprawić sosem sojowym, usmażyć grzyby i ugotować makaron – co nie zajmuje więcej niż kilkanaście minut – i pyszna zupa gotowa. Składniki na 3 porcje: 750 ml nietłustego rosołu lub bulionu warzywnego* 1 łyżka sosu sojowego tamari (lub do smaku

Even Better Food
Makaron z dyni z kremowym sosem - wege, bez glutenu, light :) 140

często i łatwo dostępna, więc mogę korzystać z jednego z najbardziej ulubionego przeze mnie warzywa przez cały rok. Będąc w posiadaniu krajalnicy spiralnej od Delimano postanowiłam zrobić z dyni makaron, a do niej przygotować kremowy, lekko serowy sos. Całość smakuje genialnie!  Składniki (2-3 porcje): 1 dynia piżmowa gotowy, wegański sos beszamelowy w kartoniku (200 g) kilka kawałków uparowanej(...)łyżki płatków drożdżowych  1 mała cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżka oleju kokosowego  sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Za pomocą krajalnicy spiralnej Brava (Delimano) przygotuj makaron z dyni piżmowej. Należy ją obrać i pokroić na trzy części, aby powstały trzy okrągłe kawałki. Następnie umieść ją na krajalnicy i załóż odpowiedni nóż do makaronu. Kawałki, które

Zdrowie na języku :P
Sałatka orzechowa z selerem 199

Wegetariańska sałatka orzechowa z domowym masłem orzechowym, selerem naciowym i makaronem. Nie dam sobie ręki uciąć, ale myślę że takiego przepisu na sałatkę jeszcze nie widzieliście. Coraz częściej staram się eksperymentować w kuchni, a przy okazji korzystać ze zdrowych i własnoręcznie wykonanych zamienników sklepowych produktów. Tak, więc mając przygotowane wcześniej domowe(...)postanowiłam użyć go do sałatki. Sprawdźcie jak szybko i prosto można wyczarować coś smacznego Czas wykonania: 15 – 20 min Ilość porcji: 6 Składniki: 100 g pszennego makaronu w kształcie ryżu 100 – 150 g selera 100 – 120 g sera żółtego 50 g papryki żółtej 20 g słonecznika 50 g orzechów włoskich Sos: 150 g jogurtu

KuchniaWeDwoje.pl
MAKARON SMAŻONY Z KIEŁBASĄ I PIECZARKAMI 689

Dzisiejszy prosty makaron z kiełbaską i pieczarkami, to propozycja na szybkie danie ze składników, które i Wy być może znajdziecie w swojej lodówce. Papryka, jędrne pieczarki, kukurydza i jak najlepszej jakości chuda kiełbaska. Do tego delikatny sos pomidorowy i makaron świderki. Całość doprawiona czosnkiem i suszonym oregano. Często to co proste okazuje się najlepsze. I tak jest właśnie(...)przypadku. Awaryjny przepis z którego korzystam, gdy sytuacja jest podbramkowa.  SKŁADNIKI / 2 porcje 150 g makaronu świderki 1 łyżka oliwy 100 g kiełbasy dobrej jakości / np. lisieckiej, wiejskiej 1 mała cebula 100 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 100 g kukurydzy / mrożonej lub z puszki(odsączonej) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 pomidory 2 duże ząbki czosnku sól morska 1 łyżeczka

cool and minty
Spaghetti z zielonym pesto 195

lodówki. Pesto może tam stać kilka dni i z całą pewnością się nie popsuje, a wtedy przygotowanie Waszego obiadu, kolejnym razem będzie znacznie szybsze :) Poniżej przepis na pesto i makaron, sprawdźcie, zróbcie i zasmakujcie się w tych smakach :) Spaghetti z zielonym pesto – składniki makaron spaghetti doniczka świeżej bazylii garść orzeszków piniowych 2 ząbki czosnku sól pieprz 1/3 szklanki oliwy(...)oliwek 50g parmezanu Spaghetti z zielonym pesto – przepis Czosnek obieramy z łupiny, parmezan ścieramy na tarce. Bazylię, czosnek, oliwę, sól, pieprz, parmezan (odrobinę zostawiamy do posypania makaronu), sól, pieprz dodajemy do blendera i miksujemy do momentu aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy na talerz i na wierzchu układamy odrobinę pesto. Całość posypujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
zapiekany makaron z jabłkiem i musem jabłkowym... 164

Składniki: makaron 200 gram, mus jabłkowy 300 ml, jabłka 4 sztuki, cukier waniliowy 1 łyżeczka, cynamon 1 łyżka, masło 1 łyżeczka, bułka tarta - ile potrzeba, śmietana gęsta 12% 200 ml makaron ugotować w osolonej wodzie, wylać na durszlak i przelać zimną wodą, można użyć makaron np. z obiadu jak zostanie po rosole jabłka bez skórki pokroić w kostkę do miski(...)dodać mus jabłkowo-śliwkowy, użyłam swój domowy "zobacz TUTAJ" , można też użyć jaki się lubi wsypać cynamon, cukier waniliowy, wymieszać i dodać makaron naczynie żaroodporne wysmarować dość grubo masłem, obsypać tartą bułką i przełożyć makaron do naczynia piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 25 minut, makaron nakładać lekko przestudzony i podawać ze śmietaną - smaczna

W Mojej Kuchni Lubię
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem, brokułem i gorgonzolą 1798

się na coś zupełnie innego, bardziej wyrazistego w smaku. Nie mniej jednak zjedliśmy wszystko i nikt nie grymasił;) po prostu nie nasze smaki by wyrażać większy zachwyt. 500 g makaronu 1/4 kostki masła 2 kopiate łyżki mąki 500 ml mleka 150 g sera typu gorgonzola sól, pieprz gałka muszkatołowa 150 g mozzarelli 1 duży brokuł lub dwa mniejsze(...)zamykanego pojemnika. Polewamy 1-2 łyżkami oleju i doprawiamy solą,pieprzem oraz słodką papryką. Mieszamy. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku według czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy odrobiną oliwy z oliwek, zabezpieczając tym samym makaron przed sklejeniem się. W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę

Smaki Na Talerzu