Gulasz z baraniny 264ogniu. Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie. Usunąć marchewki i listki laurowe, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso podawać z kaszą , ryżem lub drobnym makaronem, posypane pokruszoną fetą , pietruszką lub oregano. Smacznego
Stare Gary
Stek wołowy w marynacie 285smażymy a potem moczymy w marynacie. Tak przygotowany stek, pokrojony w cienkie paski, jest dobry z dodatkiem zielonej sałaty. U nas dodatkiem był też makaron. Pomysł zaczerpnęłam ze strony Nigelli Lowson składniki 2 steki wołowe ( u mnie antrykot) marynata 5 łodyg tymianku ( 1 łyżka liści) 2 ząbki czosnku (starty) 80 ml oliwy z oliwek
Stare Gary
Rosół drobiowo wołowy 414jeszcze ok 3,5 godziny, aż wołowina będzie miękka. Kurczaka możemy wyjąć wcześniej, ale szczerze mówiąc rzadko mi się to zdarza. Ugotowaną zupę odcedzić, doprawić solą. Podawać rosół z makaronem - najlepiej domowym - kawałkiem marchewki i posypany natką pietruszki. Smacznego
Stare Gary
Wywar na kościach z pieczonej gęsi 208wszystko wyrzucić. Na takich kościach można przygotować bardzo dobry bulion, stanowiący świetną bazę dla zup. Można też zjeść bulion po prostu z lanymi kluskami lub makaronem. składniki: korpus i wszelkie pozostałości z upieczonej gęsi + ew szyja 2 marchewki 3 - 4 pietruszki 1 mały seler lub 1/2 dużego 2 duże cebule 1 duży lub 2 mniejsze
Stare Gary
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami 279maśle. Dodać drobno posiekaną kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać doprawić solą, pieprzem, możemy też dodać pietruszkę. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu - wałkuję do pozycji 5), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać porcję farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką
Stare Gary
Pasta ze słonecznika i rukoli 241Jest to moja najbardziej ulubiona wersja pasty do chleba, ale świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatek czy do makaronów z dodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy. Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :) Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem i bez sera
Kraina Miodem Płynąca
Pęczak w sosie śmietanowym z kurkami i pieczoną dynią 242obiad :) Żałuję tylko, że wcześniej kurek nie próbowałam, bo są naprawdę bardzo smaczne! Polecam, bo sos jest przepyszny, a pęczak- jeśli nie lubicie- śmiało można zastąpić ryżem albo makaronem. * kurki- 250g * dynia- 300g * pęczak- 200g (2 woreczki) * cebula- 1 duża * kremówka- 250ml * masło klarowane- 2 łyżki (lub masło/oliwa) * oliwa- kilka kropel * natka pietruszki- kilka gałązek * sok z cytryny
Kraina Miodem Płynąca
Pieczony łosoś w musztardzie ze szpinakiem 236charakteru nadaje musztarda, podany na szpinakowym spodzie. Danie m oże i wygląda trochę 'ubogo', ale staram się nie łączyć produktów białkowych z węglowodanami, stąd brak na talerzu ryżu, makaronu lub ziemniaków do ryby czy mięsa (które z resztą jadamy bardzo rzadko). Oczywiście zdarza się, że łamię swoje zasady, bo nie wyobrażam sobie np. warzywnego spaghetti bez parmezanu i przymykam
Kraina Miodem Płynąca
KoktajLOVE: Koktajl Secret Diary 212książki 'Koktajle 1001 Przepisów' :) Koktajl o pięknym, pudrowym kolorze, gęsty, syty i kremowy- dzięki dodatkowi mleczka kokosowego. Śmiało można zaserwować na śniadanie (wtedy bez dodatku lodu, z ryżem bądź makaronem), albo jako wersja chłodząca w upalne dni- z kostkami lodu. 1 porcja: * banan- 1 szt. * truskawki- 120 g * mleczko kokosowe- 50 ml * kostki lodu- 2 szt. Pokrojonego banana i truskawki
Kraina Miodem Płynąca
Pasta pomidorowa z bazylią 230wolę trochę delikatniejsze), której przygotowanie zajmuje- dosłownie- 5 minut- składniki wrzucamy do blendera, siekamy i ot, to cała filozofia :) Taka pasta zastosowań ma wiele: na kanapki, do makaronów czy nawet jako marynata do mięs. Jestem pewna, że pasta zyska wielu zwolenników za ten aromatyczny i wyrazisty smak suszonych pomidorów, które w połączeniu z bazylią i serem tworzy wspaniałą kompozycję. * suszone
Kraina Miodem Płynąca
Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami 187podana z ryżem i maleńkimi krewetkami koktajlowymi, czyli taka bardziej 'luksusowa' wersja ;) Ja przyznam się Wam, że zupy robię tyle, by wystarczyło na dwa dni, pierwszego podaję pomidorową z makaronem, a drugiego z ryżem, czasami urozmaicam mięsem, tortellini czy- tak jak dziś- krewetkami (moja ulubiona wersja). Tym, którzy wolą ostrzejsze smaki polecam doprawić chili czy cayenne, pamiętajcie też, że zioła
Kraina Miodem Płynąca
Gęsty sos grzybowy z suszoną śliwką 193dzięki czemu nie potrzebny jest zagęszczacz w postaci mąki- więc jest nie tylko smaczny, ale i wartościowy. Zamiast wywaru warzywnego można użyć rosołu czy kostki grzybowej. Fantastycznie pasuje do makaronów, klusek, placków ziemniaczanych czy pieczonego mięsa! * grzyby suszone- 30 g * marchewka- 1 mała * pietruszka- 1 mała * seler- mały kawałek * cebula- 1 szt. * suszona śliwka- 5 szt. * olej- do smażenia * wywar
Kraina Miodem Płynąca
Świąteczna zupa rybna 440węgorza ( anguilla ) oraz solonego dorsza ( baccala ). Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza, zupy oraz makarony (przykład to popularne w Neapolu vermicelli alle vongole ). Dziś mam dla Was zupę z ryb i owoców morza przygotowaną na modłę włoską , z pomidorami i fasolą cannellini
Chilli Czosnek i Oliwa
Noodle po pekińsku 370koniec dodajemy poszatkowaną kapustę i szczypior. Trzymamy na gazie jeszcze minutę. Zciągamy z gazu, dodajemy noodle. By były zachowane proporcje dobrze gdy jest 1/3 mięsa do 2/3 makaronu. Mieszamy i gotowe :) Posypujemy natką pietruszki lub kolendry. Smacznego
Smaki Edyty
Łazanki z kiszoną kapusta,kiełbasą i majerankiem 192polkrazki,az wytopi sie caly tluszcz.Tluszcz odrzucam. Ugotowana kapuste wykladam na sitko,zeby odsaczyc ja z wody.Kroimy kapuste na mniejsze kawalki.Do podsmazonej cebuli i boczku dodajemy odsaczony makaron,pokrojona kapuste i kielbase.Wszystko laczymy i przesmazamy razem.Dodajemy przyprawy. Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!