Slodko mi!!! Koktail ananasowy czekoladowy i Podroz na sto stop czyli Slodki Czwartek odc.58 228też i wydarzeń w jakich przyszło mi uczestniczyć. Miałam tę przyjemność, że wygrałam bilety na Męskie Granie 2014 . W ubiegłą sobotę raczyłam się muzyką w towarzystwie psiapsiółki, jadłam makaron z sosem pomidorowym i ricottą, skakałam i darłam się "Pierdolę przemoc
Dzieje kuchennej Wiewióry
Stir Fry z wolowina, warzywami i peczakiem 207Swojsko czy orientalnie? oto jest pytanie. W ubiegłym tygodniu dzięki warsztatom na temat Dobrej Wołowiny poznałam danie o nazwie stir fry. Wtedy zrezygnowaliśmy z makaronu sojowego na rzecz kaszy. Ja uczyniłam podobnie. Oto moja wersja tego dania, które choć z naszych polskich składników smakuje lekko i orientalnie. Inspirowały mnie rady Grzegorza Łapanowskiego. Stir Fry z wołowiną
Dzieje kuchennej Wiewióry
Jaglanka z warzywami po meksykansku, z indykiem 243miała chęć na kaszankę, druga na jaglankę. Kaszanka na blogu już jest. Pora na jaglankę. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Dobre urozmaicenie dla ryżu i makaronów. Także dla tych, którzy za kasza jaglaną nie przepadają. Nie czuć jej specyficznego smaku. Przepis zainspirowany blogiem Kaszomania. Jaglanka z warzywami po meksykansku
Dzieje kuchennej Wiewióry
Penne w sosie carbonara z wedzona makrela czyli Srodowe Rybki odc.50 230Dawno nie robiłam nic z rybą w roli głównej. Planując obiady na ubiegły tydzień zajrzałam do książki "Gotuj sprytnie jak Jamie" i już wiedziałam, że muszę przygotować ten makaron. Prosty w wykonaniu, bardzo smaczny i w gruncie rzeczy zaskakujący w smaku. Jadłam ja, jadły i dzieci więc chyba warto spróbować... Penne w sosie carbonara z wedzona makrela 320 g penne
Dzieje kuchennej Wiewióry
WIGILIA lubelskich blogerów kulinarnych 193tego dnia tylu prezentów... Mikołaj po cichu zostawił dary w moim samochodzie, dlatego to na mnie spoczął obowiązek obdarowania prezentami blogerów. Poprosiwszy o pomoc Edytę, dźwigałyśmy torby wypełnione: makaronami oraz mąkami Lubella , przyprawami Appetita , kaszą i ryżami Halina , oraz bakaliami Fistaszek . Śmiem twierdzić, że wiele z produktów zostało dobrze zagospodarowanych podczas przedświątecznych przygotowań. fot. Sierotka maRysia w kuchni
kolorowotorcikowo
Małże w pomidorach z natką pietruszki 197posiekaną natkę pietruszki i trzymamy jeszcze pod przykryciem ok. 1 minuty. Mule wraz z sosem wykładamy na talerz, my jedliśmy je z bagietką, ale doskonale będą smakować również z makaronem np. typu spaghetti. Smacznego! The post Małże w pomidorach z natką pietruszki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
WARSZTATY Z ALPRO – RELACJA 237sosem z napoju migdałowego Alpro. Zakasałyśmy rękawy i wzięłyśmy się do pracy! Ściągi żadnej nie było …. ale podpowiedzi Pana Roberta i jego pomocników ułatwiały nam pracę. Własnoręcznie robiony makaron …. fantastyczny farsz z krewetek …. obłędnie pachnący sos – to już po chwili miały wylądować w naszych brzuchach! ____________________________________________________________________________________________ Pozostałe grupy również dawały czadu! U sąsiadek było na słodko: * Czekoladowy
Ostra na Słodko
Szpinakowa na zakwasie z wasabi i naleśnikiem 181wrzucamy do garnka. Doprawiamy wasabi (ilość wg uznania) ja dodałam 1 łyżeczkę. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Zupę podajemy z naleśnikiem pokrojonym na makaron, albo z jajkiem. szpinakowa na zakwasie z wasabi
Bon Appetit Małgorzaty
Czernina (Soplicowa czarna polewka) ! 222minut. Następnie zupę zdejmujemy z ognia i wlewamy zahartowaną zupą śmietanę. Zupa powinna mieć smak słodko - kwaśny. Doprawiamy wg siebie solą, cukrem, pieprzem. Zupa świetnie smakuję z domowym, jajecznym makaronem. czarna polewka gotujemy susz owocowy na rosole czernina
Bon Appetit Małgorzaty
Paprykowe pesto z kaparami 149kaparów, sól, pieprz, oregano, oraz oliwę (możemy zamiast oliwy dodać zalewę z suszonych pomidorów). Miksujemy wszystko w blenderze i gotowe!. Nadmiar oliwy można odsączyć. Pesto jest świetne z makaronem, tostami albo jako baza do mięs i ryb. Rada: orzechy piniowe kosztują 200 zł za 1 kg. Zamiast tych orzechów możemy zastosować orzechy włoskie albo migdały. czerwone, paprykowe pesto
Bon Appetit Małgorzaty
Zupa szpinakowa z mleczkiem kokosowym i migdałami 215zupą. Rada: jeśli uznacie, że zupa ma zbyt mdły smak, można dodać do niej tarty chrzan. Zupa świetnie smakuje też ze smażonym kurczakiem oraz gotowanym jajkiem albo makaronem. szpinakowa z mleczkiem kokosowym i prażonymi migdałami
Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz po węgiersku ala Bogracz 180smalec jest tu konieczny! :) Przepis pochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne Wspomnienia z wakacji" . Ja recepturę trochę zmodyfikowałam. Zrobiłam bogracz w wersji gulaszu a nie zupy. Pominęłam ziemniaki oraz makaron. Podałam go z plackami ziemniaczanymi. Składniki: 75 dag wołowiny 6 szklanek bulionu może być z kostki 2 cebule 3 dojrzałe pomidory 2 duże, czerwone papryki 3 ząbki czosnku
Bon Appetit Małgorzaty
Karnawał na stole 258szynką i papryką konserwową Sałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą II Sałatka z ananasem i szynką Sałatka śledziowa na różowo Sałatka z makaronem i kurczakiem Sałatka makaronowe gwiazdki z warzywami i wędliną Sałatka świąteczna Sałatka z brokułem, fetą i szynką Sałatka warstwowa z tuńczykiem Brokuły z serem feta i sosem
Kuchnia domowa Ani