makarony - 24536 przepisów (strona:1209/1636)

Salca tomatas me kima, czyli sos pomidorowy z mięsem mielonym 394

zarumienienia. Dodajemy pomidory, cynamon, doprawiamy cukrem, kuminem, oregano, solą i pieprzem. Dusimy około godziny na wolnym ogniu, do uzyskania gęstej konsystencji. Z gotowego sosu usuwamy cynamon. Podajemy z makaronem. Filed under: Krycha i Zdzichu na wakacjach Tagged: cynamon , kuchnia grecka , mięso mielone , pomidory , wieprzowina , wołowina

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Aromatyzowana oliwa 179

sama. Moje ulubione to oliwa z ostrymi papryczkami, oliwa czosnkowa i oliwa z rozmarynem i kolorowym pieprzem.  Taka oliwa ma szereg zastosowań w naszym domu : do sałatek, pieczywa, makaronów, mięs, zapiekanek, pizzy itd.  :) Przygotowanie takiej oliwy jest niezmiernie proste. Wystarczy kilka wyparzonych i osuszonych zamykanych butelek (najlepiej ciemnych), oliwa extra virgine, kilka ząbków czosnku, ostre suszone papryczki, gałązka

Moje Kuchenne Rewelacje
Misiontek.pl :) 169

postanowiłam napisać treściwego posta o stronie www.misiontek.pl . Nagrodą w zabawie był zestaw zdrowej żywości, w skład której wchodziły: - Sezamki Ekologiczne-Orange - Przecier z Eko Orzechów Laskowych - Morwa Biała Bio - Makaron Pełnoziarnisty Orkiszowy Wstążki Bio - Sok z Rabarbaru i Jabłek Bio Pierwsze co "dopadłam" był przecier z orzechów laskowych. Kiedy otworzyłam słoiczek wydobył się aromatyczny zapach orzechów. Po wymieszaniu masa nabrała

Zdrowie na języku :P
Współpraca z Barmar :) 250

skłamie (oczywiście nie licząc słodkich potraw :)). Warzywa Barmar możesz dodać do wszystkiego i zrobić z nich cudowne potrawy :) Są doskonałe do mięs, lazanii, pizzy, sosów, zup, naleśników, devolay, makaronów, zapiekanek, tostów, jako przekąska, dodatek do obiadu, sałatek, surówek i do wiele, wiele innych potraw. Wystarczy tylko Twoja wyobraźnia, pomysł, a miejsce na warzywka zawsze się znajdzie :) Polecam Wam bardzo serdecznie

Zdrowie na języku :P
Koktajlowy krem pomidorowy :) 192

pomidorków koktajlowych! :D Tak, tak - z tych malutkich, słodziutkich, czerwonych kuleczek :) Zupka jest delikatna, choć z ostrym akcentem, aksamitna, niezwykle aromatyczna, słodko - kwaśna, pyszna! Podałam ją z makaronem orkiszowym i kleksem z jogurtu :) Krem z pomidorów jest w pełni wegetariański, a także wegański, jogurt można zamienić na jogurt sojowy, pestki dyni czy słonecznika ;) Składniki (na ok. 6 porcji

Zdrowie na języku :P
Nadziewane portobello 267

smaku są po prostu obłędne. W mojej kuchni grzyby goszczą dość często. Naturalnie najczęściej jest to pospolita pieczarka, która fantastycznie komponuje się z warzywami, mięsem, ryżem czy makaronem. Nie unikam jednak innych rodzajów grzybów jak choćby boczniaki, shitake, kurki czy prawdziwki. Dziś jednak chciałabym przedstawić fantastyczne wegetariańskie danie z dużą pieczarką portobello w roli głównej. Portobello to grzyb o kilkunastocentymetrowej

W mojej holenderskiej kuchni
Chili Con Carne 218

było rzadsze dodajcie więcej bulionu , a jeśli nie dodacie więcej bulionu to danie powinno mieć gęstą konsystencję. Podawać z ryżem , tortillami a nawet jeśli ktoś chce można podać z makaronem też dobrze smakuje . Smacznego :)       Dla zainteresowanych gdzie można kupić produkty   http://piatnica.net

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z insalatini i blanszowanej cukinii z dodatkiem czerwonych warzyw 200

paseczki - dodaję do sałaty. Cebulę kroję w pół-talarki i dodaję do pozostałych składników. Cukinię obieram i  w plastry wzdłuż a następnie plastry pokroić w paseczki (a'la makaron). Paseczki blanszuję ok 2 minut w osolonej wodzie.Następnie odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia. Listki pietruszki, musztardę, pistacje (kilka sztuk pozostawić do ozdoby), czosnek, oliwę i sok z cytryny miksuję

Magiczna kuchnia Darii
Kapusta Pak choi z krewetkami 289

Doprawić  do smaku solą lub  sosem sojowym lub ostrygowym Wyłączyć ogień, przykryć i przez moment trzymać jeszcze danie pod pokrywką.   Podawać na ciepło z ryżem lub makaronem

Stare Gary
Pizza z leśnymi grzybami i karmelizowaną czerwoną cebulą 265

Znajomi obdarowali nas sporą ilością leśnych grzybów, a w dodatku pożyczyli do nich suszarkę :) Był makaron z sosem grzybowym, była pizza, a resztę grzybów zasuszyłam. Część suszonych grzybów zmiksowałam i dodałam do ciasta na pizzę. Pizza wyszła taka, że hej! Mozzarella w tej pizzy wyjątkowo wylądowała między sosem a farszem. Szkoda taki widok ukryć pod chmurą roztopionego sera ;) Czytaj więcej

bistro mama
Zapiekanka z makaronem i warzywami pod beszamelem 269

Klasyczny zapiekany misz masz. No, może nie do końca, bo poukładałam składniki warstwami ;) To taki obiad, który robi się z tego co akurat pod ręką, bo został makaron z wczoraj, bo pieczarki jeszcze dzień i wylądują w koszu na śmieci. A wyrzucania jedzenia staram się unikać. Mimo tego, że gotuję dużo i często, to zakupy i posiłki planuję

bistro mama
Pierogi z ziemniakami, serem i rukolą 187

Piątkowy obiad to dla mnie danie mączne. Naleśniki, kluchy, pierogi, makaron. Czasami ryż z truskawkami. Czasami coś innego, ale bardzo rzadko. Chciałabym, żeby kiedyś moje dzieci idąc na sushi (choć podejrzewam, że za 15 lat sushi będzie passé), lub inne przyszłe modne jedzenie, o którym jeszcze dziś nie mamy pojęcia, będą z rozrzewnieniem wspominały piątkowe kluchy swojej matki :) Czytaj więcej

bistro mama
Pasztet drobiowo-warzywny ze śliwką (dla dzieci) 245

Kocham rosół. I kocham marchewkę z rosołu. Na talerzu mam często więcej marchewki niż makaronu. I dużo koperku też lubię. I dzieci też rosół uwielbiają. Za każdym razem Hania powtarza, że ani w przedszkolu, ani u babci nie ma takiego dobrego. Nie wiem ile w tym prawdy, ale na pewno rosół to nasza zupa nr 1. Czytaj więcej

bistro mama
Sos śmietanowo - warzywny z kurczakiem 1121

kostkę, posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju, dodać do niego mrożone warzywa na patelnię i smażyć do miękkości. Następnie dodać śmietanę i doprawić do smaku przyprawą włoską. Podawać z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Kolorowy makaron pod pierzynką aromatycznego łososia i świeżego szpinaku 227

Ostatnio same przepisy kulinarne..dziś kolejny! Kolorowy makaron pod pierzynką aromatycznego łososia i świeżego szpinaku. Czytaj więcej

Ana Mari's world

Proponowane wyszukiwania