tylko leśnych inspiracji znajdziecie w kategorii owoce Gofry z malinami i bitą śmietaną Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl z jeżyn na maślance Makaron z serem twarogowym Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Semifreddo jagodowo-truskawkowe Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane
Moja smaczna kuchniaznowu zagoszczą ciężkie, rozgrzewające potrawy. Póki co dziś obiadowa propozycja - co prawda jeszcze nie z rodzaju 'ciężkich dań' - tylko pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym. Możemy je podawać zarówno z makaronem czy ryżem, zresztą w obecności każdego z ulubionych przez nas dodatków będą smakować wyśmienicie :) Smacznego! Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa 1 jajko 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku
psgotujemybulionu 1 cebula 2 marchewki mały kawałek selera kawałek pora natka pietruszki 5 łyżek śmietany do zup (kwaśnej) 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku ulubiony makaron Wykonanie: Wszystkie warzywa oraz pieczarki obieramy i kroimy, warzywa - w kostkę, pieczarki i por - w talarki. Następnie na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy je kilka minut. Potem do garnka wlewamy bulion
psgotujemykupnych. W smaku jest dokładnie taki sam ( jak nie lepszy), tyle że bez całej tablicy Mendelejewa. Idealne rozwiązanie dla zapracowanych (czyli poniekąd mnie :)). Można go łączyć z dowolnymi dodatkami - makaronem, kaszą czy ryżem a także wzbogacić go o dodatek mięsa, np. kurczaka. Wcale nie jest pracochłonny ani trudny. W przyszłym roku na pewno zrobię go kolejny raz :) Przepis
My simple kitchenblogera kulinarnego! Jakie pamiątki przywozić z wakacji? Każda rzecz jest wyjątkowa, a zrobienie prezentu wakacyjnego osobie takiej jak bloger kulinarny nie jest trudne. Zobaczcie kilkainspiracji, na zdjęciach przedmioty, od makaronów, bo wina i inne cuda, które dostałam od najbliższych, są i pamiątki z Alzacji, Krety, Turcji, Egiptu... Francja: Alzacja Grecja Turcja, Egipt... miseczki, talerzyki, ręcznie zdobione Belgia: Brugia, Bruksela
Moja smaczna kuchniaRecipe yerbook Jamiego! Jak zwykle Jamie nie rozczarowuje. Daje inspiracje i pomysły na kulinarną twórczość. Świetne dania z warzyw, ciasta, przekąski, codzienne makarony i łatwe posiłki na każdego dzień. 200 przepisów ! Gazeta więcej warta niż nie jedna książka kucharska. Będę publikować przepisy inspirowane tym tytułem
AZgotuj!Tego obiadu dzisiaj miało nie być. Miał być makaron z sosem z pieczarkami. Ale wcale nie żałuję. 2 papryki zielone 1 żółta szklanka bulionu 3/4 szklanki kaszy bulgur marchewka pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku 1 cebula pół łyżeczki kminku 2 łyżki oleju pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego pół puszki pomidorów ( pulpa) sól pieprz cayenne ( według upodobania
AZgotuj!dodaj czosnek i kurki. Smaż. Dolej wino. Odparuj kilka minut. Dodaj sól i pieprz. Duś. Na koniec dodaj śmietankę. Na koniec koperek. Zmieszaj z ugotowanym w tym samym czasie makaronem tagliatelle
AZgotuj!zawartości białka skutecznie zastępuje mięso. Zawiera m.in. kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo oraz posiada niski indeks glikemiczny;) Świetnie wchłania przyprawy, idealnie nadaje się na wypełnienie zupy pomidorowej, zamiast makaronu czy ryżu. Przepis wypatrzony tutaj klik! i niewiele zmodyfikowany. U mnie w domu to już klasyk, szybka do zrobienia, zdrowa i bardzoo smaczna. Polecam :) Składniki: - 1 l wody - cebula
Corner With RecipesPowiem szczerze, że wcale mi nie brakowało w tej lasagne makaronu i beszamelu. Pyszne i aromatyczne danie. Na pewno jeszcze nie raz ją przygotuję. Wygląd nie zachęca, ale mam nadzieję, że to Was nie odrzuci to ;) Naprawdę warto spróbować. Składniki (2-3 porcje): - 1 cukinia - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - kilka dużych pieczarek - 400 g zmielonego mięsa (u mnie
Corner With RecipesTutaj pesto użyłam jako sos do spaghetti, ale w najbliższych postach pokażę inną propozycję na jego wykorzystanie. Połowę sosu z tego przepisu wymieszałam po prostu na patelni z ugotowanym makaronem (200g spaghetti pełnoziarnistego) i obiad gotowy. Można jeszcze posypać startym parmezanem lub pokruszoną fetą, jak kto lubi. Pesto paprykowo-pietruszkowe Składniki: - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 1/2 natki pietruszki
Corner With RecipesRzadko używam gorgonzoli, ale jakimś sposobem znalazła się w lodówce i trzeba było wymyślić, jak ją wykorzystać. Jako fanka sałatek, połowę zużyłam właśnie na nią, a reszta trafiła do makaronu, który już niedługo się tutaj pojawi :) Sałatka z gorgonzolą, kurczakiem i granatem Składniki (3 porcje): - 75 g mieszanki sałat - 1 duży filet z kurczaka - sól, pieprz do smaku, ulubione przyprawy
Corner With RecipesKolejna dodatkowa przystawka: razowe chlebki (jeden z suszonymi pomidorami) z pesto. Wszystko na duży plus. Dania główne za to były przepyszne, powyżej sandacz w cukinii z nori i makaronem somen. Smaki się idealnie komponowały, pyszna ryba, sosy. Tutaj rozpływający się w ustach kurczak zagrodowy w miodzie pitnym z idealnie przygotowanymi szparagami, grillowanym bakłażanem i chrupiącymi pestkami granatu. Nigdy nie jadłam
Corner With Recipesprzyprawy przez co ostatnia porcja będzie ciężka do zjedzenia a pierwsze nie będą tak aromatyczne SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na Rozgrzewająca zupę kokosową z makaronem <klik> Zobacz tez przepis na Krem brokułowo-szpinakowy z gorgonzola i pestkami dyni <klik
Pora na pora i pomidora