makarony - 24536 przepisów (strona:1147/1636)

Pesto z natki pietruszki i suszonych pomidorów 197

zrobić tylko z oliwą i cytryną, lub z dodatkiem słonecznika, migdałów, innych świeżych ziół. Spróbujcie także z suszonymi pomidorami. W kilka sekund macie pyszne smarowidło do pieczywa, sos do makaronu lub dodatek do innych potraw. Składniki: szklanka posiekanej natki pietruszki, 3 listki bazylii lub gałązka tymianku (opcjonalnie), 3-5 suszonych pomidorów z oleju, sok i skórka otarta z połówki cytryny

SzczyptaSmaQ
Jaki jest najważniejszy sprzęt w kuchni? + KONKURS 189

leżąca w ręce nigdy nie zawiedzie nas w przygotowywaniu naleśników. Grube dno patelni pozwoli wysmażyć idealnego steka. Wysokie krawędzie pozwolą na przygotowanie jeszcze większej ilości naszego ulubionego sosu do makaronu. Moim ulubionym jest sos carbonara. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Sos boloński 225

mięsa dodajemy pomidory oraz koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, cukier. Doprawiony sos dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez 50 minut (często mieszając).   Sos podajemy z makaronem i posypujemy startym, żółtym serem. Smacznego

paapilotkaa
Pesto z bakłażana i suszonych pomidorów 201

kubka blendera, dodać pomidory, czosnek, pieprz i trochę oliwy od pomidorków. Wszystko dobrze zmiksować. Przed podaniem 1 łyżkę pesto podgrzać na patelni, dodać 2 łyżeczki śmietany i porcję makaronu. Podawać jako danie gorące

Gotowanie jest łatwe
Pesto z natki rzodkiewki 213

natkę i miksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny i na koniec dodać tarty ser. Pesto można podzielić na porcje i zamrozić. Używać jako dodatek do makaronu, kanapek, mięs

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka z makaronem 253

Makaron świderki (mogą być też rurki, kokardki, muszelki)  Mięso mielone wieprzowe 500 g Pasta pomidorowa 200 g  Cebula 2 główki Ser żółty 200 g  Pomidory cherry 100 g  Śmietana kilka łyżek Pomidory suszone 10 sztuk  Przyprawa do mięsa mielonego Bazylia suszona  Najpierw myjemy pomidorki i przekrajamy na połówki Potem obieramy cebule kroimy w piórka

Klaudynkowa kuchnia
Sos pomidorowo paprykowy na zimę 205

uniwersale zastosowania - i na zimno i na gorąco - dlatego naprawdę co roku robię go całe morze... Polewam nim zapiekanki przed wsadzeniem do piekarnika, duszę pulpety i gołąbki, stosuję do makaronu i ryżu. A ostatnio prosto z gara zajadałam go z bagietką! Morze sosu i ocean zastosowań... Zawsze wykonywałam go w proporcji 1:1 ( pomidory i papryka). W tym roku przemnożyłam

kawawszklance
Schab po cygańsku 271

ślicznie dziękuję. Zastanawiałam się który sos pierwszy wypróbować i wypróbowałam sos cygański. Schab w tym sosie , jest bardzo smaczny, moja rodzinka stwierdziła to samo. Sos nadaje się do mięs, makaronów, czy pizzy. Więc polecam sos z czystym sumieniem

Kuchnia Danusi
Rosół wołowy z borowikami 210

mięso razem z cebulą. Po tym czasie ustawiamy program SOUP i czas 1.5 godziny. Dodajemy pozostałe składniki (natkę i lubczyk posiekać), zalewamy wodą (około 2 litry). Rosół podałam z makaronem ryżowym

ClauditteMissCooking
Makaron penne ze świeżymi borowikami i cukinią 207

Sezon grzybowy już prawie się kończy warto więc wykorzystać ostatnie znalezione w lesie egzemplarze. Do tego dania możecie również wykorzystać grzyby suszone - będzie równie smaczne. Do tego dania wykorzystałam makaron penne pełnoziarnisty, dużo zdrowszy od jasnego. Za dodatki posłużyły świeże borowiki, cukinia, starty parmezan i oliwa z oliwek. Prosto i smacznie

Milion Smaków
Dorsz po florencku z oliwą Italiamo 301

Uwielbiam włoską kuchnię za jej różnorodność. No, to nie odkrywcze :) Ale odkrywcze są produkty Italiamo w Lidlu. Oliwy, suszone pomidory, sosy do makaronów, pyszne octy balsamiczne. Ja zapraszam Was do Toskanii  na dorsza po florencku (baccalà alla fiorentina) 4 kawałki świeżego dorsza 8 łyżek oliwy Italiamo 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 szt. suszonych pomidorów Italiamo mąka ziemniaczana

AZgotuj!
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 216

odpowiednią odmianę do planowanej potrawy.  Na naszych krajowych targowiskach królował wówczas anonimowy ziemniak. Bez wątpienia Peruwiańczycy uwielbiają to warzywo :), nawet do zamawianych w restauracjach potraw z ryżem lub makaronem zazwyczaj dostawaliśmy frytki lub ziemniaki gotowane :). Kilka lat później sytuacja nie uległa zbyt dużej zmianie. Choć coraz częściej w naszych sklepach można znaleźć ziemniaki z oznaczeniem typu kulinarnego sprzedawcy nadal

SzczyptaSmaQ
Pesto z liści rzodkiewki 204

dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pesto rzodkiewkowe podajemy z pełnoziarnistym lub orkiszowym makaronem. Świetnie też pasuje do razowych tostów. Liście rzodkiewki to źródło różnych dobroczynnych składników odżywczych. Znajdziemy w nich wapń, fosfor i żelazo. Zawierają więcej witaminy C niż sok z cytryny. Mają

My Chcemy Jeść
Czy mąka orkiszowa jest lepsza od zwykłej? 205

osłabionym apetytem. Do czego używać? Mąka orkiszowa ma podobną strukturę do zwykłej pszennej, dlatego świetnie sprawdza się jako jej zdrowsza alternatywa. Można ją więc stosować do naleśników, ciast, pierogów, makaronów (np. typ 650 czy 750) a cięższe typy 1850 czy 2000 np. do wypieku chleba.   Możecie ją kupić oczywiście w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w marketach - teraz

Powiedz dietom nie
Ciecierzyca - jej właściwości oraz z czym i jak jeść? 460

można z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych.  Kotlety, pasztety, pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów, gulasz czy ciecierzyca smażona to kolejne wykorzystanie tego cennego warzywa. Jak sami widzicie, sposobów na ciecierzyce jest dużo

Pause Gotowanie!

Proponowane wyszukiwania