makarony - 24536 przepisów (strona:1140/1636)

Sos śmietanowy z kurkami i kurczakiem 353

minut.  Następnie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy.  Gdy sos zgęstnieje a kurki będą miękkie dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Sos podajemy z makaronem lub ziemniakami

Qchnia po prostu
Zupa z pokrzywami 179

zmiękczenia pokrzywy. Doprawić do smaku sosem sojowym. Pyszności ! ! ! Sama byłam zaskoczona jak dobrze smakuje. Podawać z ( do wyboru ale nie koniecznie): ćwiartką cytryny do zakwaszenia, łyżką jogurtu greckiego, makaronem, jajkiem na twardo  Smacznego !  Co sądzicie o takim wykorzystaniu pokrzywy? Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane

Jemy Pijemy
Pulpety z piersi kurczaka w sosie pomidorowym 222

połówki ) ryż 1 torebka jajka 2 szt. papryka słodka, koperek suszony, vegeta, pieprz bulion warzywny koncentrat pomidorowy  mąka pszenna  śmietana 12-18% lub jogurt naturalny ryż / ziemniaki / makaron / kasza (dodatek do wyboru, u mnie ryż) Zaczynam od zmielenia piersi. Następnie wrzucam do niej jajka, ugotowany ale zimny już ryż, vegetę, pieprz, koperek i paprykę słodką i wszystko dokładnie

Kuchnia Viki
Pesto z jarmużu 121

pysznych sposobów. Z czym to się je? Co kto lubi. Dla mnie pesto z jarmużu świetnie pasuje do pieczywa na śniadanie w towarzystwie np. pomidora, ale też do makaronu. Nie ma reguły. Pesto z jarmużu Wydrukuj przepis Potrzebujesz: 150g orzeszków ziemnych paczka jarmużu - zazwyczaj 200g główka czosnku 80ml oliwy z oliwek sok z 1 cytryny sól do smaku *opcjonalnie

Blendman
Duszona cukinia w sosie śmietanowym 272

słowo, bez tych dwóch składników, ciężko wydobyć delikatny smak sosu , gdyż jak wiadomo cukinia nie jest intensywna . Doskonały dodatek do obiadu , sprawdzi się z ryżem , ziemniakami lub makaronem . Posypana świeżym koperkiem , to już odlot Jeśli nie macie cukinii , świetnie mogą ją zastąpić kabaczki . Składniki : 1 duża cukinia ( nadają się także te zbyt wyrośnięte ) 2 cebule średniej wielkości – najlepiej białe

Ogrodnik w podróży
Faszerowane cukinie z piekarnika. 125

najeść. I do tego ten piękny, słoneczny kolor! Korzystajcie z sezonu na cukinie, bo to naprawdę rewelacyjne i wszechstronne warzywo. Można z niej zrobić co tylko dusza zapragnie - od makaronu, poprzez zupy, aż do słodkich wypieków. Co kto lubi. Ja postawiłam na klasykę w wersji wegetariańskiej, czyli cukinię faszerowaną kaszą gryczaną. Sprawdźcie sami jak wyszło.  CUKINIE FASZEROWANE KASZĄ GRYCZANĄ

Powiedz dietom nie
Pierś z kurczaka w suszonych pomidorach 143

trzeba jak tylko soli, pieprzu, soku z cytryny, zalewy z suszonych pomidorów do marynaty oraz kilku suszonych pomidorów. Są soczyste i pięknie pachną suszonymi pomidorami. Podawajcie z ziemniakami, makaronem lub ulubionymi kaszami z dodatkiem buraczków lub surówki. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 5 łyżek zalewy z suszonych pomidorów 6 suszonych pomidorów z w/w zalewy 2 łyżki soku

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z chorizo i mozzarellą 162

Chorizo urzeka swoim niebanalnym smakiem. Odnajduje się zarówno w zapiekankach, zupach, daniach z makaronem, jak również w sałatkach, które możemy podać jako letnie danie lub jako przekąska na spotkaniach z przyjaciółmi. Zaletą tej sałatki jest to, że przygotowuje się ją bardzo szybko. Spróbujcie :) Składniki: 100g kiełbasy chorizo 2 garści roszponki 3 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 100g mozzarelli

ChilliJemy
ZUPA – KREM Z KUREK Z KOPERKOWYMI PTYSIAMI 164

Uwielbiam kurki i z utęsknienie wypatruję sezonu, kiedy tylko pojawią się w lasach, na targach i straganach. Jajecznica z kurkami, makaron z kurkami czy też pyszna, aromatyczna tarta z kurkami to dania, które obowiązkowo goszczą na moim stole w sezonie kurkowym. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę / krem z kurek z dodatkiem kremowego serka Apetina, którą podałam

Ostra na Słodko
Sos boloński z cukinii na zimę - nie tylko do makaronów. 291

jest tylko lekko słodki i kwaśny - jest. Ale najważniejsze jest to, że jest pomidorowy, lekko pikantny i wyczuwalnie ziołowy - czyli taki, jaki powinien być prawdziwy sos boloński. Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone i dodać do sosu), mięs (np. tu ), zapiekanek ( tu ), jako sos do pizzy, jako ketchup a nawet jako składnik jajecznicy. A więc zacieramy rączki

Poezja Smaków - blog kulinarny
AUDREY W DOMU – BLISKO PRAWDZIWEGO ŻYCIA 152

Chyba nie będzie przesady w stwierdzeniu, że marzenia gwiazdy Hollywood, wielkiej Audrey Hepburn, były proste jak nitka makaronu spaghetti. Artykuł AUDREY W DOMU – BLISKO PRAWDZIWEGO ŻYCIA pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Wiśnianka z lanymi kluseczkami 190

jadłam w dzieciństwie. Prosta, jedynie z cukrem i zabielana śmietaną. Jadłam ją ze zwykłym, białym chlebem… Moją wersję wzbogaciłam o lane kluseczki, ale również sprawdziłby się tutaj zwykły makaron. Wiśnie wydrylowałam… i właśnie brakowało mi tej góry pestek zbieranych obok talerza ;) 500 g wiśni 1 1/2 l wody 1/2 łyżeczki cynamonu 3-4 goździki 3 łyżki cukru

https:KKuchniaMniam
Przecier z czarnych jagód 121

dojrzałe i świeże czarne jagody,   jeżyny, truskawki, poziomki, morele, jabłka... Ja dzisiaj zrobiłam przecier z jagód. U mnie w domu jest on najchętniej wykorzystany jako dodatek do ryżu, makaronu, racuchów a także do przyrządzania zup i sosów na słodko. We wszystkich przypadkach dodaje się go na surowo do ugotowanej już potrawy.           Składniki

Kuchnia u Krysi
Schab w sosie z czerwonego wina 150

wymieszałam z 1 łyżką sosu i przelałam na patelnię. Przyprawiłam solą i pieprzem.   Mięso z pieczarkami ułożyłam na talerzach i polałam wspaniałym sosem. Do tak przygotowanego mięsa podałam makaron i buraczki z papryką z mojej spiżarni .     Znów udało mi się zrobić smaczną wersję schabowego z pysznym sosem. Tym razem   z sosem z czerwonego wina. Doskonałe połączenie

Kuchnia u Krysi
Tortille pszenne bez drożdży. Miękkie, w godzinę 407

gorącą mieszankę wlewamy do mąki, mieszamy, a następnie zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie może być lepkie, przy zagniataniu podsypujemy je odrobiną mąki. Jak ciasto na makaron czy na pierogi – zawijamy je w folię i odkładamy na pół godziny na blat. Dzielimy ciasto na 6 porcji. Porcje na których nie pracujemy trzymamy zawinięte w folię żeby nie obsychały. Porcję

Karo in the Kitchen