makarony - 24536 przepisów (strona:1133/1636)

Roladki z polędwicy z maślanymi kurkami 146

minut, w zależności od grubości rolady.  Po upieczeniu, zanim podzielę mięso, odkładam je na kilka minut by lekko ostygło i odpoczęło.  W pierwszej wersji serwowałam z makaronem i kurkowym sosem, który powstał przy okazji przygotowywania farszu. Na drugi dzień natomiast, przysmażyłam mięsko na złoto, krótko, by nie wyschło, na mocno rozgrzanym tłuszczu- można podać z ulubioną sałatką, warzywami

Pichceniomania
Karkówka w sosie paprykowo – pomidorowym 181

sosu, dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem. Gotujemy całość około 5 minut, aż papryka zmięknie. Karkówkę możemy podać z ziemniakami, choć makaron chyba też świetnie się sprawdzi. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Sos cygański do słoików na zimę 470

fika i bryka koziołki niczym małpa jakaś. Eehh, jedzenie łagodzi obyczaje zatem przejdźmy do naszego sosu cygańskiego. Warto zrobić parę słoików, przydadzą się zimą jako baza jakiegoś sosu do makaronu, czy do polania placków ziemniaczanych.       Potrzebujemy: 2 kg pomidorów 4 duże papryki (białą, czerwoną, żółtą i zieloną) 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli

Marder&Marder Manufacture
NALEŚNIKI Z PŁASKURKI I ORKISZU, BEZ DODATKU MLEKA 280

badań historyków i archeologów to właśnie uprawa płaskurki stanowi początki polskiego rolnictwa.  Płaskurka jest popularna w Niemczech i we Włoszech, można tam kupić nie tylko mąki, ale także makarony i chleby przygotowane na jej bazie. W Polsce jest jeszcze dość mało popularna, ale być może już niedługo to się zmieni...  Współcześnie możemy spotkać trzy odmiany farro: farro grande

Smaczne Zdrowe
"Dziecięce menu dla całej rodziny" - recenzja książki i KONKURS 208

moich dziecinnych lat bywało różnie). Do dziś mam z tyłu głowy jakieś makaronowe, słodkie papki. Fuj. W ciąży i krótko po miałam takie epizody, że mogłam jeść codziennie makaron z serem i cukrem, ale jak wiadomo ciąża to stan, w którym śledzie można zagryzać czekoladą, więc to się nie liczy :) Ale wracając do tematu - w moje ręce trafiła najnowsza książka

Kraina Tysiąca Smaków
Zielone pesto z bazylii 144

Składniki – porcja dla dwóch osób: 1,5 szklanki świeżych liści bazylii, 1/4 szklanki startego sera parmigiano reggiano, 2 – 3 ząbki czosnku, 1/4 szklanki orzechów

Coś bym zjadła
Restauracja Hotel Diament Spodek 138

pudrem z gęsi. Miodzio. Zupy wodzionka bardzo na plus z chrupiącymi grzankami i smalcem tak jak powinno to być, ale rosół niestety na minus. Poza tym że domowy makaron co się chwali, to niestety ale jak w większości śląskich domów rosół doprawiony był magii, zarówno kolor (prawie brązowy) jak smak to niestety nie moja bajka. Ja lubię rosoły naturalne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gulasz z indyka z kolorową fasolką i suszonymi pomidorami. 242

fasolka będzie miękka. Wymieszać z przecierem pomidorowym i zagotować. Dodać podsmażone piersi z indyka i pokrojone suszone pomidory, chwilę pogotować, ewentualnie doprawić. Gulasz podawać z kaszą jaglaną, kuskusem, makaronem lub ryżem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pesto z rukoli-pyszny dodatek do makaronu i sałatek 134

proste i pyszne i jako sos do makaronu i jako dodatek np do zapiekanki czy sałatek-polecam Składniki: garść rukoli garść orzechów(nerkowca,piniowe,laskowa lub nawet włoskie-jakie lubicie) dwie łyżki startego sera najlepiej parmezan ale może być również twardy żółty ser oliwa z oliwek sól pieprz  ząbek czosnku Przygotowanie: wszystkie składniki dajemy do blendera i rozdrabniamy razem

Swojskie jedzonko
ZUPA KREM Z CUKINII Z PRAŻONYMI PESTKAMI DYNII 101

Cały mój ogródek obrodził w przepiękne, duże cukinie. Zjadam je w formie racuszków , jako dodatek do makaronu, albo tez w postaci zup. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną zupę – krem z cukinii z dodatkiem ziemniaków oraz prażonych pestek dyni, które nadają zupie jeszcze lepszy smak i fajny aromat. Zupę robi się niezwykle szybko i jest bardzo sycąca. Fajny

Ostra na Słodko
Sałatka z kurczakiem 228

wysusz na ręczniku papierowym.  Na talerzu, bądź w salaterce, ułóż sałatę i pozostałe składniki, mocno skrop dressingiem. Sałatkę podajemy np. z porwaną na mniejsze porcje tortilla bądź np. makaronem ryżowym- jeśli miała by być podana jako obiad. Można też skonsumować ją bez pieczywa czy innych dodatków. Mam nadzieję, że ta propozycja bardzo się Wam spodoba i będziecie często

SMYKWKUCHNI
Dynia makaronowa zapiekana i kasza jaglana z kleksem śmietany 145

jogurt. Dynię myjemy, przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy gniazdo nasienne, i wkładamy do piekarnika na pół godziny w temp 200 st. Wyjmujemy i studzimy. Widelcem wydrążamy miąższ który przypomina makaron. Miąższ mieszamy z mięsem, jajkiem przyprawami i 100 g sera żółtego. Nakładamy nadzienie do misek dyniowych i posypujemy serem. Zapiekamy ok 30-35 min W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną

Gotowanie jest łatwe
Sos cukiniowo-paprykowy 107

Doskonała alternatywa kupnego sosu do spaghetti na bazie cukinii i papryki o sodko-kwaśnej nucie, idealny do mięs, makaronu, ryżu. Polecam go mieć w swojej spiżarce. Składniki: 5 kg cukinii 3 kg czerwonej papryki 1/2 kg cebuli 1 główka czosnku 2 papryczki chili 1/3 szkl octu 10% 1/3 szkl oleju 2 szklanki cukru 3 łyżki soli 4 słoiczki koncentratu pomidorowego

Wanilia i Kardamon
Oszukane spaghetti z klopsikami 216

Takie spaghetti z pewnością będzie hitem na każdym kinderbalu. Na pierwszy rzut oka wygląda jak typowo włoskie danie ale to tyko pozory… Składniki oszukany makaron 1 jajko 1 żółtko 3/4 szkl mleka 3/4 szkl mąki szczypta soli 1 łyżeczka cukru … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Konfitura z papierówek z dodatkiem daktyli, suszonych śliwek i figi 158

dodaj porządną dawkę daktyli, fig oraz śliwek. Przyprawy. Nie ukrywam, mnie bardzo pomógł robot. Smażył mi przez 6 godzin, mieszając nieustannie. Konfitura zgęstnieje, można postawić łyżeczkę! Genialna do ryżu, makaronu, tostów, placków, jabłeczników, szarlotek, tortów...do wyjadania prosto ze słoika gdy spadnie nam ciśnienie i cukier. Ma fantastyczny smak. Gorące przełóż do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj w garnku wyłożonym ściereczkami. Woda

Z Kuchni Do Kuchni