tłuszcz łyżką i sos jest mało tłusty, zrazy podałam z kaszą gryczaną i buraczkami,smakują również zimne do pieczywa a sos można zamrozić i będzie później np. do kopytek, makaronu.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędodać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu przez 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać mleko i śmietankę. Podawać z makaronem tagliatelle
zadanie-gotowanieKoleżanka z pracy przyniosła do wypróbowania sos, który robi już od kilku lat. Bardzo mi posmakował, ale delikatnie go złagodziłam poprzez odjęcie części octu. Polecam do makaronu, ryżu, mięsa :) Składniki: 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 3 duże papryki (żółta, czerwona i zielona) 1 puszka ananasów wraz z sokiem 6 zmiażdżonych ząbków czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki soli
Kuchnia domowa AniPowoli w lasach kończą się kurki. Nie lubią chłodnych poranków i wieczorów późnego wrześniowego lata. Jeszcze tydzień lub dwa i będziemy musieli poczekać do następnego roku, aby przygotować makaron z kurkami . Dzisiaj proponuję Wam grzybowe placuszki z kurkami. Nie jest tu dużo grzybów - tylko 75 g , lecz placuszki wychodzą naprawdę dobre. Kurki są tutaj składnikiem ciasta, tak jak jabłka
Posadzone i zjedzoneniż pesto określiłabym go pomidorową pastą. Bardzo aromatyczna, intensywnie pomidorowa. Świetnie będzie się nadawać do przekąsek i wszelkiego pieczywa oraz sera. Sprawdzi się równie dobrze jako pomidorowe pesto do makaronów. :) Bez problemu znajdziecie w internecie mnóstwo przepisów na pomidorowe pesto. Ten przepis jest jednak zupełnie inny. Po pierwsze większość pesto robi się z suszonych pomidorów (jest szybsze i łatwiejsze
Garniec Magaliedobrze przyprawiam, moczę w roztrzepanym jajku z dodatkiem dużej ilości ziół. Smażę na rozgrzanym maśle zaczynając od tej ponacinanej strony kotleta. Będzie ładnie zarumienione i rozchylone. Podawajcie z ryżem, makaronem, ziemniakami, surówkami, sałatką, w bułce z sałatą, pasuje do prawie każdego dania. Smakujcie jak Wam tylko kulinarna wyobraźnia pozwoli:) Mam nadzieję, że Wam zasmakuje - zatem smacznego
Zasmakuj Kuchniwiele zostało do zrobienia, cóż taki to czas, który sprzyja gromadzeniu zapasów. Dla smakoszy kuchni bałkańskiej mam prawdziwy rarytas, czyli pikantny sos paprykowy, który świetnie pasuje do pizzy, ryżu, makaronów, kanapek czy zup. Do roboty bo sezon paprykowy szybko mija!. Składniki: - 3 kg papryki czerwonej, u mnie odmiana pomidorowa - 30 dag czerwonej ostrej papryki - 2 słoiki koncentratu pomidorowego
Apetyczna babeczkajest bardziej aromatyczny od czarnego. Zmiksowane warzywa i pieczarki nadają zupie kremowej konsystencji. Nie potrzeba niczym więcej jej zagęszczać. Jeśli chcecie uzyskać bardziej treściwe danie, podajcie zupę z ulubionym makaronem lub kaszą
PichceniomaniaZauważyłam, że w moim menu ostatnio panuje kolor czerwony, ale czemu się dziwić, jesień nadchodzi. W tygodniowym menu staram się aby była kasza, ryż, makaron (Miśka uwielbia kluchy) i przynajmniej raz zupa. Padło na kaszę, a po mojej lodówce błąkał się ugotowany burak, który nie zmieścił się do słoików. W pieczonej papryce jest coś wyjątkowego, smakuje wybornie z dodatkiem buraków
greenscarfżaden zadeklarowany mięsożerca. Przyrządzimy dania z jednej strony zaskakujące swoją prostotą, a z drugiej pełne intrygujących połączeń. Na pierwszy ogień pójdzie amuse bouche w formie sakiewek z buraczanym makaronem, chrupiącymi warzywami i morelowym chutneyem . Później przygotujemy faszerowane kaszą gryczaną i kurkami pomidory . Ich podanie na grillowanej chałce z pewnością zaskoczy każdego. Kulminacyjnym punktem będzie pełne smaku umami danie
Food SquareSmacznie, niedrogo. Co istotne można było zamówić pół porcji i nawet dorosły się najadł o dziecku nie wspomnę. Kotleta mielonego sama ledwo zjadłam. Syncio miał problem z połowa porcji makaronu z serkiem i jagodami. Obsługa specyficzna ale sympatyczna i stwarzająca wrażenie jakbyśmy byli stałymi klientami. No i pyszny kompot z jabłek na stałe w karcie. Menu niezbyt obszerne ale karta
Dzieje kuchennej Wiewióryzdradza jak podawać ser Gorgonzola. Zachęcam, byście komponowali go z sałatą, oliwkami, orzechami, a także z niektórymi owocami (szczególnie z gruszkami). Utarty ser Gorgonzola świetnie sprawdza się też w makaronach. Aby w pełni docenić jego kremową konsystencję, powinno się go wyjąć z lodówki co najmniej pół godziny przed spożyciem. Do podniebień polskich konsumentów powoli, acz wytrwale toruje sobie drogę
Codzienna kuchnia niecodziennaZdrowsza i delikatniejsza wersja tradycyjnej lazanii. Zamiast makaronu użyłam cienko pokrojonej dyni. Danie jest soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne. Porcja dla dwóch osób. Składniki 1 pojedyncza pierś z kurczaka kawałek dyni 2 duże pieczarki 1 czerwona papryka 1 słoik keczupu … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyAromatyczny sos,który doskonale pasuje do makaronu,pizzy oraz wszelkich mięsnych dań. Warto poświęcić czas na jego przygotowanie by zimą otworzyć taki pachnący słoiczek i przygotować szybki obiad,szczególnie gdy brakuje nam czasu.Uwielbiam mieć w swojej piwnicy parę takich słoiczków i Was również zachęcam do zrobienia sosiku. Składniki: 3 kg bardzo dojrzałych pomidorów 1 główka czosnku mnóstwo świeżej
Niespełnione zdolności kulinarnekurkowy to dodatek idealny do pieczonego mięsa, makaronu jak i do podania ze świeżym pieczywem. Uwierzcie mi na słowo, że taki sos jest bardzo prosty do przygotowania, smaczny i aromatyczny. Składniki na 4 porcje: około 400 g świeżych kurek 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz 2 łyżki masła 1 szklanka wody 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżka posiekanego koperku
Ugotować