makarony - 24536 przepisów (strona:1121/1636)

Łosoś pieczony ze szpinakiem 157

pół i rozłożyć naokoło. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Sprawdzić łososia i gdyby był jeszcze trochę niedopieczony piec jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami lub makaronem, to już jak kto lubi. Pyszne. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Czernina, czarna polewka 193

octem i mąką, wlewamy do gotującego się rosołu, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy, aż zgęstnieje. Gotową zupę doprawiamy do smaku. Podajemy z plasterkami marchewki i makaronem, posypaną natką

Kulinarne przygody Gatity
Rosół drobiowy 182

odpowiednio esencjonalny. Następnie dodać sól i lubczyk, gotować jeszcze co najmniej godzinę. Z ugotowanego rosołu wyjąć kurczaka i warzywa, a sam rosół przecedzić przez sitko. Rosół podawać z ugotowanym makaronem, pokrojonymi warzywami i cząstkami kurczaka z rosołu. Przyprawić do smaku mielonym pieprzem i zieleniną już w talerzu. Z mięsa kurczaka i warzyw wyjętych z rosołu, po zmieleniu w maszynce można

Kuchcik gotuje
Jak oniżyć cholesterol? Jak oniżyć ciśnienie krwi? Sekret dobrych zestawień pokarmowych. 153

tego powodu nie ma większego sensu lączenie  dwóch produktow bogatych w sól, a ubogich w potas. Lepiej byłoby więc unikać zestawien typu: chleb z serem, chleb z wędliną, makaron z serem, bez dodatku produktów pochodzenia roslinnego, naturalnie bogatych w potas.   Stąd jeżeli dotyczy Was problem podwyższonego cisnienia warto byłoby położyc nacisk i włączyć do codziennej diety produkty takie

MODA NA BIO
Kukurydzianka z meksykańską nutą 137

pieprzem cayenne, smaki pięknie się komponują. Ja podałam z kawałkami mięska, na którym gotowałam zupę i całymi ziarnami kukurydzy. Można zaserwować ją z pieczywem, kaszą, na przykład jaglaną lub makaronem. Jeśli chcecie przygotować bezmięsną wersję tej zupy, polecam podsmażyć uprzednio wszystkie warzywa na bulion, najlepiej na maśle, dzięki temu smak wywaru będzie ciekawszy

Pichceniomania
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - recenzja książki i KONKURS! 222

ulubionych ekspresowych obiadów to klopsiki w stylu oszukanych gołąbków (bo z ukrytą kapustą) z sosem cukiniowo-pomidorowym. Pyszne, zdrowe, syte i bardzo szybkie danie. Można dodać do niego pełnoziarnisty makaron wcale nie wydłużając czasu przygotowania. Wtedy to będą spokojnie 2 porcje. KLOPSIKI Z KAPUSTĄ NA SOSIE POMIDOROWO-CUKINIOWYM składniki na 1 dużą porcję: klopsiki: - ok. 250g mielonego mięsa z indyka

Moje Kuchenne Rewelacje
ROSÓŁ Z KURY 126

gotować na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę oraz zrumienioną cebulę i przyprawy. Miękką kurę wyjąć, rosół przecedzić, doprawić do smaku. Podawać z makaronem, kluskami.  Rosół przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Kurę podać razem z rosołem lub jako drugie danie z odpowiednio dobranym sosem i warzywami

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Ekologiczna żywność od Biona :) 171

kilka pozycji, które bardzo chciałabym spróbować.  BIONA to brytyjska marka produkująca żywność organiczną, odpowiednią dla wegetarian. Oferta jest niezwykle szeroka i ciekawa. Znajdziesz tu między innymi: soki, przekąski, makarony, sosy, słodycze. Składniki użyte w produktach pochodzą z czystych i naturalnych terenów, na których nie używa się pestycydów i herbicydów ani GMO. Żywność odznacza się wysoką jakością, doskonałym smakiem

Zdrowie na języku :P
Zupy na niepogodę 141

pasem już niedługo zima. Jesienne zupy coraz częściej goszczą na naszym stole. Mam to szczęście, że moje dzieci lubią zupy, praktycznie wszystkie. Wszyscy bez wyjątku lubimy pomidorową, koniecznie z makaronem. Dobra pomidorowa to numer jeden! Lubię tradycyjne polskie zupy jak żurek czy kapuśniak . Moje średnie dziecko przepada za buraczkową z fasolą. Moje najstarsze lubi zupę z azjatyckim touch. Najmłodsze przepada

codojedzenia
Zupa kalafiorowa 191

dodatkiem marchewki, pora, pietruszki, selera i koperku to świetny pomysł na lekki, a zarazem błyskawiczny do przygotowania obiad. Aby zupa była bardziej sycąca to możecie podać ją z drobnym makaronem lub zacierkami. Obowiązkowo przed podaniem, zupę kalafiorową należy posypać posiekanym koperkiem. Składniki na porcje dla 4 osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 1,5 l wody

Ugotować
Kurczak teriyaki 120

Mam ostatnio fazę na kurczaka 🙂 Widać to również na blogu, bo od kilku wpisów to on występuje w roli głównej. No nic na to nie poradzę

gotować!
Makaron ryżowy z wędzonym pstrągiem, oliwkami i cukinią 181

Rzadko na moim blogu goszczą dania rybne. Dzisiaj propozycja z wędzonym pstrągiem na ciepło. Składniki na 2 porcje: 1/3 opakowania makaronu ryżowego (wstążki) po kilkanaście czarnych i zielonych oliwek 1/2 młodej cukinii 1 wędzony filet z pstrąga 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki mąki 1 szklanka zimnej wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy sól i pieprz

Czerwień i błękit
Rio Mare: tuńczyk genialnej jakości jakiego nie znacie 153

moimi ochami i achami idzie prawda, po otwarciu puszki tuńczyk spisuje się nie tylko wizualnie ale również smakuje świetnie. Porcja tuńczyka z puszki świetnie nadaje się do przygotowania makaronu z patelni czy typowej włoskiej sałatki. Drugą pozycją jaką się zachwyciłam jest pyszna pasta z tuńczyka – lekka, kremowa i delikatna. Smak nie jest zaburzony zbędnymi składnikami, przez co pasta mocno wyróżnia

Gotowanie i blogowanie
Placki z cukini 127

Cukinia to pyszne warzywo, które w ostatnich latach stało się bardzo modne w Polsce. Można z niej przyrządzić wiele potraw, idealnie pasuje do makaronu czy jako zdrowa odmiana frytek. Jednak dla mnie kwintesencją są placuszki z samej cukinii, do których przygotowuję sos czosnkowy. Poniżej najprostszy z możliwych przepisów, na najpyszniejsze z pysznych placuszki. 30 min 12 placków składniki: 1 średnia

Ania i Marcin gotują
Pesto pietruszkowe 120

Uwielbiam makaron z bazyliowym pesto. Idąc tym tropem postanowiłam zrobić własną wersję z pietruszki, która bujnie wyrosła w tym roku i jeszcze nie tak dawno zebrałam ostatnią partię.  Z dodatkiem odrobiny czosnku, kolorowego pieprzu i orzechów jest smacznym dodatkiem do moich dań. Przygotowane możemy przechowywać do tygodnia w lodówce, ale jeśli je spasteryzujemy , to ten czas zdecydowanie się wydłuży

Kuchnia w czekoladzie