makarony - 24536 przepisów (strona:1129/1636)

Bulion warzywny - podstawa domowych zup. 127

zalać wodą i można zapomnieć na 2 godziny o gotującej się zupie.  Dobry, esencjonalny bulion warzywny nie tylko nadaje zupom wyśmienity smak, ale jest również pyszny podany z makaronem lub kaszą jaglaną.  Jeśli podaję bulion warzywny na obiad lub kolację dolewam odrobinę oliwy z oliwek, aby powstały tak sympatycznie wyglądające ,,oczka" jak na zdjęciu poniżej. Składniki: 5 marchewek

Codziennik Kuchenny
Bakłażan z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami, w sosie pomidorowym 155

przygotowuję z pomidorów z puszki, które miksuję. Smak sosu można wzbogacić dodając szczyptę chili w proszku lub pokrojony ząbek czosnku. Bakłażana w sosie pomidorowym podaję z ryżem, kuskusem, makaronem penne lub bagietką. Podany na ciepło może być daniem na obiad lub kolację, na zimno doskonale nadaje się na imprezy na szwedzki stół. Przed duszeniem Gotowa potrawa Bakłażan podany z ryżem

Codziennik Kuchenny
Cukinia w zalewie curry 220

Cukinia to jedno z warzyw, które wyjątkowo lubię. Można ją przygotować na wiele sposobów: grillować, faszerować, smażyć, dodawać do makaronów, zapiekanek i przygotować przetwory na zimę. W ubiegłym sezonie podałam przepisy na sałatki słoikowe z cukinią i kiszone cukinie . Tym razem przygotowałam cukinię w zalewie z curry, prawie identycznej jak do ogórków curry . Do przepisu użyłam młodych, niewielkich cukinii

Codziennik Kuchenny
Gotujemy przecier pomidorowy w szybkowarze 180

Szybki i uniwersalny przecier pomidorowy. Fantastycznie nadaje się do zupy pomidorowej lub sosu. Po krótkim odparowaniu można uzyskać gęstą konsystencję. Tak powstały sos skomponuje się wspaniale z dowolnym makaronem. Przecier pomidorowy. Składniki 1 kg świeżych pomidorów 50 ml zimnej wody 2 łyżki masła Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 5 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki

Szybko Szybkowar
"Danie inspirowane podróżą 2." - podsumowanie akcji 168

wspomnienia z Wileńszczyzny Tzatziki i "Trzynasta opowieść" Falafel i "Srebro" Melanzane alla parmigiana – ulubiona zapiekanka Ratatouille – prowansalski gulasz warzywny Insalata Caprese – sałatka z wyspy Capri Tajski rosół z makaronem, papryką i chili Łosoś w curry z czerwoną papryką i szpinakiem Zielone curry z cukinia i papryka Sałatka szopska 12 przepisów zebranych w akcji Danie inspirowane podróżą 2016 Szwedzkie bułeczki cynamonowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Krem z pieczonej dyni 191

imbirem) i książką, za pachnącą cynamonem szarlotkę, za ciepłe ciasto drożdżowe ze śliwkami i przede wszystkim za DYNIĘ. Na blogu znajdziecie między innymi przepisy na dyniowe placuszki , potrawkę , makaron , kawę , zupę z dyni i cydru . Dziś mam dla Was przepis na bardzo prosty, aromatyczny i rozgrzewajacy krem z pieczonej dyni, który poprawi Wam nastój w każdy, nawet najbardziej ponury dzień

Zawsze głodna!
Tak walczę z przeziębieniem 181

potrawce i to danie kojarzy mi się z chorobą. Kiedy czuję, że dopada mnie jakaś infekcja gotuję zupę, najczęściej gęsty krem albo coś solidnego i klasycznego jak pizza, makaron w przeróżnych wersjach. Jak przystało na rodowitą poznaniankę uwielbiam ziemniaki najlepiej deptane oczywiście z masłem

Szybko Tanio Smacznie
"Tajniki suszenia żywności" - recenzja książki 158

dziesiąty to przystawki: mini klopsiki warzywne, tortille, pizza Rozdział jedenasty to desery:  słodkie przepisy na zdrowe i pyszne ciasteczka, czy batoniki :-) Rozdział dwunasty to dania główne: sos do makaronu czy warzywne curry. Rozdział trzynasty to smakołyki dla naszych pupili: smakołyki z batatów, udka kurczaka, skórki z łososia. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego, nawet zwierzaki :-)))) Za książkę dziękuję

kruche babeczki
Jesienna edycja Restaurant Week – degustacja w My Corner Restaurant & Bar 151

podane na ciemnych talerzach, bardzo polecam. Wszystko razem fantastycznie smakuje. Jako danie główne mój numer 1.     Dla osób, które nie lubią ryb jest jagnięcina duszona z cynamonem, makaron orzo i feta.     Obsługa restauracji My Corner Restaurant & Bar była przemiła. Zawsze służyła pomocą i pomagała przy robieniu zdjęć :). Swoją osobą zaszczycił nas również szef kuchni

Mała Cukierenka
TYMIANKOWY KURCZAK Z OLIWKAMI 154

złoty kolor .Podlewamy bulionem ,wrzucamy warzywa i dusimy na małym ogniu do miękkości.Doprawiamy.Zagęszczamy sos łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie zimniej wody.Chwilę zagotowujemy i gotowe.Podajemy z makaronem lub puree ziemniaczanym.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dietetyczny kurczak z brokułem i cukinią 1290

Pyszny, dietetyczny kurczak z cukinią i brokułem - pożywny, pełen witamin i szybki do wykonania. Czego chcieć więcej?  Może stanowić samodzielne danie lub wystąpić w towarzystwie ryżu, kaszy czy makaronu :)  SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 298 kcal) 150 g piersi kurczaka 150 g brokuła 100 g cukinii 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka pestek z dyni sól, pieprz słodka

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak z warzywami 142

Szybkie i smaczne danie. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie czegoś co zajmuje więcej czasu proponuję to danie. Dodajcie do niego, wedle upodobań ryż, kaszę lub makaron. To jednogarnkowe danie składa się z kurczaka, papryki i kwiatów brokułów. Do tego parę przypraw i danie gotowe. Smacznego:) Składniki: niewielka pierś z kurczaka 10 kwiatów brokułów - użyłam mrożonych 1 duża czerwona papryka

Zasmakuj Kuchni
Brokuły 143

Brokuły- dlaczego warto jeść? Ostatnio na blogu można było znaleźć przepis na potrawę z brokułem -   Makaron z brokułem , dlatego, też może zamieszczę troszkę informacji na temat samego brokułu. Dlaczego warto jeść to warzywo, jakie bogactwo w sobie kryje. :)  Czy wiecie, że brokuły są jednym z najlepiej przebadanych warzyw. Dlatego też brokuł nosi miano super pożywienia

Mój pomysł na
Sos chrzanowy 105

chrzanowy robiłam pierwszy raz, do końca nie wiedziałam jaki smak uzyskam, ale byłam mile zaskoczona, kiedy wyszedł mi bardzo dobry. Sos chrzanowy możemy podawać między innymi do makaronu, jajek, ziemniaczków, na pewno udoskonali nasze potrawy o wspaniały smak. Zapraszam do zapoznania się z przepisem:  Przepis: Składniki (400 ml) 200 ml bulionu warzywnego 200 ml śmietany rzadkiej

Mój pomysł na
Wegańskie naleśniki z jabłkami 143

można pominąć jajko, należy jednak pamiętać o odpowiedniej proporcji mleka i mąki. Dodałam też dwie duże łyżki dobrze utartego puree z dyni pozostałego po przyrządzaniu domowego sosu serowego do makaronu, dzięki czemu naleśniki zyskały piękny żółty kolor, jednak myślę, że nic się nie stanie, jeśli pominiesz ten krok. Nie ma potrzeby obawiać się wegańskich naleśników – smaży się je równie przyjemnie

Roślinna - blog wegański