pomidorowy przygotowuje każdego roku, dzięki temu zaoszczędzam sporo czasu. Jak mam dzień tzw. "lenia" wówczas otwieram słoik, dodaje makaron,ser i gotowe :) Składniki: 2 ½ kg pomidorów 4 żółte papryki 2 młode cukinie 1 pęczek świeżej bazylii 4 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru ½ łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki soli 120 ml octu Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać
Tradycyjna KuchniaWymieszały się składniki. I tak oto po minutach 30 powstało pyszne jesienne danie dyniowe:) Kto nie ma rozmarynu, może spróbować z tymiankiem. Można też połączyć obydwie przyprawy. Świetne do makaronu lub naleśników. Smacznego
Kuchnia smakówpodroby wyciągamy. Dynię smażymy na maśle. Jak zmiękknie, dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, vegetą, gałką muszkatołową. Całość miksujemy. Można podawać z grzankami, brązowym makaronem lub jeść czystą. Smacznego
Kuchnia smakówosiedlowych warzywniakach szparagi można zakupić teraz w bardzo korzystnej cenie. Lubię je za delikatny smak i aromat, który od zawsze kojarzy mi się z latem. Zielone szparagi dodaję do makaronu jak w przepisie tutaj , do zupy jednak zdecydowanie wolę białe. Przygotowaną w ten sposób zupę proponuję podać z groszkiem ptysiowym. Najlepszy oczywiście z firmy Brześć . Składniki: 2 pęczki białych szparagów
Pobite gary Barbarywrzątkiem gotowe . Jest łatwostrawny i sycący, zawiera również dużo białka i węglowodanów. Czy wiesz, że choć kuskus powszechnie jest uznawany za kaszę, w rzeczywistości jest bardziej podobny do makaronu? Do jego wytworzenia używa się pszenicy twardej (makaronowej) o nazwie durum. Składniki: 11/4 szklanki kaszy kuskusu 2 upieczone filety z kurczaka 2 szklanki bulionu drobiowego ¼ szklanki soku z pomarańczy ¼ szklanki
Tradycyjna Kuchniawarzywno – owocowe menu Nachodzi nas ochota na sałatki, owocowe desery, grillowane mięsa. Ostatnio dostałem kilka wiadomości z pytaniem kiedy nowa sałatka w słoiku ponieważ ta z krewetkami i makaronem shiritaki już się przejadła. Dziś nadszedł czas na kolejną taką propozycję do zabrania czy to do pracy, czy do szkoły, na uczelnię, do samochodu, na plażę czy gdzie-bądź
PaleoLifesprawdzają, ale trudniej się wyjmuje później rozmrożoną zupkę). 2. Słoik należy napełnić do nie więcej jak ¾ objętości. 3. Dodatki typu masło, olej, oliwa, mleko oraz produkty zbożowe (kasza, ryż, makaron) najlepiej dodawać każdorazowo po rozmrożeniu- wówczas zupka będzie miała odpowiednią konsystencję 4. Nigdy nie mrozimy ponownie rozmrożonego produktu! 5. Zawsze oznaczajmy datą i składem każdy słoiczek. Jak długo zachowuje ważność
Tradycyjna KuchniaKasza kuskus to kasza z semoliny, czyli pszenicy twardej, najlepszej do produkcji makaronów. Jest kilka sposobów na jej ugotowanie, jednak moim zdaniem wszystkie poza jednym są tylko niepotrzebną zabawą, dodatkową pracą nad czymś, co już prostsze być nie może. Pierwszy raz zrobiłam pyszną kaszę kuskus zaledwie kilka tygodni temu. Czytaj całość
Anioszek w kuchniDzisiaj popularne placuszki, ale tym razem z ricottą . Moje dziecko tak ogólnie jak zapytam, co by chciał na obiad, to zawsze odpowie, że pancakes , naleśniki, makaron z serem i kotlet z kurczaka. Oj zapomniałabym jeszcze pierogi ruskie. Są to dania, które jadłby na okrągło, mój mąż zamiast pancakes woli naleśniki i tak czasem muszę pokombinować, żeby było trochę inaczej
kruche babeczkiwarsztatach Makaron. To łatwe miałam okazję zobaczyć świetny otwieracz do wina, od razu zapragnęłam go mieć. Nie musiałam długo czekać, bo z warsztatów wracałam już ze swoim egzemplarzem. Od otwieracza do wina, a od wina do pizzy i tak pojawił się w moich rękach jeszcze nóż do pizzy. Korkociąg Na warsztatach Fiskars poznałam uroczy, mały i przydatny korkociąg, który
Gotowanie i blogowanieczasu, przysparza nam trochę zamieszania w blogowym gospodarstwie. Ale do rzeczy. Oboje zrobiliśmy (ja troszkę wcześniej) sałatkę tabbouleh. Oboje użyliśmy produktu, który choć nazywany kaszą, to ma właściwie cechy makaronu. Marzenka do swojej sałatki dodała klasyczny kuskus, a ja maftoul, czyli jego palestyńską, gruboziarnistą odmianę. Wy możecie sięgnąć po bulgur i będziecie wtedy bliżsi naszego hasła tygodnia - kasze! Tabbouleh jest
zadanie-gotowanieuzupełnić brakującą wodę. Dusić około 1 h Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. Polecam z ziemniakami, ryżem, makaronem,kaszą lub kluskami
O kuchni z uczuciemprzepisie na opakowaniu , tyle że podczas gotowania oprócz soli , wsypujemy łyżeczkę curry . Odlewamy , odstawiamy do przestygnięcia , ja zazwyczaj przelewam na gęstym sitku zimną wodą , tak samo jak makaron , wtedy się nie skleja i nie rozmięka za bardzo . Do ryżu na sitko wsypać kukurydzę i zostawić do porządnego odcieknięcia na około godzinkę . Paprykę siekamy , tak samo wszystkie natki : koperek , szczypiorek
Ogrodnik w podróżyzłotych za kilogram. Dodatkowo kurczak doskonale sprawdza się praktycznie w każdym daniu. Można go upiec, udusić w sosie, zrobić kotlety, podać z milionem sosów wraz z makaronem. Moja dzisiejsza propozycja, to danie, które praktycznie robi się samo. Poniżej przedstawiam przepis na dwie osoby. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pomidor 1 kulka mozarelli kilka średnich ziemniaków sól pieprz czosnek papryka
Jacob Tastesciepło. Za radą specjalistów od żywienia staram się na wieczór nie szaleć z węglowodanami - moje kolacje to najczęściej białko z warzywami z rozsądną ilością ciemnego pieczywa lub makaronu. Ostatnio moim kolacyjnym faworytem jest omlet z szynką, młodym szpinakiem i pomidorkami... Składniki: 2 jajka garść młodego szpinaku 2 plastry chudej szynki kilka pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 płaska
Kulinarne Inspiracje