Pasuje do soków warzywnych – z marchewką, burakiem, imbirem, a także owocowych, np. z pomarańczą, gruszką lub arbuzem. Czasem dodaję bulwę do warzyw na patelnię. Tak przygotowane pasują do makaronu, kaszy lub jako dodatek do mięsa – najlepiej drobiowego. Aby wykonać 2 porcje fenkułu z kuskusem potrzebujemy: 1 bulwa fenkułu 10-15 cm łodygi pora 2-3 łodygi selera naciowego
Kucharzycabadań historyków i archeologów to właśnie uprawa płaskurki stanowi początki polskiego rolnictwa. Płaskurka jest popularna w Niemczech i we Włoszech, można tam kupić nie tylko mąki, ale także makarony i chleby przygotowane na jej bazie. W Polsce jest jeszcze dość mało popularna, ale być może już niedługo to się zmieni... Współcześnie możemy spotkać trzy odmiany farro: farro grande
Smaczne Zdrowetego wykonanego z tofu, ale jest naprawdę dobry. Moja dziewczyna tak bardzo rozsmakowała się w tym sosie, że zajada go na wszelkie możliwe sposoby – na kanapkach, z makaronem, ale także potrafi go wyjadać z miseczki łyżeczką. Ja osobiście najbardziej lubię go podawać w tortilli razem z wegańską fetą. Świetnym połączeniem jest również sos tzatziki + hummus, np. na kanapce. Niebo
Blendmanpoprawia nastrój. To warzywo uniewersalne, a lista potraw jakie przygotujesz z jej udziałem jest imponująca. Paprykę możesz wykorzystać do przygotowanie zup, sosów, past, dipów, do dań z makaronem, ryżem. Króluje w kuchni śródziemnomorskiej - we Włoszech - jako antipastti, w Hiszpani - słynne tapas. Papryka będzie zdrowsza, bo lekkostrawna, gdy pozbawimy ją skórki. Wystarczy upiec ją w piekarniki, by w łatwy sposób
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne połączenie składników Składniki 1 filet z kurczaka 250 g makaronu pełnoziarnistego 1 kulka mozzarelli 1 kostka serka topionego śmietankowego 1 cebula 2 ząbki czosnku tarty parmezan papryczka chili sól, … Czytaj dalej Spaghetti pełnoziarniste z kurczakiem w sosie serowym
czarrna od kuchnipomidorowym i rozrobioną w wodzie mąką ziemniaczaną (u mnie 2 czubate łyżki, ale to zależy od ilości wody w garnku), zabielamy śmietaną i wsypujemy koperek. Sos/potrawka pasuje zarówno do makaronu jak i kaszy, ziemniaków, ryżu
Kolorowy PrzepisownikPieczony filet z łososia marynowany w japońskim sosie teriyaki, podawany z ryżem lub makaronem. Dzięki wcześniejszemu marynowaniu ryba nabiera intensywnego aromatu i wspaniałego smaku. Składniki na 2 porcje: 2 kawałki łososia ze skórą na marynatę: 1/2 szkl. sosu sojowego 2 łyżki mirin 2 łyżki wody 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru brązowego ząbek czosnku 1 cm imbiru dodatkowo: sezam
wyzwania kuchennewędzonym łososiem, szczypiorkiem i roszponką. To propozycja na delikatne i szybkie danie, które wydaje się być idealne na czas poświąteczny, gdy mamy dosyć ciężkich, mięsnych potraw. Składniki : 300g makaronu spaghetti 150ml śmietany 30% 200g wędzonego łososia 100g pomidorów koktajlowych duża garść roszponki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku
zobacz ich smakmiksować na gładkie puree i dodać z powrotem do garnka. Dodać sok z pomarańczy i cukier do smaku (ale z umiarem;)). Można podawać z płatkami migdałów i ulubionym rodzajem makaronu - krótkie wstążeczki, kokardki lub łazanki będą
zadanie-gotowaniepół. 2. Jedna z połówek to głowa uszy i nos, druga to ręce i nogi. Króliczki "składamy" według zamieszczonego poniżej zdjęcia, za oczy służył nam pieprz, zaś za wąsy makaron spaghetti. Gotowe zostawiamy na blasze na około 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175° C. Wyrośnięte króliczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, brzuszki posypujemy sezamem i wkładamy
Rozpustne gotowaniemoże o znikomym orientowaniu się w ofercie konkurencyjnych lokali. Wkładka regionalna wg mnie powinna być na stale w menu - bo czy Szwed poznający Lublin przez pryzmat gastronomii zamówi pizzę, makaron? W jaki sposób restauracje mogą przyciągnąć turystów jak nie poprzez dobre, regionalne jedzenie?! Program Miejsca Inspiracji to nie konkurs na najlepsze jedzenie! Znów muszę napisać słowo "niestety". Niestety, wiele podmiotów
Right Behind The KitchenCoś nowego :) Składniki 2 steki z rekina oliwa sok z cytryny sól, pieprz pomidory suszone z bazylią 250g makaronu spaghetti 4 ząbki czosnku 2 papryczki pepperoni 3 fileciki … Czytaj dalej Stek z rekina na czosnkowo-bazyliowym spaghetti
czarrna od kuchniMiasto, którego nigdy nie zapomnę. Poznawane od kuchni, w prawdziwych włoskich restauracjach i pizzeriach, ukrytych w wąskich uliczkach lub na zabytkowych rynkach, pełne tradycji. W menu królowały domowej roboty makarony, pizze, owoce morza, ryby i oczywiście włoskie desery, od których nie można się powstrzymać. Włochy oczarowały mnie bogactwem smaków, naturalnością i prostotą. Nieprzesadzone przepisy, dania, w których postawiono przede wszystkim
Kuchnia Pani Wiosnybadań historyków i archeologów to właśnie uprawa płaskurki stanowi początki polskiego rolnictwa. Płaskurka jest popularna w Niemczech i we Włoszech, można tam kupić nie tylko mąki, ale także makarony i chleby przygotowane na jej bazie. W Polsce jest jeszcze dość mało popularna, ale być może już niedługo to się zmieni... Współcześnie możemy spotkać trzy odmiany farro: farro grande
Smaczne Zdrowesię zarumienią dodajemy warzywa (nie trzeba ich uprzednio rozmrażać). Smażymy aż rozmrożą się i zmiękną a woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy sezamem. 3. Podajemy z makaronem lub ryżem
Szefowa kuchni