makarony - 24536 przepisów (strona:1144/1636)

Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku 158

jako baza do sosów do sałatek możesz na niej poddusić warzywa, dzięki temu będą bardziej aromatyczne możesz nią natrzeć warzywa, które następnie upieczesz w piekarniku jako baza sosu do makaronu (szczególnie, gdy w słoiczku znajdowały się ząbki czosnku) oliwą możesz polać kromki pieczywa i podpiec je w piekarniku - powstaną pyszne grzanki czy baza do bruschetty Jak zrobić labneh

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos pieczarkowy z cukinią 138

pieczarkowy z cukinią z dodatkiem majeranku i pieprzu w sosie musztardowo-jogurtowym. Do ziemniaków idealny, ale nie tylko. Możecie go wykorzystać do makaronów, ryżu, czy kasz. Świetnie komponuje się także z mięsem, kluskami śląskimi, kopytkami. Bardzo aromatyczny, dzięki duszeniu pieczarek i cukinii w majeranku, lubczyku i słodkiej papryce na klarowanym maśle. Składniki: 330 g pieczarek 1 cukinia 1 średnia cebula

Zasmakuj Kuchni
Zupa koperkowa 154

cebula - przyprawy Przygotowanie: Do bulionu dodaję starta marchewkę i podsmażam cebulę i wrzucam taka do zupy. Chwilę gotuję i na samym końcu dodaję posiekany koperek. Można dodać grzanki, makaron, ryż, łyżkę jogurtu naturalnego bądź śmietany

Tanio smacznie i prosto
KURKI W ŚMIETANIE 195

powinny zdominować smaku tych delikatnych grzybów) . Dusimy całość do miękkości grzybów i lekkiego odparowania sosu. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki ( ja - koperkiem - z braku natki).  Zjadaliśmy z makaronem

Walijskie Pichcenie
#Inspiracje - Nigella Lawson 102

niezmiernie fascynuje mnie prostota i wyjątkowy smak ich kuchni. Włosi potrafią połączyć ze sobą 3-4 składniki i danie smakuje wyśmienicie. No i jestem typową makaroniarą - mogłabym jeść makaron non stop. :D Nigella to prawdziwa inspiracja, bo jej styl gotowania jest bliski mojemu sercu, nie ma ona może restauracji z gwiazdkami Michelina, ale mimo to jest światowym autorytetem w kwestii

Cooking Monster
Babka z pomarańczową skórką + za co cenię zakupy na Frisco.pl 228

się nie zniszczyło. Płyny i szampony były dodatkowo zapakowane. Zrobiłam naprawdę duże zakupy, z których będziemy się cieszyć długi czas. A wśród nich słodkości dla moich pociech, kukurydze, kawy, makarony, produkty cukiernicze i dużo picia, bo upały naprawdę doskwierają. Na przyszłość tylko muszę zaopatrzyć się w cisowianka perlage , aż dziwne że o niej zapomniałam. Przydałaby się na tą falę upałów

Słodkie okruszki
Kurkuma, przyprawa indyjska 141

kurkuma jest stosowana w przemyśle spożywczym jako barwnik o numerze E100. Jak przyprawiać potrawy kurkumą? Od 1/8 do 1/4 łyżeczki wystarczy na 4 porcje np. zupy, mięsa czy makaronu (poradnikzdrowie

Zasmakuj Kuchni
Drobiowy gulasz z bobem, fasolką i marchewką 114

Dzis danie szybkie ale smaczne czyli gulasz drobiowy. Można podac go z makaronem lub ryżem. Do tego gulaszu dodałam bardzo ciekawy skladnik a mianowiecie rungię. Rungal to grzybowe ziolo. Jest to roslina, ktorą można stsować jak szpinak, mozna je jeść na surowo lub w daniach na gorąco. Jeśli uzyjemy na gorąco to dodajemy je pod koniec gotowania. Rungia ma swiecące

Ewa w kuchni
Kurczak w pomidorach z puszki 376

Kurczaka w pomidorach przygotowuje bardzo często z kilku powodów: przede wszystkim jest pyszny, szybki w przygotowaniu i łatwy :) Najczęściej w towarzystwie makaronu. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku bazylia i oregano (najlepiej świeże) kilka suszonych pomidorów (opcjonalnie) sól, pieprz, tymianek, cukier- po szczypcie odrobina tłuszczu Wykonanie: Pierś umyć, oczyścić i lekko natrzeć solą

Tradycyjna Kuchnia
Gulasz piwny 235

często, żeby zapobiec przypaleniu. Spróbujcie i w razie potrzeby dodajcie sól i pieprz.   Gulasz możecie podać z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami śląskimi czy tak jak ja z pełnoziarnistym makaronem. Najlepszy jest zawsze następnego dnia, ale i w dniu przygotowania smakuje pysznie. Boczek dodaje dodatkowego smaku, a gatunek piwa, którego użyjecie wpłynie na smak dania, więc możecie stworzyć pyszny gulasz

Cooking Monster
Tradycyjna zupa pomidorowa 128

gładką masę. Po około 20 min dodajemy pomidory do zupy wraz z koncentratem pomidorowym. Zupę zatrzepujemy śmietaną(wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy). Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z makaronem lub ryżem. Smacznego

Smaki Natalii
Powrót do źródeł w kuchni 227

kuchni molekularnej, w której składniki spożywcze poddawane są eksperymentom fizyko – chemicznym, w warunkach bardziej laboratoryjnych, niż kuchennych. Przykładem potraw uzyskiwanych w wyniku takich eksperymentów jest: kawior o smaku pomarańczy, makaron wyglądający jak bita śmietana, oliwki w kapsułkach, lody o smaku jajecznicy czy stek z łososia w formie ptasiego mleczka. Za twórcę tego odejścia od tradycyjnie pojmowanej kuchni uważa się brytyjskiego

Kuchcik gotuje
Zdrowa żywność od Biogo :) 140

się ją wybrać. Najczęściej jadam quinoę białą, niedawno próbowałam trójkolorową, a kiedyś także i czerwoną. Czarna jest dla mnie nowością, także jestem ciekawa jej smaku. Świetnie zastępuje kasze i makarony, idealnie wkomponowuje się w większość przygotowywanych dań.  Plastry kokosowe  Jadłam już wiórki kokosowe, chipsy kokosowe, a także wiele innych produktów z udziałem kokosa. Jednak suszone plastry kokosowe były

Zdrowie na języku :P
Zupa krem z bobu 131

garnka dodaj ugotowany i obrany bób. Zalej wszystko 0,5 l wody i gotuj przez kilka minut. Dodaj do smaku sok z cytryny i przyprawy. Podać można z makaronem i posiekaną pietruszką oraz bazylią. Wiem co jem Bób jest warzywem niskokalorycznym dlatego doskonale nadaje się do diety odchudzającej. Znajdziemy w nim za to dużo witamin, takich jak witamina

Fit&Fast Kitchen
LEKKI ZDROWY GULASZ NA JOGURCIE 312

Gotowanie takich lekkich gulaszy to sama przyjemność.Mają konsystencję kremową,pełne są cudownych aromatów i świetnie pasują do ziemniaków lub makaronów.Pod koniec gotowania możemy dodać ,aby ulepszyć smak, np.soczewicę już ugotowaną,fasolę , soję ,podgrzać i gotowe. Danie ma tylko 240 kcal.  30 dag.mięsa kurzego z piersi 1 strąk papryki konserwowej 3 cebulę 2 ząbki czosnku

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki