zamknąć ich smak w słoiku. I chyba się udało - passata smakuje niczym pomidorowa esencja: naturalnie słodka, aromatyczna, kremowa. Passata to inaczej przecier pomidorowy, który można wykorzystać jako sos do makaronów, pulpetów, zapiec w nim rybę, dodać do zupy, Składniki: 4kg dojrzałych mięsistych pomidorów garść liści bazylii 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli morskiej Pomidory umyć, włożyć na kilkanaście sekund
Obiad gotowyrobię coś z niczego to się rozpływają. Nawet nie miałam pomysłu jak to nazwać, go najważniejszy jest tu sos, który nazwałam gulaszem, bo będzie smakował ze wszystkim: makaronem, ryżem, kaszą, ziemniakami, pieczywem i oczywiście prosto z gara bez dodatków. Składniki na 4 porcje: 2-3 papryki (kolor dowolny) 2-3 marchewki 3-4 gałązki selera naciowego 1-2 kostki wędzonego
greenscarfPesto do różnego rodzaju makaronów na ciepło oraz na kanapki. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 4 Składniki: 50 g suszonych pomidorów w oliwie 45 g migdałów 30 – 40 listków bazylii 2 ząbki czosnku 70 g startego parmezanu Przygotowanie: Migdały uprażyć na suchej patelni. Suszone pomidory, bazylię, czosnek i uprażone migdały utrzeć
KuchniaWeDwoje.plugotowałam cały gar wywaru do zupy pho ( 10 godzin na ogniu) z anyżem, cynamonem i imbirem. Zupa dała nam moc i karmiła nas przez tydzień – Emilka pokochała jedzenie makaronu pałeczkami. Gotuję też klasyczny rosół z włoszczyzną, który potem stanowi bazę do różnych zup ale coraz często też eksperymentuję z orientalnymi przyprawami. Moja dzisiejsza propozycja czyli zupa ryżowa jest właśnie
Cooking for Emilydziś propozycję na zupę dyniową w innej wersji. Jest aromatyczna, gęstą i sycąca, a jutro to co zostało lekko odparuję nadmiar wody i będzie sosem do makaronu, więc w niespełna 30 minut mam obiad na dwa dni, a od Miśki za tę zupę dostałam 10/10 punktów Składniki na 8 porcji: około 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
greenscarfpieczarki - ok 10 minut, aż ładnie się zrumienią Kiedy kurczak jest już miękki, dodać bekon i pieczarki, wymieszać, sos doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Podawać kurczaka z makaronem lub ziemniakami. Smacznego
Stare Garyziele i liść, miksujemy blenderem, dodajemy przecier lub sok, albo zmiksowane pomidory. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zioła, keczup lub cukier, solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy do mięs, makaronu lub pizzy
Kulinarne przemysleniakilkoma przyprawami jest po prostu pyszny. Zamiast orzechów włoskich możesz użyć każdych innych lub migdałów. Pesto brokułowe to świetna pasta na kanapki. z jego udziałem przygotujesz błyskawiczny obiad z makaronem. Na spaghetti z brokułowym pesto zapraszam jutro! Składniki: 1 brokuł 1 szklanka orzechów włoskich 1/2 szklanki oleju +jeszcze trochę skórka otarta z 1 cytryny bio 1 ząbek czosnku kawałek imbiru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Domowy makaron najlepszy...ja mało kiedy ostatnio robiłam..ale warto bo taki swojski najlepszy..tym razem dodałam ciut kurkumy, ale to niekonieczne... 30 dkg mąki 0,5 łyżeczki soli 3 jajka szczypta kurkumy Mąkę wysypać na stół i zrobić w nim wgłębienie.Wbić jajka, wsypać sól, kurkumę i wyrabiać ciasto, aż powstanie jednolita masa.Cienko rozwałkować podsypując mąką , zwinąć
Moje domowe kucharzeniepieczarkowy przygotowuję dość często. Gęsty, śmietanowy, doskonale pasuje jako dodatek do wszelkich pieczonych czy duszonych mięs, makaronu, ziemniaków, placków ziemniaczanych, klusek śląskich czy gołąbków. Polecam :) Składniki - 30 dag pieczarek - 3 łyżki śmietany 12% - 1,5 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka oleju - sos sojowy - sól Wykonanie Oczyszczone pieczarki kroję w grubsze plasterki. Przesmażam w rondelku na łyżce oleju
Kuchnia z widokiem na ogródOstatnie sprzątanie pozwoliło przygotować naprawdę ciekawy makaron z sosem na piwie , a dziś ugotować rozgrzewającą zupę w białym kolorze. Aby talerz nie był nudny (je się przecież również oczami), dodałam grzanki z czerstwego pieczywa, którego już nie dało się użyć na kanapki. Zupie dodały koloru i smaku. Sprawiły też, że całość była jeszcze bardziej sycąca, choć nie wykorzystałam w niej
Weekendy w domu i ogrodzieRyż z jabłkami pewnie dla większości to smak dzieciństwa. Pamiętam, gdy babcia robiła ryż z jabłkami lub innymi owocami, a makaron z jagodami ;). Takie proste dania zawsze są najlepsze. Ja sama również dla mojego synka robię ryż jabłkami i za każdym razem słyszę mniam;). Czasami dodaje jeszcze jogurt naturalny. Składniki: - 1 szklanka ryżu jaśminowego - 2 duże jabłka
Życie zaczyna się w kuchniWiększość z nas zna botwinkę z zupy lub chłodnika. A to przecież bogate w wiele cennych wartości odżywczych warzywo, które można wykorzystać na wiele innych sposobów: do tart, sałatek, makaronów oraz przyrządzić wspaniałe risotto. Składniki: - 250 g ryżu do risotto Uncle Ben's - pęczek botwinki, ok 6 buraczków z liśćmi - 1 cebula - 600 ml wody lub wywaru - 2 łyżki masła
Życie zaczyna się w kuchnipodgrzewamy tak długo aż sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Doprawiamy ponownie solą i pieprzem jeśli zachodzi potrzeba, dodajemy natkę pietruszki. Ja zaserwowałam mojej rodzince sos z makaronem spaghetti od Lubelli
Życie zaczyna się w kuchnizagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć zmniejszamy płomień, tak żeby tylko delikatnie bulgotał. Gotujemy przez około 90 minut. Próbujemy i jeśli jest to konieczne doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem, Smacznego
Miksturownik