Ostatnio prezentowałam Wam pyszny udziec z indyka z makaronem i zieloną fasolką, dzisiaj przedstawiam "golonkę" indyczą, długo pieczoną, aromatyczną, kruchą. Danie podałam z ziemniakami i zielonymi warzywami. Choć do mięsa indyczego nigdy nie miałam zapału (w sumie nie wiem dlaczego) tak teraz mam cały zapas do gotowania :) Składniki: 2 golonki indycze płaska łyżeczka: soli, pieprzu, tymianku suszonego, czosnku w proszku
coolinarnyzdrowie i cerę. Sam kolor zachęca do wypicia! Do przygotowania tego pysznego musu użyłam marchewkowe spaghetti od Fit&Easy . Powiem szczerze, że jestem zachwycona takim produktem. Makaron z warzyw idealnie nadaje się do dań na ciepło, do surówek, z sosami jak i koktajli. Marchewka jest soczysta i pyszna! 2 pomarańcze 2 jabłka 1 szklanka marchewkowego spaghetti
VioletoweKucharzeniejedno i drugie! Jak zwykle dzisiaj znowu improwizowałam. Chodziło mi po głowie z czym podać skrzydełka pieczone tak aby danie było smaczne, syte i fajnie skomponowane. Najpierw pomyślałam o makaronie. Noddles miałam za mało, więc może ryż… Stwierdziłam, że przyrządzę pilaf z brukselką. Zamiast ryżu wybrałam jednak kalafior . Kalafiorowy pilaf ugotowałam podobnie jak ryż , z szafranem i berberysem
codojedzeniagarnkiem. dodać przyprawy cynamon, estragon, pieprz, sól, a jeżeli ktoś lubi również curry. Trochę poddusić, a potem dodać marchewkę i dusić razem do miękkości. Podawać z ryżem lub makaronem. Potrawę tą co i raz robiłam podczas karmienia dziecka, wtedy robiłam delikatną bez curry, z małą ilością pieprzu - pozostałe przyprawy dają ciekawy słodkawy aromat
Państwo Wojtczuk gotująsoku z cytryny. Jeżeli sos wyjdzie za rzadki możemy go albo odparować albo zagęścić mąką pamiętając o wcześniejszym zahartowaniu jej, żeby nie powstały grudki. Mięso zostało podane z zielonym makaronem z tapioką i zieloną herbatą
Państwo Wojtczuk gotujązjadły a kawałeczków bym nie wyjęła, a tak bez problemu mogłam dać im bez niej porcje. Podobnie jak do indyka cynamonowego z mleczkiem kokosowym tak i tu wykorzystałam zielony makaron z tapioką i zieloną herbatą, który bardzo przypadł do gustu jednemu z naszych dzieci
Państwo Wojtczuk gotująoliwa z oliwek (ja dałam z orzechów włoskich). Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu wkładamy do miseczki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos ten był wykorzystany do sałatka z makaronu fety łososia wedzonego
Państwo Wojtczuk gotująmięsa, dołożyć przypraw, zalać wodą i nastawić na gotowanie. gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyjąć je, a do wywaru dolać przecier/passatę. Zagotować. Podawać z ryżem lub makaronem i ewentualnie śmietaną
Państwo Wojtczuk gotująumiał" i tak poniekąd jest. Można się nauczyć gotować w dorosłym życiu, jednakże łatwiej jest jeśli mamy już jakieś obeznanie z dzieciństwa - większe szanse, że nie przypalimy wody na makaron ;) Jest także wiedza o gotowaniu, przekazywana z pokolenia na pokolenie i nie przeczytamy jej w książkach i poradnikach kucharskich - dlatego spędzajmy czas z dziećmi wspólnie kucharząc :) Składniki na 16 ciasteczek
Pani domowaWalentynki, niezależnie od tego czy je lubimy czy nie, podbijają świat. To w sumie dość ładne święto – w założeniu ma ułatwiać nawiązanie kontaktu z naszą
Gotuj z Blue RavenDelikatnie przekładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku przez około 35 - 40 minut lub do suchego patyczka (jeśli nie mamy takiego patyczka, równie dobrze nada się makaron do spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę, odstawiamy je na około 10 minut i wyciągamy na kratkę
Moje-pitraszenienajbliższym czasie będzie wciągająca powieść beletrystyczna, a nie kilkusetstronowy podręcznik do biochemii. O tej mieszance wspominałam już na instagramie... Należy do moich niekwestionowanych ulubieńców! Cudowne połączenie nitek makaronu i miękkiej kaszy zaskakuje w daniach zarówno słodkich jak i słonych. Do tego syci na długo, zawiera sporo białka i błonnika... Smacznie i zdrowo ! Składniki: -50g kaszy bulgur z vermicelli
Gawron w rosolejedno i drugie! Jak zwykle dzisiaj znowu improwizowałam. Chodziło mi po głowie z czym podać skrzydełka pieczone tak aby danie było smaczne, syte i fajnie skomponowane. Najpierw pomyślałam o makaronie. Noddles miałam za mało, więc może ryż… Stwierdziłam, że przyrządzę pilaf z brukselką. Zamiast ryżu wybrałam jednak kalafior . Kalafiorowy pilaf ugotowałam podobnie jak ryż , z szafranem i berberysem
codojedzeniaszczyptą soli, dodaję żółtka, zimne pokrojone na wiórki masło oraz śmietanę, wlewam łyżkę wódki i zagniatam ciasto dość długo-aż będzie jednolite i sprężyste, takie jak na domowy makaron. Następnie wybijam z każdej strony wałkiem kilkakrotnie, ponownie zagniatam, dzielę na kilka części i wałkuję na w miarę możliwości najcieńsze ciasto-to ciasto które czeka przykrywam folią
Wanilia i Kardamonsmażę ok 1 min. Dodaję przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Duszę całość ok 2-3 min na małym ogniu. Podaję do ziemniaków, kasz czy makaronu
Gotowanie Patki