Potrawka z zielonej soczewicy 210Potrawka z zielonej soczewicy z marchewką Rozgrzewająca potrawka zdrowa i pożywna. Można jeść ją z ziemniaczkami, kaszami, ryżem czy też z makaronem, ale również z samym chlebem. Czasem wystarczy na prawdę tylko parę składników, żeby zjeść coś sycącego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Pozdrawiam Przepis: Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 2 marchewki 90 g przecieru pomidorowego
Mój pomysł na
Zupa pieczarkowa 211prosty do przygotowania obiad. Do przyrządzenia poniższej zupy będziecie potrzebować kilka składników: pieczarek, cebulki, wywaru i świeżej zielonej pietruszki. Aby zupa była bardziej sycąca możecie ją podać z makaronem, np. nitkami lub grzankami. Składniki: 1,25 l wywaru warzywnego lub rosołu* 0,5 kg pieczarek 2 średniej wielkości cebule 1/2 szklanki śmietany 30% sól, pieprz 1/2 pęczka zielonej pietruszki
Ugotować
Orzechowe pesto 201pory myślałem, że przygotowanie pesto to coś bardzo skomplikowanego i wymagającego odrobiny czasu… nic bardziej mylnego :) Przekonałem się o tym przygotowując orzechowe pesto. Doskonale będzie pasować do włoskich makaronów . Orzechowe pesto – składniki garść włoskich orzechów 1 ząbek czosnku sól pieprz 1-2 łyżki płatków migdałów 6 łyżek oliwy Orzechowe pesto – przepis Tak naprawdę cała filozofia polega
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rosół z kaszą jaglaną 181wiejskiej kury i to jest prawda,ale jak nie mam kury to porcja z indyka też się nadaje. Właśnie na mięsie z indyka często gotuję rosół a zamiast makaronu podaję go z kaszą jaglaną. 2-2,5 l wody 1 spore skrzydło z indyka 4- 5 marchewek 2-3 pietruszki kawałek selera kawałek pora pół cebuli kilka kulek ziela
Kolorowa kuchnia Elki
10+ teł do fotografii kulinarnej znalezionych na śmietniku. LINKOWE PARTY! 219przemalowuję, bo same w sobie nie mają ciekawego wzoru. Tę płytę od strony białej pomalowałam lekko szarą farbą, zaś od strony płyty paździerzowej, zrobiłam szaro-niebieskie tło. Pizza śniadaniowa / Makaron z brukselką 8. A tu kolejna płyta meblowa, tym razem szara. Tej jeszcze nie zdążyłam przemalować - a na pewno przerobię jej spodnią stronę. 3 przepisy na proste wiosenne bruschetty
Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak w sosie śmietankowo-ziołowym 213ziołowym to bardzo szybkie danie. Do sosu można dodać swoje ulubione zioła, mogą być zarówno świeże jak suszone. Tak przyrządzonego kurczaka można podać z różnymi dodatkami, pasuje zarówno do makaronu, kaszy jak i ziemniaków. składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 łyżka masła 200 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii sól posiekana natka pietruszki Pierś kurczaka pokroić
Monia miesza i gotuje
Jesienna edycja Restaurant Week – degustacja w My Corner Restaurant & Bar 210aromatyczne, ładnie podane na ciemnych talerzach, bardzo polecam. Wszystko razem fantastycznie smakuje. Jako danie główne mój numer 1. Dla osób, które nie lubią ryb jest jagnięcina duszona z cynamonem, makaron orzo i feta. Obsługa restauracji My Corner Restaurant & Bar była przemiła. Zawsze służyła pomocą i pomagała przy robieniu zdjęć :). Swoją osobą zaszczycił nas również szef kuchni pan Łukasz Zaczyński
Mała Cukierenka
Sos barbecue (sos BBQ) 307bardzo gęstej. Rzadkie i ostre odmiany sosu nadają się do marynowania mięs przeznaczonych do grillowania lub pieczenia. Gęsty sos jest doskonałym dodatkiem do hamburgerów, potraw z grilla , kanapek, makaronów. Bazą sosu są pomidory, a pozostałe składniki różnią się zależnie od kraju, a nawet regionu. Wersji sosu BBQ jest tyle, ilu gotujących go kucharzy. Niektórzy skrupulatnie ukrywają skład swoje wyjątkowej
Codziennik Kuchenny
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Pasta do kanapek. 192domowych warunkach. Moja wersja pasty słonecznikowej jest wyraziście kwaskowa (dzięki suszonym pomidorom), dobrze przyprawiona pieprzem i papryką. Pasta doskonale smakuje z ciemnym pieczywem oraz jako dodatek do naleśników lub makaronu. Składniki: 1 szklanka łuskanych pestek słonecznika 8-10 suszonych pomidorów w oleju 1-2 łyżeczki płynnego miodu 1 świeży pomidor lub 125 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy
Codziennik Kuchenny
Mrowisko z ciasta faworkowego 259chciałam uzyskać polewę o smaku toffi, więc gotowałam ją ok. 25 minut, aż bardzo zgęstniała i stała się brązowa. Następnie rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek (użyłam maszynki do makaronu), z którego wycina się prostokąty (z połowy ciasta większe, a z drugiej połowy nieco mniejsze). Faworki smażyć (partiami, po kilka) na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone faworki układać
Codziennik Kuchenny
Bulion warzywny - podstawa domowych zup. 178zalać wodą i można zapomnieć na 2 godziny o gotującej się zupie. Dobry, esencjonalny bulion warzywny nie tylko nadaje zupom wyśmienity smak, ale jest również pyszny podany z makaronem lub kaszą jaglaną. Jeśli podaję bulion warzywny na obiad lub kolację dolewam odrobinę oliwy z oliwek, aby powstały tak sympatycznie wyglądające ,,oczka" jak na zdjęciu poniżej. Składniki: 5 marchewek
Codziennik Kuchenny
Bakłażan z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami, w sosie pomidorowym 218przygotowuję z pomidorów z puszki, które miksuję. Smak sosu można wzbogacić dodając szczyptę chili w proszku lub pokrojony ząbek czosnku. Bakłażana w sosie pomidorowym podaję z ryżem, kuskusem, makaronem penne lub bagietką. Podany na ciepło może być daniem na obiad lub kolację, na zimno doskonale nadaje się na imprezy na szwedzki stół. Przed duszeniem Gotowa potrawa Bakłażan podany z ryżem
Codziennik Kuchenny
Cukinia w zalewie curry 294Cukinia to jedno z warzyw, które wyjątkowo lubię. Można ją przygotować na wiele sposobów: grillować, faszerować, smażyć, dodawać do makaronów, zapiekanek i przygotować przetwory na zimę. W ubiegłym sezonie podałam przepisy na sałatki słoikowe z cukinią i kiszone cukinie . Tym razem przygotowałam cukinię w zalewie z curry, prawie identycznej jak do ogórków curry . Do przepisu użyłam młodych, niewielkich cukinii
Codziennik Kuchenny
Gotujemy przecier pomidorowy w szybkowarze 242Szybki i uniwersalny przecier pomidorowy. Fantastycznie nadaje się do zupy pomidorowej lub sosu. Po krótkim odparowaniu można uzyskać gęstą konsystencję. Tak powstały sos skomponuje się wspaniale z dowolnym makaronem. Przecier pomidorowy. Składniki 1 kg świeżych pomidorów 50 ml zimnej wody 2 łyżki masła Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 5 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki
Szybko Szybkowar
"Danie inspirowane podróżą 2." - podsumowanie akcji 224wspomnienia z Wileńszczyzny Tzatziki i "Trzynasta opowieść" Falafel i "Srebro" Melanzane alla parmigiana – ulubiona zapiekanka Ratatouille – prowansalski gulasz warzywny Insalata Caprese – sałatka z wyspy Capri Tajski rosół z makaronem, papryką i chili Łosoś w curry z czerwoną papryką i szpinakiem Zielone curry z cukinia i papryka Sałatka szopska 12 przepisów zebranych w akcji Danie inspirowane podróżą 2016 Szwedzkie bułeczki cynamonowe
Weekendy w domu i ogrodzie