makaron - 33544 przepisów (strona:16/2237)

Makaron z sosem a'la ratatouille 243

poszczególnych krajów śródziemnomorskich przenikają się, przykładów na takie zjawiska można znaleźć tysiące. Włosi zaadaptowali po prostu ratatouille do swoich tradycji, przemieniając tę słynną warzywną zapiekanką w prosty sos do makaronu.  To danie zachwyciło mnie swoją prostotą. Mamy tu tylko warzywa duszone na oliwie, przyprawione solą i pieprzem, ale makaron jest pyszny i ma mnóstwo smaku. Kluczem do sukcesu jest(...)kostkę dla lepszego efektu wizualnego. Ponadto, jak tłumaczył nam szef kuchni Andrea, wszystkie kawałki warzyw uduszą się dzięki temu w jednym czasie. Na kursie zrobiliśmy do tego sosu świeży makaron. Niestety nie miałam dotąd chwili, aby przygotować go w domu, dlatego posiłkowałam się świeżym makaronem ze sklepu. Wy możecie oczywiście użyć dowolnego makaronu, bo królem tego dania jest przecież

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z tuńczykiem i czerwonym pesto 259

Przepis powstał z okazji mojej nowej akcji „Makarony kreatywnie” ( http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makaron-kreatywnie ). Połączenie makaronu oraz tuńczyka chodziło za mną już od bardzo dawna. Choć kosztowałam już sałakę z makaronem i tuńczykiem, obawiałam się jak sprawdzi się taki mix na ciepło, w formie obiadu. Wyszło naprawdę przepyszne. Wszystko pasowało do siebie idealnie. Oczywiście ryba z makaronem nie przypadnie do gustu każdemu(...)Mimo wszystko ogromnie polecam, dla mnie makaron numer 2, oczywiście po niedawno opublikowanym pesto z kurczakiem i rukolą, które ostatnio robi furorę na stołach znajomych J Makaron z tuńczykiem i czerwonym pesto         Składniki: 250 g makaronu np. świderki (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum) 150 g szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej 1 puszka tuńczyka

Mania Gotowania
Makaron orecchiette z wiosennymi warzywami 244

Nadal jestem w temacie wiosennym, dziś makaron z nowalijkami na ciepło lub na zimno. Mam już dość ciężkich zimowych dan. Wiosną natura oferuje tyle świeżości, że aż grzech jest nie wykorzystać tych darów. Na pierwszy ogień poszedł bób. Powiem szczerze, że nie przepadam za ugotowanym i podanym z masełkiem bobem, dla mnie jest troszkę za gorzki.., ale w towarzystwie fasolki(...)parmezanu zyskuje nowe oblicze i wyrazisty charakter. Dzieci ten bób nie zachwycił, możne innym razem dadzą się przekonać. Dorośli natomiast bardzo zagustowali w tym prostym wiosennym daniu. Wybrałam makaron orecchiette, wy możecie wybrać jakikolwiek. Orecchiette, rodem z południa Włoch,  kształtem przypomina okrągłe muszelki, a do jego produkcji wykorzystuje się semolinę z pszenicy durum i wodę. To kolejna moja propozycja

Mia Cucina Sofieta
Makaron trottole z błękitnym serem pleśniowym 250

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą, danie dość popularne, często przygotowuje je w domu jednak z dodatkiem śmietany i czosnku, którego i tutaj użyłam. Dziś przygotowałam je zgodnie z instrukcją Nigelli (oprócz wspomnianego czosnku) z myślą o "AKCJA NIGELLA". Składniki : 250 g makaronu trottole lub innego np.świderki 125 g sera gorgonzola  100 g świeżego szpinaku sól pieprz 3 łyżki(...)posiekanych pistacji (u mnie orzechy nerkowca) 2 ząbki czosnku* Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być al dente, ponieważ dogotuje się w sosie. Przed odcedzeniem makaronu odlać i zachować kubeczek wody z makaronu (około 150 ml) Makaron przełożyć z powrotem do gorącego garnka, dodać 2 łyżki zachowanej wody z makaronu, pokruszoną gorgonzolę,czosnek oraz szpinak

Zabawa smakiem
Co jest lepsze makaron czy ryż? 67

jest lepsze makaron czy ryż? Co jest lepsze makaron czy ryż? Wprowadzenie Makaron i ryż są dwoma popularnymi składnikami w kuchniach na całym świecie. Oba są podstawowymi składnikami wielu dań i stanowią źródło węglowodanów. Jednak wiele osób zastanawia się, który z nich jest lepszy dla zdrowia i który powinien być wybierany częściej. W tym artykule przyjrzymy się bliżej zarówno makaronowi(...)ryżowi, aby pomóc Ci podjąć świadomą decyzję. Makaron Makaron jest popularnym składnikiem kuchni włoskiej i jest znany na całym świecie. Jest on wytwarzany z mąki i wody, a następnie gotowany w osolonej wodzie. Makaron może mieć różne kształty i rozmiary, takie jak spaghetti, penne, fusilli itp. Wartość odżywcza makaronu Makaron jest bogaty w węglowodany, które są głównym źródłem energii

Żyję by jeść
Talerz do makaronu – dlaczego warto go mieć w swojej kuchni? 79

Zastanawiasz się nad zakupem nowej zastawy stołowej? A może szukasz naczyń do uzupełnienia tej, którą już posiadasz? Tak czy inaczej – nie może w niej zabraknąć dobrych talerzy do podawania makaronu. W tym artykule przeczytasz o tym, dlaczego warto mieć w swojej kuchni talerz do makaronu. Niektóre powody mogą cię zaskoczyć!   Talerz do makaronu a smak i zapach potraw(...)Naczynia do dań z makaronami są projektowane tak, aby podkreślać ich smak oraz aromat. Naczynie, jakim jest talerz do makaronu , pozwala na odpowiednie ułożenie makaronu, by prezentował się estetycznie, ale również pomaga zachować aromat i temperaturę dania. Dzięki głębszemu profilowi talerza sos pozostaje na talerzu, a nie na obrusie, a każdy kęs potrawy ma świetny smak.   Wybór odpowiedniego talerza

Di gotuje
Tajska sałatka z makaronem ryżowym 104

Tajska sałatka z makaronem ryżowym historia i Pochodzenie. Tajska sałatka z makaronem ryżowym, znana również jako yum woon sen – ยำวุ้นเส้น, jest typowym daniem kuchni tajskiej, które można podawać jako przystawkę lub lekki obiad. Jest to lekka i orzeźwiająca sałatka, która zawiera warzywa, orzechy, zioła i sos na bazie limonki, sosu rybnego i cukru palmowego. Tajska sałatka z makaronem ryżowym(...)Makaron ryżowy, czyli cienkie nitki zrobione z mąki ryżowej i wody, jest jednym z najważniejszych składników kuchni chińskiej, a także tajskiej. Makaron ten składa się jedynie z mąki ryżowej oraz wody. Korzenie makaronu wywodzą się z Chin – właśnie stamtąd produkt spożywczy rozprzestrzenił się na całą Azję. Chińczycy jedzą makaron ryżowy od dwóch tysięcy lat, uważając go za zdrowy i pełnowartościowy

RafalCook
Makaron à la Española 119

Makaron à la Española. Hiszpański makaron z chorizo pomidorami i serem manchego to jedno z najbardziej klasycznych dań w hiszpańskiej kuchni. Ta pyszna potrawa jest znana jako — makaron à la española — i jest uwielbiana przez wielu miłośników kuchni hiszpańskiej na całym świecie. W dzisiejszym wpisie na blogu przyjrzymy się historii pochodzeniu i różnym rodzajom tego aromatycznego dania. Historia: Makaron(...)Española Makaron à la española ma długą historię, która sięga XVI wieku. Początkowo w czasie kolonizacji Ameryki Hiszpanie przywozili z tego kontynentu przyprawy w tym paprykę, która była wówczas relatywnie nowa dla kuchni europejskiej. Połączenie makaronu z chorizo pomidorami i papryką zapoczątkowało powstanie tego smacznego i aromatycznego dania. Podobno makaron z chorizo był bardzo popularny wśród hiszpańskich żeglarzy, którzy podróżowali

RafalCook
Makaron z warzywami w śmietanowym sosie 112

prosty i pyszny przepis na smaczny obiad dla całej rodziny, także dla niemowlaka czy roczniaka będącego na etapie rozszerzania diety. Zauważyłam od pewnego czasu że moja córka lubi połączenie makaronu, kaszy lub ryżu oblepionego jakimś kremowym sosem. Kiedy przygotuję coś w podobnym stylu zawsze zajada ze smakiem. Oczywiście prócz sosu zawsze podstawą posiłku są warzywa, bo to one są najważniejszym(...)wartościowym elementem każdego dania. Warzywa powinny być podstawą posiłku dziecka w każdym wieku. W przypadku poniższego obiadu jest on bogaty w cukinię, brokuły i cebulę. Przepyszny obiad BLW z makaronem w roli głównej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron z cukinią, brokułem i indykiem w śmietance przepis BLW 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Dania główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe

ProstePesto.pl
Keto makaron stir-fry (Paleo, LowCarb, AIP) 136

Keto makaron stir-fry – pomysł na keto obiad Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić nie tyle przepis, co konkretny produkt. Danie, które widzicie na zdjęciu to po prostu propozycja jego podania. Można by powiedzieć, że jest to sztuka jednego aktora, chociaż wiele pobocznych ról grają tutaj warzywa oraz dodatki. Dzisiejsze danie to keto makaron smażony z warzywami w stylu azjatyckim , zrobiony(...)przy użyciu metody stir-fry. Kluczową kwestią jest jednak właśnie to, kto gra rolę tego makaronu… Wielu uważa, że na diecie ketogenicznej makaron to produkt, który najtrudniej zastąpić. I jest to po części prawda. Ciężko jest bowiem znaleźć keto zastępnik dla makaronu we włoskim typie. Tutaj konsystencja jest nie do podrobienia… Jednak już w rolę makaronu ryżowego czy z tapioki

Modern Cave Girl
Cannelloni z sosem bolońskim i beszamelem 120

Makaron cannelloni à la lasagne. Rurki makaronu cannelloni wypełnione po brzegi sosem bolońskim, przykryte kołderką z sosu beszamelowego i tartego parmezanu. Sos boloński z wieprzowo – wołowego mięsa mielonego, odrobiny boczku, czerwonej cebuli i słonecznych pomidorów z puszki. Sos beszamelowy lekki jak puszysta kołderka okrywa danie makaronowe. Po zapieczeniu na wierzchu tworzy się chrupiąca skorupka z zapieczonego parmezanu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Drukuj Makaron cannelloni à la lasagne z sosem bolońskim i beszamelowym 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Makaron Kuchnia: Włoska Trudność: Średnie Ilość 4 porcje Przygotowanie 30 min. Pieczenie 2 godz.  20 min. Kalorie 300 kcal Rurki makaronowe cannelloni wypełnione sosem bolońskim, zapieczone pod kołderką z beszamelu i parmezanu. Pieczone cannelloni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

ProstePesto.pl
Makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym 336

Większość przepisów na makarony pochodzi z Włoch, jednak wiele przepisów przeszło spore modyfikacje. Tym razem postanowiliśmy przygotować zdrowy makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym. Ten makaron będzie idealny dla wszystkich, którzy dbają o linię, są na diecie lub po prostu chcą się zdrowo odżywiać. W tym przepisie możecie również wykorzystać makaron razowy co sprawi, że danie już będzie praktycznie(...)idealne :) Makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym – składniki szklanka makaronu 8 pomidorków koktajlowych 2 garści świeżej bazylii odrobina orzeszków piniowych 20g startego parmezanu 4-5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnki sól pieprz garść miksu sałat Makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym – przepis Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Do blendera wkładamy bazylię, orzeszki, parmezan. Dodajemy oliwę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak ugotować idealny makaron 181

Makaron jest jednym z podstawowych składników kuchni włoskiej. Ze względu na rosnące zainteresowanie tą właśnie kuchnią, mam dla Was kilka cennych porad na temat gotowania idealnego makaronu. Może wydawać się to banalne, bo przecież „każdy głupi” potrafi ugotować makaron, a jak się często okazuje – wręcz przeciwnie! Ze względu na dużą zawartość skrobi, makaron podczas gotowania gubi swoją(...)strukturę, staje się klejący i nieatrakcyjnie wygląda na talerzu. Więc jak to zrobić, by nie spartolić? Przeczytaj poniższy poradnik! W garnku zagotuj wodę – na 10 dag makaronu powinien przypadać litr wody. Po zagotowaniu, do wody dodaj łyżkę soli. Jeśli do gotującej wody dodamy łyżkę oleju, makaron nie będzie się kleił podczas gotowania ani po ugotowaniu. Na opakowaniu sprawdź

PysiaGotuje.pl
Makaron z szynką i figami 176

Robi się coraz chłodniej… Wkrótce trzeba będzie wyciągnąć ciepłe kołdry i zacząć pić herbatę z cytryną… Obiady lekkie zastąpić cięższymi… Na razie proponuję makaron w lżejszej wersji, bez ciężkiego sosu… Makaron z szynką i figami to nietypowa propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Nam takie połączenie pachnącego rozmarynem, lekko cytrynowego makaronu ze słodkimi figami(...)chrupiącą szynką bardzo zasmakowało. Mam nadzieję, że dacie się skusić…:) Makaron z szynką i figami Składniki: 140g fig (3 sztuki) 70g szynki długo dojrzewającej np. Serrano 1-2 łyżek pokrojonego świeżego rozmarynu lub 1 łyżka suszonego skórka i sok z 2 cytryn 3 łyżki oliwy około 300-350g makaronu 2-3 łyżki mascarpone -opcjonalnie pieprz mielony 1. Ugotować

UgotujmyTo.pl
Makaron z boczkiem i cukinią 235

ostatnio leje, jest paskudnie i zaczyna się powoli włączać ogrzewanie… Niestety idzie jesień i nastał już czas na cięższe potrawy, takie jak ten makaron z boczkiem i cukinią w sosie śmietanowym. Można z takim sosem pokombinować… możliwości jest wiele. Ja dodałam akurat rozmrożony groszek i posiekane zioła, bo miałam pod ręką… ale przecież można dodać coś innego(...)Makaron z takim sosem wyjątkowo smakował wszystkim członkom Rodzinki więc na pewno jeszcze go nie raz przygotuję :)! Zapraszam na pyszny makaron :)! Makaron z boczkiem i cukinią Składniki (porcja na 4-6 osób): 400-500g makaronu rurki 300g wędzonego boczku 500g cukinii 300ml śmietany 36% 3 ząbki czosnku 1-2 filiżanki rozmrożonego groszku skórka z 1 cytryny parmezan do posypania

UgotujmyTo.pl