makaron - 33544 przepisów (strona:13/2237)

Makaron cytrynowy z semoliny - jak go zrobić 260

Dziś królem posta jest makaron cytrynowy. Ma cudowny cytrynowy posmak, żółty kolor, który wzmocniłam kurkumą. Do wzbogacenia jajecznego smaku dodałam czarnej soli. Sól czarna jest to specjalny rodzaj soli bogatej w minerały:  wapnia, potasu, magnezu, sodu, jodu, żelaza. Jest to sól kamienna pochodzenia wulkanicznego, koloru różowo-szarego i ma charakterystyczny siarkowy posmak (smak ugotowanego jajka). Makaron cytrynowy(...)mnie idealnie nadaję się do ryb, podkreśla ich smak. Tworzenie samemu makaronu - bezcenne :) SKŁADNIKI: przepis autorski semolina 300 g jajka 3 szt oliwa 1 łyżkę  sól czarna 1 płaską łyżeczkę (można zastąpić morską) kurkuma 1 płaską łyżeczkę  skórka z cytryny (starłam 2,5 cytryny)  SPOSÓB WYKONANIA : - odmierzona semolinę wsypuję do miski dodaję sól i kurkumę, mieszam, rozcieram

Basia w kuchni
Makarony 227

Faszerowane muszle Faszerowane muszle kaszą Kokardki z brokułami Lazania z sosem bolońskim i szpinakiem Lazania ze szpinakiem Makaron w sosie pomidorowym Makaron wegetariański Makaron z łososiem Makaron z kurkami Makaron z borowikami Makaron z łososiem i cukinią Makaron z pesto Makaron z rukolą i szpinakiem Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Makaron z tuńczykiem Pappardelle z brokułami Pappardelle ze szpinakiem(...)Penne di pomodoro Penne z bakłażanem Penne z sosem szpinakowym Smażony makaron gryczany Spaghetti bolońskie Spaghetti carbonara Spaghetti carbonara 2 Spaghetti pomodoro Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Świderki z sosem pomidorowym Tagliatelle pomodoro Tagliatelle z sosem serowym Tagliatelle z pieczarkami Zapiekanka z ananasem Zapiekanka z brokułami Zapiekanka z kurczakiem Zapiekanka z makaronem i szpinakiem Zapiekanka z patelni

Aga w kuchni
Kremowy makaron z pieczarkami i porem 96

Szukasz pomysłu na szybki obiad bez mięsa? Koniecznie spróbuj przepisu na ten pyszny kremowy makaron z pieczarkami i porem. Nie dość, że jest przepyszny, to jeszcze super prosty i ekspresowy w przygotowaniu – wystarczy 15 minut i gotowe! Kremowy makaron z pieczarkami i porem – składniki Najważniejsze składniki, które będą potrzebne do przygotowania tego pysznego obiad to: Makaron . Oczywista pozycja(...)użyłam orecchiette – drobnych muszelek, charakterystycznych dla włoskiego regionu Apulii. Możecie jednak użyć dowolnego rodzaju makaronu, który akurat macie pod ręką. Pieczarki . Jasne czy brązowe – każde się sprawdzą. Wiadomo, brązowe dadzą więcej smaku, ale niestety są trudniej dostępne, więc czasami trzeba iść na kompromis. Pory . Żeby zrobić ten kremowy makaron z pieczarkami i porem będziesz potrzebować tylko białej części

Na-talerzu.pl
Makaron z boczkiem i szpinakiem 84

makaron jest tak pyszny i prosty do zrobienia, że go pokochacie! Najważniejsze jest dla mnie to, że potrzeba tu dosłownie kilku składników, 15 minut Twojego cennego czasu, a na Twoim talerzu będzie leżała idealna potrawa. Dokładnie tak rozumiem jedzenie! Jeśli kochasz szybkie przepisy na dania obiadowe, to rozgość się u mnie na dłużej. Ja też pracuję zawodowo, czasem na przygotowanie(...)zjedzenie posiłku ma dosłownie kilka chwil, a nie lubię gotowych rozwiązań. A poza tym ja kocham gotować! Wtedy na ratunek idą moje ekspresowe jednogarnkowe, makarony, placki, zupy. Mam mnóstwo takich szybkich pomysłów. Do tego makaronu z boczkiem i szpinakiem wykorzystałam też pomidorki koktajlowe oraz czarne oliwki. W mojej ocenie jeszcze bardziej wydobędą smak tego dania, a o to właśnie chodzi

nietylkopasta.pl
Makaron z grzybami 94

sezonie jesiennym wtedy, kiedy wracacie z lasu z kilkunastoma grzybami i zastanawiacie się co z nimi zrobić, to będzie najlepsze danie. Przepyszny makaron, bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, taki do którego będziecie wracali niezliczoną ilość razy. Makaron ten możecie także zrobić z grzybami mrożonymi lub wykorzystać dostępne przez okrągły rok w sklepach pieczarki, choć wersja z grzybami leśnymi jest(...)moim zdaniem najlepsza i niepowtarzalna w smaku. Jakie grzyby wykorzystać do makaronu? Takie, które macie. Mogą to być zarówno najlepsze prawdziwki jak i podgrzybki, kozaki czy inne grzyby. Ten makaron uda się też z kurkami. Właściwie możecie zrobić tak, jak pozwolą Wam zasoby, jakie przyniesiecie z lasu z jesiennego spaceru. Mam nadzieję, że przekonam Was do tego przepisu i zrobicie

nietylkopasta.pl
Makaron z sosem cytrynowym 161

Zakochałam się w tym makaronie, jest genialny w smaku, bardzo prosty w przygotowaniu a jego jedzenie to sama przyjemność. Powiem, że to taki mój comfort food, czyli talerz prostego jedzenia, które ma taki smak, że można tylko jeść i jeść. W tym sosie wyczujesz delikatny cytrynowy smak, ale nie jest on zbyt kwaśny, jedynie super podkreśli inne smaki zawarte(...)makaronie. Zapraszam Cię na przepis na ten pyszny makaron z sosem cytrynowym. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin:0 0;-webkit-transform-origin:0 0}.sr-only{position:absolute;width:1px;height:1px;padding:0;margin:-1px;overflow:hidden

nietylkopasta.pl
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem 100

często. To doskonały farsz do kotletów, naleśników czy pierogów. Z tych składników i dodatki śmietanki zrobisz też idealny sos do ryb, mięsa czy jak w tym przypadku sos do makaronu. Tym razem do tego zestawienia smaku dodałam jeszcze usmażone kawałki łososia. Ale zamiast łososia może być kurczak, indyk lub polędwiczka. Możesz dowolnie dostosować ten przepis do tego co lubisz(...)tego co masz aktualnie w lodówce. W przepisie na makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem użyłam makaronu tagliatelle bo jest niezwykle delikatny i przyznam się, że bardzo go lubię. Możesz jednak wykorzystać inny rodzaj makaronu, zarówno ten jajeczny jak i klasyki jak spaghetti czy penne. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne

nietylkopasta.pl
Domowy włoski makaron jajeczny z semoliną 272

Makaron z semoliną we włoskim stylu wymaga sporo samozaparcia – nie zdziwię się, jeśli uronicie nad stolnicą łzę albo nawet kroplę potu (oby tylko jedną!). To ciasto makaronowe jest niemiłosiernie ciężkie do wyrobienia, bardzo twarde i okrutnie zbite. Ale domowy makaron który z niego powstaje to filar włoskiego gotowania. Jeśli nazywacie siebie fanami włoskiej kuchni, ale w życiu nie zrobiliście sami(...)domowego makaronu – pora to nadrobić! Semolina to bogata w gluten, delikatnie żółta mąka o fakturze naszej mąki krupczatki, która powstaje po zmieleniu twardej pszenicy durum (grano duro). Mąka z miękkiego ziarna pszenicy (grano tenero) zwyczajowo nazywana jest we Włoszech „farina”. Semolinę można dostać w dwóch wersjach – pod nazwą ‘semola’, albo ‘semola rimacinata’ – ta druga jest drobniejsza, pylista – mielona drugi

Karo in the Kitchen
Cannelloni z mięsnym farszem 249

Klasyczny sos napoli można zaserwować w nieco innym wydaniu. Potrzebować do tego będzie makaron canneloni, naczynie żaroodporne i trochę wyobraźni. Wystarczy tylko nafaszerować makaron i go upiec – dostaniemy pyszne cannelloni z mięsnym farszem. Zapiekanki są powszechnie lubiane i często przygotowywane. Listę najpotrzebniejszych produktów i przepis przedstawiam poniżej. Składniki: 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 500 g wołowiny(...)żółtego sera 250 g makaronu canneloni 1 puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz, ulubione zioła do smaku 1łyżka masła Oliwa z oliwek do smażenia Przepis cannelloni z mięsnym farszem Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, gdy cebula będzie miała złoty kolor dodaj mięso Makaron cannelloni ugotuj al dente, w osolonej wodzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
3 proste makarony, które zrobisz w 15 minut. Przepisy na Światowy Dzień Makaronu! 211

Dania z makaronu - nieskomplikowane, a sycące. Pyszne, aromatyczne i lubiane niemal przez każdego. Dobre na obiad i na kolację po pracy. Dla mnie to najlepszy comfort food pod słońcem (i lek na chandrę )! Dziś obchodzimy Światowy Dzień Makaronu i z tej okazji przygotowałam dla Was 3 przepisy na proste dania z makaronem, które wyczarujecie w kwadrans z dosłownie kilku składników(...)Jeśli szukacie pomysłu na szybki i niedrogi obiad, to te przepisy są właśnie dla Was! Makaron gotuje się ok. 10-12 minut. Jeśli więc w tym czasie przygotujemy szybki sos, całym makaronowym obiadem będziemy się cieszyć już po kwadransie. Nie bez powodu publikuję ten wpis z samego rana. Macie czas, aby skoczyć do sklepu po potrzebne składniki i godnie świętować

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z tuńczykiem i nutką cynamonu 268

Makaron z tuńczykiem i nutką cynamonu... Sos pomidorowy z kawałkami tuńczyka. O delikatnym aromacie cynamonu i bazylii. Z dodatkiem ostrej papryczki chili. W nim zatopione rurki makaronu. A całość oprószona startym parmzeanem. Aromatyczny, inny, pyszny! Polecam! Składniki: 250 g makaronu penne; Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odcedzeniu(...)mnie zielona); 1/2 łyżeczki cynamonu; Kilka listów bazylii; Sok wyciśnięty z 1/4 cytryny; 1 łyżka oleju; 2 i 1/2 łyżki startego parmezanu; Sól; Pieprz.    Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Chili umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w plasterki. Listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać/porwać. Tuńczyka odcedzić

Gospodyni Miejska
Domowy makaron 250

Moje dziewczyny uwielbiają makaron w każdej postaci ! Tym razem postanowiłam je nakarmić własnoręcznie zrobionym makaronem. Przepis wypatrzyłam na blogu  Chillibite.pl . Doskonałym udogodnieniem przy produkcji domowego makaronu jest maszynka. Mam taką najprostszą, kupiona za parę groszy, ale i ona doskonale zdaje egzamin. Jedyny minus to taki, że posiada tylko 2 grubości do ciecia makaronu. Makaron wyszedł przepyszny. Użyłam(...)niego wiejskich jaj z podwójnym żółtkiem, dlatego jest taki żółciutki :). Domowy makaron Składniki na 2 osoby: 100 g mąki typ 650 1 duże jajko szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy przez kilkanaście minut, ja pomagałam sobie mikserem z hakami. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę

Kulinarne przygody Gatity