które będą najbardziej do siebie pasować i odpowiednio je przyprawić… Kombinacji jest niezliczona ilość… w zależności co chcemy/możemy połączyć… Ja akurat połączyłam makaron z tuńczykiem. Cebula, czosnek, papryka i szpinak były w lodówce, a po ciecierzycę sięgnęłam dla urozmaicenia… Sera można użyć dowolnego, albo nie dodawać wcale. Nam bardzo zapiekanka smakowała… następnym razem(...)smażyć kolejne 1-2 minuty, aby lekko zmiękła. Dodać przyprawy i wymieszać. Dodać szpinak i smażyć 1-2 minuty, aż szpinak zwiotczeje. Zdjąć patelnię z ognia. Dodać odsączoną ciecierzycę, tuńczyka i pomidory. Wymieszać wszystko i połączyć z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 40 minut
UgotujmyTo.plchili i czosnek. Smażyć chwilkę, następnie dodać kurczaka pokrojonego w cienkie paski. Smażyć tak długo aż kurczak będzie przesmażony. Doprawić delikatnie solą do smaku. Na koniec dodać listki szpinaku, fasolkę i makaron. Smażyć chwilkę, szpinak powinien lekko zmięknąć a fasolka i makaron musi być ciepła. Sos balsamico i sos chili wymieszać razem. Polać nim danie, dokładnie wymieszać. Podawać natychmiast, smacznego
Kuchnia Pokoleńniego wyczarować naprawdę super rzeczy - na blogu znajdziecie m.in. przepis na koktajl z tych zielonych liści i tartę z szynka prosciutto . Dziś zapraszam na makaron :) Składniki: ulubiony makaron 200 g liści szpinaku 1 średnia cebula 100 g boczku - ja kupuję w plastrach 100 g sera z niebieską pleśnią 1 duży ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do doprawienia(...)dokładnie mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy sok z cytryny, solimy i pieprzymy. Część boczku wrzucamy na patelnię, część zostawiamy do posypania. Makaron wyjmujemy na talerze. Dodajemy szpinak, posypujemy serem i smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Brak pomysłu na obiad i szybki przegląd lodówki, zaowocował dzisiejszym makaronem. Było trochę sera, śmietanka i szpinak, więc aż samo prosiło się o makaron w sosie serowym. Szybko i smacznie, czyli tak jak większość z nas lubi najbardziej. Składniki na makaron: 330ml śmietanki 30% 250ml mleka 125g mozzarelli 150g sera żółtego 100g serka topionego 3 spore garście świeżego szpinaku(...)pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu, około 10 minut, aż sery się roztopią, płyny trochę odparują i powstanie gęsty, jednolity sos. Do sosu wrzucamy wcześniej ugotowany makaron, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na końcu dodajemy szpinak, który łączymy z gotowym już daniem, aż liście znacząco zmniejszą swoją objętość. Artykuł Makaron w sosie serowym pochodzi z serwisu
NiePieprz.plmiejsca na rzecz posiłków lekkich, nieskomplikowanych, w których korzystamy z dobrodziejstwa świeżych warzyw i owoców. I dlatego dziś polecam Wam bardzo szybki i bardzo prosty w wykonaniu makaron spaghetti ze świeżym szpinakiem i serem pleśniowym. Wystarczą tylko 3 główne składniki i w ciągu maksymalnie 30 minut pyszny posiłek gotowy (licząc od wstawienia wody na makaron)! :) Uduszony na patelni z dodatkiem(...)masła i czosnku szpinak oraz roztopiony pleśniowy ser pasują do siebie idealne, a oblepiający nitki makaronu „sos” powstały z ich połączenia to po prostu poezja… Składniki (na ok. 4 porcje): 300 g świeżego szpinaku (szpinak baby zostawiamy w całości, duże liście warto pokroić) 100 g sera pleśniowego (Waszego ulubionego z niebieską pleśnią np. Lazur) 250-300 g makaronu spaghetti
MyCookBook.plMakaron ze szpinakiem i łososiem w śmietanowym sosie na bazie mascarpone, z dodatkiem aromatycznego czosnku, to szybkie i pyszne danie. Świetnie sprawdzi się na letni obiad. Polecam bardzo gorąco, to połączenie wprost idealne To jedno z naszych ulubionych dań i mimo iż czosnku jest w nim dość dużo, to nie zdominował on smaku makaronu. Jest on idealnym dodatkiem do szpinaku(...)pysznej ryby. U nas porcja dla 3 osób. Składniki: - ok.300-330g świeżego łososia (waga fileta ze skórą) - 125g mascarpone - 100-150g szpinaku (u mnie baby) - 4 ząbki czosnku - sól i pieprz do smaku - ok. 300-400g makaronu (u mnie 500g świeżego, niewysuszonego) - 1-2 łyżki oleju, oliwy Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie (po ugotowaniu zostawić sobie
Smaczne Zdrowezobaczymy. No i oczywiście oliwki do tego! Czarne, żeby się ze szpinaku wybijały. I obficie zalać śmietaną! O taaaak! :) Czyli po kolei, żeby chaos wyeliminować: makaron 500 g pieczarek 450 g mrożonego liściastego szpinaku 2 cebule 2 duże ząbki czosnku solidna garść oliwek opakowanie (270 g) serka feta śmietana bulion Zaczynamy od posikania cebuli w piórka. Wrzucamy ją na patelnię(...)pewnie około szklanki. Fetę kroimy w kostkę, dorzucamy do reszty, dusimy/smażymy jeszcze ze 2-3 minuty i gotowe :) Oczywiście gotujemy jeszcze makaron. U mnie to był trzykolorowy makaron ze szpinakiem i pomidorami formy Goliard. Okazało się, że połączenie fety z pieczarkami było rewelacyjne! W sumie jak twierdzi Karolina: feta pasuje do wszystkiego :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder ManufactureMakaron ze szpinakiem i piersią z kurczaka to pomysł na prosty, szybki i pyszny obiad:) Mam nadzieję, że po spróbowaniu tego przepisu również podzielicie moje zdanie:) Składniki: 0,5 kg. makaronu, pierś z kurczaka, opakowanie szpinaku mrożonego, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1 duża śmietana 12%, kostka rosołowa, sól, pieprz, bazylia ,oregano, zioła prowansalskie. 1. Ugotować makaron. 2. Usmażyć
Kuchnia Pełna PasjiSkładniki: około 250 g makaron typu lasagne 250 g sera żółtego (użyłam salami) Farsz: dwa opakowania świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka masła 400 g chudego twarogu śmietankowego (zmielonego) 100 g sera z niebieską pleśnią 1 młoda cukinia Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 1,5 szklanki mleka pół(...)zagotowaniu wyłączyć. Wykonanie: Układać lazanię w formie warstwami zaczynając od płatów makaronu. Posmarować 3 łyżkami beszamelu. Następnie wykładamy szpinak z twarogiem i plastry cukinii. Potem makaron, beszamel, znów szpinak z twarogiem i cukinię. Jako ostatnią warstwę układamy makaron. Polewać całość beszamelem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C na ok. 45 minut
Czerwień i błękitRoladki makaronowe ze szpinakiem i serem feta Bardzo lubię szpinak, lubię też makaron, ale żeby nie było nudnie na talerzu, postanowiłam, że zrobię oto takie roladki z makaronu lasagne. Przepis: Składniki: (16 roladek) 450 g mrożonego szpinaku 400 g sera feta 2 ząbki czosnku 16 płatów makaronu lasagne 1 puszka pomidorów 30 g żółtego sera(...)szpinaku dodajemy rozdrobniony ser feta, całość mieszamy razem. 3. Nastawiamy w dużym garnku osoloną wodę z dodatkiem oleju do gotującej się wody wkładamy partiami płaty lasagne (ja gotowałam po 4 sztuki) gotujemy około 10 min 4. Gotujemy około 10 min, po czym rozkładamy je na talerzu, lub desce każdy osobno. 5. Na makaron nakładamy farsz
Mój pomysł nazagotować. Dodać pokruszony ser feta, mieszać drewnianą łyżką, aż ser całkowicie się rozpuści. Wówczas dodać umyty i osuszony szpinak. Całość dokładnie wymieszać i gotować dosłownie 2 minuty, aż liście szpinaku będą miękkie. Danie doprawić świeżo zmielonym pieprzem do smaku. 4. Ugotowany makaron tortellini połączyć z sosem, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Smacznego! 5. Polecam również przepis(...)bardzo smaczny makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowym . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotuj z Prezesemlubię takie zapiekane torty. Zapewniam że zniknie szybko. Na drugi dzień też jest dobry na zimno. 400 g makaronu spaghetti Barilla 300 g sosu Arrabiatta Barilla pomidorowo paprykowy 15 dkg sera żółtego warstwa łososiowa: 40 dkg filetu z łososia 125 g szpinaku 1 ząbek czosnku 1 cebula sól, pieprz przyprawa do ryb 200 g śmietany gęstej 18 % 2 jajka sól(...)Doprawiam solą, pieprzem. Do miski wbijam dwa jajka, dodaję śmietanę gęstą, koper pokrojony, łososia, sól, pieprz, i czosnek sprasowany, drugą połowę makaronu. Wykładam połowę makaronu rybnego, na niego szpinak i resztę makaronu z łososiem. Na wierzchu układam plastry mozzarelli i połówki pomidorków. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i zapiekam 40-45 minut. Można torcik przykryć
wesoła kuchniaZagrodowy zaspokoi podniebienia kochających tradycyjny, domowy rosół oraz kruche, aromatyczne mięso. Idealny dla całej rodziny! Więcej informacji znajdziecie na stronie zagrodowy.pl Spaghetti z kurczakiem,szpinakiem i gorgonzolą Składniki: 400 g makaronu spaghetti podwójny filet z Kurczaka Zagrodowego 300 g szpinaku baby 150 g sera gorgonzola 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki ocetu balsamicznego Przygotowanie: Makaron(...)dodajemy umyte, osuszone i oczyszczone filety z kurczaka, pokrojone w kostkę. Partiami dodajemy szpinak. Całość obsmażamy, aż szpinak zmniejszy swą objętość, na koniec dodajemy ocet balsamiczny. Ugotowany makaron dodajemy do szpinaku z kurczakiem, mieszamy, przekładamy do misek. Podajemy posypane pokruszoną gorgonzolą
Moja smaczna kuchniapłatów makaronu do lazanii, sos beszamelowy, 500 g mięsa mielonego, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 700 g gęstego sosu pomidorowego, 500 g szpinaku, 50 g żółtego sera- gouda, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron do lazanii gotujemy w osolonej wodzie, wkładamy po 2-3 płaty makaronu do gotującej się wody i gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy i wkładamy następne(...)minut. Na łyżce masła dusimy szpinak. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosem beszamelowego. Układamy makaron (u mnie 3 płaty), sos boloński, szpinak, sos beszamelowy, makaron itp. Ostatnio warstwa to makaron przykryty beszamelem i posypany starym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na 30 minut
Aga w kuchnirurek makaronu, zmnijesz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 5 minut. Odcedź makaron i zalej zimną wodą, żeby powstrzymać proces gotowania. Krok 2 W czasie, gdy makaron się gotuje, umyj szpinak i odsącz z wody. Rozgrzej patelnię i wyłóż na niego szpinak. Mieszaj aż liście zmiękną. Przełóż na sito i dobrze odciśnij z wody. Krok 3 Przełóż do misy malaksera(...)makaronu i uzupełnij z drugiej. Układaj rurki na dnie naczynia w jednej warstwie. Krok 5 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zalej nadziane masą serową rurki sosem serowym. Pokrój mozzarellę w plastry. Ułóż na wierzchu zapiekanki. Wstaw do piekarnika. Piecz 20-25 minut aż wierzch zapiekani zrumieni się ładnie. Smacznego! Artykuł Piątek: Manicotti z serem ricotta i szpinakiem pochodzi z serwisu
Niedzielny kucharz