sposobów na wykorzystanie pieczonej dyni . Szybki i aromatyczny sos do wykonania w kilka minut. Można podawać posypany dowolnymi orzechami czy pestkami dyni. Składniki: 4 porcje makaronu 1/2 upieczonej dyni 150g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego imbiru 12 łyżeczki przyprawy curry 12 łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżka masła 2 łyżki serka Philadelphia 1 łyżka sosu worcestershire Sól, pieprz(...)rozpuści masło a następnie dodać pokrojony czosnek i przyprawy. Dodać upieczoną dynię bez skórki i trochę ją rozdrobnić widelcem. Dodać szpinak i około 300 ml wody spod makaronu. Gotować aż szpinak zwiędnie. Dodać serek Philadelphia oraz sos worcestershire. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem i podawać z makaronem. Całość można posypać orzechami lub tartym serem
Mohiellateż, że skoro dzień wcześniej pieczemy ziemniaki do saltimbocci, możemy zrobić ich więcej i część dodać do frittaty. ➤Kliknij - Przepis na frittatę z wędzonym pstrągiem Czwartek - Jednogarnkowy makaron ze szpinakiem i serem Każdy Włoch powie, aby makaron gotować w dużej ilości wrzątku, bo inaczej nie wyjdzie al dente i ja dotąd ściśle trzymałam się tej zasady. Dlatego początkowo sceptycznie(...)makaron wcale się nie rozgotował! Wyszło genialne comfort food, szybkie i proste do zrobienia i naprawdę z jednego garnka - żegnaj długie zmywanie ;) Suchy makaron gotuje się tu z bulionie z dodatkiem pomidorów, po czym dodaje się szpinak, śmietanę i ser - takie jaki macie, u mnie jest to mozzarella i ser Dziugas. A jak się ugotuje, to nie można się powstrzymać
Chilli Czosnek i Oliwaobrane krewetki starty imbir (1 cm) otarta skórka z limonki łyżka sosu sojowego łyżka oleju sezamowego szczypta chili Pozostałe składniki: 60 g makaronu ryżowego garść szpinaku 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1/3 szklanki groszku mrożonego 1/3 papryki czerwonej 2 plastry ananasa z puszki 1/3 szklanki syropu po ananasie z puszki(...)sojowy oraz syrop z ananasa i gotuj składniki. Wlej wywar oraz mleko kokosowe i gotuj sos 3- 4 minuty do zgęstnienia. Na koniec dopraw jeśli trzeba i dodaj szpinak oraz makaron i krewetki. Składniki starannie wymieszaj. Tuż przed podaniem posyp świeżymi ziołami. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaMakaron ze szpinakiem i fetą Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo. Jest źródłem soli mineralnych - zawiera między innymi magnez, potas i fosfor. Dostarcza także wielu witamin. Należy jednak pamiętać, że jego wartości odżywcze zmniejsza występujący w liściach kwas szczawiowy, który działa odwapniająco na organizm, dlatego też warto spożywać go wraz z produktami bogatymi w wapń, jak np. ser feta. Składniki: - makaron(...)żytni - mrożony szpinak - ser feta Przygotowanie: Na poczatek rozmrażam szpinak na patelni. Następnie kroję ser feta w kostkę i dodaję do szpinaku. Podsmażam aż ser trochę się stopi. W międzyczasie gotuję makaron. Smacznego
Kuchenne innowacjeNiezwykle pyszne spaghetti w serowo-szpinakowym sosie. Robi się ekspresowo. Wystarczy postawić makaron, a w międzyczasie zrobić sos. Składniki: 200-250 g suchego makaronu spaghetti Sos: 250g sera ricotta 1 spora garść świeżego szpinaku kilka listków świeżej bazylii(...)ząbki czosnku kawałek parmezanu 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, chilli, szczypta cukru 1 niepełna chochelka wody z gotującego się makaronu Sposób przygotowania: 1. Zagotować wodę, osolić i ugotować makaron. 2. W międzyczasie szpinak, bazylię, kawałek parmezanu, oliwę i obrany czosnek zbledować. Można też od razu dodać wody z makaronu. 3. Do miski przełożyć ricottę
Kuchnia domowa Anikawałki 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane ½ szklanki śmietanki 30 % 1 ½ szklanki mleka ½ szklanki bulionu drobiowego 1 ½ szklanki startej mozzarelli 2 szklanki szpinaku parmezan do podania Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło i włóż kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i chilli(...)kilka minut. Dodaj śmietanę, mleko, bulion drobiowy i mozzarellę i gotuj, mieszając, aż sos stanie się jednolity i lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wmieszaj ugotowany makaron i szpinak i gotuj przez kilka minut. Gdy sos stanie się zbyt gęsty dolej trochę mleka, a gdy zbyt rzadki dodaj więcej mozzarelli która go zagęści. Pozdawaj danie posypane parmezanem. Smacznego
karmelowyskładniki najlepiej przygotować sobie wcześniej, bo przy samym gotowaniu nie ma już czasu na krojenie, siekanie i zastanawianie się nad składnikami. Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym PRZEPIS (dla 3-4 osób) Składniki 250 g dowolnego makaronu, np. penne (ja preferuję makarony pełnoziarniste ze względu na ich bardziej zdecydowany i ciekawszy smak) 1 duża cebula 250 g pieczarek(...)ostra papryczka - np .Scotch Bonnet, Habanero lub inna o wysokim indeksie ostrości Scovile'a). Na tym etapie dodajemy też szpinak. Jeżeli jest mrożony, należy go wcześniej rozmrozić i delikatnie odcisnąć. Całość smażymy mieszając i podlewając wodą z gotującego się makaronu tak aby na dnie patelni cały czas była cieniutka warstwa wody (jest nośnikiem ciepła pomiędzy patelnią a składnikami, nie dopuści
coolinarnastrefa.blogspot.comWINOGRONAMI Składniki: 100 g makaronu typu orzo 180 g serka wiejskigo bez laktozy Mlekovity 1 garść świeżego szpinaku 10 szt winogron różowych 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Makaron gotujemy. Szpinak myjemy i kroimy w paski. Winogrona przecinamy na ćwiartki. Do ugotowanego makaronu dodajemy serek wiejski bez laktozy Mlekovity, pokrojony szpinak, i winogrona. Mieszamy. Całość posypujemy płatami migdałowymi uprażonymi
Bon appetit mon amieszczęście wszyscy lubią :) Dlatego wszelakie dania ze szpinakiem są u nas mile widziane. Nawet Wojtek zajada ze smakiem, a wierzcie mi ,że jemu ciężko dogodzić :) Składniki: Makaron ( u mnie kokardki ) 1 opakowanie szpinaku mrożonego (450 g.) 1 ząbek czosnku ( jak mały to 2 ) 150 g. sera typu feta 2 jajka 1 mała śmietanka 18% (250 ml) sól, pieprz Wykonanie(...)pieprzem, rozmieszać widelcem tak żeby jajka połączyły się ze śmietaną. Wlać do szpinaku i jeszcze chwilę smażyć cały czas mieszając. Ugotowany makaron wyłożyć na talerze, na makaron wyłożyć szpinak
Agusiowe smakołykiPyszna propozycja makaronowa. Kilka składników i można zajadać Co nam trzeba? 4 porcje 400 g makaronu u mnie tagiatelle sos: 300g szpinaku (świeży lub mrożony) 2 ząbki czosnku sól i pieprz czarny żółtko 100g(...)śmietany 18% łyżka oleju woda natka pietruszki- 4 łyżki Robimy! Makaron gotujemy Sos: Rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy szpinak. Dusimy do miękkości podlewając wodą. Czosnek drobno siekamy. Dodajemy do miękkiego szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy żółtko. Całość zagęszczamy śmietaną. Sosem polewamy makaron i posypujemy natką pietruszki. Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Makaron z zieloną kołderką
LatosiowydomSKŁADNIKI: - opakowanie szpinaku mrożonego (u mnie 480g) - 400g makaronu (u mnie kokardki) - 180g sera żółtego - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 kostka rosołowa - 180g śmietany (u mnie 24% ale może być 18%) WYKONANIE(...)oleju zeszklić cebulę po czym dodać kostkę rosołową i czosnek przepuszczony przez praskę. Całość chwile smażyć, dodać zamrożony szpinak. Czekamy aż szpinak się rozpuści a miedzy czasie gotujemy makaron. Do szpinaku dodajemy śmietanę i jeszcze chwile smażymy całość. Następnie dodajemy makaron i ser żółty (czekamy aż ser się rozpuści) i danie gotowe
Dziś Ja gotujeSkładniki: - opakowanie szpinaku mrożonego (u mnie 480g) - 400g makaronu (u mnie kokardki) - 180g sera żółtego - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 kostka rosołowa - 180g śmietany (u mnie 24% ale może być 18%) Wykonanie(...)oleju zeszklić cebulę po czym dodać kostkę rosołową i czosnek przepuszczony przez praskę. Całość chwile smażyć, dodać zamrożony szpinak. Czekamy aż szpinak się rozpuści a miedzy czasie gotujemy makaron. Do szpinaku dodajemy śmietanę i jeszcze chwile smażymy całość. Następnie dodajemy makaron i ser żółty (czekamy aż ser się rozpuści) i danie na dziś już gotowe. SMACZNEGO
Dziś Ja gotujeZielono mi! Nic dodać nic ująć :) Zainspirowałam się przepisem z Kwestia smaku , wyszło całkiem smacznie. Makaron z zielonymi szparagami i szpinakiem. Składniki 2/3 porcje: pęczek zielonych szparagów; 250 g umytego i drobno posiekanego szpinaku; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; ząbek czosnku; 150 g makaronu spaghetti, sól, pieprz; opcjonalnie: 1 - 2 łyżki śmietany 18%. Szparagi myjemy i urywamy zdrewniałe końcówki. Odcinamy(...)gotujemy jeszcze minutkę. Szparagi powinny być al'dente. W tym samym czasie na patelnie z rozgrzaną oliwą dodajemy szpinak i przesmażamy go. Dodajemy zmiażdżony czosnek, doprawiamy solą. Gotujemy makaron spaghetti. Do szpinaku dodajemy ugotowane i pokrojone w talarki szparagi. Mieszamy. W tym momencie możemy również dodać łyżkę śmietany. Do powstałego sosu dodajemy ugotowany al'dente makaron i mieszamy dokładnie. Wykładamy
Miksturownikprzepis na pyszny obiad w 30 minut. Zielone, zdrowe pesto ze szpinaku, do tego ugotowany makaron al dente i ser feta. Smacznego :) Jeżeli lubicie pesto, poniżej zamieszczam linki do moich postów z pesto w roli głównej, zapraszam :) zielone pesto z pietruszki(...)bazylii i mięty ( link ) pesto z cukinii ( link ) pesto z rukoli i gorgonzoli ( link ) pesto z pistacji i rukoli ( link ) SKŁADNIKI na 4 porcje 400 gr makaronu 200 gr szpinaku typu baby 3-4 listki bazylii 4 łyżki startego parmezanu 2 ząbki czosnku 100 gr sera feta olej extravergine s ó l, pieprz
La grande e la piccola cuocaMakaron ze szpinakiem, boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowo - serowym . . . to szybki przepis na pożywny obiadek. To mój sprawdzony sposób na smaczne danie, kiedy nie mam pomysłu na nic innego :) Danie przygotowane z łatwo dostępnych i niedrogich składników. Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu wstęgi (400g) opakowanie mrożonego szpinaku (może być świeży) śmietanka 12% - ok. 300ml(...)duża cebula 2 ząbki czosnku 6 dużych pieczarek 2 serki topione kremowe / naturalne sól, pieprz, zioła prowansalskie oliwa Przygotowanie: Na patelni rozmrażamy szpinak (bez oliwy), przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami - odstawiamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (al`dente) - odcedzamy. W czasie kiedy gotuje się makaron kroimy boczek w paski, cebulę w kostkę
Alutka-Gotuje