makaron na szybko , z opcją wykorzystania zalegającej w zamrażalce mrożonki w postaci marchewki z groszkiem. Do tego pomidory i tuńczyk. Składniki: 1 puszka tuńczyka 200 g mrożonki marchewka z groszkiem 1 puszka pomidorów krojonych 3/4 opakowania makaronu muszelki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz bazylia chili olej Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć(...)czosnek. Dodać pomidory i smażyć przez kilka minut. Następnie wrzucić marchewkę z groszkiem i doprawić do smaku. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości marchewki. Na koniec dodać tuńczyka, wymieszać i podgrzać. Makaron wymieszać z sosem i podawać od razu
Pasja SmakuSzybki pomysł na obiad, sałatkę do pracy czy na kolację. Składniki na jedną salaterkę: 160 g dowolnego makaronu 2 garści szpinaku typu baby 1/2 czerwonej cebuli 1 puszka tuńczyka w sosie własnym garść pomidorków koktajlowych garść zielonych oliwek 100 g sera kaszubskiego (u mnie z czarnuszką) 4-5 łyżek oliwy(...)oliwek 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 płaska łyżeczka miodu 1 łyżka soku z limonki / cytryny 1 płaska łyżeczka ulubionej przyprawy do sałatek Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować u osolonym wrzątku, przelać zimną wodą. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Szpinak opłukać o odsączyć na sicie. Pomidorki przekroić na połówki, cebulę dowolnie posiekać, a ser w kostkę. 2. Wszystko włożyć do miski
Kuchnia domowa Anisize:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Idealna sałatka na imprezy. Składniki: 250 g makaronu risoni 160 g tuńczyka w oleju 170 g pulpy z marakui 165 g sera pleśniowego 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka fasoli czerwonej 1 mała puszka groszku 2 łyżki majonezu sól(...)0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Tuńczyka osączamy z oleju. Ser kroimy w kostkę. Fasolę, groszek, kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy, dodając pulpę z marakui, majonez. Do smaku doprawiamy solą
R'n'G KitchenMakaron zawsze można przygotować na różne sposoby. Sos z wykorzystaniem tuńczyka wyszedł bardzo smacznie. Warto spróbować. Składniki 400 g makaronu 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 4 fileciki anchois pół szklanki białego wina półsłodkiego 3 dojrzałe malinowe pomidory 150 g tuńczyka w oleju 1 łyżeczka świeżego tymianku 1 łyżeczka świeżego oregano sól pieprz Przygotowanie W rondelku podsmażyłem(...)kiedy wyparowało, wyjąłem czosnek, dodałem obrane ze skóry, rozdrobnione pomidory, resztę oliwy, sól do smaku. Dusiłem pod przykryciem 15 minut. Pod koniec gotowania dodałem rozdrobnionego tuńczyka, zioła i doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem. Makaron ugotowałem szerokim garnku. Wrzuciłem do wrzącej wody i gotowałem ok. 9 minut, odcedziłem, przełożyłem do ogrzanej miski, polałem sosem, wymieszałem. Podałem w głębokich talerzach
R'n'G Kitchenbanalnie prosta w przygotowaniu sałatka makaronowa z tuńczykiem sprawdzi się nie tylko na imprezowym stole, ale również w roli drugiego śniadania. Składniki: 500g brokuł 200g makaronu świderki 1 puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oliwie 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Brokuł ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. 2. Makaron ugotować do miękkości
Szalona Kuchnia EwelinyCzasem zdarza się taki dzień... , że nie ma czasu na "prawdziwy" obiad :D wtedy mamy swoje sprawdzone szybkie smaczne danie:D SKŁADNIKI: 0,5 kg makaronu (ja najbardziej lubię kokardki) 2 puszki tuńczyka w sosie własnym słoiczek zielonego pesto 300 g pomidorków cherry puszka kukurydzy parmezan sól, pieprz, czosnek, bazylia suszona (lepiej świeża) W dużym garnku w osolonej(...)wodzie gotujemy makaron al dente :D W tym czasie myjemy pomidorki, kroimy na połówki. Odcedzamy kukurydze, tuńczyk Ścieramy na dużych oczkach parmezan Ugotowany makaron, odcedzamy . Do tego samego garnka wsypujemy wszystkie składniki "sosu" : pesto, oliwki, pomidorki, kukurydza, zmiażdżony czosnek, ser. Doprawiamy wg uznania. Wszystko razem mieszamy Delektujemy się w małych porcjach :P Zawsze można wziąć dokładkę
MarciochaKucharzydziwnego, smakuje przecież w każdej postaci, jako zapiekanka, rozmaite sałatki czy po prostu na ciepło. Dziś mam dla Was szybką ,zdrową i smaczną propozycję ciemnego makaronu z dodatkiem suszonych pomidorów, tuńczyka i rukoli, świetna potrawa dla zabieganych, nic więcej do zapełnienia brzuszka nie potrzeba! Składniki: 25 dag makaronu pełnoziarnistego o dowolnym kształcie u mnie świderki 50 g rukoli(...)cytryny Sól morska do smaku Świeżo mielony kolorowy pieprz 2 łyżki oliwy extra vergine Jak wykonać ? Makaron gotuję w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu odcedzam, dodaję z powrotem do garnka, mieszam od razu z pokrojonymi suszonymi pomidorami i rozdrobnionym tuńczykiem, dodaję świeżą rukolę, doprawiam sokiem z cytryny, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, wlewam oliwę, mieszam, rozkładam na talerze
Wanilia i Kardamonjestem mistrzem w przygotowywaniu jedzenia w kilkanaście, a nawet kilka minut. Grunt to mieć dobrą bazę. Tym razem tą bazą był dla nas domowy makaron. Czego nam potrzeba? -makaron tagliatelle -puszka tuńczyka w sosie własnym, lub wodzie -pół puszki kukurydzy -cebula -puszka pomidorów krojonych -parmezan -oliwa -sól, pieprz -tymianek -muscat biały półsłodki Cebulę posiekaną szklimy na oleju, solimy i pieprzymy(...)płyn się zredukuje dorzucamy pomidory i kukurydzę. Dodajemy szczyptę posiekanego tymianku. Redukujemy płyn i zagęstniamy Makaron gotujemy na ząb, cedzimy, skrapiamy oliwą i wrzucamy na patelnie z pomidorami i kukurydzą, ściągamy z ognia, dodajemy garść parmezanu i mieszamy podrzucając patelnią. Dodajemy tuńczyka odsączonego i mieszamy delikatnie. Smacznego
BaRepasprzygotowania dosłownie w pół godziny. Koniecznie zróbcie i dajcie znać czy smakowało. Potrzebujemy: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 1 puszka pomidorów pokrojonych 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 duża marchewka pół czerwonej papryki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 20 dag makaronu spaghetti oliwa z oliwek do smażenia bazylia suszona według uznania oregano suszone według uznania papryka słodka mielona(...)rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przygotowane warzywa i chwilę przesmażamy, dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki i dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy tuńczyka odsączonego z oleju i kukurydzę, przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami. 2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. 3. Danie podajemy udekorowane listkami bazylii. Smacznego życzę. Moje rady: Porcja
IzabelawkuchniUwielbiam aromatyczny i lekko anyżkowy smak fenkułu. Najbardziej smakuje mi z makaronem spaghetti. Już od czasów starożytnych wykorzystywano fenkuły jako afrodyzjak. W antyku popularna była zupa z fenkułu, natomiast w starożytnych Indiach także napój, który uzyskiwano poprzez połączenie soku z kopru włoskiego z miodem, lukrecją i mlekiem. Obecnie popularnym daniem dla dwojga jest surówka z fenkułu. Koper włoski wykazuje działanie(...)Chciałabym dzisiaj Wam przedstawić moją wariację spaghetti z fenkułem i groszkiem cukrowym. Składniki: 1/2 fenkuł 1/2 opakowania świeżego groszku cukrowego Kilka pomidorków koktajlowych (2 garści) Puszka tuńczyka w sosie własnym Makaron spaghetti oliwa do smażenia Sól, pieprz Fenkuł, pomidorki, pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać do smażenia groszek cukrowy. Dalej smażymy. Następnie dodajemy odsączony z puszki tuńczyk
Bon Appetit Małgorzatybłyskawiczna w przygotowaniu sałatka makaronowa z dodatkiem tuńczyka. Polecam na domowe imprezy jak i zwyczajne dni. Składniki możemy dowolnie modyfikować i zmieniać. 1 szklanka makaronu świderki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 niewielki por 1 puszka słodkiej kukurydzy 4 ugotowane jajka 1 zielony ogórek 150 g żółtego sera edamskiego Sól Pieprz 4-5 łyżek majonezu Makaron gotujemy
VioletoweKucharzenieSkładniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach (w oleju) 1 duża śmietanka 30% 1 cebula 3 łyżki posiekanego świeżego koperku 500 g makaronu (np. penne) ok. 2 łyżek oleju z tuńczyka sól, pieprz Sposób wykonania: Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego pokrojoną w pół piórka cebulę. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka i śmietanę. Całość doprawiamy
Qchnia po prostuprzepis to coś pomiędzy sałatką, a dość lekkim daniem obiadowym. Nie ma ciężkiego sosu, makaron sprawia, że syci, a bób i tuńczyk nadają lekkości, stąd świetnie nada się do zabrania do pracy. Zainspirowałam się przepisem Biedronki z gazetki „Nowe przepisy prosto z Włoch”. Ps. Do swojego dania poza sezonem możecie wykorzystać także bób mrożony. Wtedy zależy w jakiej wersji(...)osolonej wodzie do miękkości, obrać ze skórek. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Następnie dodać ugotowany bób i odsączonego tuńczyka. Smażyć kilka minut. Dodać masło. Poczekać aż się roztopi, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem. Wyłożyć na talerze. Całość posypać posiekaną natką pietruszki oraz opcjonalnie posypać startym parmezanem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówminut. 3. Makaron gotujemy wg zaleceń na opakowaniu. Polewamy naszym sosem z kurczakiem, posypujemy świeżo posiekaną bazylią, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy. Smacznego! * Zamiast z kurczakiem, makaron możemy podać z tuńczykiem z puszki. Jeżeli zdecydujecie się na tę wersję, tuńczyka z puszki podajemy na sam koniec, gdy makaron i sos są już na talerzach. Możemy go nawet podać
My Culinary ArtDziś polecam sałatkę z tuńczykiem. Pasuje na każdą imprezę. Jeśli lubicie tuńczyka to zachęcam to wypróbowania. Składniki: 3/4 szklanki makaronu typu ryżyk (odmierzyłam przed ugotowaniem) 2 puszki tuńczyka 4 jajka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1 duża cebula 2-3 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy konserwowej 10-15 sztuk oliwek marynowanych 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz Makaron
Agusiowe smakołyki