pomidorów) 500 g makaronu penne 4 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki pestek dyni sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej poszatkowaną w drobną kostkę cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy odsączonego tuńczyka, pokrojone w paseczki pomidory oraz szpinak. Całość skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy cały
Qchnia po prostunaprawdę warto :) 250 g makaronu wstążki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 spore garści świeżego szpinaku puszta tuńczyka w sosie własnym 1 szkl śmietanki 30% sól, świeżo zmielony pieprz Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szpinak opłukać i osuszyć. Na maśle zeszklić posiekany czosnek. Dodać szpinak i smażyć kilka minut aż liście zwiędną. Dodać(...)odsączonego z zalewy tuńczyka. Wlać śmietankę, doprawić do smaku i podgrzewać aż sos zgęstnieje. Przełożyć ugotowany makaron i wymieszać. Podawać oprószony świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Smakołyki Asimakaronu spaghetti POSTAW DUŻY GARNEK posolonej wody na dużym ogniu. Gotuj we wrzącej wodzie, często mieszając aż makaron będzie al dente. Dla mnie to moment kiedy wyjęta z gara nitka rzucona na ścianę nie spada :) TUŃCZYKA PRZEZ CHWILĘ MARYNUJ W OLIWIE I CZOSNKU , rozgrzej mocno patelnię, smaż tuńczyka z oliwkami(...)czosnkiem przez około 2 minuty, na koniec dodaj tymianek. GDY TUŃCZYK BĘDZIE ZŁOTY dodaj wino i zielony groszek, smaż jeszcze około dwie minuty, tuńczyk powinien być lekko różowy w środku. W TYM MOMENCIE MAKARON powinien dochodzić do momentu kiedy przykleja się do ściany, odcedź go i dodaj do sosu, chwilkę podsmażaj. Niech spaghetti wchłonie trochę sosu. Przełóż na talerze, posyp
Kuchnia bezglutenowa LoliSkładniki/4 porcje: – 250g makaronu razowego penne – 300g różyczek brokuła – 1 puszka tuńczyka w kawałku ( w wodzie) – 100g serka mascarpone – 1/2 posiekanych listków bazyli – 500 ml mleka – 50 g masła – 50 g mąki – 10 g suszonych pomidorów – starty parmezan do posypania – sól i pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente(...)zdejmij sos z ognia. Bazylię oraz suszone pomidory posiekaj i wymieszaj z serkiem mascarpone i przygotowanym sosen beszamelowym.Całość wymieszaj z przygotowanym makaronem i brokułami i wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż kawałki tuńczyka i posyp parmezanem. Piec w piekarniku około 25 minut aż zapiekanka będzie rumiana :). Gotowe. Artykuł Zapiekanka z brokułami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFESkładniki/4 porcje: – 250g makaronu razowego penne – 300g różyczek brokuła – 1 puszka tuńczyka w kawałku ( w wodzie) – 100g serka mascarpone – 1/2 posiekanych listków bazyli – 500 ml mleka – 50 g masła – 50 g mąki – 10 g suszonych pomidorów – starty parmezan do posypania – sól i pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente(...)zdejmij sos z ognia. Bazylię oraz suszone pomidory posiekaj i wymieszaj z serkiem mascarpone i przygotowanym sosen beszamelowym.Całość wymieszaj z przygotowanym makaronem i brokułami i wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż kawałki tuńczyka i posyp parmezanem. Piec w piekarniku około 25 minut aż zapiekanka będzie rumiana :). Gotowe. Artykuł Zapiekanka z brokułami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEczarnych oliwek bez pestek 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz, oregano makaron (spaghetti lub penne) PRZYGOTOWANIE: Nastawiamy wodę na makaron. Czosnek kroimy drobno i podsmażamy na oliwie, dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pokruszoną na kawałki fetę. Wszystko smażymy 5 min. na średnim ogniu. W tym czasie kroimy na pół pomidorki (można je sparzyć aby obrać skórkę
Kuchnia w bieguoleju. Wsyp makaron i mieszankę z opakowania, wlej gorącą wodę i dokładnie wymieszaj. Dodaj fasolkę szparagową wymieszaj i gotuj ok 7 min. Dodaj tuńczyka, gotuj ok 3 min , aż makaron zmięknie. Szczerze powiedziawszy na pewno nie skuszę się drugi raz na tego typu danie , ponieważ wole samodzielnie doprawić potrawy, a poza tym dania z proszku
Cukier&PuderSałatka makaronowa Niezawodnym daniem na kolację z resztek jest sałatka makaronowa. Makaron to kolejne resztki, które najczęściej mi zostają po obiedzie. Są to małe porcje makaronu, zatem idealne na sałatkę z warzywami, kurczakiem, tuńczykiem czy feta. Zaletą sałatki makaronowej jest to, że makaron ma różne kształty, można więc ją komponować z różnymi składnikami. Osobiście lubię makaron krótki i nieco grubszy
codojedzeniaparadoksalnie robię go dość często. Kwaśny smak oliwek z pomidorami, tuńczykiem z puszki i cebulą to bardzo zgrane towarzystwo. Składniki (4 porcje) -400 g makaronu -pół puszki kukurydzy -pół cebuli -ząbek czosnku -2 puszki tuńczyka w oliwie (ok. 360 g) -1 puszka pomidorów krojonych -2 garści zielonych oliwek -suszona bazylia -słodka papryka -sól, pieprz -tarty parmezan do podania Przygotowanie Cebulę(...)rozgrzać oliwę z puszki z tuńczykiem. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Oliwki pokroić w plasterki, tuńczyk rozdrobnić widelcem. Kukurydzę odsączyć. Wszystko dodać do cebuli, przesmażyć ok 3 minut mieszając. Całość zalać pomidorami z puszki. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i bazylią. Poddusić 3-4 minuty. Makaron ugotować al dente. Podawać na ciepło z sosem posypany parmezanem. Smacznego
Zielona Kuchnialodówkę i stworzyłam sałatkę z tego co miałam pod ręką. Takie sałatki są najlepsze. Zniknęła w mgnieniu oka, pora pomyśleć o czymś nowym ;) Składniki: * 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej * 130 g makaronu ryżowego (waga przed ugotowaniem) * pół puszki kukurydzy konserwowej * pół puszki groszku konserwowego (użyłam Orzech ) * 4 jajka * 2-3 łyżki majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie(...)Makaron ryżowy ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Gotowy wylać na sitko, aby obciekł z wody. Tuńczyka odlać z zalewy. jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Groszek i kukurydzę odlać z zalewy. Wszystkie składniki na sałatkę umieścić w misce, dodać majonez, sól i pieprz, dokładnie wymieszać
Zrób to smaczniesię już nie chce, zwłaszcza pisać na komputerze. Jednak żeby nie wyjść na totalną ignorantkę dziś zebrałam się w sobie i dodaje przepis na wczorajszy makaron, pyszności ;) wykorzystałam do niego słoiczek z filetem tuńczyka w zalewie , jest to jeden z produktów dostępnych na stronie przysmaki.pl który otrzymałam jakiś czas temu do testowania Na początek trochę o samym tuńczyku i producencie(...)przygotowania: Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmięknie/lub się rozmrozi gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu na teflonowej patelni rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy rozduszony ząbek czosnku i smażymy aż się zbrązowi wrzucamy odcedzonego tuńczyka, chwilę podsmażamy, dodajemy około 1/4 szklanki wody w miseczce dokładnie mieszamy 1/4 szklanki wody, żółtko, skrobię, jogurt patelnię
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpewnością cię zainteresuje! Składniki na sałatkę warstwową z makaronem: 150 g drobnego makaronu np. muszelki lub koraliki 500 g bobu 5 jajek 2 pomidory 400 g żółtej fasolki szparagowej 100 g sera żółtego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Fasolkę myjemy(...)Kurczakiem Curry Sałatka Warstwowa Z Szynką I Selerem Konserwowym Sałatka Warstwowa Z Szynką I Rukolą Sałatka Z Rybą Smażoną W Panierce I Warzywami Lekka Sałatka Warstwowa Z Tuńczykiem Artykuł Sałatka warstwowa z makaronem – pyszna i prosta pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnechoć w niektórych posiłkach brakuje mi tego składnika). Źródła danych wartości spożywanych przeze mnie: Białko: Mięso: kurczak, indyk, prosciutto, szynka drobiowa (najczęściej domowa) Ryby i owoce morza: dorsz, tuńczyk z puszki, łosoś (bardzo rzadko), krewetki, mieszanka owoców morza Jajka (na miękko, twardo, jajecznica, jajko sadzone, w koszulce, pieczone) Odżywka białkowa Ok. 5 razy w tygodniu: Twaróg chudy Ser feta(...)jaglana z wpc 🍚 3 1. Kokosowa owsianka z karmelizowaną gruszką 2. Jajka faszerowane pieczarkami 3. Dorsz z kaszą gryczaną i papryką 4. Makaron ryżowy z pesto jarmużowym i tuńczykiem 5. Jajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką + 3 wafle ryżowe 2. Jesienny zielony koktajl 3. Pulpety
CzarnawisienkaPyszne, lekkie... nic dodać nic ująć. Składniki: 120 gram makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany, bez glutenu) 1 puszka tuńczyka, najlepiej z wody 1/2 opakowania ricotty 1/2 pęczka szałwii 1 szalotka 1 ząbek czosnku około 4 łyżki oliwy z oliwek orzechy włoskie do podania sól i pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, w tym czasie na patelni(...)dwie łyżki oliwy z oliwek. Szalotkę i czosnek siekamy, wrzucamy na patelnię i smażymy kilka chwil, wrzucamy tuńczyka odcedzonego z wody i całość dusimy chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną drobno szałwię (kilka listków odkładamy), dodajemy ricottę i dusimy minutę. Ugotowany makaron mieszamy z dokładnie z sosem, przed podaniem polewamy resztą oliwy z oliwek, posypujemy orzechami i dekorujemy listkami
Mango Papaja