Dziś na obiad mamy fajną alternatywę bolognese, tym razem nie z makaronem spaghetti, a otoczone krokietem ziemniaczanym. Świetne rozwiązanie jako przystawki czy przekąski imprezowej. Dodatkowo możemy jeść beż używania sztućców :) Jak dla mnie bomba! Porcja 12 krokietów Składniki 1 kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki 300 g mięsa mielonego (użyłam mięsa wołowego) 400 g świeżych(...)drobno czosnek oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę. Delikatnie dopraw solą i dodaj pomidory bez skórki (pomidory wcześniej sparz wrzątkiem) z bazylią. Wymieszaj, aż pomidory się rozpadną. Cały sos zredukuj do bardzo gęstego i dopraw do smaku solą, pieprzem i chilli. Ostudź. Ugotowane wcześniej ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj jajka, mąkę i wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Z ciasta uformuj
Niezły Młynekporcje: 1 kg łopatki wieprzowej lub innej części 250 ml dobrej jakości ciemnego piwa (można zastąpić bulionem) 150 ml bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki 2/3 łyżeczki tymianku 2 małe czerwone papryki lub 1 duża po 2/3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)jeszcze przez 15 minut. Postawić na kuchence. Mąki wymieszać za pomocą trzepaczki w odrobinie wody. Wlać do gulaszu, zagotować celem zagęszczenia. Podawać z ulubionymi dodatkami oraz kaszą, ziemniakami lub makaronem, a nawet pieczywem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówPyszna, wegetariańska potrawa na lekki obiad albo ciepłą kolację. Podajemy z ryżem, ziemniakami, makaronem lub pieczywem. Poza tym chciałabym polecić wszystkim czosnek niedźwiedzi. Jest pyszny, lecz raczej mało popularny. Świerzy ciężko dostać, ja zaopatrzyłam się w paczuszkę suszonego. Poza tym, że służy jako bardzo aromatyczna przyprawa, podobno obniża cholesterol i ciśnienie krwi, poprawia krążenie, działa bakteriobójczo, oczyszcza organizm i pobudza(...)oleju, aż odparuje z nich sok. W połowie smażenia dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy brukselkę, śmietanę, pomidory i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu aż sos uzyska kremową konsystencję
e-PrzepisyKulinarneDzięki ponacinaniu mięsa całe danie wygląda kusząco. Dobrze podać z jakimś sosem, który by wpływał w szczeliny mięsa dodając mu dodatkowych smakowych atutów. Postarałam się nawet dodać sałatę rzymską, by bardziej narobić Wam ochoty na taki prosty i smaczny obiad:) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 jajko sól, pieprz, lubczyk, przyprawa do drobiu masło klarowane do smażenia (lub olej(...)dobrze przyprawiam, moczę w roztrzepanym jajku z dodatkiem dużej ilości ziół. Smażę na rozgrzanym maśle zaczynając od tej ponacinanej strony kotleta. Będzie ładnie zarumienione i rozchylone. Podawajcie z ryżem, makaronem, ziemniakami, surówkami, sałatką, w bułce z sałatą, pasuje do prawie każdego dania. Smakujcie jak Wam tylko kulinarna wyobraźnia pozwoli
Zasmakuj Kuchnipomysłów? No pewnie! Kurczaka możecie zastąpić kiełbaską lub (dobrej jakości) parówkami, np. grillowanymi, dodać fasolę i brokuły. Kaszę też możecie zastąpić jednego dnia, jaglaną, drugiego pęczakiem, ryżem czy nawet makaronem. Lub zupełnie zrezygnować z mięsa i przygotować danie wegetariańskie, nawet fit:) Życzę smacznego! Składniki: pierś z kurczaka 1 średni pomidor duża garść mrożonej żółtej fasoli 1 mała cebula około szklanki(...)kostkę pomidora oraz mrożoną fasolę, dodajemy kurczaka, dusimy lekko pod przykryciem, kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu – zwykle 15 minut, wykładamy ją na talerz, dodajemy mięsno – warzywny sos, posypujemy serem i natką. Smacznego
Zasmakuj Kuchnipomysłów? No pewnie! Kurczaka możecie zastąpić kiełbaską lub (dobrej jakości) parówkami, np. grillowanymi, dodać fasolę i brokuły. Kaszę też możecie zastąpić jednego dnia, jaglaną, drugiego pęczakiem, ryżem czy nawet makaronem. Lub zupełnie zrezygnować z mięsa i przygotować danie wegetariańskie, nawet fit:) Życzę smacznego! Składniki: pierś z kurczaka 1 średni pomidor duża garść mrożonej żółtej fasoli 1 mała cebula około szklanki(...)pokrojonego w kostkę pomidora oraz mrożoną fasolę, dodajemy kurczaka, dusimy lekko pod przykryciem, kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu - zwykle 15 minut, wykładamy ją na talerz, dodajemy mięsno - warzywny sos, posypujemy serem i natką
Zasmakuj Kuchnijajka z serem, solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Kiedy boczek będzie chrupki a makaron al dente, odcedzamy makaron zostawiając łyżkę wody, w której się gotował. Przekładamy makaron na patelnię z boczkiem wraz z łyżką wody, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wlewamy masę jajeczną i dokładnie mieszamy. Podajemy od razu. Sałatka ziemniaczana z rzodkwią daikon W środku zimy(...)plasterki pęczek rzodkiewek – umytych i pokrojonych plasterki pół opakowania – ok 200 g rzodkwi japońskiej daikon ( jak do sushi do kupienia w Kuchniach Świata – rzodkiew Tokyo Takuan) Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy z cytryny duża szczypta soli i pieprzu Przepis na sałatkę ziemniaczana z rzodkwią daikon Ziemniaki pokroić na ćwiartki
Ugotowane pozamiatanejest lepsza i można ją zamrozić, żeby mieć przez całą zimę. Nadmiar takiej kapusty można też przerobić na nadzienie do pierogów na Wigilię albo na pyszne włoskie danie z makaronem gryczanym pizzocheri. Dziś będzie mniej hurtowa ilość, ale za to z chrzanem. Chrzan bardziej kojarzy się z Wielkanocą, ale doskonale podkręca smak kiszonej kapusty. Niby tradycyjne danie, ale w nowoczesnej(...)półplasterki 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę kilo kiszonej kapusty odsączonej i pokrojonej na mniejsze kawałki 3 łyżki chrzanu 2 łyżki musztardy ziarnistej 300 ml białego wina 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju do podania ( u mnie Wielkopolski ) Przepis na kapustę wigilijną z chrzanem Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 godziny (a najlepiej
Ugotowane pozamiatanekurczaka gotujemy jak na rosół - przepis na galaretkę z kurczaka. Składniki na ciasto w zależności od upodobań znajdziecie na naszym blogu:-ciasto makaronowe w przepisie na makaron domowy-ciasto pierogowe w przepisie na pierogi z grzybami Na patelni szklimy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Mięso z łopatki i obrane mięso z ćwiartek kurczaka(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C a kiedy rosół zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i gotujemy przez 30 minut.W tym czasie przygotowujemy sos koperkowy, czyli do rondelka wlewamy szklankę rosołui 1/4 szklanki słodkiej śmietanki i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałej 1/4 szklanki słodkiej śmietanki dodajemy kopiastą łyżkę mąki,mieszamy i dolewamy
Maminek kulinarnyBrukseli Sikająca dziewczynka w Brukseli Grand Place Bruksela Manneken Pis Najlepsze na świecie są frytki belgijskie, to frytki dwukrotnie smażone, które możecie kupić już za 2,5 euro/porcja, z sosem 3,5 euro, spokojnie wystarczy dla dwóch osób. Jak piszą w przewodnikach, wcale nie należą one do potraw wegetariańskich. Dlaczego? Otóż najlepsze frytki belgijskie smażone są na tłuszczu zwierzęcym! Konfitury(...)Maki to także jednej z symbolii Brugii. Znajdziecie biżuterię, porcelanę, ubrania... Moje ulubione miejsce w Brugii, sklep z produktami importowanymi z Włoch od oliw po napoje alkoholowe, słodycze, makarony... wszystko czego dusza blogera kulinarnego zapragnie, ale znajdziecie także produkty z Belgii, np. konfitury. Przemiła właścicielka, wstąpcie koniecznie, zanim zdecydujecie się na zakup degustacja gratis! Produkty mogą być pięknie
Moja smaczna kuchniaBrokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Kalafior z
Moja smaczna kuchniawypadł test? Pomyślnie ;) Producent zapewnia, że produkt nie zawiera konserwantów, co jest dla mnie bardzo istotne. Przecier jest gęsty i przyjemny w smaku. Świetnie nada się nie tylko do sosów, ale też zup czy zapiekanek. Składniki: 300 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe lub wieprzowe) 125 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchew 300 g passaty(...)dodać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu przez 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać mleko i śmietankę. Podawać z makaronem tagliatelle
zadanie-gotowanienawet jak się ma mało czasu i mało produktów to i tak można wyczarować coś smacznego co ładnie wygląda - dzięki ponacinaniu mięsa wygląda kusząco. Dobrze podać z jakimś sosem, który by wpływał w szczeliny mięsa dodając mu dodatkowych smakowych atutów. Postarałam się nawet dodać sałatę rzymską, by bardziej narobić Wam ochoty na taki prosty i smaczny obiad:) Składniki(...)dobrze przyprawiam, moczę w roztrzepanym jajku z dodatkiem dużej ilości ziół. Smażę na rozgrzanym maśle zaczynając od tej ponacinanej strony kotleta. Będzie ładnie zarumienione i rozchylone. Podawajcie z ryżem, makaronem, ziemniakami, surówkami, sałatką, w bułce z sałatą, pasuje do prawie każdego dania. Smakujcie jak Wam tylko kulinarna wyobraźnia pozwoli:) Mam nadzieję, że Wam zasmakuje - zatem smacznego
Zasmakuj Kuchnidomowym zaciszu, co daje nam np. możliwość dopasowania proporcji składników idealnie do naszych potrzeb i gustów. Pesto 2014-12-17 15:36:34 Jeden z najbardziej znanych, tradycyjnych włoskich sosów przygotowany w warunkach domowych. Najpopularniejsza jego odmiana sporządzana z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i parmezanu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 100 ml) duża garść świeżej bazylii, 50g orzeszków piniowych(...)Całość staranie miksujemy na gładką masę. Uwagi Proporcja oliwy do składników stałych decyduje o konsystencji naszego pesto. To z przepisu powyżej jest średnio gęste, więc nadaje się np. do makaronów. Jeśli chcemy użyć go np. do kanapek, dobrym pomysłem może być zwiększenie ilości stałych składników lub dodanie nieco mniej oliwy. Ilość czosnku i pieprzu decyduje o tym jak pikantne będzie
Kulinarna Pokusa