Od kilku dni męczą nas wysokie temperatury. Lipcowy zestaw obiadów na cały tydzień jest więc idealny na tę pogodę, bo składa się głównie z
Chilli Czosnek i Oliwatylko chwilkę i nabłyszcza tłuszczemZ sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma. Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty domowego makaronu przekładane są słonym serem – danie jest wyjątkowo sycące.Aczma - gruzińska wersja lasagneLobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani(...)Czarnym oczywiście dostaniemy świeże ryby od okolicznych rybaków. Na zdjęciu różne gatunki ryb Morza Czarnego z frytury.Sos z soku z granatów świetnie pasuje do pstrągaCzarnomorskie smażone rybyDania mięsneJagnięcina w sosie ze szpinakuDocierając do tego momentu zastanawiacie się pewnie, a gdzie mięcho? Tylko w chinkali? Sama byłam zaskoczona jak wiele wegetariańskich przysmaków oferuje Gruzja. Wybór mięs jest równie szeroki. Dostaniemy potrawy
Poezja smakuKliknij - Przepis na cypryjskie kanapki z serem halloumi Wtorek - Sałatka z pieczonych warzyw z camembertem Pieczone warzywa do bardzo prosty pomysł na obiad. Podane z sosem balsamicznym i upieczonym serem camembert nabiorą wybornego smaku! Przepis na blogu jest na 4 porcje, ale bardzo prosto jest zmodyfikować go na 2 osoby. Taką sałatkę można zjeść także na zimno. ➤czas przygotowania(...)dodatek kurczaka. ➤czas przygotowania: 35 minut w 1 porcji: 860 kcal, B 50,1 g, W 77,7 g, T 39,5 g Składniki / na 2 porcje: 200 g makaronu kokardki lub innego drobnego (u mnie pełnoziarnisty) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (drugą zostaw na szaszłyki) 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki chilli w płatkach sól i pieprz 3 łyżeczki
Chilli Czosnek i Oliwazioła, posiekaną pieczoną paprykę oraz papryczkę chilli. Zetrzyj skórkę cytrynową i dodaj do sałatki. Sok z cytryny wyciśnij do małego słoiczka. Dodaj oliwę, sól oraz pieprz i wstrząśnij. Dodaj sos do sałatki i wymieszaj. Pierś z kurczaka umyj, oczyść, oprósz solą i pieprzem i skrop oliwą. Grilluj na patelni grillowej lub zwykłej aż będzie rumiany z obu stron (możesz(...)sałatki plastry grillowanej cukinii. Rada: Jeśli chcesz zabrać sałatkę do pracy, oliwę i ocet balsamiczny zabierz osobno i polej nimi sałatkę tuż przez podaniem. Sobota - Spaghetti peperonata Kolorowy makaron zainspirowany włoską potrawą o nazwie peperonata. Do spaghetti dodajemy paprykę, natkę pietruszki, chilli, cebulę, ocet winny i trochę miodu. Pyszny i prosty obiad, do zrobienia w 20 minut. ➤ Zobacz - Przepis
Chilli Czosnek i Oliwaskładanie deserów: piekę i robię słodkości tylko wtedy, gdy mam na nie ochotę lub chcę uczcić jakąś specjalną okazję – a to nie zdarza się często. Ale kocham mąkę: makaron, pizzę, chleb. Im więcej piekę tym bardziej widzę i czuję pod dłońmi że pieczenie chleba i ciast chlebowych to czysta magia i alchemia – zmieniając proporcje składników, czas ich wyrabiania, składania, mieszania(...)czasie pieczenia zależy od nich i od wydajności Waszego piekarnika – obserwujcie co się dzieje i jak zachowuje się ciasto. Powtarzamy operację z pozostałymi kulami ciasta. UWAGA! Nie nakładamy sosu pomidorowego na kolejny placek , jeśli pierwsza pizza jeszcze nam się piecze. Placek zamoknie i mimo, że brzegi i nadzienie się zapieką, wszystko pod sosem pozostanie surowe – sprawdziłam to, nie popełnijcie mojego
Karo in the Kitchenmetodą wolnego gotowania, a w zasadzie wolnego pieczenia zetknęłam się kilka lat temu, przy okazji “ Długo pieczonej karkówki w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym “. Pamiętam jakim zaskoczeniem dla wszystkich była informacja, iż pieczenie tej potrawy zajmuje 6-7 godzin (w piekarniku o temp. ok. 140°C). Jeszcze większym zaskoczeniem był efekt końcowy, czyli soczyste, delikatne(...)kolei zawiera 29 oryginalnych przepisów znanego polskiego szefa kuchni Darka Kuźniaka. Co możemy przygotować w wolnowarze? Dosłownie wszystko. Zupy, gulasze, konfitury, zapiekanki, dania rybne, mięsne, warzywne, dania z makaronem czy kaszą, jak również ciasta i desery, co było dla mnie sporym zaskoczeniem. Darek Kuźniak w swojej broszurce proponuje np.: “Zapiekane jabłka z cynamonem”, “Orzechową szarlotkę
Moja DelicjaMoje drugie pół da się zabić za makaron. Ja zachorowałam na pizzę. Na bite dwa tygodnie stałam się całkowicie monotematyczna – pizza zombie. Łatwo było zdiagnozować że zachorowałam bardzo, bardzo ciężko – głęboko zarywałam noce żeby czytać, spisywać, porównywać sposoby obchodzenia się z ciastem, czasy fermentacji i techniki pieczenia, a kiedy zasypiałam – widziałam placek z rozkosznie podniesionymi, lekko nadpalonymi brzegami… Obejrzanych zdjęć(...)wkładamy ciasto do lodówki. Taka długa zimna fermentacja w przypadku tego ciasta wzbogaca aromat, zwiększa chrupkość skórki powstałej przy pieczeniu i odpowiada za jej wybarwienie. DZIEŃ II, WŁOSKI SOS DO PIZZY Sos do pizzy według Włochów z Neapolu to zgniecione lub grubo zmielone na pulpę pomidory – najlepiej San Marzano, rosnące na wulkanicznej glebie tuż obok Wezuwiusza. Wszystkie składniki sosu
Karo in the Kitchen