kolejnego dnia, na śniadanie była pyszna jajecznica z kurkami. Domownicy mieli już dosyć mało domowych obiadów na mieście więc na obiad dziś kurki z filetem z kurczaka w sosie śmietanowym z koperkiem. To był pyszny obiad :) Składniki: 500g kurek 1 pojedynczy filet z kurczaka 2 średnie cebule 150 ml śmietanki 30% sól pieprz czarny świeżo mielony do smaku olej(...)dość dużym ogniu. Wyłączyć płomień pod patelnią, dodać wcześniej podsmażone mięso, śmietankę oraz drobno poszatkowaną natkę lub koperek. Wymieszać do połączenia składników. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, ryżem lub makaronem. Z powodzeniem można również przygotować grzyby bez dodatku mięsa
W garach u Gosijemy je w tygodniu. Poza tym jak zrobi się większą ilość to do trzech dni ma się pyszny obiad. Można jedynie urozmaicać i podawać raz z ryżem raz z makaronem. Ja podałam swoją pomidorową z ryżem białym wymieszanym z brązowym i udekorowałam smaczną świeżą bazylią. Składniki: Wywar mięsno-warzywny zrobiłam na podstawie klasycznego rosołu, patrz tutaj na moim blogu(...)patelnię. Po 5 minutach wsyp cukier, wymieszaj. Na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając smaż około 15 minut. Po tym czasie wlej pomidorki wraz z powstałym sosem do zupy. Gotuj jeszcze z 5 minut do połączenia się składników. Smacznego
Zasmakuj Kuchnibakłażanem– to niestety nie był nasz faworyt..., zielone curry z ryżem jaśminowym - podbiło nasze serca. satay z kurczaka z sosem orzechowym, burger NOVO2, sernik w tempurze z sosem z mango, gorące czekoladowe brownie z lodami waniliowymi Wspaniałym uzupełnieniem dań były wina przygotowane przez firmę Amka Sp. z o.o. , o których opowiadał Mirosław Borkowski. - Manzoni Borgo Gritti Prosecco DOC – delikatne musujące(...)ustach ciemne owoce z przewagą czarnej porzeczki i wiśni. Primavera Dao Casal Mor Special Selecion 2012 w nosie dojrzałe owoce i przyprawy, w ustach krągłe, świeże. Do ryb, makaronów i serów. Château Tour Prignac Medoc 2011 Rubinowe, nuty czerwonych owoców, wanilii, dębu...Mocno garbnikowe. Polecane do jagnięciny, wołowiny, dziczyzny. Wieczór zakończył się dość późno na nocnych rozmowach i pewnie jeszcze
królestwo garówopalanym drewnem kamiennym piecu, który przebył daleką drogę ze słonecznej Italii. W restauracji podaje się również domowe włoskie dania, między innymi doskonałe świeże makarony. W trakcie spotkania z Mistrzem Włoch Marco dowiedzieliśmy się między innymi, że sekret dobrego ciasta, co jest oczywiste, to nie tylko dobra mąka, ale także czas i temperatura fermentowania ciasta. Następnie(...)właśnie daniem zdobył tytuł Mistrza Włoch w robieniu pizzy 2014. Luciano, współwłaściciel restauracji doskonale odnajduje się w kuchni i gotuje całym sercem. Specjalnie dla nas przygotował tagliatelle z sosem śmietanowym i gorgonzolą. Danie było wyśmienite. Należy jeszcze podkreślić, że Luciano z wykształcenia jest architektem i autorem klimatycznego wystroju restauracji. Domowe ravioli ze szpinakiem Nastrojowe wnętrza Cafe d'Arte zachęcają
Kulinarne przygody GatityZnowu obiad bez mięsa ! Ale mi to w ogóle nie przeszkadza :DTym razem zapiekanka z bakłażanów. Efekt końcowy przypomina nieco lazanię, lazanię bez makaronu i mięsa. Wegetarianie - to chyba coś dla Was. Składniki: 2 bakłażany1/3 szklanki mąki ( użyłam 3 ziarna Lubella )400 g pomidorów bez skóry z puszki2 średnie cebulesól, pieprzoregano120 g sera ricotta2 jajka100-120 g sera dojrzewającego(...)papierowym ręczniku. Odstawić do ostygnięcia.W tym czasie pokroić cebulę, w nie za drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju, do miękkości. Do cebulki dodać pomidory - smażyć, aż sos zgęstnieje ( około 8 minut ), mieszając.Odstawić sos do wystygnięcia. Zimny sos pomidorowy zmiksować z serem ricotta i jajami - dopraw do smaku.Ser zetrzeć na tarce.W naczyniu do zapiekania, średnicy około 20x25
kolorowotorcikowoaromaty kawy, tytoniu i wanilii Usta: dobrze ułożone, eleganckie, pełne wino z odrobiną czerwonych owoców, dojrzałej wiśni i marmolady z nutami lukrecji i tytoniu. Food pairing: pasuje do mięsa, makaronów typu spaghetti bolonese i do sera dojrzawającego Adriana szczególnie poleca Barolo z następujących winnic: Ribote z okolic Monforte d’Alba, Silvano Bolmida (także Monforte d’Alba) oraz(...)cielęciny – pokrojonej na małe kawałki (takie na 1 gryz) butelka wina Barolo Przygotowanie: W dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek na oliwie, razem z rozmarynem i selerem naciowym. Dodaj sos pomidorowy i cielęcinę oraz sól, pieprz i mielone goździki. Zalej winem i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. Artykuł Barolo i przepis na bocconcini z winem pochodzi
Ugotowane pozamiatanearomaty kawy, tytoniu i wanilii Usta: dobrze ułożone, eleganckie, pełne wino z odrobiną czerwonych owoców, dojrzałej wiśni i marmolady z nutami lukrecji i tytoniu. Food pairing: pasuje do mięsa, makaronów typu spaghetti bolonese i do sera dojrzawającego Adriana szczególnie poleca Barolo z następujących winnic: Ribote z okolic Monforte d’Alba, Silvano Bolmida (także Monforte d’Alba) oraz(...)cielęciny – pokrojonej na małe kawałki (takie na 1 gryz) butelka wina Barolo Przygotowanie: W dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek na oliwie, razem z rozmarynem i selerem naciowym. Dodaj sos pomidorowy i cielęcinę oraz sól, pieprz i mielone goździki. Zalej winem i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. Artykuł Barolo i przepis na bocconcini z winem pochodzi
Ugotowane pozamiatanedzięki stołówkom - najpierw przedszkolnej a później szkolnej. Podawano w nich szpinak rozgotowany na zielono burą breję bez smaku a wątróbka przypominała raczej twardą podeszwę w szarym, beznadziejnym sosie. Długo nie mogłam otrząsnąć się z tych doznać i za nic świecie nie mogłam zmusić się do zjedzenia tych rzeczy. Dopiero po wielu latach kiedy sama zaczęłam gotować postanowiłam pokonać obie zmory(...)dobrze je doprawię. Świetnie nadają się też do koktajli warzywno owocowych . Też macie swoje zmory kulinarne tak jak ja? Może udało Wam się jakąś już pokonać? Zobacz jak przygotować makaron ze szpinakiem ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPrzyznam szczerze, że wcześniej Lasagne jadłam raz w życiu. A sama nigdy nie robiłam. Po otrzymaniu do testowania krojonych pomidorów z firmy Valfrutta doszłam do wniosku
Zielona KuchniaAbsolutnie fenomenalne. Wspaniałe połączenie smaków. Moi bliscy zajadali i się zachwycali. Składniki: 1 opakowanie Ravioli Spinaci Hilcona 1 łyżka masła kilka plasterków cukinii kilka pomidorków koktajlowych
MojaQchnia.plprzed szkodnikami. Allicyna łączy w sobie właściwości antygrzybiczne i przeciwbakteryjne. Kocham i uwielbiam! Na dodatek mam to szczęście, że mąż też lubi i czasami spożywamy namiętnie Dodajemy do różnych sosów, zup itp. Fajne są też grzanki „posmarowane” ząbkiem czosnku a na wierzch wrzućcie coś co lubicie! Możecie też przygotować masełko czosnkowe – obraną główkę czosnku zawinięta w folię(...)potrawce i to danie kojarzy mi się z chorobą. Kiedy czuję, że dopada mnie jakaś infekcja gotuję zupę, najczęściej gęsty krem albo coś solidnego i klasycznego jak pizza, makaron w przeróżnych wersjach. Jak przystało na rodowitą poznaniankę uwielbiam ziemniaki najlepiej deptane oczywiście z masłem
Szybko Tanio Smaczniemleka kokosowego świetnie ożywia danie, przez co nie jest ono nudne a ciekawe w smaku. Jak dla mnie bomba, moim gościom również mega smakowało. Curry podajemy z ryżem, makaronem lub pieczywem(...)minut. Do kurczaka dodajemy przecier pomidorowy, wlewamy bulion oraz mleko kokosowe, prużymy curry kilka minut aż mięso całkowicie dojdzie i nie będzie surowe. Na koniec ponownie doprawiamy sos do smaku. Gdyby był zbyt rzadki można go zagęścić odrobiną mąki rozmieszana w wodzie. Posypujemy pokrojoną natka pietruszki. Podajemy z ryżem brązowym lub biały. Porcję ryżu nakładamy
Kulinarne Fantazje MarioliBardzo smaczne danie, które można spożywać zarówno z kasza, ryżem czy makaronem albo po prostu samo, bo jest bardzo sycące. O ile pierwsze podejście do batatów nie zwaliło mnie z nóg to do tego gulaszu pasują idealnie i mam ochotę dalej z nimi eksperymentować. Czerwoną soczewicę lubię od dawna chociaż mimo zapasu w kuchennej szafce rzadko jej używam, sama(...)czerwonej soczewicy 2 duże bataty duża papryka 1 papryczka chilli (lub więcej wedle uznania) 3/4 l passaty pomidorowej (lub przecier+woda) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego mały pęczek koperku po gałązce świeżego rozmarynu, cząbru, oregano, lubczyku (lub po pół łyżeczki suszonych z każdego rodzaju) 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku olej
Ze smakiem i z pasjąSałatka bardzo prosta, bardzo szybka, bardzo smaczna i sycąca. Dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie (na chwile obecną np. Ja ;-))) )Możemy przyrządzić
SMYKWKUCHNIsałatki i inne dodatki. Vega składa się z dwóch pięter - na dole jest coś w stylu baru mlecznego, zaś na górze mamy już do wyboru mniejsze menu - np. burgery, makarony itp. (też lody wegańskie :). W Vedze jedliśmy już nie raz i są to właśnie takie "domowe obiady" z kotletem i ziemniakami. Na piętrze jedliśmy ostatnimi czasy burgera marchewkowego i był(...)urozmaicony. Sam lokal również jest ciekawie urządzony, co dodatkowo dodaje osobliwości temu miejscu. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść tam dwa dania tygodnia: Quesedilla z batatami, awokado, czarną fasolą, szpinakiem, sosem z nerkowców i sałatką oraz Pad-thai mango, tempehem, pieczonym tofu i grzybami shimeji - oba bardzo dobre, o ciekawym smaku. The Root ul. Krupnicza 3 Wegański fast food The Root
Bananowe Pole