gruszkę pozbawioną pestek pęczek dymki (bez cebulek) 4 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczkę pieprzu 150 ml sosu sojowego dobrej jakości 3 łyżeczki oleju sezamowego. Przygotowanie: Nie używamy soli, bo sos sojowy jest słony wystarczająco. W misce mieszamy pokrojoną wołowinę i cebulę posiekaną w piórka. Pozostałe składniki miksujemy w blenderze. To nasza marynata. Mieszamy z mięsem i cebulą. Miskę nakrywamy(...)Podajemy z ryżem, ziarnami sezamu i kolendrą (kolendrę można pominąć, jak ktoś nienawidzi). Prawda, że proste? Taką marynatę możecie wykorzystać również do kurczaka lub krewetek. Fajnie sprawdzi się również makaron ryżowy lub sojowy jako dodatek. Możecie dodać również dowolne warzywa pokrojone w cieniutkie paseczki. Post Marynowana wołowina pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchengrzanki ” z dyni, które robiłam jakiś czas temu i opiera się na wspaniałym odkryciu, że część dyni piżmowej bez pestek, po pokrojeniu w plasterki jest wspaniałym zamiennikiem chleba czy makaronu do lasagne. Dzięki temu możemy zadbać o najbliższych podając im zdrowy i smaczny posiłek. Najważniejsze jest w nim to, że może go zjeść każdy, bez względu na to na jakiej(...)półcentymetrowe krążki dyni piżmowej na osobę 2 plasterki sera halloumi na osobę opakowanie szpinaku liściastego (może być mrożony) mała cebula posiekana w piórka duży ząbek czosnku przetarty przez praskę sos beszamelowy (opcjonalnie) świeżo mielony pieprz odrobina sera żółtego do udekorowania Przygotowanie: Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku do miękkości
Ugotowane pozamiataneczęści Jedna limonka 1/2 cebuli pokrojonej w Kostkę 4 łyżki kiełków bambusa 4 małe kukurydze 2 malutkie słodkie papryki (czerwona ,żółta) 6 łyżek sosu sweet Chilli 6 łyżek sosu Chilli z Imbirem 1 świeża papryka chilli 3 łyżki masła 1 litr przegotowanej wody Sól,pieprz Dla wzmocnienia smaku możemy dodać kostkę rosołowa Sposób: Masło ,szczypior,czosnek ,cebule(...)połowy limonki Następnie wlewamy wodę uprzednio ugotowana około litra . Dodajemy papryczkę chilli ,paprykę słodka I nasze kiełki bambusa. I gotujemy następne 10 minut na średnim ogniu. Podajemy z makaronem ryżowym albo Noodles. Smacznego
Viola cooks with passionmały (90g) słoiczek koncentratu pomidorowego (np. Pudliszki) oliwa sól,pieprz, cukier papryka słodka,papryka ostra bazylia, oregano - suszona lub świeża twardy ser do posypania PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy - najlepiej drewnianą łopatką. Doprawiamy solą i pieprzem(...)ogniu od czasu do czasu mieszając. W tym czasie podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki (przyprawione solą i pieprzem) z pokrojonymi w kostkę paprykami ( około 10 minut). Dodajemy do sosu i dusimy razem do końca pozostałego czasu.. Posypujemy startym
Moje Kuchenne Rewelacjeczas mieszając. Gotujemy około 8-10 minut na małym ogniu mieszając dość często, ponieważ sos ma tendencję do przypalania się. Na koniec doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Sos powinien gęsty, gładki i wyraźnie słony w smaku. Gdy beszamel jest gotowy zabieramy się za przygotowanie farszu. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę(...)sprawdzając czy nie trzeba farszu jeszcze doprawić. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeśli farsz za bardzo zgęstnieje to dodajemy trochę wrzątku (farsz nie może być bardzo gęsty, bo makaron w trakie pieczenia wchłania wodę). Gdy beszamel i farsz mamy gotowe zabieramy się za przekładanie lazanii w międzyczasie rozgrzewając piekarnik do 180 st. C. Zaczynamy od warstwy
Simple DishSzybkie, łatwe danie które w swoim domowym zaciszu przygotuje każdy. Koniec z wymówkami, że nie umiesz! Okazuje się, że z moją pomocą przygotujesz świetny obiad lub
Wielki apetytPrzygotowałam dzisiaj na obiad spaghetti alla carbonara. Dlaczego alla? Bo nie jest to oryginalny włoski przepis. Prawdziwa carbonara nie ma w sobie nawet odrobiny śmietany a
Przepisy Aleksandrypulpetów? Ja tak, dlatego stworzyłam szpinakowo-serowy. Co prawda bardziej pasuję do ryby niż do mięsa ale dla mnie i tak bomba. Szpinak zawsze i wszędzie w każdej postaci.Aha, sos jest zdecydowanie smaczniejszy na drugi dzień. Składniki: torebka szpinaku mrożonego 150 sera gorgonzola ( 1 opakowanie) pół szklanki rosołu lub wody ( ja użyłam wody z pulpetów(...)czosnek, zalać rosołem i znowu dusić 5 minut. Następnie dodać ser, śmietanę, poczekać aż się rozpuści i całość zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z rybą, makaronem lub jak ja pulpetami mięsnymi
pieprzny smaczekśmietany 18% - 5 łyżeczek zielonego pieprzu w ziarnach - trochę soli - makaron muszle (ok. 18 sztuk) - przyprawa do ryb - szczypta mielonego czarnego pieprzu - pieprz cytrynowy - plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente, po czym wyjmujemy z wody i studzimy. Brzuszki oddzielamy od skóry i dokładnie odkrawamy tłuszcz, po czym mięso dzielimy rękoma(...)żeby go zbytnio nie rozdrobnić. Wsypujemy do śmietany razem z pieprzem czarnym, cytrynowym, solą i odrobiną przyprawy do ryb. Mieszając gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie do sosu dodajemy rybę i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Gotowym sosem nadziewamy makaronowe muszle. Podajemy z plasterkiem cytryny jako ciepłą przystawkę lub danie główne
W poszukiwaniu inspiracjiKurczak inaczej, zrobiony w sosie serowym z warzywami. Szybko i smacznie. Pałki kurze przekroić na pół. Doprawić mięso solą, pieprzem, papryką słodką. Obsypać oregano. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka na złoty kolor. Pieczarki pokroić na plasterki i dodać do kurczaka. Smażyć chwilkę, zamieszać. Dodać obrane marchewki i paprykę pokrojoną w wąskie paseczki. Wlać wodę, dodać serek topiony, połowę(...)koperku i pietruszki, doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu 20 minut. Gdyby było za gęste wlać odrobinę więcej wody. Obsypać pozostałą natką pietruszki i koperkiem. Podawać z makaronem. Smacznego
Kuchnia PokoleńPesto to rodzaj pysznego i szybkiego sosu/pasty, z przygotowaniem którego poradzi sobie nawet totalny, kuchenny laik. Pesto jest o tyle fajne, że ma dużo zastosowań, a
Kolorowy PrzepisownikZauważyłam, że w moim menu ostatnio panuje kolor czerwony, ale czemu się dziwić, jesień nadchodzi. W tygodniowym menu staram się aby była kasza, ryż, makaron (Miśka uwielbia kluchy) i przynajmniej raz zupa. Padło na kaszę, a po mojej lodówce błąkał się ugotowany burak, który nie zmieścił się do słoików. W pieczonej papryce jest coś wyjątkowego, smakuje wybornie z dodatkiem buraków(...)około pół kg pomidorów 50 g orzechów laskowych (oczywiście mogą być inne) 1-2 ugotowane buraki 3-4 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina (u mnie to był morelowy sos na bazie tego octu-wynalazek z Lidla,swoją drogą polecam) łyżeczka pieprzu, soli, cynamonu i czarnuszki 2 łyżki oliwy do smarowania papryki + ulubiona kasza Przygotowanie: Ugotuj kaszę. Paprykę poprzekrawaj
greenscarfKurczaka w pomidorach przygotowuje bardzo często z kilku powodów: przede wszystkim jest pyszny, szybki w przygotowaniu i łatwy :) Najczęściej w towarzystwie makaronu. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku bazylia i oregano (najlepiej świeże) kilka suszonych pomidorów (opcjonalnie) sól, pieprz, tymianek, cukier- po szczypcie odrobina tłuszczu Wykonanie: Pierś umyć, oczyścić i lekko natrzeć solą(...)puszki (i opcjonalnie suszone), doprawić świeżymi i suszonymi przyprawami. Dusić pod przykryciem około 20 minut. *aby smak był łagodniejszy można dodać odrobinę jogurtu naturalnego (uważaj aby nie zważyć sosu) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna Kuchniaalbo celowo znaleźliście się w Jarosławiu lub okolicach i rozglądacie się za dobrym jedzeniem, to koniecznie zajrzyjcie do Trattorii w centrum miasta. Pyszne jedzenie (nie wiem, jak pizza, ale makarony pierwsza klasa). Mega duże porcje dań głównych (średnio ok. 300g-400g ) w porównaniu np. z rzeszowskimi, ale też i przystawek. Do tego przyzwoite ceny, całkiem duży wybór dań jarskich plus(...)Trattoria ul. Kasztelańska 1 Jarosław Przystawki: Camembert w chrupiącej panierce z żurawiną Szpinakowa przekąska Włoskie grzanki z serem pleśniowym i suszonym pomidorem Dania główne: Gnocchii ze szpinakiem Pappardelle z sosem borowikowym I bardzo smaczny napój aloesowy: A tutaj wnętrze restauracji: Przemyśl: Odnowiony dworzec PKP Dworzec PKP Dworzec PKP Fontanna przy Muzeum Dzwonów i Fajek Lody i lizaki na ul. Franciszkańskiej
Qlinarnie i Qlinarniewszystkim :) Nasze dzisiejsze danie to dużo warzyw, hehe jak zwykle :P Uwielbiamy wszelkiego rodzaju zapiekanki warzywne, z makaronem, ryżem czy ziemniakami. Dzisiaj chcemy polecić Wam nasz pomysł na zapiekankę ziemniaczaną. Będzie trochę składników, ale po to, aby smak był mocno rozbudowany i każdy kęs dawał inne doznania :) No to zaczynamy. Zobaczcie zdjęcia, a potem do pracy :) Zapiekanka ziemniaczana(...)duży por 5 dużych pieczarek 2 cebulki szalotki 1 duży gotowany burak 10 dkg twarogu 1 mały jogurt naturalny 1 jajko oregano, bazylia, przyprawa do ziemniaków, pieprz, ostra papryka sos sojowy starty żółty ser oliwa z oliwek Ziemniaki gotujemy w mundurkach i po przestygnięciu kroimy w plasterki. Resztę warzyw kroimy odpowiednio, paprykę w słupki, pora w kostkę, buraka w cienkie
vegetanie