450g boczniaków - 250 g ziemniaków - 800ml bulionu warzywnego - 125 ml jogurtu naturalnego lub wegańskiej śmietany z przepisu powyżej - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - przyprawy ( ja użyłam curry, sos sojowy oraz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką ze skworcu ) Przygotowanie: Cebule i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć w dużym garnku, dodać pokrojone boczniaki i chwilę smażyć, dodać(...)gładko i dodać jogurt/śmietanę wegańską. 3. Kremowe spaghetti ryżowe Składniki : - 250 g boczniaków - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, przyprawy - makaron ryżowy - 2-3 łyżki jogurty greckiego lub śmietany wegańskiej Przygotowanie : Podsmażamy na patelni cebulę, czosnek i boczniaki, można ewentualnie podlać je wodą lub bulionem, gdy woda lekko odparuje
zdrowa vege kuchniaZnów liczymy do trzech - trzy składniki (filet, por i suszone pomidory), ale też trzy kolory :) Nie tylko mam na myśli kolorowy makaron, który w sumie nawinął się w drugiej kolejności, ale pierwotny zamysł tego obiadu, to "trzy składniki, trzy kolory" (czerwony suszony pomidor, zielony por i ten trzeci, no dobra... (załóżmy, że po usmażeniu) coś w kierunku kremowego :)Składniki dodatkowe(...)pierś z kurczaka,1 duży por,8-10 pomidorów suszonych w oleju,3 łyżki oleju z suszonych pomidorów (do smażenia),do smaku przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka,do sosu: 200 ml śmietanki 30%, 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Por kroimy w plastry, podsmażamy na oleju, którym były pomidory i podduszamy, po czym dodajemy kawałki
Delicious TitbitsDziś coś dla wielbicieli kuchni chińskiej. Bardzo proste danie, a zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam, bo naprawdę warto spróbować :) Przepis znaleziony tutaj . Składniki: 500g
kuchnia doskidekadencko - przepisy zawierające składniki rzadziej używane na co dzień, które sprawiają, że lunch jest bardziej oryginalny i smakuje inaczej niż zwykle. Znajdziemy tu przepisy m.in. na: karczocha z sosem musztardowym, sałatkę z chorizo, jajek i ziemniaków czy zawijasy z ciasta filo z serem feta i pikantnym szpinakiem 3. Dla uwięzionych przy biurku - proste danie, które zjesz szybko, nie przerywając pracy(...)łososiem i selerem czy pasta z bakłażana 4. Plądrowanie w zakamarkach szafek i lodówki - dania z produktów, które zawsze warto mieć pod ręką, jak: pomidory w puszce, fasola, ciecierzyca, makaron, kuskus oraz produktów, które można długo przechowywać w zamrażalce czy lodówce. Znajdziemy tu przepisy m.in na: sałatkę z ciecierzycy z kuminem, makaron z szynką parmeńską i pomidorem czy paella biedaka
Kuchnia MagdaLenyziół 100g żółtego sera olej do smażenia *** Filet z kurczaka kroimy w średnią kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, na rumiano *** *** Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Makron oraz podsmażonego kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia *** *** Dodajemy mrożone warzywa, mieszamy *** *** W osobnej miseczce mieszamy śmietanę z jajkiem, przeciśniętym ząbkiem czosnku(...)obsypujemy ją z wierzchu startym żółtym serem *** *** Następnie zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C na około 30 minut *** *** Zapiekankę podajemy na gorąco. Najlepiej smakuje polana domowym sosem czosnkowym PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE
Blog z Apetytemskładnikiem jest likopen, który zaliczany jest do przeciwutleniaczy. Zmniejsza on m.in. ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów. Najwięcej tej cennej substancji jest jednak w przetworzonych pomidorach np. w sosach, zupach itd. Oprócz tego pomidory zawierają sporo witamin i pierwiastków mineralnych. Dzięki zawartości antyutleniaczy, zapobiegają również procesom starzenia się skóry. Mam nadzieję, że trochę Was przekonałam do spożywania większej ilości tych(...)szybki i prosty sposób na ich wykorzystanie. POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW: 2kg pomidorów (ja użyłam pomidorów malinowych) wywar warzywny lub mięsny (można użyć rosołu z dnia wcześniejszego) sól, pieprz makaron lub ryż Pomidory obieramy ze skórki. Aby skórka dobrze schodziła z pomidorów, należy je wcześniej sparzyć gorącą wodą. Kroimy je na małe kawałki i blendujemy. Przygotowany wcześniej wywar, przecedzam przez
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiikostkę. Na oleju zeszklić cebulę. Dodać masło, oregano i paprykę w proszku. Wymieszać i podsmażyć ok 1-2 minut. Do mięsa dodać podsmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, sos sojowy. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić. Z mięsa uformować małe kule. Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju podsmażyć kotlety z obu stron. Podsmażony kotlety przełożyć do garnka, zalać(...)połowie gotowania delikatnie pomieszać kotlety aby nie przykleiły się do garnka. Dodać Passatę klasyczną Jamar i zagotować. Gotować bez przykrycie ok 10 minut kilka razy mieszając. Możemy podawać z makaronem, ziemniakami, kopytkami lub ryżem! Wpis powstał we współpracy
Kuchnia w oparachDanie orientalne? Tak, poproszę 🙂 bardzo lubię kuchnię orientalną, ale… Rzadko przygotowuję. Właściwie odkąd mam dzieci, bo charakterystyczne są wyraziste, mocne smaki i aromaty, czego
Kolorowy PrzepisownikPierożki ravioli, przysmak nie jednej osoby. Farsz tym razem rybny, łosoś i ricotta okazał się bardzo smaczny. Wszystkim którzy lubią łososia i lepić pierożki polecam :)
Kulinarne Fantazje MarioliHistoria lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych. Prawdopodobnie to Rzymianie są autorami tej potrawy. Co ciekawe, samo słowo lasagne pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w
Tradycyjna Kuchniabidulka 14 zmiotła 15 były 16 potrzeba 17 kawałków 18 garść 19 wędzonego boczku 20 musztardy 21 śmietany 22 łyżki 23 trochę 24 kilka kropel 25 babcie 26 sosu 27 mąka 28 macie 29 ochota 30 wziąć 31 roztrzaskajcie 32 rzeźnika 33 wrzućcie 34 każdą 35 połóżcie 36 uprażyć 37 wyrzucić 38 zwinąć 39 nam 40 gdzie 41 wcześniej(...)gotować 47 bulgotać 48 miękkie 49 wyciągnijcie 50 roztrzepaną 51 kubek 52 zagotuje 53 doprawcie 54 ściągnijcie 55 gotowe 56 będzie 57 tutaj w znaczeniu bawić, marnować czas 58 makaron
Chop w kuchniPotwierdzam :) Głęboka patelnia linii Lucca stanowi idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie zarówno nowoczesność, jak i funkcjonalność. Naczynie to świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb. Nic dodać nic ująć :) No dobrze, ja od dwóch tygodni nie daję(...)wyzwań :) Teraz czas na Was :) Jeśli chcieli byście poszaleć w swojej kuchni, z takim właśnie sprzętem, zapraszam na KONKURS Zadanie konkursowe, polegać będzie na podaniu przepisu, na danie z makaronem, które chcieli byście przygotować na takiej patelni. Oprócz makaronu oczywiście, składnikiem który musi znaleźć się w potrawie jest: RUKOLA. Wasze pomysły, wpisujcie w komentarzach pod tym postem. Będzie mi miło
Kuchnia w opałachzastąpić sojowym – 1 łyżka sosu sojowego jasnego – 1 papryczka chili – 2 zielone dymki – świeża mięta Wykonanie: Olej dodać na patelnię. Gdy będzie lekko rozgrzany dodać sosy, posiekane chili, cukier – smażyć na mocnym ogniu, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodać przegrzebki. Smażyć z każdej strony po 2 minuty (małży św. Jakuba nie wolno przesmażyć, bo będą(...)sprężyste). Karmelizowane przegrzebki czyli małże św. Jakuba, albo jak kto woli – karmelizowane scallopsy (brzmi tak światowo ;p) podawać od razu na posiekanej dymce, posypane świeżą miętą. Podobne przepisy Makaron z owocami morza Clam chowder czyli gulasz z małży z Nowej Anglii Risotto z krewetkami Sałatka z krewetek .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related
Pociąg Do KuchniTo danie robiłam podczas remontu i musiało być pysznie i szybko i na jednopalnikowej maszynce do gotowania. No i było szybko i pysznie i dlatego polecam
Moje Małe CzarowanieTo danie wymaga trochę pracy, ale warto poświęcić pół godzinki na przygotowanie (kolejne pół godziny zajmie pieczenie). Jest pyszne, zawiera minimalną ilość tłuszczu, chude mięso
Kulinarne Inspiracje