Całość przenieść do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypać serem żółtym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w temp. 190oC. Jeżeli zdecydujesz się ryż zastąpić makaronem, ugotuj kluski w lekko osolonej wodzie i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Pieczony łosoś z ziemniakami Jest to jeden z podstawowych przepisów, dzięki któremu można przyrządzić smacznego łososia na miarę potraw(...)cytryny i oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika (temp. 220oC) i piecz przez 3-5 minut. Z tak przyrządzoną rybą świetnie komponują się pieczone ziemniaki i sałatka z sosem vinegrette. Jeżeli uważasz, że nie jesteś gotowy na samodzielne przyrządzanie dań rybnych, zawsze możesz je zamówić – restauracje w Gdyni dają taką możliwość . Wystarczy złożyć zamówienie online, by zainspirować się wyjątkowym
Moja smaczna kuchniaoregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 liście laurowe szczypta chili 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu łyżka oliwy z oliwek 200 g makaronu spaghetti 1 łyżeczka soli parmezan - świeżo tarty 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)przykrywki dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą pieprzem, chili oraz cukrem. Makron gotujemy w 2,5 litrach osolonej według czasu podanego na opakowaniu, odcedzamy, polewamy sosem, posypujemy parmezanem i natką pietruszki. Smacznego
Symfonia smakowaPrzyznam, że nie bardzo lubię robić gołąbki. To dość czaso i pracochłonna czynność. Ale za to, uwielbiam je jeść! Na zimno i na ciepło
Walijskie Pichcenienasza lokalna przyprawa, rzadko stosowana w innych krajach. W smaku bardzo przypomina przyprawę w płynie typu maggi, stąd często jest jej naturalnym i świeżym zamiennikiem do zup i sosów. Kminek – jedna z przypraw, która ma tyle samo zwolenników co przeciwników – dla tych, którzy nie lubią ziaren kminku między zębami, polecany jest kminek mielony. Bez kminku nie obejdzie się bigos, kwaśnica(...)liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej nuty potrawie oraz poprawiają trawienie. Stąd używane są w potrawach tłustych, ciężkostrawnych. Szałwię dodaje się do dań z kurczaka, pasztetów, sałatek, makaronów. Można również przygotować masło szałwiowe. Gałka muszkatołowa – ta przyprawa nadaje lekko pikantny i ostry smak deserom (np. piernikowi), wypiekom z jabłkami (szarlotka), napojom (kompot, poncz, grzane wino lub piwo
WojnaNaSmaki.plinne makarony, moghrabieh gotuje się w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Słowo "moghrabieh" w języku arabskim oznacza "potrawę z krajów Maghrebu" i odnosi się nie tylko do samego makaronu, ale także tradycyjnej potrawy przygotowywanej z jagnięciną lub kurczakiem. Przeglądając Internet dowiedziałam się, że kuskus izraelski i libański to nie jest dokładnie ten sam produkt. Różnią się one metodą wytwarzania(...)się konsystencja. Te małe perełki po ugotowaniu są sprężyste i dają przyjemny opór pod zębami. Dobrze sprawdziły się we wspomnianej sałatce, ale z pewnością zupy, gulasze i dania z sosem także zyskają dzięki ich dodatkowi. Syrop daktylowy To mój ulubieniec! Oszalałam na jego punkcie od pierwszego spróbowania. O syropie daktylowym usłyszałam po raz pierwszy w programie "Ugotuj mi mamo
Chilli Czosnek i OliwaJakiś czas temu obiecałam Wam pokaza ć ser Koryciński w różnych formach podania. Wspominałam Wam, że praktycznie jest uniwersalny o wielu zastosowaniach. W sałatkach widzieliście, rozpuszczony w makaronie również. Dzisiaj widzicie jak to cudo się zapieka. Co więcej nie musiałam doprawia ć pizzy żadnymi przyprawami, bo ser z miętą w zupełności wystarczył. Ta pizza to mój smak, jeden(...)szklanki mąki pszennej 1/3 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju z awokado z chili DODATKOWO: kawałek Sera Korycińskiego "Swojskiego" z miętą Czesławy Zarzeckiej kilka pomidorków śliwkowych domowy Sos Słodko-Ostry Chili Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób. Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże i wlałam
Blondynka GotujeJarmuż jest to cudowne warzywo. Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można z niego przyrządzić chipsy pieczone w piekarniku ( uwaga, można zjeść ich całą miskę!), przygotować pesto do makaronów czy gnocchi, lub wykorzystać w zupach czy daniach jednogarnkowych typu kaszotto czy pęczotto. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego zdrowego warzywa, warto go zakupić i przygotować to danie! W większości to danie zawiera składniki(...)różyczki kalafiora 1/3 pora 2 łyżki pestek słonecznika 1/3 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej opcjonalnie: 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłukać pod wodą. Do garnka wlać 1,5 szklanki wody, posolić
JaglusiaPieczywo upieczone własnoręcznie wystarczy owinąć w bawełnianą lub lnianą ściereczkę i wytrzyma w zależności od rodzaju od 2 do 5 dni. Sałatki owocowe - powinny być zjedzone tego samego dnia. Sosy jogurtowe, majonezowe - 2-4 dni, przechowywane w lodówce i w zamkniętych naczyniach. Szaszłyki - mięso do nich można pokroić i przyprawić nawet 2 dni wcześniej. Dzień wcześniej nabić na patyki wraz(...)obrać warzywa, poporcjować mięso), a rano nastawić go do gotowania. Rosół będzie spokojnie i delikatnie gotować się, a my zajmiemy się czymś innym. Nie namawiam Was do przygotowywania swojskiego makaronu , choć czasem warto. Tym bardziej, ze można go zrobić znacznie wcześniej i przechowywać wysuszony. Kiedy kuchenne zajęcia już rozplanowane, wtedy pora na przejrzenie zastawy stołowej i sztućców . Jest
Codzienna kuchnia niecodziennazielonych oliwek – świeża bazylia – opcjonalnie kilka filecików anchovis (ja nie mogę się bez obejść) Wykonanie: Ciasto i sos pomidorowy wykonać według podanych przepisów. Na gotowym cieście posmarowanym sosem ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry. Następnie ułożyć tuńczyka (ale nie rozsmarowywać go po całej pizzy!) i anchovis; posypać drobno posiekanym chili i pokrojonymi oliwkami. Pizzę z tuńczykiem piec w rozgrzanym(...)pizza ma od 3 do 5 składników. No i nie zapomnijcie o włoskim winie! :) Podobne przepisy Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą... Risotto z krewetkami Sałatka z tuńczyka Makaron z owocami morza .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background
Pociąg Do Kuchnipoznałam ich smak i aromat zachwycają mnie bardziej niż te tradycyjne białe. Są trochę twardsze i pachną zdecydowanie intensywniej. Smakiem przypominają grzyby leśne. Dodaję je do wielu mięs, sosów, podsmażone z cebulką podaję jako dodatek do schabowego albo gotuję z nich pyszną, aromatyczną zupę(...)bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, podsmażone pieczarki i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy 1-2 łyżki zahartowanej śmietany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, obficie posypaną natką pietruszki (tym razem u mnie zabrakło
Walijskie Pichcenieskarbnica przepisów kulinarnych. Po raz kolejny przyszedł nam z pomocą i ukazał idealny przepis na szybki, zdrowy, dietetyczny obiad - kurczak pieczony w pomidorach. Danie to możecie podać zarówno z makaronem jak i ryżem... u nas zostało podane jako osobna potrawa. Kurczak pieczony w pomidorach - składniki (na 2 porcje) ok. 300g filety z kurczaka (1 podwójna pierś) łyżeczka suszonego rozmarynu(...)smaku solą i pieprzem (my daliśmy go więcej, aby był ostrzejszy) podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Usmażonego i odsączonego z nadmiaru tłuszczu kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym parmezanem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 15 minut. Smacznego! Post Kurczak pieczony w pomidorach pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dostała kilka bażantów od znajomego. Pyszne zdrowe mięsko, ale możecie zrobić z kurczaka lub innego mięsa. Mięso pokroić na małe paseczki. Jeśli macie całą trawę cytrynową
Kuchnia Pokoleńskładniki: 1000 g ziemniaków 120-160 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 jajko wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy odstawiamy do
Domowy Smak Jedzeniamiejsca. Restauracja Łyżka i widelec to miejsce położone w samym sercu Radomia, na ulicy Żeromskiego. W menu każdy znajdzie coś dla siebie – od smażonych kalmarów, poprzez sałaty, pizze, makaron, kończąc na azjatyckich pierożkach. Szczerze mówiąc nie jestem pozytywnie nastawiona do restauracji z tak obszernym i różnym menu, bo wydawać by się mogło, że wszystko będzie średnie. Myliłam się. Potrawy(...)którą zamawiałam, tylko finezyjnie przybrana liścćmi sałat oraz pomidorkami koktajlowymi! Istne dzieło sztuki! Sami spójrzcie, jak apetycznie wygląda. Ser kozi doskonale komponował się z grzankami oraz sałatami z delikatnym sosem vinegret. Drugą przystawką, którą zamówiliśmy były smażone kalmary. To najlepsze kalmary, które do tej pory jadłam! Cudownie wysmażone, podane z sosem tatarskim oraz warzywami w tempurze. Muszę wrócić
Kuchnia Bazyliiwiele, przeróżnych propozycji. Od tych wykwintnych i na bogato, do tych prostych i ogólnie znanych. Ja postawiłam na prostotę i zaproponowałam nadzienie z.... fety i arbuza a wszystko skropione sosem czosnkowym. I udało się , wygrałam ! Teraz mam taki zapas, przeróżnych tortilli ,że tylko tworzyć i smakować. Z czego się bardzo cieszę. :) Skład nie był mi obcy, ponieważ lubię arbuza(...)pieprz do smaku Najpierw szykujemy sobie składniki. Cebulę kroimy w piórka, mozzarellę w paski, a ogórka dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w nitki, tzw makaron. Jeśli ktoś nie ma obieraczki z takim ostrzem, może pokroić zwyczajnie w plasterki. Na suchej patelni podgrzewamy placek aż się lekko zrumieni ( jedna strona) i będzie chrupiący. Trzeba uważać
Dieta moja pasja