Znakomity pomysł na szybki obiad. Zrobienie pesto z rukoli i migdałów nie zajmie nam dużo czasu, a jest bardzo smaczne, lekko pikantne i można je wykorzystać
Stare Garykolor. Na koniec wlać passatę pomidorową. Doprawić łyżeczką ziół prowansalskich. Zdjąć z ognia w momencie zagotowania się pomidorów. Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany makaron oraz połowę żółtego sera. Wymieszać. Następnie dodać przygotowane mięso mielone z sosem i ponownie wymieszać. Zapiekankę posypać pozostałą częścią sera. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez około 30 minut. ( Do momentu
Kulinarne przygodybardzo aromatyczna i ma ogromnie szerokie pole do zastosowania w kuchni, jako dodatek do kanapek, wrapów, naleśników, poprzez dania główne, wystarczy, że ugotujecie makaron zmieszacie z pastą i obiad gotowy, możecie wykorzystać ją również jako sos do pizzy, zapiekanek, pieczonych mięs lub po prostu zjeść w formie dipu do surowych warzyw! Składniki na wierzch: - 1 słoik Ajvaru łagodnego
SMYKWKUCHNIKompletnie nie miałem pomysłu na dzisiejszy obiad. Dodatkowym problemem był dla mnie brak czasu – mnóstwo zobowiązań skutecznie utrudniało mi zaplanowanie ambitnego obiadu. Postanowiłem więc przygotować
Vegan Tasteonchiglioni to obok spaghetti mój ulubiony rodzaj makaronu. Uwielbiam nadziewać te urocze muszelki przepysznymi farszami i zapiekać w przeróżnych sosach. Jakiś czas temu wymyśliłem sobie nadzienie z bakłażana i sera mascarpone, podkręcone kaparami, anchois oraz ziołami, a to wszystko zapieczone w pomidorowym sosie. Wyszedł absolutny sztos sztosów i z miejsca ta wersja muszelek stała się jedną z najbardziej lubianych
Food Squaretłuszczu, który pozostał na dnie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Na patelnię, do zeszklonej cebuli dorzucamy boczek. Dodajemy ugotowany i dobrze odsączony makaron, podsmażamy wszystko około 1 minuty. Wlewamy masę jajeczną i mieszamy aż sos lekko zgęstnieje. Po wyłożeniu na talerz posypujemy natką pietruszki. Po wypróbowaniu tego przepisu już nigdy nie kupicie gotowego sosu z proszku!. Tanie, banalne i pyszne
Studencka MichaPesto z rukoli i pestek dyni jest znakomite, ma głęboki i bogaty smak. Możesz je wykorzystać na wiele rozmaitych sposobów. Do dań z makaronem, zarówno na gorąco jak i na zimno w sałatkach, do serów, sosów, zup, dipów, twarogu. Moje ostatnie odkrycie to młode ziemniaczki ugotowane w całości i obtoczone w rukolowym pesto. Po prostu genialne! Rukola jest lekkostrawna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Potrawka z makaronem, to zdecydowanie idealne danie dla zabieganych. Nie tylko świetnie smakuje, ale również nie należy do czasochłonnych. Potrawa ta nie zrujnuje również Waszego portfela
Passions hobbies lifegotowniu, dodaj sól i pieprz do smaku, oraz usmażony czosnek, razem z oliwa na której się smażył. Zmiksuj na bardzo gładka masę. Jeśli sos wydaje się za gęsty możesz wlać chlust mleka. Podawaj goracy z makaronem, ryżem, lub na pizzy
Lejdi of the houseskładników jakie mamy w domu. Sałatki z makaronem są sycące możemy podać na obiad, kolację i zabrać w formie lunchu do pracy. Składniki Makaron calamari Łosoś wędzony na zimno Rukola Szpinak Ser biały Pomidory koktajlowe Sos Vinaigrette ziołowo- koperkowy 50mloleju rzepakowego
Kulinarne pyszności MolkiPomysł na tą zupkę podsunęła mi moja synowa. Dawno już o niej słyszałam i jadłam w Londynie, ale pierwszy raz robiłam. Smakowała nam bardzo. Grzyby mun
Kuchnia PokoleńMuszle makaronowe z mięsnym farszem zapiekane w sosie pomidorowym to danie, które sprawdzi się nie tylko jako codzienny rodzinny obiad, ale również jako eleganckie jedzonko na
Kuchenne aromatyZDROWA JESIEŃ NA TALERZU! To na pewno nie gęste sosy ze śmietaną, ciasta z galaretkami, drożdżówki z cukrem, ani dania z makaronem. Zdrowie nie ma nic wspólnego z wysoka podażą węglowodanów i tłuszczy. Podstawa to dobrze zbilansowana dieta, dobór składników, które wzmocnią nasz układ odporności, jedzenie w tym okresie musi nam dostarczać nie tylko odpowiedniej dawki energii, ale też powinno
SMYKWKUCHNIJakiś czas temu jak sobie pewnie dobrze przypominacie przez ośmiorniczki prawie upadła rząd... czy jednak to jest taki rarytas i to drogi żeby wart był takiego
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś obiad po tajsku, czyli szybko, smacznie i wartościowo. Do makaronu chow mein dodałam krewetki i paprykę czerwoną, pasują do siebie idealnie. Sos tajski z bazylią dopełnia smaku, więc jak mówiłam szybko, smacznie i pożywnie. Tajskie dania są pyszne i aromatyczne, idealne na ciepłe dni. Chow mein w sosie tajskim z bazylią, tofu i krewetkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniefanką grzybów, ale te stanowią wyjątek. Często dodaje je do śniadaniowej jajecznicy, czy też do risotta. Kurki świetnie pasują również do kurczaka oraz makaronu. Dziś mam dla Was jednak trochę inną propozycję – kurki zatopione w sosie śmietankowym, wyłożone na bezglutenowej tarcie. Nowością tutaj dla mnie jest mąka z czerwonej soczewicy. Udało mi się ją upolować w Lokalnym Rolniku
365 dni dookoła kuchnibrązowego 13 wcześniej 14 wrzućcie 15 opłuczcie 16 całą 17 dajcie 18 gotuje 19 zostawcie 20 piekarnika 21 przypiekło 22 gdyby 23 sos 24 rzadka 25 kukurydzianej 26 będzie 27 plastry 28 kluski 29 makaron 30 ugotowane ziemniaki 31 bułka Artykuł Szinka po bajerowsku (Szynka po bawarsku) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniLasagne składająca się z trzech, kolorowych warstw (pomidorowej, szpinakowej i pieczarkowej). Przepis brał udział w konkursie „Twoja Zielona Rewolucja” (link). Było o co walczyć
Bulliomajerankiem. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać śmietanę i wszystko razem dobrze wymieszać, a następnie wlać do pieczarek i jeszcze chwilę pogotować. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu rozłożyć na talerze, polać sosem, a po wierzchu posypać zieleninką (pietruszką lub szczypiorkiem według własnego uznania). Smacznego :) P.S. Zdrowsza wersja sosu: nie zagęszczamy go mąką, a do duszenia
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepryskać 35 przypiecze 36 wrzućcie 37 wlejcie 38 chochli 39 podpalcie 40 będzie 41 oblejcie 42 alkohol 43 pobulgocze 44 dajcie 45 sosu 46 rozmieszać 47 gęsta 48 leniwy 49 górę 50 jedzenie 51 makaronem Artykuł Kura we rieslingu (Coq au riesling ;) ) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniSzybka wersja makaronu, bo przygotowywana już z gotową mrożoną mieszanką warzywną. Uważam, że takie rozwiązania są słuszne w okresie zimowym, bo wtedy świeże warzywa są bardzo
Passions hobbies lifepuszystości . I tym samym zyskują delikatną fakturę, ale jak tam kto woli. I to wszystko, podajemy posypane natką, tak jak przy zwykłym makaronie. Takie kluseczki gotowane na wodzie, są fajnym dodatkiem do innych zup, sosów, a także jako dodatek do drugiego dania. Prosta potrawa, nawet banalnie prosta, a daje tyle możliwości
Dieta moja pasjadoprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, gdy warzywa będą miękkie, wlewamy śmietankę oraz dodajemy pokruszony ser pleśniowy, trzymamy na ogniu do momentu rozpuszczeniu sera. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy-nie przelewamy wodą, dodajemy do sosu, mieszamy, rozkładamy na talerze, podajemy od razu. Smacznego
Wanilia i KardamonProstokątne płaty makaronu to znak rozpoznawczy LASAGNE BOLOGNESE, która pozostawiona... Artykuł Lasagne bolognese pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEczasu do czasu mieszając. Do garnka dodaj kotlety i resztę składników i duś na małym ogniu ok. 7 minut. Makaron ugotuj al`dente - odcedź i wyłóż na talerze a następnie polej sosem z klopsami. Danie możesz posypać startym serem
Alutka-GotujeSałatka ta podbiła moje serce, od niedawna jest moją ulubioną. Mięsko, makaron i słodycz ananasa to coś niesamowitego. Mimo tego, że nie lubię sosu sojowego, do tej sałatki jest idealny nadaje jej unikatowego smaku. Sałatkę bardzo szybko się robi, niestety jeszcze szybciej znika ze stołu. Czytaj więcej
Pychotkaaaogniu wlać wodę i pod przykryciem dusić z 15 minut, śmietanę wymieszać z mąką i wodą i wlać do warzyw mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - gulasz jest pyszny, lekki, smakuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, innych klusek, do pieczywa............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięOlej i tak pozostaje na powierzchni wody (różnicy gęstości oleju i wody uniemożliwia ich swobodne wymieszanie) i podczas przelewania makaronu osadza się na makaronie, tworząc tłustą warstwę i śliską powierzchnie, do której nie będzie przylegał sos. 3. Mikrofalówka niszczy składniki odżywcze Gotowanie, jak każda forma obróbki termicznej, powoduje utratę części składników odżywczych. W przypadku kuchenki mikrofalowej zjawisko to również występuje
Tradycyjna KuchniaJednym z moich wakacyjnych dań obiadowych jest makaron z truskawk ami . Jest to mój (jak i pewnie Wasz ) smak dzieciństwa ! Dzieci uwielbia ją taki słodki e
Ana Mari's worldJednym z moich wakacyjnych dań obiadowych jest makaron z truskawk ami . Jest to mój (jak i pewnie Wasz ) smak dzieciństwa ! Dzieci uwielbia ją taki słodki e
Ana Mari's worldmłodą kapustę bardzo często używam jej właśnie do dań z woka. Dodawana jako ostatni składnik staje się lekko miękka, ale nie traci konsystencji. Makaron chow mein sprawia, że danie jest bardziej sycące a dobór odpowiednich sosów nadaje całemu daniu wyjątkowy smak
Milion SmakówBo nie ma to jak obiad błyskawiczny, który wychodzi każdemu, a i smakuje każdemu :D Składniki: 500 g makaronu penne 400-500 g piersi z
Malinowo w kuchniostudzeniu kroję pierś w kostkę, jaja w ósemki lub ćwiartki, oddzielam brokuła. Na talerzach układam brokuły, jaja, kawałki mięsa, na środek dodaję makaron. Przyprawiam solą i pieprzem, a następnie posypuję startym żółtym serem. Przygotowuję sos- czosnek wyciskam w prasce, łączę z jogurtem. Nakładam go na wyłożone na talerzu składniki. Dodaję pokrojoną rzodkiewkę, posypuję słonecznikiem, pistacjami, żurawiną
Wielopokoleniowoobiad?! :))) 4 porcje: * bulion warzywny- około 1 litra (rosół lub woda z suszonymi przyprawami) * pomidory- 250 g * makaron- 250 g * pierś z kurczaka- 1 duża * mozzarella- 170 g (+ 30 g do posypania wierzchu) * czosnek- 1 ząbek * świeża bazylia- 4-5 gałązek * sos sojowy- 2 łyżki * pieprz, słodka papryka- do smaku * olej ryżowy- do smażenia i wysmarowania naczynia Pierś z kurczaka(...)pokroić w drobną kostkę, zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem pieprzu oraz słodkiej papryki, odstawić na 30 minut, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju ryżowym. W międzyczasie, w bulionie ugotować makaron (koniecznie al dente!), odcedzić (1/2 szklanki zostawić) i póki gorący wymieszać z drobno pokrojoną/startą mozzarellą, mięsem, pozostałym wywarem z gotowania makaronu, sprasowanym czosnkiem, posiekaną bazylią, solą oraz
Kraina Miodem Płynącastarty ser, czarny pieprz i chwilę razem gotować cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje dodać 1/3 szklanki gorącej wody. Po 2-3 minutach sos przelać do warzyw, wymieszać i ewentualnie doprawić. Podawać z kaszą lub makaronem
Trzeci talerzpółmiękko, szynkę kroimy w paski a ser w drobną kostkę. Śmietanę mieszamy z mlekiem, natką pietruszki i doprawiamy pieprzem. W misce mieszamy makaron z pocięta szynką i mozzarellą, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem śmietanowym. Zapiekamy przez 45 minut w temperaturze
Gotowanie i blogowanieWaszą ulubioną Włoską przekąskę karnawałową oraz receptę na udaną zabawę. Najciekawsze 3 odpowiedzi zostaną nagrodzone koszem pyszności Włoskich. Skład 1 zestawu: Makaron Cannelloni Włoskie ciasteczka sort. Spaghetti Tricolore HWG Oliwki Bella di Cerignola Sosy balsamiczne sort. Sos z pomidorów daktylowych sort. Sosy włoskie sort. Suszone pomidory w oleju słonecznikowym Filety z sardeli w oliwie z oliwek Konkurs trwa
Niezły MłynekSpaghetti z mięsem mielonym jast znany każdemu z nas, lecz ilu z nas jadło spaghetti z mięsem z jagnięciny? Gdy kupowałam to mięso to miałam pomysł
Magiczny GarnekNie wiem czemu jeszcze do tej pory na blogu nie znalazło się czerwone pesto? Przecież jemy je na okrągło, no ale nadrabiam i dziś przepis na
Moje Małe CzarowanieBłyskawiczny sos pomidorowy na bazie soku jest świetnym dodatkiem do pizzy, gołąbków czy makaronu, doskonałym pomysłem dla osób zabieganych lubiących ekspresowe i proste potrawy jest mega pyszny, aksamitny i aromatyczny. składniki na 2 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml soku pomidorowego szczypta cukru szczypta bazylii sól przepis W garnku małym ogniu rozpuszczamy masło, wsypujemy
Smakowite Danialicząc okresu wyrastania ciasta . Pampuchy są doskonałe z każdym sosem i w każdej wersji , na słodko i na słono . Pampuchy do słodkich sosów warto wzbogacić nutką wanilii . Polecam , szczególnie że są fajną odmianą od makaronów , ziemniaków itp zapychaczy Składniki ; 0,5 kg mąki 3 łyżki masła 2 jajka pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru torebka suszonych drożdży gulasz
Ogrodnik w podróżyZapiekanki, któż ich nie lubi? Wystarczy do naczynia do zapiekania włożyć ulubione półprodukty, zalać ciekawym smakowo sosem i do piekarnika. Po około godzinie mamy pyszny obiad
Moje Małe Czarowanieskładniki ze sobą mieszamy i smaczne, kolorowe z chrupiącymi warzywami w kilka minut danie mamy. Składniki: 150 g makaronu rurki, 1 pierś z kurczaka, 1 biała cebula, 1 marchew, 150 g cukinii, ½ papryki czerwonej, 3 łyżki pomidorów krojonych w sosie własnym z chili, olej rzepakowy Rapso, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, szczypta cukru, świeże listki
Moniki Smakołykiświeżych pomidorów, czosnku, kaparów i oliwek. Wszystko to przyprawione nutą białego wina przypomina o wakacjach i lecie. Dodatkową zaletą jest to, że sos do tego dania można zrobić w czasie kiedy będzie się gotował makaron (i woda), a to oznacza, że efekt końcowy uzyskamy naprawdę błyskawicznie. Niestety nie udało mi się w Polsce dostać sera Ġbejna z Gozo, ale skoro
Milion SmakówSkorzystajcie z okazji bo zimą będziecie tęsknić za tym smakiem zwłaszcza jeżeli tak jak ja, unikacie kupowania ich zimą z poza Polski. Ten sos może i nie ma w sobie wiele finezji ale jest przepyszny. Makaron z jego dodatkiem okraszony startym parmezanem to obiad w iście włoskim stylu, który na pewno umili Wam jesienne, szaro-bure
Milion Smakówdodać przecier pomidorowy i całą papryczkę chili. Przełożyć do sosu udka i dusić całość pod przykryciem ok. 30 min. Na koniec dodać do sosu śmietanę i świeżą posiekaną kolendrę (i/lub bazylię). Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego
W kuchennej krainieużyciem cannelloni. Dzisiaj prosta wersja, ale za to niezwykle smaczna. Zobaczcie jak przygotowaliśmy dzisiejsze menu. Ciekawi nas czy również dzisiaj zagościł w Waszych domach makaron. Pochwalcie się, jeśli tak. Cannelloni z nadzieniem serowo-cukiniowym w sosie z pomidorów. (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie cannelloni (my polecamy Lubella) 1 ser twarogowy ok. 200 gram 1 mała świeża cukinia 10 dkg żółtego
vegetanieDokładamy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, a w miedzy czasie wstawiamy makaron. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i wykładamy na talerz. Polewamy wszystko naszym sosem bolognese i posypujemy tartym serem. Smacznego
kulinarnyJapoprzekrawać na pół lub pokroić w plasterki. Orzechy posiekać i podprażyć na patelni. Pomidory odsączyć z oliwy (oliwę zostawić) i pokroić w paski. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Wszystkie składniki połączyć. Przygotować sos. Zetrzeć ząbek czosnku, połączyć z octem balsamicznym oraz kilkoma łyżkami oliwy pozostałej z pomidorów. Wymieszać razem z sałatką
Food Squareżółtko, ale zagadałam się przez telefon ;pPrzyrządzamy sos (przepis tu).Warzywa myjemy. Rozkładamy sałatę na talerze, polewamy lekko sosem.Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy zieloną fasolkę i kukurydzę.Jajka kroimy na ćwiartki. Lekko solimy i pieprzymy.Dodajemy tuńczyka.Polewamy resztką sosu.Dla G. obowiązkowo była bagietka :) Sałatka fajnie smakuje też z dodatkiem makaronu lub sera. Smacznego i zdrowego
Kitchens Alphabetdrobno pomidory, doprawiamy cukrem i cynamonem - gotujemy, a raczej dusimy pod przykryciem około 15-20 min, w trakcie dodajemy sól, często mieszamy Gdy sos lekko przestygnie należy go zmiksować, teraz wystarczy polać nim ryż lub makaron. Mnie pasowała do tego zielona sałata. Obiad gotowy :) Ryż gotowałam innym sposobem niż na sypko. Do około 750 ml wrzącej, posolonej wody wsypałam
Proste Potrawycytryny, dusić kolejne 3 minuty. Doprawić solą i dokładnie mieszać. W międzyczasie w dużym garnku gotować al dente makaron w osolonym wrzątku. Gdy makaron jest gotowy, dokładnie go odcedzić i wrzucić na patelnię z cukiniowym sosem. Wszystko bardzo dokładnie mieszać, podgrzewając na średnim ogniu mniej więcej 30s. Podajemy natychmiast, posypane parmezanem
Gorący kąsekroladki będą miękkie. Gotowe danie... Roladki przeszły złocistym sosem... :) Takie o to roladki można podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, makaronem z czym kto woli, a nawet ze świeżym, pysznym, chrupiącym chlebem dodatkowo
Zainspiruj się kuchniąSzybkie danie makaronowe z delikatnym, kremowym sosem z wędzonego łososia i śmietanki.Składniki na 3 porcje:250 g makaronu pappardelle2 cebule200 g wędzonego łososia200 g śmietany 18%2 łyżki whisky (niekoniecznie)2 łyżki oliwy lub oleju2 łyżki soku z cytrynysól, pieprzMakaron ugotować al dente, cebulę pokroić w kostkę, a łososia na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić
wyzwania kuchennedziałające lecytynę i beta-sitosterol.Kulinarne zastosowanie oleju z awokadoDelikatny orzechowy smak i głęboki zielony kolor sprawiają, że olej z awokado świetnie nadaje się do sosów sałatkowych oraz do dekorowania i poprawiania przyswajalności gotowych potraw, na przykład makaronów, pierogów czy pieczonych mięs. Jedwabistą warstwą otula pożywienie i nie pozostawia tłustego posmaku. Posiada najwyższą temperaturę rozkładu (255° C) ze wszystkich olejów świata
Moje domowe kucharzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tak jak obiecałam w poprzednim poście, podaję przepis na makaronowe muszle z pysznym nadzieniem z szpinaku i
Marta Gotujeboczku i cebuli wrzucamy makaron i całość porządnie mieszamy. Trzymając patelnię na małym ogniu wlewamy śmietanę z jajkami i wszystko dokładnie mieszamy, tak by makaron pokrył się dokładnie masą śmietanowo-jajeczną i utworzył się gęsty sos. Podgrzewamy jeszcze kilkanaście sekund, cały czas mieszając aby nie powstała nam "jajecznica". Danie podajemy na gorąco, posypane serem i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy świeżo
Mango PapajaMakaron w kształcie skośnej rurki, czyli penne, jest jednym z moich ulubionych. Nie tylko do środka dostaje się sos, ale także obtacza każdą rurkę oddzielnie - to sprawia, że wyczuwany jest w każdym kęsie. Dzięki temu możemy dłużej delektować się smakiem :) Dziś fusion w mojej ulubionej wersji - z pesto z rukoli, która zaostrza smak delikatnego makaronu Om nom nom. Orzechy
Sajkofanka smakuopisem na opakowaniu proponuję jednak zmniejszyć odrobinę ilość wody - sprawdzone.Formę do zapiekania smaruję masłem i kolejno jak na zdjęciach poniżej, najpierw makaron później pierś z kurczaka, następnie układam różyczki brokuła. Wszystko przelewam przygotowanym sosem Kamisa i całość posypuję serem mozzarella.Zapiekam 30 minut w temperaturze 200 oC.Rada : Na pierwsze 15 minut zapiekania najlepiej przykryć formę folią aluminiowąna drugie
Mechanik w kuchnifajnego pomysłu na przyjęcie - zróbcie tę lasagne. Będzie smakować każdemu:) Lasagne bożonarodzeniowa na podstawie tego przepisu Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagna (używam takiego, którego nie trzeba wcześniej gotować) 125 g sera mozzarella, startej lub posiekanej parmezan do posypania wierzchu na sos pomidorowy: 400 g surowej kiełbasy, włoskiej lub innej (ja używam surowej kiełbasy polskiej z Lidla), najlepiej, żeby dało się
Chilli Czosnek i Oliwamrożonki), o lekko azjatyckich korzeniach. Składniki na 2 porcje: 250 ml bulionu warzywnego, ew. drobiowego 1/2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej opakowanie makaronu ryżowego (ok. 150 g) 6 krewetek np. królewskich w pancerzach (u mnie mrożone) 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 ząbek czosnku podprażony sezam drobno posiekana natka pietruszki sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi do smaku Wykonanie(...)patelni wlać bulion, dodać mieszankę chińską. Dodać sos sojowy i ostrygowy, wymieszać. Czosnek drobno posiekać, dodać do całości. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Dusić do momentu, aż warzywa osiągną odpowiadająca nam miękkość. Pod koniec wrzucić umyte i lekko rozmrożone krewetki w pancerzach. Dusić całość ok. 5 minut. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu (u mnie bez gotowania
gutfutZapraszam do przepisu na bardzo smacznego kurczaka. Łatwy w przygotowaniu doskonale pasuje do ryżu lub makaronu. Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Kurczak w sosie czosnkowo-śmietanowym Nasz kurczaczek, ja uwielbiam zjadać go z ryżem. Składniki : Pół piersi z kurczaka 400 ml śmietany 18% do zup/sosów sól pieprz 2 średniej wielkości cebule masło klarowne(...)czegoś nie brakuje, można doprawić. Jeśli wszystko jest ok dodajemy śmietankę i trzymamy na wolnym ogniu do momentu aż wszystko nabierze smaku (około 8 min) . Podawać z ryżem lub makaronem. Nasz kurczak z dodatkiem wszystkich przypraw i czosnkiem mieszamy i odstawiamy na 12h do zamarynowania. Na maśle klarowanym podsmażamy chwilę cebulkę, następnie dodaję kurczaka. Jak widać kurczak już
Sprawdzone przepisy kulinarneZapraszam Scroll down for recipe in English Sałatka makaronowa z tuńczykiem (3-4 porcje) Składniki: 150 g makaronu pełnoziarnistego farfalle Lubelli , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 1/4 szklanki świeżej pietruszki, posiekanej sól, pieprz 1 puszka (170 g), tuńczyka w puszce (w sosie własnym) 5-6 czerwonych pomidorków cherry, pokrojonych w ćwiartki 100 g słodkiej kukurydzy z puszki, odsączonej
karmelowyTylko tyle, żeby wszystko przykryła. Dodajemy kukurydzę oraz przyprawy i dusimy, aż papryka zmięknie. W między czasie gotujemy kaszę gryczaną. Z sosu wyjmujemy listki laurowe i polewamy nim kaszę, chociaż równie dobrze można zjeść go z grubym makaronem, kopytkami czy po prostu z chlebkiem. Mnie smakuje zawsze, nawet bez żadnego dodatku. Miseczka gulaszu, ciepły koc i zimno mi nie straszne
Ratunku obiadkurczaka, a mówiąc inaczej - to odmiana gulaszu, gdzie danie zaczynamy od podsmażenia mięsa, następnie cebuli i papryki, by całość podduszać w aromatycznym sosie, zaciągniętym na końcu kwaśną śmietaną. Chicken paprikash (paprikas criske) podajemy z lanymi kluseczkami, szerokim makaronem np. tagliatelle, czy ryżem. Całość jest bardzo aromatyczna, a także łatwa w przygotowaniu - gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :-) Chicken Paprikash Składniki: Pałki(...)słodkie papryki łyżeczka słodkiej papryki w proszku szczypta pieprzu cayenne sól 400 ml rosołu (lub wody) łyżka masła 100 ml kwaśnej śmietany. Węgrzy dodają także odrobinę mąki, by zagęścić sos. Wykonanie: Kurczaka umyć, odciąć kostki, posolić delikatnie i włożyć na rozgrzane na głębokiej patelni masło. Zarumienić z obu stron i wyjąć mięso na talerz. Na patelnię wrzucić posiekaną
Poezja Smaków - blog kulinarnyZapraszam was do wypróbowania pysznych pulpecików z dużą ilością pieczarek i kiszonymi ogórkami. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pulpecików w sosie pomidorowym. Bogaty smak tego dania sprawia ze doskonale pasuje do wszystkich dodatków typu ryż, makaron czy ziemniaki. No i oczywiście jest łatwe do zrobienia Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 kg pieczarek 3 cebule 10 ogórków kiszonych 1 jajko(...)Przygotowanie: Pieczarki, cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Ogórki możecie obrać ze skórki jeżeli chcecie żeby się mocniej rozgotowały, lub nie obierajcie, wtedy będą bardziej wyczuwalne w sosie. Wszystko podsmażamy na patelni (kolejność: najpierw cebula, jak zmięknie, dodajemy ogórki a na końcu pieczarki) Mięso mielone doprawiamy raczej pikantnie, dodajemy jajko i w razie potrzeby odrobinę wody. Zagniatamy
Kulinarna Patilogiamacie takie dania i sięgacie po nie od czasu do czasu. Z pomidorów zrobić można bardzo wiele. Ketchup, przecier, używać do sosów, dodawać do sałatek, smażyć z jajkami czy właśnie robić zupy. Tak jak lubię moją pomidorówkę z makaronem tak tym razem sięgnęłam po zupę krem. Mama przywiozła mi całe pudełko pomidorów, które uchodowała w swojej szklarni. Część z nich
mecookspotrawy nie potrzeba wiele składników. Mimo wszystko ma ona bardzo specyficzny smak i aromat. 2 łyżki kaparów w sosie to przysłowiowa kropka nad “i”. Lubicie kapary? Używam te drobne i te duże. Najczęściej do tapenady lub makaronu putanesca . Nadają potrawom fajny smak. Do wieprzowiny idealne! Polędwica wieprzowa Składniki: na 4 porcje 600 g wieprzowej polędwicy 3 ząbki czosnku
codojedzenianaszym ciele. Nie zapomnijcie też o solidnej porcji mleka kokosowego, ono dodaje delikatności i dopieszcza ten dyniowy eliksir. A prażony makaron ryżowy to ciekawy i efektowny dodatek nie tylko do kremowych zup, ale także krewetek, mięs i orientalnych sosów. Składniki: 2 szklanki puree z dyni 3 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 szalotki 400 ml mleka kokosowego
Smakowity Blog Kulinarnyperlista, lekko orzechowa komosa. Zobacz przepis Wtorek: Sałatka z soczewicy, pieczonego łososia i szparagów Oryginalnie był to przepis na fettucine z wędzonym łososiem i szparagami, ale postanowiliśmy zrezygnować z makaronu, a rybę wędzoną zastąpić rybą pieczoną. Bazę sałatki stanowi czerwona soczewica, zdrowa i mało kaloryczna. Łososia (koniecznie morskiego) upiekliśmy w super prostej, ale świetnej marynacie. Do tego szparagi, które(...)ziół z dodatkiem jogurtu i minimalnej ilości majonezu. I druga rzecz godna zapamiętania: glazura do polędwiczek z kurczaka, z soku pomarańczowego i sosu hoi sin. Doskonale aromatyzuje mięso i zabezpiecza je przed wyschnięciem podczas pieczenia. Czwartek: Makaron po sycylijsku z niezwykłym pesto Pesto w tym makaronie jest naprawdę niesamowite. Zawiera w sobie kapary, anchois i rodzynki. Choć składniki są zupełnie
Niedzielny kucharzKurczak z warzywami w sosie chrzanowym to szybki i mało skomplikowany przepis na obiad. Podajemy z ziemniakami lub makaronem. Składniki: duża pierś z kurczaka cebula średnia marchew 2 garście groszku mrożonego 2 łyżeczki tartego chrzanu łyżka masła łyżka mąki szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy(...)koniec dodajemy groszek i smażymy jeszcze chwilę. Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy zimny bulion i mieszamy, aż całość doprowadzi się do wrzenia. Gdy sos się zagotuje, dajemy chrzan i śmietanę. Przyprawiamy do smaku i mieszamy dokładnie. Sosem chrzanowym zalewamy warzywa z kurczakiem. Całość dusimy jeszcze 3-4 minuty. [caption id="attachment_7280" align="aligncenter" width
e-PrzepisyKulinarnewersja bolognese jest bardzo prosta, szybka i daje jeszcze całkiem spore pole do popisu, jeśli macie więcej czasu na jego przygotowanie (klasyczny sos boloński zawiera w sobie jeszcze drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler). W połączeniu z makaronem spaghetti macie pyszny obiad dla całej rodziny! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub z indyka) puszka krojonych pomidorów(...)pomidorowego 1 łyżka ketchupu pół łyżeczki cukru (jeśli pomidory są kwaskowate) oregano sól pieprz pieprz cayenne (jeśli lubicie ostre smaki) starty parmezan paczka makaronu spaghetti Wykonanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu :) (według wskazówek na opakowaniu). Na patelni smażymy mięso na niewielkiej ilości oliwy (lub jeśli wolicie – oleju). Kiedy mięso zacznie się rumienić dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, posiekaną drobno cebulkę
MyCookBook.pl