makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:503/815)

Potrawka z kurczaka z dynią i szpinakiem 95

Potrawka z kurczaka z dynią i szpinakiem Pyszna delikatna potrawka z kurczaka . Aksamitny maślano-śmietankowy sos , dodatek dni i świeży szpinak.. To tygryski lubią najbardziej . Moi chłopcy uwielbiają to danie . Zazwyczaj podaję je z makaronem muszelki , ale zdarza mi się zaserwować potrawkę z ryżem Generalnie nie ma większego znaczenia z czym ją podamy , zawsze smakuje wybornie . Danie proste(...)wsypujemy świeży szpinak . Już nie gotujemy tylko mieszamy , liście zmiękną w gorącym sosie . Gotowanie świeżego szpinaku pozbawiło by go wszystkiego co jest w nim najcenniejsze , więc unikajcie tego Na koniec doprawiamy pieprzem i gotowe ,można podawać . Potrawka z kurczaka smakuje doskonale z dowolnymi dodatkami ,takimi jak ryż , makaron czy nawet ziemniaki Smacznego ! Artykuł Potrawka z kurczaka z dynią i szpinakiem

Ogrodnik w podróży
Polędwiczki w sosie paprykowym 106

całej powierzchni. Włożyć mięso i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając sola. Mięso przełożyc do sosu paprykowego. Przykryć, i dusić przez ok. 40 minut do miękkości mięsa. Podawać z dowolnymi dodatkami : ziemniaki, ryż, makaron. Ja podałam z polentą. Polente gotwałam dzień wcześniej. Wylałam ja do pojemnika i odstawilam do stezenia. Na drugo dzien podmsazylam

Spice things up
KREMOWY SOS CYTRYNOWY Z TUŃCZYKIEM 64

kremowy sos cytrynowy z tuńczykiem jest OBŁĘDNY! Wcale nie przesadzam! Jest lekki, świeży, cytrynowy (oczywiście 😉 ) i idealnie pasuje do makaronu. Pracy jest przy nim tyle co nic – dosłownie 5 minut – i mamy smakowity posiłek, który spokojnie możemy zaserwować gościom 🙂 Gorąco polecam! Składniki (na 2 porcje): 1 puszka tuńczyka w [...] Artykuł KREMOWY SOS CYTRYNOWY Z TUŃCZYKIEM pochodzi z serwisu

SandraFrej.com
Łosoś w sosie śmietanowo - koperkowym 165

fileta z łososia  2 średnie cebule  3 ząbki czosnku pęczek kopru 300 gram ulubionego makaronu ( ja stosuje świderki ekstra pasują)  oliwa z oliwek ( ostatnio stosowałem masło klarowane Ghee ekstra)  sól oraz pieprz ( sól polecam morską, a pieprz kolorowy) Sos: 350 ml śmietany (12% lub 18% do sosów/zup)     Przygotowanie:   Jak wiemy łosoś(...)wspaniała i smaczna ryba, dziś chciałbym wam przedstawić mój sprawdzony przepis na łososia w sosie śmietanowo- koperkowym bardzo smaczne, delikatne danie. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy na rozgrzaną oliwę (masło) i smażymy na wolnym ogniu około 5 min. Łososia płuczemy, osuszamy i odcinamy od fileta skórę jeśli takowa jest. Następnie filet kroimy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Fusilli z tuńczykiem 115

Makaron z tuńczykiem zaplanowałam sobie na sobotni obiad, ale muszę przyznać, że bardzo bałam się końcowego rezultatu. Największe moje obawy dotyczyły tego, że smak tuńczyka zdominuje całą potrawę. Jak się okazało, tuńczyk owszem jest wyczuwalny, ale w zestawieniu z pozostałymi składnikami dania tworzy pyszną potrawę. Wydaje mi się, że w tej potrawie nie może zabraknąć żadnego z wymienionych przeze mnie(...)mój mąż nie był zachwycony ;-) SKŁADNIKI 1 średnia cebula oliwa 1 puszka pomidorów krojonych 200 g śmietany 30% 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mały słoik czarnych oliwek 1 pęczek natki pietruszki 300 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie orkiszowy) sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, zioła prowansalskie WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać oliwą

Passions hobbies life
Piersi kurze ze szparagami i fasolką 139

Można podać to danie z kaszą, makaronem, ryżem lub kluseczkami. Przygotowanie chrupiącego boczku – boczek pokroić w małą kostkę. Patelnię rozgrzać i wrzucić boczek, smażyć aż cały tłuszcz się wytopi. Boczek musi stać się chrupiący. Jak już jest gotowy zdjąć z patelni i odstawić na później. Mięso – piersi kurze pokroić na mniejsze kawałki i doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną(...)minut. Szparagi nie powinny zrobić się zbyt miękkie. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, powoli wlać do gotującego się sosu. Wymieszać. Dodać posiekany koperek, na koniec wlać śmietanę. Serwując na każdą porcję posypać skwarkami z boczku. Podawać z ryżem, makaronem lub kluseczkami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
MAKARON Z BROKUŁAMI I KURCZAKIEM 108

pełnoziarnistego wstążki Arc Pol 6- 7 różyczek brokułów mrożonych lub świeżych 2 podwójne pierś z kurczaka 1 cebula kilka suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki oleju Makaron pełnoziarnisty wstążki Arc Pol gotujemy do miękkości.  Cebulę obieramy i kroimy w piórka.  Czosnek siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebule z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka, przyprawiamy(...)małe części i gotujemy na parze. Jak kurczak będzie podsmażony dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz brokuły. Dolewamy 1/2 szklanki wody aby powstał sos. Dusimy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron pełnoziarnisty wstążki Arc Pol . Przyprawiamy jeżeli jest za mało słony. RADA: możesz użyć dowolnego makaronu do dania. Sprawdzą się zarówno piórka, tagiatelle

Kuchnia w oparach
Lekki makaron z pieczarkami i szpinakiem 119

serka śmietankowego 150 g pieczarek 20 g masła 1/3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku Zobacz film: Przygotowanie Ugotuj makaron, posiekaj czosnek, oczyść i pokrój pieczarki. Na dużej patelni roztop masło, dodaj pokrojone pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Upewnij się, że pieczarki są całkowicie suche przed dodaniem ich na patelnię. Gotuj pieczarki(...)parmezan. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty wlej odrobinę bulionu. Kiedy otrzymasz odpowiednią konsystencję sosu dodaj szpinak i gotuj mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec dodaj makaron i gotuj jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składki się ze sobą połączą. Posyp parmezanem i smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 983,7 kcal Białko

ale Pysznie
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 337

ostatecznie zjadłby. A tu taka niespodzianka! Jedli wszyscy i pytali czy zostało coś na jutro :) Składniki: na 4 porcje większe lub 6 mniejszych ok. 200 g makaronu penne (waga makaronu suchego) ok. 100 g startego żółtego sera 500 g mielonego mięso wieprzowo-wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 350 g passaty pomidorowej (1 kartonik) 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)podsmażamy.  Wlewamy mleko i ciągle mieszając (aby nie powstały grudki) doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu tak, aby był al dente. Odcedzamy i mieszamy z sosem pomidorowo-mięsnym. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wygładzamy, na wierzch wykładamy beszamel i posypujemy startym żółtym serem.  Wkładamy

bistro mama
Lucjan czerwony w Zamościu 116

być nudne jak samo ciasto naleśnikowe. Niemniej jednak ponad godzinne oczekiwanie na rybę było nawet warte swojej ceny (35 zł). Sos kasztanowy z grzybami miał fajną, kremową konsystencję, same kasztany stawiały lekki opór zębom - co lubię, tak jak w makaronach. Lucjan - bardzo rzadko spotykana u nas ryba . Ta była OK - fajny, delikatny, wręcz nierybny smak i zapach - coś innego

Right Behind The Kitchen
Orecchiette z ciecierzycą i za'atarem 141

makaronu ( dałam Orecchiette ) 50 g szpinaku baby ok 15 g natki pietruszki posiekanej za'atar sól, pieprz oliwa z oliwek przygotowanie W dużym garnku zagotować wodę, osolić, ugotować makaron zgodnie z instrukcją z opakowania. Odcedzić.  Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek, tymianek, kmin, pokrojone anchois, skórkę cytrynową, sól i sporo pieprzu. Smażyć ok 3-4 minut, mieszając(...)ciecierzyca stanie się rumiana i chrupka. Wlać bulion i sok z cytryny, gotować ok 6 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu z ciecierzycą dodać szpinak i natkę pietruszki. Lekko podgrzać, aby szpinak zwiędł. Dodać makaron, wymieszać, podgrzać. Podawać posypane za'atarem i polane oliwą. Smacznego

Stare Gary
Zapiekanka meksykańska 5792

pysznie. Polecam.   Zapiekanka meksykańska         Składniki: 200 g makaronu 300 g mięsa mielonego wieprzowego 6-7  pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około 200g żółtego sera pieprz, papryka słodka i ostra 2-3 łyżki(...)około 5 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy przecież pomidorowy, doprawiamy pieprzem i sosem worhestershire. Gotujemy jakieś 10 minut, aby sos odparował. Jeśli będzie bardzo wodnisty możemy zagęścić do lekko mąką. Jest to istotne ponieważ nie chcemy aby makaron pływał nam potem w wodzie. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem al. dente. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie oliwą, następnie nakładamy porcję makaronu

Mania Gotowania
Spaghetti z małżami i szpinakiem 183

jednej limonki, wciskacie sok, wlewacie wino, dodajecie szczyptę soli oraz pieprzu i smażycie, aż małże się otworzą a alkohol wyparuje. Makaron odcedzacie i przerzucacie na patelnię, podlewając odrobiną wody, w której się gotował. Kiedy wchłonie wodę z sosem, zdejmujecie z ognia. Na drugiej patelni rozgrzewacie dwie łyżki masła, podsmażacie na niej posiekane drobno cebule i pozostałe 3 ząbki czosnku. Dorzucacie

GRUBY WAŁEK
Cannelloni z mięsem 106

masło, podsmażyć posiekaną drobno cebulę i czosnek, a następnie dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Łyżeczką napełniać rurki makaronu. Do naczynia żaroodpornego wlać tłuszcz z patelni pozostały ze smażenia mięsa i układać na nim rurki makaronowe wypełnione mięsem. Sos 1 puszka pomidorów 200 ml kwaśnej śmietany sól pieprz papryka słodka papryka ostra bazylia dodatkowo 150 startego żółtego sera Wszystkie

O kuchni z uczuciem
Pęczak w sosie śmietanowym z kurkami i pieczoną dynią 155

dynia i... już wiedziałam co dziś będzie na obiad :)Żałuję tylko, że wcześniej kurek nie próbowałam, bo są naprawdę bardzo smaczne!Polecam, bo sos jest przepyszny, a pęczak- jeśli nie lubicie- śmiało można zastąpić ryżem albo makaronem.* kurki- 250g* dynia- 300g* pęczak- 200g (2 woreczki)* cebula- 1 duża* kremówka- 250ml* masło klarowane- 2 łyżki (lub masło/oliwa)* oliwa- kilka kropel(...)Kiedy cebula już będzie gotowa, dodać kurki, wymieszać i dusić, aż kurki będą miękkie- około 5 min.Wlać kremówkę, doprawić solą oraz pieprzem i podgotować jeszcze 2 min., żeby sos zgęstniał.Na koniec dodać pokrojoną natkę, sok z cytryny i całość wymieszać.W tym samym czasie, jak zaczynamy robić sos, gotujemy pęczak w osolonej wodzie.Na kaszę kładziemy upieczoną dynię, polewamy

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania