mięsem mielonym – Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 200g makaronu Chow Mein oliwa z oliwek 1 duży por (biała część – ok. 20cm) 2 papryki czerwone 1 papryka żótła 1 papryka zielona 10 pomidorków koktajlowych 200ml bulionu pieprz, sól, słodka papryka w proszku do smaku opcjonalnie: sos słodko-pikantny Tao Tao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaronowa patelnia z mięsem(...)zmięknąć). Zdjąć pokrywkę, całość przemieszać i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty (do odparowania nadmiaru bulionu – o ile makaron już nie wchłonął całości). Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki w proszku. Podawać np. z sosem słodko-pikantnym Tao Tao, sosem słodko-kwaśnym lub czosnkowym . The post Makaronowa patelnia z mięsem mielonym appeared first
Kulinarne PrzebojePrzepis na żółty gulasz ze schabem i warzywami. Podajemy z ryżem lub makaronem. Składniki: 300 g schabu cebula marchew papryka żółta łyżka śmietany 18% łyżka mąki kukurydzianej (lub pszennej) łyżka sosu sojowego ciemnego łyżeczka kurkumy sól, pieprz Przygotowanie Schab kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu. Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy
e-PrzepisyKulinarneJest niemal 22, a ja dopiero za opisywanie obiadu się biorę, a to o czymś świadczy. Także bez zbędnych wstępów będzie. Czego nam potrzeba? -250 gram
BaRepasałatka z brokułem, boczkiem, pestkami dyni i słonecznika 9. Sałatka kebab - gyros 10. Sałatka z makaronem ryżowym i wędzonym kurczakiem 11. Sałatka z wędzonym kurczakiem 12. Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 13. Sałatka pod wódeczkę 14. Tradycyjna sałatka jarzynowa 15. Sałatka z kurczakiem w gyrosie, żurawiną, słonecznikiem, suszonym pomidorem i selerem naciowym
kruche babeczkipodzielę się z wami efektami. Makaronu nie gotujemy w bulionie, bo się zrobi guma. Wody do gotowania makaronu nie solimy, a makaron gotujemy bezpośrednio przed podaniem. Określenie dashi dotyczy kombu i grzybów shitake. Tare to mieszanka sosu sojowego i mirinu. Bulion gotujemy od zimnej wody. Tare możemy dodać do całego bulionu lub do pojedynczych porcji. Mięso do bulionu – z przerostem(...)Shoyu tare: ½ szklanki sosu sojowego 3 łyżki mirinu. Po zagotowaniu bulionu dodajemy tare, mieszamy i ściągamy garnek z palnika. Nie solimy, nie dodajemy pieprzu. Mamy intensywny i pyszny bulion. Dodatki do ramenu: ugotowane na półpłynnie jajko mięso boczek długo pieczony glony nori sezam prażony płatki chilli zielona cebulka. U mnie było jajko, chilli, cebulka, sezam, wołowina, makaron i szalotka
ladykitchenpomidory w puszce i dusimy przez około 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko. Najlepszym rozwiązaniem jest maszynka do robienia makaronu, która z pewnością zaoszczędzi sporo czasu. Ja użyłam tradycyjnego wałka i niestety trzeba było się trochę pomęczyć. Z ciasta za pomocą radełka wycinamy(...)pierożki i jeszcze raz dokładnie dociskamy a farsz nie wypłynął podczas gotowania. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy. Pierożki wkładamy do wrzątku i gotujemy około 4 minuty. Podajemy z sosem pomidorowym posypane parmezanem. Zapraszam do obejrzenia instruktarzu którym kierowałam się przy formowaniu pierożków (rozpoczyna się od około 20 minuty) MasterChef US Season 4 Agnolotti
Mania Gotowaniawieprzowe z karmelizowanymi jabłkami. Polędwiczki wieprzowe to szybki obiad . Mięso przyrządza się szybko i można je podać do ziemniaków, klusek, kaszy czy makaronu. U mnie dzisiaj polędwiczki wieprzowe z ziemniakami w mundurkach . Bardzo lubię mięso w sosie. Sosy staram się urozmaicać. Polecam polędwiczki w sosie marsala . Dla smakoszy pomidorów jak mój mąż przygotowałam przepis na polędwiczki w pomidorach . Polędwiczki
codojedzeniamamy prosty, świeży i oryginalny pomysł na obiad. Czyli ekologiczne spaghetti z kurczakiem, świeżymi szparagami i boczniakami w kremowym sosie z natką pietruszki.Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI:100 g polędwiczek z piersi kurczaka200 g makaronu spaghetti6 szparagów8 średnich boczniaków2 cebula dymka2 ząbki czosnku1/2 cytrynynatka pietruszkigrana padano lub parmezan3 łyżki śmietany 18%1/2 szklanki białego(...)czosnek. Dodajemy pokrojone polędwiczki z kurczaka i podsmażamy. Następnie dodajemy boczniaki i dolewamy wina.W między czasie wstawiamy makaron do gotowania.Szparagi odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do podsmażonych boczniaków i kurczaka. Dolewamy śmietany, doprawiamy solą i pieprzem. Sos redukujemy, aż lekko zgęstnieje. Pod koniec dodajemy starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki.Ugotowane spaghetti dodajemy do sosu
kulinarnyJaindyka 700 g sosu pomidorowego z puszki lub swojego 1 łyżka domowej vegety 1 łyżka suszon ych pomidorów z bazyli ą i czosnkiem Plenus 1 łyżka przyprawy do kurczaka Plenus 1,5 łyżeczki suszonego czosnku Plenus 2 łyżki masła 1 cebula sól, pieprz, szczypta chili do smaku makaron do spaghetti Wykonanie: Makaron gotujemy(...)mięso z indyka, przyprawy i dobrze mieszamy.Dusimy na małym ogniu aż mięso lekko zmięknie. Następnie dodajemy sos pomidorowy i co jakiś czas mieszając dusimy do całkowitej miękkości mięsa.Na samym końcu przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili.Podajemy z ugotowanym makaronem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPolędwiczki w śmietanowym sosie pieczarkowym to obiad do wykonania w kilka minut. Aromatyczny, aksamitny sos i delikatne mięso, tworzą pyszną całość. Mięso podajemy z ziemniakami lub makaronem. Składniki: 1 polędwiczka olej do smażenia (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu ) 2 średnie cebule 700 g pieczarek 3 ząbki czosnku 250 ml bulionu (może być(...)mieszamy. Ułatwi to odparowanie wody. Dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę i podsmażamy 2 minuty. Dolewamy bulion i śmietanę, mieszamy i gotujemy około 5 minut. Doprawiamy pieprzem i solą. Do sosu wkładamy polędwiczki oraz dodajemy pietruszkę i całość ponownie gotujemy 5 minut. Patelni nie przykrywamy, dzięki czemu sos się zagęści. Smacznego
Smak mojego domuPożywny kociołek z chrupiącą kiełbasą i sosem słodko-kwaśnym z groszkiem i przyprawami, które nadają daniu dodatkowego aromatu. Danie podaję z ryżem, makaronem, kaszą lub na szybko z bagietką (także w wersji na ciepło) oraz posiekaną natką. Składniki: 1 pojedynczy kawałek dobrej kiełbasy, ok. 150 g spora garść mrożonego zielonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku sos słodko-kwaśny Jamar
Zasmakuj Kuchniprzywiędnie. Wlewamy do woka sos sojowy, miód, sos ostrygowy, dodajemy usmażone mięso i podgrzewamy całość. Mieszamy skrobię z łyżką wody i dolewamy do woka, wszystko dokładnie mieszamy. Gdy kaczka i kapusta pokryją się szklistą glazurą woka ściągamy z ognia i kaczkę od razu podajemy – z ryżem ugotowanym na sypko lub makaronem ryżowym, posypujemy pozostałym szczypiorem. SKŁADNIKI na 2 porcje 500g(...)pełna łyżeczka przyprawy 5 smaków 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu ostrygowego ½ papryczki chili 1 łyżeczka skrobi ryżowej lub ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody olej sezamowy/ryżowy do smażenia ugotowany na sypko ryż lub makaron do podania
Karo in the Kitchenpierwszych potraw, które przygotowałem jako dziecko, było spaghetti. Nie mogę nawet powiedzieć, że “ugotowałem” to danie, bo jako sosu użyłem keczupu. Łatwo wyobrazić sobie smak tego dania – nie było zbyt ambitnie. Już wtedy pokochałem makaron – szybki i prosty w przygotowaniu, który
Vegan TasteLidlu wpadła mi ręce mąka żytnia pełnoziarnista - postanowiłam jej wypróbować. Okazała się strzałem w 10! Nadaje się do wypieków czy zagęszczenia zupy lub sosu. Zrobiłam z niej nawet pierogi a w planach mam jeszcze domowy makaron. Dzisiaj jednak chcę Wam pokazać przepis na domowe pierogi z tej mąki. Nadzienie to połączenie kurczaka oraz szpinaku. Warto je ostrzej przyprawić(...)odrobinę soli oraz oliwy z oliwek. Do gotującej się wody włożyłam pierogi i gotowałam przez około 5 minut ( do momentu kiedy nie wypłynęły na wierzch). Pierogi świetnie smakują z sosem tzatziki - to ostatnio mój ulubiony sos wiosenny! Smacznego
Health-Fit-Lifepuszka soczewicy 8 pieczarek 1/2 opakowania warzyw mrożonych (marchewka, groszek, zielona fasolka) 2 ząbki czosnku 1/3 opakowania makaronu babuni (cieniutki jak do rosołu) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego trochę kiełków, np. brokuła oliwa z oliwek pieprz, sos chili, sos sojowy, oregano, imbir Ryż wrzucamy do gorącej osolonej wody i gotujemy do wypełnienia się torebki lub zgodnie z opisem na opakowaniu(...)dużo. Tak na równi z warzywami. Dodajemy jedną łyżeczkę koncentratu pomidorowego, pieprz, sos sojowy, sos chili, oregano i imbir. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zrobią się kruche (często mieszamy). W tym czasie nastawiamy wodę w małym rondelku i po zagotowaniu wrzucamy na 3 minuty makaron babuni. Po ok. trzech minutach odcedzamy, przekładamy do warzyw na patelnię i gotujemy razem
vegetanie