jajko Wtorek – Pęczotto z pieczonymi warzywami Środa – Chiński makaron długowieczności z boczniakami Czwartek – Marokańska zupa krem z pieczonych warzyw Piątek – Pieczony łosoś z warzywami i kaszą jaglaną Pobierz menu na tydzień Łączny koszt: ok. 120 zł Pobierz listę zakupów Niedziela – Skrzydełka z domowym sosem BBQ i pieczonymi ziemniakami Te skrzydełka z domowym sosem(...)diabelnie sprytny przepis na super przyprawione skrzydełka, których… nie trzeba przyprawiać, czy marynować. Wystarczy posolić, popieprzyć… Resztę załatwi przepyszny sos BBQ. Poniedziałek – Sałatka COBB, czyli kurczak, awokado i jajko Sałatka Cobb – klasyk amerykańskiej kuchni z 6 składników. Pyszne i niezwykle sycące danie, idealne na lunch. U nas z dressingiem w wersji light. Wtorek – Pęczotto z pieczonymi warzywami
Niedzielny kucharzOkreślając ten sos jako boloński niektórzy, a zwłaszcza osoby nie wege bardzo się oburzają, zresztą takie emocje wzbudzają też określenia typu wegańska kiełbasa, ser, kotlet, sernik
greenscarfmleka kokosowego sok z 1 limonki 2 łyżki sosu ostro słodkiego chilli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru ok. 10 listków kaffiru 1 łyżeczka rozdrobnionej papryczki chili + opcjonalnie ugotowany makaron ryżowy Do garnka przelałam rosół, dodałam wodę, banany, pastę curry, trawę cytrynową ( przekrojoną na pół(...)sojowy, sos ostro słodki chili i brązowy cukier. Po chwili dodałam obrane ząbki czosnku oraz imbir i liście kafiru i ostatni składnik czyli papryczkę chili. Wszystko razem gotowałam przez około 15 minut. Potem wyjęłam z zupy trawę cytrynową, a resztę zmiksowałam na krem i dopiero wtedy dodałam mleko kokosowe, całość jeszcze raz podgrzałam i podałam z ugotowanym makaronem. Zdradzę
Kuchnia na wzgórzuSkładniki: (dla 2 osób) -200 g makaronu razowego spaghetti (lub zwykłego) -150 g kurek -200 g gęstej śmietany -2 ząbki czosnku -łyżka masła -garść posiekanej natki
KasiekGotujeprodukowane są tradycyjną metodą walcowaną, z najwyższej jakości kaszki makaronowej i semoliny oraz z e świeżych jaj. Dzięki temu, makaron nawet pod ługim czasie gotowania zachowuje swój kształt, jednocześnie przyrasta prawie 400%. Nie zawiera konserwantów i barwników. Polecany do: - zup - sosów - łazanek - potraw mięsnych Opakowanie: 250 g Tak wygląda po ugotowaniu. Faktycznie - nie łatwo było by go rozgotować
kolorowotorcikowołyżeczka kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kolendry 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 3 krople olejku z trawy cytrynowej lub kilka kawałeczków świeżej trawy cytrynowej 3 suszone liście kaffiru (opcjonalnie) sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia 200 g makaronu ryżowego cebula dymka do posypania (opcjonalnie) Jak przygotować zupę tajską(...)kostkę pomidory, kolendrę, kurkumę, kumin, drobno pokrojoną papryczkę chili, trawę cytrynową, cukier trzcinowy i sos rybny. Wszystko zagotować, dodać drobno pokrojoną paprykę i gotować bez przykrycia do miękkości papryki i kurczaka. Pod koniec dodać sok z 1/2 limonki i doprawić do smaku solą. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu, podzielić go na porcje i zalać zupą z kawałkami kurczaka. Zupę
Kuchcik gotujekoloru z różowego na brązowy nie należy mieszać, gdyż kulki mogą się rozpaść. Gotować częściowo przykryte przez ok.20 minut, pod koniec tego czasu próbujemy sos, być może należy go jeszcze doprawić. Idealnie smakuje z domowym makaronem orkiszowym lub pszennym.Smacznego
Smaczne ZdroweCzerwone pesto z suszonych pomidorów – idealnie pasuje do makaronów i grzanek. Tradycyjne pesto, czyli pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Ktoś inny, równie genialny, wpadł na pomysł na zrobienie pesto z suszonych na słońcu pomidorów, które powszechnie znane jest jako pesto sycylijskie (pesto alla siciliana). Pesto nie powinno stać(...)zalewy jest dość doprawiony i nadaje odpowiedni smak ;) Jeśli chcemy, by pesto było mniej zwarte, należy dodać więcej oleju lub oliwy z oliwek. Pesto można podawać z wszelkiego rodzaju makaronami lub z grzankami. The post Pesto z suszonych pomidorów. Pesto sycylijskie. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeWiecie dobrze,że nie lubię ryb,ale to połączenie jest naprawdę boskie. Składniki: masło mleko mąka gałka muszkatołowa ( u mnie Kamis) sól łosoś świeży szpinak 2 ząbki czosnku płaty makaronu lasagne oliwa z oliwek ser Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy na patelni i mieszamy z mąką,gdy masa będzie gęsta dodajemy mleko,redukujemy i znowu dodajemy mleka.Sos beszamelowy powinien być(...)łyżkę wazową beszamelu i układamy warstwę makaronu.Następnie układamy warstwę szpinaku na to pokrojonego w plastry łososia,sos beszamelowy i znowu makaron.Następnie sos beszamelowy i ser. Zapiekamy ok godziny w temperaturze 180 stopni.Aż makaron będzie idealnie miękki. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytjako dodatek, jako zagęszczacz sprawdza się idealnie. Sos jest naturalnie gęsty, jest lekko pikantny ale też lekko słodki. Bardziej coś w stylu sosu cygańskiego z dodatkami. Sprawdzi się jako dodatek do mięs oraz makaronów. Proporcja jest taka, by przygotować go na zimę, do słoików. Można także ją zmniejszyć i zrobić w wersji do obiadu, spróbować jak smakuje, dopiero wtedy zrobić(...)choć w połowie rozgotowana. Na samym końcu dodać ocet oraz cukier - cukier najlepiej dodawać stopniowo i regulować ilość słodyczy w garnku. Całość odstawić na 2 godziny do przegryzienia. Sos nakładać do słoików, szczelnie zakręcić. Przestygnięty już sos w słoikach wstawić do garnka, do wody zbliżonej temperaturą. Na małej mocy palnika doprowadzić do wrzenia, kilka minut pogotować. Wyjąć. Smacznego :) Pozdrawiam
Poezja Smaków - blog kulinarnyoczywiście można kupić gotowe pesto. Jednak nic nie zastąpi doskonałego pesto przygotowanego samemu w domu. Czym jest pesto? Jest to zielony sos, którego głównym składnikiem jest bazylia. Jest ono szybkie i łatwe do przygotowania. Składniki: 200 g makaronu spaghetti 25 g liści bazylii 1/3 ząbek czosnku 25 g orzeszków pinii 10 g tartego parmezanu 70 ml oliwy z oliwek sól
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemałym ogniu około godziny. Mięso musi być miękkie. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu i zagotować. Wlać śmietanę, dodać pozostały koperek, wymieszać. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. Smaczny obiadek, polecam
Kuchnia Pokoleńchwilę smażyć (zasmażka powinna jakby się gotować) na małym ogniu. Dodawać partiami mleko, ciągle mieszając: gdy dodane mleko będzie stanowiło jednolity sos dodać kolejną porcję. Gotowy beszamel delikatnie posolić. Naczynie żaroodporne wysmarować cienko olejem. Włożyć makaron. Zalać beszamelem, można delikatnie wymieszać. Zapiekać około 40 minut 180C pod przykryciem. Na ostatnie 10 minut ściągnąć pokrywkę naczynia. Po wyciągnięciu z piekarnika
Czerwony Gupikchwilę smażyć (zasmażka powinna jakby się gotować) na małym ogniu. Dodawać partiami mleko, ciągle mieszając: gdy dodane mleko będzie stanowiło jednolity sos dodać kolejną porcję. Gotowy beszamel delikatnie posolić. Naczynie żaroodporne wysmarować cienko olejem. Włożyć makaron. Zalać beszamelem, można delikatnie wymieszać. Zapiekać około 40 minut 180C pod przykryciem. Na ostatnie 10 minut ściągnąć pokrywkę naczynia. Po wyciągnięciu z piekarnika
Czerwony Gupikmiałam pod ręką i uważałam ,że dobrze się skomponuje. Powstała pyszna sałatka, która zniknęła w mgnieniu oka podczas sobotniej kolacji. Sos jogurtowo - majonezowy z odrobiną czosnku, stał się kwintesencją smaku. SKŁADNIKI 3 szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego ( u mnie wstążki) 1 papryka czerwona pęczek szczypiorku 1 pierś z kurczaka obsmażona lub pieczona 2 pomidory 1/2 ogórka świeżego 4 łyżki jogurtu naturalnego
W kuchennym oknie Ewy