mielonej piersi z indyka 2 puszki pomidorów z puszki 1 mała cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy Przyprawy: sól, pieprz bazylia świeża i suszona tymianek słodka papryka opcjonalnie szczypta chilli + makaron (ja użyłam jasny żytni) Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oliwy. Dodać pokrojoną cukinię. W międzyczasie mięso
Tradycyjna KuchniaSKŁADNIKI: 4 gniazdka makaronu MALMA capellini 6 placków tortilli 1 puszka tuńczyka (jak kto woli w oleju lub w sosie własnym- odsączyć) 150 g mix sałat garść marynowanych mini cebulek garść festy pokrojonej w małą kastke serek kanapkowy około 150 do 200 g 6 plasterków ulubionej wędliny (ja wybrałam baleron) PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj według zaleceń prodecenta. Tortille posmaruj serkiem kanapkowym
ClauditteMissCookingutworzyły nam się grudki, dolewamy mleko. Po chwili dodajemy połamaną na kawałki gorgonzolę. Gotujemy, mieszając co jakiś czas, do wyraźnego zgęstnienia sosu i całkowitego rozpuszczenia się sera. Doprawiamy solidną szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Makaron przekładamy do garnka, w którym się gotował. Mieszamy razem z podsmażonym kurczakiem oraz przygotowanym beszamelem. Przekładamy połowę makaronu do naczynia żaroodpornego. Układamy część brokuła
Smaki Na Talerzulubicie sardynki, powinniście spróbować. Dodatkowo to danie jest bardzo szybkie do przygotowania, idealne na zabiegany dzień. Składniki (dla 3 osób): - 300 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego - 200 g pomidorów krojonych (z puszki/z kartonika) - 125 g sardynek w sosie pomidorowym - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - czarne oliwki - olej rzepakowy - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, chili cayenne Cebulę i czosnek drobno pokroić. Cebulę
Corner With Recipesfistaszkami i sosem kabayaki. Niebywałą zaletą tej chińskiej kapusty jest jej ekspresowe przygotowanie. Wystarczy ją przez 5 minut gotować na parze, polać sosem teriyaki lub kabayaki (od biedy można użyć również sojowego) i podać z makaronem mien lub soba, albo przygotować właśnie w formie takiej fajnej przystawki z aromatycznym tofu. Wypróbujcie koniecznie, póki sezon na pak choi trwa(...)choi 200 g tofu (naturalnego lub wędzonego) 1 mała papryczka chili sok z ½ limonki 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 2 cm kłącza imbiru 50 ml sosu sojowego olej kokosowy do smażenia garść orzechów arachidowych Sos kabayaki: 50 ml sosu sojowego 50 ml wina mirin 50 g cukru trzcionowego 1 ząbek czosnku 2 cm kłącza imbiru
Food SquareDanie jest szybkie w przygotowaniu. Smak potrawy zależy od ilości dodanych przypraw i ziół. Składniki: - duża pierś z kurczaka - 2 ząbki czosnku - 300 g śmietany 18% - 200 g makaronu świderki lub rurki - brokuł - 2 cebule - około 150 ml wywaru drobiowego (z połowy kostki) - sól, pieprz - pół łyżeczki gałki muszkatołowej - płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku - ser żółty około(...)lekko osolonej wodzie około 10 min. Odcedzamy i dodajemy do reszty. Wlewamy wywar, dodajemy śmietanę i całość dusimy aż do uzyskania konsystencji sosu. Dodajemy trochę startego sera i delikatnie mieszamy. Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem. Posypujemy startym serem
Pan i Pani Smith w kuchnidobrej jakości składników nie potrzebuje zmian. Sam lubię dorzucać do niej czasami sezonowe warzywa, ale na przykład sos na bazie śmietany zamiast żółtek wprowadza mnie w mal di testa (ból głowy). Najlepsze spaghetti alla carbonara otrzymamy z dobrej jakości produktów: makaronu z pszenicy durum, guanciale (pordgardla) — często zastępowanego pancettą (rodzaj wolno dojrzewającego boczku), owczego sera pecorino (chociaż wg mnie(...)miseczce roztrzep żółtka wraz z parmezanem i pieprzem. Gdy makaron będzie al dente , odcedź go, zostawiając trochę wody, ok. 25 ml. Dolej ją do żółtek i energicznie wymieszaj. Spaghetti wrzuć na patelnię (pamiętaj, aby ogień pod nią był już wyłączony — jajka nie mogą się ściąć, ma tylko powstać gęsty sos). Wymieszaj dokładnie z guanciale lub pancettą , wlej żółtka
Food Squarecharakterystyczne dla kuchni z Capri. Najczęściej serwuje się ravioli z sosem maślano-cytrynowym, ale można również podać je z prostym sosem pomidorowym lub usmażyć na oleju z masłem jak świetna przekąska. Od firmy Arc Pol Czaniec , która jest producentem makaronów otrzymałam zadanie aby przygotować kilka potraw makaronowych. Jak piszą na stronie: "Oferujemy konsumentom makarony łączące jakość i innowacyjność, będące niepowtarzalnymi(...)podania. Makaron jest pyszny bo czuć jest farsz a nie tylko ciasto. Składniki: 1 op. ravioli z mięsem Arc-Pol Czaniec 80 ml oliwy z oliwek extra virgin 50 g masła 3 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki 2 łyżki oregano sok i skórka z 1 cytryny Ravioli z mięsem Arc-Pol Czaniec ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Przygotowujemy sos: Podgrzać
Kuchnia w oparachpółkach sosów nie brakuje. Ja trzymałbym się tylko z daleka od tych podejrzanie tanich, których cena jest zbliżona do ceny taniego piwa. Czym zastąpić słodki sos chilli? Polecam użycie sosu sriracha ( ZOBACZ GDZIE KUPIĆ ) z dodatkiem miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego do smaku. Co zamiast pieczarek? Bardzo fajnie sprawdzają się boczniaki. Prawdopodobnie będzie trzeba je chwilę dłużej maltretować(...)Inne ciekawe przepisy na obiad: Dahl z czerwonej soczewicy – obowiązkowo zrób do niego chlebki naan Ciecierzyca z jarmużem Ryż z orzechowym tofu Makaron ze szpinakiem i brokułami Ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami Artykuł Ryż w sosie chilli pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanpuszka pomidorów w zalewie 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik ciecierzycy w zalewie 1 pietruszka 3 łyżki startego parmezanu do sosu i 1 łyżka do posypania potrawy sól pieprz oregano oliwa z oliwek ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Makaron gotujemy al'dente.Cebule i czosnek obieramy i myjemy,siekamy drobno.Ciecierzycę odsączamy na sicie.Pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. W rondlu rozgrzewamy(...)czosnek,chwilę dusimy na małym ogniu (uważać na czosnek bo szybko się smaży i jest gorzki) dodajemy pietruszkę, a potem gdy już jest miękka, wlewamy pomidory z zalewą.Dusimy sos na małym ogniu ,aby odparował i zgęstniał.Solimy i pieprzymy.Pod koniec dodajemy ciecierzycę i oregano oraz parmezan,mieszamy,zagotowujemy lekko.Makaron mieszamy z sosem ,wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipodania cukinii i pesto. W internecie znajdziemy wiele przepisów na zapiekane warzywa w sosie, ale większość z nim obfituje w kaloryczny sos beszamelowy. W tym daniu znajdziemy wyłącznie niskokaloryczne produkty, które razem cudownie się uzupełniają :) Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego penne 1 słoiczek zielonego pesto 800 g pomidorów włoskich z puszki lub butelki 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżeczka
Chocolate Muffin BlogŁatwy sos do pizzy nie oznacza, że musi być słaby w smaku! Świeże zioła i dobrej jakości pomidory, kolokwialnie mówiąc, robią robotę. Sos pomidorowy wychodzi delikatny, ale bardzo aromatyczny. Poza pizzą świetnie sprawdzi się również z makaronem czy kopytkami z batatów . Jest naprawdę bardzo uniwersalny. Jak widać po poniższym przepisie, nie ma co sobie nadmiernie życia komplikować. Oczywiście, jeśli jesteś
BlendmanCreste z kurczakiem, brokułem i kukurydzą w sosie śmietanowo-pomidorowym, to szybki i smaczny obiad. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 1 brokuł 3/4 opakowania makaronu creste (lub innego) 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów 1 duża marchewka 1 duża śmietana 18% (330 g) 3 ząbki czosnku 90-100 g żółtego sera oliwa do smażenia przyprawy: sól
Passions hobbies lifenazwą, bo to bardzo dobre jarzynowe flaczki są 👌 Składniki: -4 małe marchewki -2 pietruszki -pół selera -por cześć zielona -cebula -ugotowany makaron wstążki lub usmażony naleśnik -4 liście laurowe -4 ziela anielskie -łyżka sosu sojowego -dwie łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny -łyżka majeranku -łyżeczka gałki muszkatołowej -łyżeczka curry -2 ząbki czosnku -sól, pieprz(...)przypraw. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 5 minut. Po czym dodajemy ocet lub sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Po odstawieniu z ognia dodajemy trochę ugotowanego makaronu lub pokrojony w paseczki naleśnik. Zupa jest smaczniejsza jeżeli postoi pół godziny przed podaniem
Kulinarne przemysleniazdechłe” warzywa czy suchy chleb. Suchy chleb możesz przerobić na tartą bułkę, użyć w kawałkach do sałatki, a z warzyw zrobić sos albo właśnie pyszną pastę. Pastę , którą potem możesz wykorzystać do smarowania chleba czy do makaronu, czemu więc jej nie zrobić. Pamiętaj nie wyrzucaj, przerabiaj i jedz ze smakiem :) Pasta z pieczonych warzyw 1 kalafior 5 ząbków czosnku
Kuchnia na wzgórzu