Dziś przedstawiam doskonały pomysł na szybie danie makaronowe po pracowitym dniu, kiedy nie chcemy spędzać dużo czasu nad garami. Pyszny makaron (u mnie kokardki ale można przygotować inny ulubiony) z pieczoną karkówką, szparagami, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi, w delikatnym sosie z mascarpone i parmezanu. Zamiast pieczonej karkówki (miałam akurat pod ręką) można użyć innych mięsnych resztek z obiadu, lub zwyczajnie
karmelowyilością wody, aby mięso nam się nie przypaliło. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Wyjmujemy sakiewki, a powstały sos zagęszczamy mąką. W razie gdyby sos był mało wyrazisty możemy go jeszcze doprawić. Podajemy np z 3 kolorowym makaronem spaghetti. Pyszności! Skomentuj
MamaOskarkamarchewek typu baby szczypiorek oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili 6 łyżek sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego po płaskiej łyżeczce pieprzu cytrynowego, kurkumy, mielonego imbiru, granulowanego czosnku, czerwonej słodkiej papryki szczypta pieprzu cayennne 2 łyżki soku z cytryny 400 ml mleczka kokosowego makaron sojowy Przygotowanie: Krewetki zalewamy wodą i gotujemy. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmujemy je. Następnie dodajemy szklankę(...)wywaru z krewetkami. Do zupy dodajemy sos rybny, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Na koniec otwieramy puszkę mleka kokosowego. Pamiętajmy aby przed dodaniem go do zupy najpierw wymieszać mleczko łyżką w puszce. Jeśli zupa wydaje nam się być za mało słona - można dodać odrobinę soli. Zupę podajemy z makaronem sojowym i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
Taste TherapyInspiracją do tego dania był sos bolonese. Z racji, że ostatnio dosć czesto u nas w domu był makaron postanowilam troszkę zmodernizować moj tradycyjny przepis na to danie;) Wyszło naprawdę smakowite:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego, 2 duże cebule, 3-4 duże ząbki czosnku, 0,5 puszki kukurydzy, 3-4 pomiodory, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 gołązkii selera naciowego(...)Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, tak samo paprykę. (możemy wrzucic do blendera). Dodajemy do mięsa mielonego. 5. Dodajmy kukurydzę. 6. Doprawiamy do smaku. 7. Tortille podrzewamy, wlewamy sos z mięsem do środka, zawijamy. (możemy dodać ser żółty lub mozarelle
Kuchnia Pełna Pasjiczosnku 5 cm kawałek imbiru, pokrojony w plastry biała część pora 2 łodygi selera naciowego 2 szalotki 4 litry wody 150 ml sosu sojowego 6 suszonych grzybów shitake kawałek wodorostów kombu o wymiarach 10x20 cm (opcjonalnie) Dodatki: makaron ramen jajka ugotowane na twardo zielona część dymki ugotowane grzyby shitake wodorosty wakame plasterki papryczki chili marchew starta na tarce julienne rzodkiewka
Smakowity Blog Kulinarnypóźniej odcedza). Możecie się tez spotkać z mieszankami tych wywarów. Bardzo często bulion jest przyprawiany sosem sojowym lub pastą miso (robi się ją ze sfermentowanego ryżu, soi lub pszenicy. Dopełnieniem są dodatki warzywne i/lub mięsne zależne od upodobania. Ja użyłam japońskiego makaronu pszenno – gryczanego Soba (cudownie aromatyczny) . Jest on co prawda przeciwieństwem grubego, pszennego makaronu Ramen, uważam jednak, że równie(...)wody pasta miso Dodatki na talerz: 300 g makaronu Soba 4 jajka ugotowane na twardo listki kolendry 100 g kiełki fasoli mung listek alg morskich 1 papryczka chili czerwona 1 papryczka chili żółta cebula dymka 8 plastrów boczku surowego – wędzonego Składniki na marynatę do jajek: 1 szkl wody 50 ml sosu sojowego ciemnego 4 cm imbiru świeżego 3 ząbki czosnku
KierunekuchniaNazwałam to danie gulaszem, ponieważ całość dania to: mięso mielone z indyka, marchewka, groszek, cebula i sos słodko-kwaśny. Gulasz, a nawet warzywno-mięsny kociołek podaję z ryżem, rozmaitymi kaszami lub (najczętniej! tacy z nas makaroniarze ) z makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka spora garść mrożonej marchewki w kostce spora garść mrożonego zielonego groszku 1 pomidor pokrojony
Zasmakuj Kuchnilitra esencjonalnego bulionu rybnego lub drobiowego 300g krewetek lub ugotowanego mięsa z kurczaka 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 mały słoiczek minikukurydzy w kolbach 250g ugotowanej zielonej fasolki 4 pieczarki pokrojone w plastry makaron ryżowy świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania zupy 1 limonka pokrojona w ćwiartki (wcześniej sparzona we wrzątku) PRZYGOTOWANIE(...)mieszamy, następnie wlewamy gorący bulion, doprawiamy sosem rybnym, ostrygowym i cukrem. Zagotowujemy, wrzucamy pieczarki, krewetki, kawałki limonki i minikukurydzę w kolbach, za chwilę wrzucamy ćwiartki limonki, z jednej wyciskamy do zupy sok, gotujemy około 5 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku. Na koniec zupę posypujemy posiekaną zieleniną. Zupę podajemy w miseczkach z ugotowanym makaronem ryżowym i zieloną fasolką. Smacznego :) zdjęcie
Moja Książka Kucharskaminut. Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić. Można zagęścić sos łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej w małej ilości wody. Następnie wlać do gotującego się sosu i zagotować. Wymieszać. Obsypać danie pozostałą natką pietruszki. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego
Kuchnia PokoleńZnakomity pomysł na szybki obiad. Zrobienie pesto z rukoli i migdałów nie zajmie nam dużo czasu, a jest bardzo smaczne, lekko pikantne i można je wykorzystać
Stare Garykolor. Na koniec wlać passatę pomidorową. Doprawić łyżeczką ziół prowansalskich. Zdjąć z ognia w momencie zagotowania się pomidorów. Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany makaron oraz połowę żółtego sera. Wymieszać. Następnie dodać przygotowane mięso mielone z sosem i ponownie wymieszać. Zapiekankę posypać pozostałą częścią sera. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez około 30 minut. ( Do momentu
Kulinarne przygodybardzo aromatyczna i ma ogromnie szerokie pole do zastosowania w kuchni, jako dodatek do kanapek, wrapów, naleśników, poprzez dania główne, wystarczy, że ugotujecie makaron zmieszacie z pastą i obiad gotowy, możecie wykorzystać ją również jako sos do pizzy, zapiekanek, pieczonych mięs lub po prostu zjeść w formie dipu do surowych warzyw! Składniki na wierzch: - 1 słoik Ajvaru łagodnego
SMYKWKUCHNIKompletnie nie miałem pomysłu na dzisiejszy obiad. Dodatkowym problemem był dla mnie brak czasu – mnóstwo zobowiązań skutecznie utrudniało mi zaplanowanie ambitnego obiadu. Postanowiłem więc przygotować
Vegan Tasteonchiglioni to obok spaghetti mój ulubiony rodzaj makaronu. Uwielbiam nadziewać te urocze muszelki przepysznymi farszami i zapiekać w przeróżnych sosach. Jakiś czas temu wymyśliłem sobie nadzienie z bakłażana i sera mascarpone, podkręcone kaparami, anchois oraz ziołami, a to wszystko zapieczone w pomidorowym sosie. Wyszedł absolutny sztos sztosów i z miejsca ta wersja muszelek stała się jedną z najbardziej lubianych
Food Squaretłuszczu, który pozostał na dnie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Na patelnię, do zeszklonej cebuli dorzucamy boczek. Dodajemy ugotowany i dobrze odsączony makaron, podsmażamy wszystko około 1 minuty. Wlewamy masę jajeczną i mieszamy aż sos lekko zgęstnieje. Po wyłożeniu na talerz posypujemy natką pietruszki. Po wypróbowaniu tego przepisu już nigdy nie kupicie gotowego sosu z proszku!. Tanie, banalne i pyszne
Studencka Micha