makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:488/815)

Sałatka makaronowa z sosem serowym lunch box 183

przyprawy- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego garść rodzynek SOS SEROWY 2 łyżki mleka 50g sera pleśniowego 1 łyżeczka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawa- mix ziół włoskich do sałatek PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według zaleceń producenta. Odcedzić i zahartować. Do miski przesypać mix sałat i makaron. Dodać oliwę, ocet i przyprawę

ClauditteMissCooking
Jak zrobić kluseczki do zup? 177

Bardzo lubię kluseczki. Do zup, sosów. Tak mnie jakoś naszło i szybko dziś zrobiłem do mojej zupy paprykowej. Jak je przygotować? -jajko -100 gram mąki TYP550 -woda, dwie łyżki -sól -olej rzepakowy -szczypta kurkumy Możecie zrobić większą ilość, pamiętajcie tylko, że na 100 gram mąki trzeba użyć jednego jajka. Do przesianej mąki ze szczyptą soli i kurkumy wbijamy jajko(...)zagniatamy cisto, dodajemy kilka łyżek wody, by ciasto było gęste, ale nie twarde (w przeciwieństwie do tradycyjnego ciasta na makaron). Do głębokiego garnka wlewamy wodę, solimy, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego i doprowadzamy  do wrzenia. Za pomocą kciuka, palca wskazującego i środkowego lepimy małe kluseczki.Gotujemy od momentu wypłynięcia około 11 minut

BaRepas
Mielone a’la strgonow 143

Lubimy często eksperymentować, dlatego też postanowiliśmy zrobić coś a’la strogonow, ale z mięsa mielonego i wykorzystać to danie jako sos z mięsem do ziemniaków. Oczywiście można jeść je z chlebem, makaronem, czy ryżem, ale polane nim ziemniaczki są na prawdę pyszne. Przepis Składniki: 1 biała i czerwona cebula (oczywiście można użyć dwie białe) 750 g pieczarek(...)drobno pokrojoną czerwoną cebulkę i posiekaną pietruszkę. Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Śmietanę mieszamy z musztardą, dwoma łyżkami octu z ogórków, cukrem, solą i pieprzem. Wlewamy to powoli do naszego sosu, dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy ogórki z cebulą, całość jeszcze raz mieszamy i danie gotowe do podania. …Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Piątek: Zawijane cannelloni 102

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wysmaruj żaroodporne naczynie olejem (lub masłem), na dnie rozprowadź kilka łyżek sosu pomidorowego. Krok 6 Nastaw piekarnik na 180 stopni Deskę do krojenia lub blat kuchenny podsyp niewielką ilością tartego parmezanu. Połóż na nim podgotowany płat makaronu, a na nim solidną łyżeczkę(...)nadzienia i zwiń w rulon. Nadzienie nie musi zmieścić się w pierwszym „zwoju”, w tym sensie, że możesz zwijać makaron jak naleśnik z nadzieniem rozsmarowanym po całym placku. Układaj cannelloni w naczyniu żaroodpornym. Po zawinięciu wszystkich rulonów, zalej całość sosem pomidorowym, na wierzch wyłóż porwaną na kawałki mozzarellę, posyp tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 25-30 minut. Artykuł

Niedzielny kucharz
MAKARON Z KURCZAKIEM, BOCZKIEM I KOZIM SEREM W KREMOWYM SOSIE 208

sera i czarnych oliwek, a do tego zaskakujący element dodający odrobiny słodyczy - suszona żurawina. Wszystko zatopione w aksamitnym, śmietanowym sosie, ale którego jest nie za wiele, akurat tyle, by nie zdominować potrawy. Całość smakuje rewelacyjnie i jestem pewna, że makaron w takiej wersji przypadnie Wam do gustu :) Za przepis bardzo dziękuję Kasi, która również poleciła mi do niego użycie makaronu(...)grubsze plasterki oliwki i całą żurawinę, podsmaż wszystko 1-2 minuty .  Do garnka z makaronem dodaj boczek z cebulą, kurczaka z oliwkami i żurawiną wraz z powstałymi sokami, podgrzej całość, mieszając dokładnie. Dorzuć poszarpany kozi ser i śmietankę. Ma powstać jednolity, aksamitny sos. Gotowe danie możesz posypać świeżo posiekaną bazylią. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa kalafiorowa z farfalle, pieczarkami i camembert 174

Zupa kalafiorowa nie jest biała, a brązowa. Sos sojowy ciemny to spowodował i oryginalny smak wyczarował. Wygląda jak pieczarkowa z kokardkami i serka kawałkami, ale to zupa kalafiorowa całkiem nowa. Składniki: 200 g makaronu farfalle, 1 szt. świeżego kalafiora, 200 g pieczarek średniej wielkości, 1 krążek sera camembert, 4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz kolorowy świeżo(...)kalafior do miękkości. Wyciągamy ziele angielskie i liście, a zupę z dodatkiem sosu sojowego  miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pieczarki pokrojone na ósemki i podsmażamy je aż całkowicie wyparuje z nich woda. Pod koniec delikatnie solimy. Pieczarki dodajemy do zupy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Ser camembert kroimy

Moniki Smakołyki
Mini kokardki z brukselką 150

można uwieść najzagorzalszych przeciwników brukselki. Dzisiaj proponuję brukselkę smażoną na maśle i czosnku z małymi makaronowymi  kokardkami od Lubelli , odrobiną boczku i sosem śmietanowym. W daniu brukselka jest chrupiąca co świetnie współgra z lekkim makaronem. Całość w smaku przypomina dobrze wszystkim znaną carbonarę. BRUKSELKOWE KOKARDKI  Składniki: 250 g makaronu małe kokardki Lubella 15-20 szt brukselki (wybieramy raczej

Bon appetit mon amie
Filolożkowy Zestaw Obiadowy I 139

wrzącą wodą." Filolożkowy Zestaw Obiadowy I Spaghetti Carbonara + sałatka Składniki: fot. Aga Prus paczka makaronu do spaghetti 250 g boczku 330 g śmietany 250 g żółtego sera pęczek zielonej pietruszki sałaty: lodowa, rzymska, rucola, z ogródka;) duża marchewka tuńczyk w sosie własnym lub w oleju małe grzanki ( chleb można pokroić w kawałeczki i podsmażyć go na maśle czosnkowym(...)garnka kapkę oleju, wówczas makaron nie będzie się sklejał). Makaron odcedzamy. 2. Boczek kroimy w kosteczkę. 3. Żółty ser trzemy na tarce o grubych oczkach. 4. Boczek podsmażamy na patelni, do momentu, aż kawałeczki się zarumienią. Dodajemy śmietanę. Do tego dorzucamy żółty ser, w celu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Ser się roztapia... Całość tworzy gęstą konsystencję. 5. Do prawie gotowego

Kuchnia smaków
Japonia instant. Ramen 165

przepołowiony ząbek czosnku, kawałek zmiażdżonego korzenia imbiru, kilka kropli jasnego sosu sojowego albo sosu rybnego, gałązkę pietruszki i obie torebki z opakowania- olej i sproszkowaną bazę. Gotuję całość około 10 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Gaz wyłączam, wyławiam imbir, czosnek i pietruszkę. Wrzucam lekko pokruszony makaron i krewetki, przykrywam i zostawiam na 3-4 minutki.   Zupę rozlewam(...)dobrze może smakować „studencka zupka”. SKŁADNIKI 2 torebki wybranej zupy instant z makaronem (zdecydowanie polecam Vifon) szczypior- kilka gałązek pietruszka lub kolendra 6 krewetek gruby plaster wędzonego boczku lub inny kawałek mięsa 2 jajka M (opcjonalnie do marynowania jajek mirin i sos sojowy) sezam (biały, czarny) imbir ząbek czosnku sos sojowy/rybny/ostrygowy i wszystko co lubicie (no, może poza

Karo in the Kitchen
Sajgonki z krewetkami 167

dzieła ! :) Składniki: 250 g krewetek ( ja użyłam białych Vannamei) 1/3 pora (biała część) 1 duża marchewka 100 g makaronu sojowego 180 g kiełków fasoli Mun w zalewie (1 słoiczek) płaty ciasta ryżowego 3 ząbki czosnku 1 limonka kawałek świeżego imbiru sos sojowy pęczek natki zielonej pietruszki olej do potraw z woka Przygotowanie: Pora kroimy w drobne krążki a marchewkę(...)kawałek (ok 1 cm) korzenia imbiru. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy.   Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem. Po paru minutach gdy zmięknie kroimy go na mniejsze kawałki  i wrzucamy do woka. Tak przygotowany farsz mieszamy i doprawiamy sosem sojowym Przygotowujemy płaski talerz z wodą - będzie nam potrzebny do namaczania ciasta ryżowego. Ciasto ryżowego wkładamy

Taste Therapy
Meksykańska lazania z patelni / Mexican skillet lasagna 202

sugerowanej na opakowaniu, myślę że jeszcze szybszej i smaczniejszej. Lazania wyszła absolutnie przepyszna! Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Meksykańska lazania z patelni (4 porcje) Składniki na sos mięsny: 2 łyżki oleju roślinnego 250 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane ½ łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki(...)kolejne kilka minut. Dodaj czosnek, smaż przez 2 minuty, a następnie wmieszaj kmin, cynamon, kolendrę i chilli. Smaż przez minutę i wlej sos sporządzony z saszetki lasagne wymieszanej z wodą, passatę, fasolę i kukurydzę. Na koniec dodaj makaron, wymieszaj i gotuj całość przez 10-15 minut, aż makaron zmięknie. Dopraw danie solą i pieprzem jeżeli będzie to konieczne. Zdejmij patelnię

karmelowy
Klopsiki z bazylią w karmelizowanych pomidorach 131

Dzisiaj mamy dla Was pyszny przepis na klopsiki z bazylią w karmelizowanych pomidorach. Klopsiki wyszły soczyste z posmakiem bazylii w lekko słodkim sosie z karmelizowanych pomidorów

Kuchenne Wariacje
Schab z sosem pomidorowo-ziołowym według Pascala, czyli gotuję z Lidlem 167

ziemniaczanym spojrzał na mnie błagalnie z ulotki Lidla. Przyznam Wam szczerze, że jakoś nie przepadam za połączeniem schabu z sosem pomidorowym i choć sos jest świetny, to wolałabym go raczej np. z pulpecikami i makaronem :) Do wypróbowania przepisu skusiło mnie puree. Ktoś z Was może zapytać "co się więc stało z puree, bo na blogu(...)wsypujemy oregano i podlewamy całość winem oraz przekładamy na patelnię pomidory wraz z sosem.3. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem, mieszamy od czasu do czasu do momentu, aż sos zgęstnieje. Siekamy bazylię i dodajemy do sosu."Wuala" :) A jeśli ktoś jednak chciałby zrobić puree to będzie potrzebował: - 1 kg ziemniaków- 40 g suszonych borowików- 200 ml mleka

Kraina Tysiąca Smaków
Laksa z krewetkami i szpinakiem 152

chili 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 5 cm imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry 3 liście kafiru *** 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka pasty tamaryndowej 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego 2-3 łyżki oliwy Dodatkowo 200 g makaronu ryżowego nitki 1 łyżka czarnego sezamu 4 plasterki limonki Instrukcje Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy(...)podsmażamy, mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, sos rybny, cukier i pastę tamaryndową. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodajemy krewetki, mieszamy, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy tak przez 3 minuty. Krewetki w tym czasie dojdą. Na sam koniec dodajemy liście szpinaku i mieszamy. Zupę podajemy z makaronem ryżowym przygotowanym według instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem dekorujemy

Wędrówki po kuchni
Dyniowe pappardelle z boczkiem 150

mąki + do podsypywania 100g puree z dyni ½ łyżeczki soli 1 jajko Sos: 200g wędzonego boczku lub chudego podgardla 4 jajka 3 ząbki czosnku 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 150ml słodkiej śmietanki 30% 150g sera żółtego typu gouda Sól morska oraz pieprz kolorowy do smaku Sposób przygotowania Makaron: Przesianą mąkę, puree z dynii oraz jajko i sól siekamy nożem(...)prędkość 10 na ok 1½ minuty, po czym zmniejszamy obroty do 5 i ugniatamy jeszcze przez ok 30 sekund. Sos: Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz natkę pietruszki. Podsmażamy kilka sekund. Dodajemy odcedzony makaron, jajka roztrzepane ze śmietanką oraz drobno starty ser żółty. Mieszamy ale tylko do połączenia składników, tak by jajka się

Kuchnia w czekoladzie