chwilę gotujemy na małym ogniu żeby składniki się połączyły i dodajemy kukurydzę. Wszystko jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu. Można podawać z makaronem lub z kopytkami czy też kluskami śląskimi albo po po prostu z ziemniakami. Sos idealnie nadaje się do pulpetów, można nim polać również pieczone mięso
Piekielna Kuchnia PatiCzęsto w domu przygotowuję sos pomidorowy z mięsem mielonym – jest idealne do lasagne, spaghetti czy innych makaronów. Tym razem wykorzystałam go jako farsz do słodkich ziemniaków. Rewelacja, wszystkim domownikom bardzo smakowało. Składniki: 300g mięsa mielonego o niskiej zawartości tłuszczu (ja użyłam 15%) mała cebulka ząbek czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia 200g pomidorów z puszki 4 małe słodkie(...)sól, i pieprz, przełóż do rękawa cukierniczego. Na łyżeczce oleju lub oliwy z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Zalej pomidorami i dodaj mięso mielone. Gotuj aż sos się zredukuje. Dopraw do smaku. Tak przygotowanym sosem faszeruj ziemniaki. Na wierzch wyciśnij słodkie pure. Zapiecz w piekarniku (około 15 minut
wysmienitykuchni a męska część mojej rodziny umiera z głodu (to niestety zdarza się bardzo często). Wystarczy wymieszać kilka składników z makaronem i już gotowe . Możliwości jest tutaj na prawdę wiele. W sezonie zimowym stawiam na ciężkie, gęste i sycące sosy . Latem natomiast w mojej kuchni wygrywają przede wszystkim świeże warzywa . Chcesz zjeść prosto, pożywnie i niedrogo ? Jeśli tak to zapraszam
Pobite gary Barbaryniecierpliwością i pierwszym daniem w sezonie, które z nich robię to klasyk, czyli kurki w sosie śmietanowym. Nic odkrywczego, ale za to jak pysznie. Kurki podaję z młodymi ziemniakami gotowymi na parze, albo z makaronem. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook
Kulinarne przygody Gatitysałat 3 pomidory 1/2 puszki kukurydzy 2 ogórki gruntowe 1/2 kostki sera feta 2 garści oliwek puszka tuńczyka w sosie własnym oliwa z oliwek 4 łyżki octu jabłkowego łyżka przyprawy- suszone pomidorki z bazylią i czosnkiem PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według zaleceń producenta. Do miski przesypać mix sałat, dodać pokrojone w plasterki ogórki, pokrojone na 8 pomidory, pokrojoną w drobną kostkę
ClauditteMissCookingszklanek mleka. Doprawić do smaku – solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty. Makaron włoski lasagne. Płaty makaronu wkładać do osolonej i gotującej się wody, po kilka sztuk ( uważać żeby się nie sklejały ). Gotować(...)Papier powinien trochę wystawać. Płat lasagne skleić ( zrobić coś na kształt walca) i włożyć do muffinek. Do każdego walca włożyć 2-3 łyżki grzybów, na grzyby 1 łyżkę sosu beszamelowego i nakryć krążkiem wyciętym z płata lasagne. Całość powtórzyć jeszcze dwa razy. Wierzch posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 – 190 st.C
Kulinarny karnet Christopherapomidorów i nie cieszyła się takim powodzeniem, a teraz wszyscy zajadaliśmy się nią ze smakiem. Składniki: 1 puszka tuńczyka we własnym sosie 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 - 7 suszonych pomidorów 100 g makaronu z mąki semolina lub razowego 1 -2 łyżki dobrego majonezu 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron ugotować
Kuchcik gotujegwiazdki). Sałatka jest prosta w przygotowaniu, tania i syta. Idealna na kolację lub do pracy. Polecam Składniki: 2 szkl ugotowanego drobnego makaronu (może być dowolny) mała puszka kukurydzy (212ml) pół czerwonej papryki puszka tuńczyka w sosie własnym (185 g) 3 jajka ugotowane na twardo 25 g kiełków brokuła (lub innych) 4 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie
słodkie i nie tylko historie kulinarneNajprostszy, najlepszy sos, Kuchnia włoska: im mniej składników, tym lepiej. Zawsze, kiedy po raz pierwszy idę do włoskiej restauracji-zamawiam najprostsze danie, jeżeli się obroni-wiem,że reszta z menu też musi być dobra. Włosi uważają,że w prostych daniach najtrudniej ukryć "kuchę", Jeżeli nam coś poszło nie tak -to nie ukryjemy tego w daniu z 3-4 składników.Dobre(...)cukier swieżo tarty parmezan PRZYGOTWANIE: Jeżeli pomidory są świeże-to parzymy i obieramy ze skórki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, dodajemy pomidory. Nastawiamy wodę na makaron. Makaron gotujemy al dante-pozostawiając 1/2 filiżanki wody po gotowaniu. Kiedy pomidory sa już wysmażone, dodajemy sól, ew, cukier, przekładamy spaghetti, dodajemy odrobinę wody z makaronu-całość obficie posypujemy parmezanem
Kopystką po garachBezglutenowe spaghetti z kurczakiem i melonem Składniki: bezglutenowy makaron 2 piersi z kurczaka pół melona 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 2 plasterków pora 2 plasterki imbiru oliwa z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego pół puszki kukurydzy 1 łyżeczka kaparów 500 ml sosu pomidorowego sól pieprz Cebulę, czosnek, por i imbir obrałam i pokroiłam w plasterki. Kurczaka i melona pokroiłam(...)pokroiłam na drobno, można przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam cebulę, czosnek, por i kurczaka. Następnie dolałam sos pomidorowy, dodałam imbir, kukurydzę, ocet, kapary, melona, sól i pieprz. Całość dusiłam ok 30 min. Makaron ugotowałam w lekko osolonej wodzie
nietadietaJeżeli nie macie cukinii we własnych ogródkach, to szukajcie jej kwiatów na przeróżnych bazarkach, bo te ostatnie promienie słońca niedługo się skończą i będzie niemal niemożliwe je dostać. Składniki: makaron pełnoziarnisty spaghetti Lubella - 1 opakowanie kwiaty cukinii - 12 sztuk 1 białko jajka czerwona papryka (można użyć typowej papryki, ale lepiej poszukać tej słodkiej podłużnej) - 0,5 kg 1 nieduży(...)passata pomidorowa - 250 ml sól czerwona słodka papryka w proszku - 2 łyżeczki ostra papryka w proszku - wg uznania 20 ml oliwy do sosu i 20 ml do podsmażenia kwiatów łyżka cukru dwie łyżki octu Wykonanie: Makaron ugotować na al dente czyli tak by stawiał lekki opór zębom. Warzywa (papryka, czosnek, cebula, papryka) umyć. Paprykę i bakłażana nakłuć
Poezja Smaków - blog kulinarnyDodać pomidory, przyprawy (oprócz bazylii i mięty) oraz trochę wody, zagotować - Dodać pieczarki, marchewkę, cukinię i paprykę; dusić przez 5 minut - Do sosu dodać ciecierzycę oraz zioła: bazylię i miętę, dusić przez kolejne 2 minuty - Wrzucić makaron oraz awokado, trzymać przez chwilę na ciepłym palniku - Danie przełożyć na talerz, posypać posiekaną natką
Wegańska kuchnia orientalnaPrzechadzając się dziś po wrocławskiej Hali Targowej, udało mi się natrafić na świeże kwiaty karczochów, pyszniące się fioletem ze straganu. Zmotywowało mnie to do wykorzystania ich
Food Squarecebula zmięknie. Dodać płatki chili, anchovy, kapary i pomidory. Dusić na małym ogniu przez 10-15 minut, lub do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać oliwki poprzekrawane na pół i posiekaną pietruszkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Połączyć z makaronem, wymieszać i natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniepestek) 30 g białej cebuli 1/3 czerwonej papryki 1/2 ząbka czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, tymianek, mielony imbir słodka papryka, świeża bazylia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy w rondlu na łyżce oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoto. Dodajemy(...)szczyptą imbiru. Wlewamy kilka łyżek wody i dusimy, aż warzywa zmiękną (niecałe 10 minut). Na końcu doprawiamy koncentratem pomidorowym. W razie gdyby sos okazał się za gęsty - dolewamy odrobinę wody do otrzymania pożądanej konsystencji. Odcedzony makaron podajemy z warzywami - przyozdabiamy świeżą bazylią :) Smacznego! 1 porcja - 512 kcal - białko - 35,9 g - tłuszcze - 13,2 g - węglowodany
Moje Kuchenne Rewelacje