suszone i świeże pomidory oraz czosnek, to naprawdę udane i sprawdzone połączenie smaków. A wszystko zatopione w pysznym sosie pomidorowo-śmietanowymi i posypane dużą ilością natki pietruszki i tartego parmezanu. polecam na szybki obiad po pracy. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 130 g makaronu, np. fettuccine 1 szklanka passaty pomidorowej 3 łyżki śmietany 30% 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 pomidor
cool and mintyMakaronowe muszle nadziewane tuńczykiem, duszonym porem i cukinią Składniki:c.d.n ;)przepraszam, że trochę to trwało - już uzupełniam: 250 g makaronu duże muszle (użyłam Conchiglioni nr 55 z Lubelli) nadzienie: 1 średnia cukinia 1 średni por 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek jogurtowy dressing: 1 kubeczek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaChiński makaron smażony z tofu, warzywami i sezamem Składniki: - 100g makaronu z fasoli mung - ½ łyżeczki curry - 100g tofu naturalnego(...)oliwy podsmażyć czosnek, imbir i chili - Po 30 sekundach dodać pora, grzyby mung, sos sojowy i trochę wody; dusić przez 2 minuty - Dodać pozostałe warzywa i rodzynki, przyprawić curry i cynamonem - Smażyć warzywa przez 4 minuty, podlewając wodą w razie potrzeby - Makaron przełożyć go garnka i zalać wodą na 3 minuty, następnie odcedzić - Tofu posiekać w kostkę
Wegańska kuchnia orientalnamieszać. Dodać pastę curry, mleczko kokosowe, pokrojoną paprykę,przecier pomidorowy, sos rybny tajski, sok z cytryny, wołowy wywar, Wymieszać i zagotować. doprawić do smaku solą, jeśli nie jest wystarczająco doprawione. Zmniejszyć gaz i gotować, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Podawać z kluseczkami, ryżem lub makaronem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńczosnek i imbir, pilnując, aby czosnek zbytnio się nie przysmażył. Dodać pastę miso, sos sojowy,3 łyżki wywaru i kostkę rosołową (1/3). Dodać pozbawione pestek i pokrojone w paseczki papryczki chili, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. 3. MAKARON 2 porcje japońskiego makaronu ramen (najlepiej nieco grubszych, żółtawych nitek) 2 łyżki curry(...)wodę w czajniku, makaron przelać wrzątkiem, osączyć. , 4. DODATKI ( w zależności od indywidualnych potrzeb, możliwości, smaku i upodobań ;) - mięso kurczaka z wywaru lub pieczona wieprzowina pokrojona w cienkie paski lub filet kurczaka, marynowany w curry, pokrojony w kostkę i podsmażony, albo pieczony w panierce i pokrojony w plastry lub cieniutkie plasterki marynowanej i gotowanej wołowiny, sos sojowy - 1-2 łyżki
Kuchnia Prezydentowejprzepisy, które tworzymy sami na bazie tego co mamy w domu. Ja przygotowałem zapiekankę makaronową z warzywami w kremowym sosie pomidorowym. Do tego aromatyczne przyprawy i obiad gotowy.Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:250 g makaronu fusilli (świderki)1/2 papryki czerwone1/2 papryki żółtej1/2 papryki czerwonej2 pomidory2 czerwone cebule200 g brokuł3 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 serek kremowy
kulinarnyJaBardzo pikantny, aromatyczny i specyficzny smak...dla koneserów:) Wypróbowaliśmy już do makaronu... nadaje się...maż nawet chce robić więcej. Oczywiście można pikantny smak zminimalizować mniejszą ilością przypraw.Składniki; 2,5 kg pomidorów, 8 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki soli, 0,5 szklanki octu, 5 dkg cebuli, 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i pieprzu, 2 ząbki czosnku, łyżeczka mielonych goździków(...)łyżeczka cynamonu,gorczycy, chili,pieprzu cayenne 1 czerwona papryka Wykonanie;Pomidory sparzmy wrzątkiem, obieramy, kroimy na kosteczki i gotujemy.Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dusimy około 1.5 godziny. Gdy sos gęstnieje dodajemy ocet i przyprawy. Jeszcze przez kilka minut gotujemy. Przelewamy do słoików i pasteryzujemy 30 minut
Anioły w kuchniNajlepsze pomysły na posiłek przychodzą mi do głowy kiedy robię go z tego co mam „pod ręką”. Intuicja to podstawa przy gotowaniu. Pewnym popołudniem
Jem więc JestemNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basipotrzebować 10 zawijańców Makaron lasagne - 10 platów Serek Arla Apetina grillowana papryka i oliwki Serek Arla Apetina z suszonymi pomidorami farsz warzywny cukinia - 1 mała papryka - 1 mała pieczarki - 5 szt(większe) cebula - 1 mała czosnek - 2 ząbki świeże zioła rozmaryn/bazylia jarmuż - garść świeżych liści oliwa koncentrat pomidorowy - 1 łyżka sól/pieprz/bazylia/papryka suszona - wg uznania Sos Śmietana(...)dużym garnku z dodatkiem oliwy, albo kazdy płat osobno). Etap III - Zawijamy Każdy płat makaronu posmaruj obficie serkiem apetina grilowana papryka i oliwki następnie nałóż farsz i zawiń. *Etap IV - możesz dodatkowo zawijańca zawinąć w szynkę parmeńską lub plaster boczku. Etap V - Kremowy Sos za pomocą bendera lub trzepaczki bardzo dokładnie zmieszaj serek apetina ze śmietaną. Następnie polej nimi zawijańce
Wylizany Rondelmakaronem Malma Warsztaty poprowadził szef Andrea Scarantino, rodowity Sycylijczyk. Jestem ogromną wielbicielką makaronu, więc muszę przyznać, że temat warsztatów mnie bardzo ucieszył. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy spaghetti z polędwicą cielęcą, świeżymi pomidorami i bazylią, penne z zielonymi szparagami i sosem z mascarpone, a na deser zrobiliśmy krem na bazie mascarpone z owocami
Kulinarne przygody Gatitygrzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko z patelni dodać do mięsa. Przygotowanie sosu – śmietanę wymieszać z serkami za pomocaą blendery. Polać nim mięso. Pieczenie – nagrzeć piekarnik do 200 C i piec 20-25 minut. Podawać z ryżem, makaronem lub kluseczkami . Z chlebkiem tez będzie pysznie. Posypać danie posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Kuchnia PokoleńWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Muszle szpinakowe to danie dla fanów szpinaku, ale również dla osób, które jeszcze nie do końca są do
Marta Gotujeboczniaków) 1 pomidor (lub kilka koktajlowych) 2 łodygi selera naciowego 3 łyżeczki sosu sojowego 1 szklanka pociętej w cienkie paseczki (lub startej) rzodkwi japońskiej (daikon) 1/2 szklanki zielonego groszku 1 kapusta bok choi 1 i 1/2 litra wody lub lekkiego bulionu szczypiorek natka kolendry lub pietruszki makaron sojowy 1 szklanka mąki woda sól Wykonanie: Posiekaną cebulę i czosnek oprószyć solą(...)podsmażyć na oleju wraz ze startym imbirem i garam masalą (około 3 - 5 minut). Dodać pokrojone w kostkę seler, pomidory, grzyby i kapustę oraz sos sojowy i smażyć kolejne 10 minut. Wlać połowę wody lub bulionu i gotować na małym ogniu 10 minut. Wlać drugą połowę wody i gdy zacznie wrzeć dodać groszek i rzodkiew (przepłukaną na sitku). Z mąki
zadanie-gotowanieograniczać pszenicę (choć z różnym skutkiem), ale nie potrafilibyśmy całkowicie zrezygnować z dań na bazie makaronu. Być może mamy w sobie jakiś włoski pierwiastek. Tak czy inaczej, idealnie ugotowany makaron al dente (nie rozgotowane kluchy) z dodatkiem kolorowej różnorodności warzyw zawsze będzie dla mnie stanowił interesującą propozycję na obiad. Duże makaronowe muszelki nadziewane farszem to propozycja nie tylko pyszna(...)pewne – to danie pełne aromatycznych ziół, więc jeżeli uwielbiasz ich smak - jest dla Ciebie. Składniki: Sos pomidorowy: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 500 g passaty pomidorowej 2 malinowe pomidory 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz Farsz i makaron: 250g makaronowych muszelek (Conchiglioni) sól 1 pęczek świeżej bazylii (dwie duże garście) 1 ząbek czosnku
Roślinna - blog wegański