Sos z gęstej śmietany, parmezanu i pieczarek. Bardzo szybkie do wykonania danie obiadowe. Niżej podane składniki wystarczą na 4-5 dużych porcji. 0,5 kg pieczarek 100 g parmezanu 400 g śmietany 22% 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli pęczek szczypiorku kilka liści świeżej bazylii 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku makaron (4-5 porcji) + sól do wody Pieczarki drobno
BullioSos z gęstej śmietany, parmezanu i pieczarek. Bardzo szybkie do wykonania danie obiadowe. Niżej podane składniki wystarczą na 4-5 dużych porcji. 0,5 kg pieczarek 100 g parmezanu 400 g śmietany 22% 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli pęczek szczypiorku kilka liści świeżej bazylii 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku makaron (4-5 porcji) + sól do wody Pieczarki drobno
BullioKolejne danie w całości przygotowane przez mojego Ukochanego. Jak widać, gustuje w mięsnych i szybkich potrawach :) Tagliatelle w sosie szpinakowo- śmietanowym z kurczakiem. Pycha! Składniki (3 porcje): makaron tagliatelle wedle uznania 250 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka oleju 1 cebula 100 ml śmietany kremówki świeżo starty parmezan sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Artlekkiego zrumienienia. 2. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Zalewamy bulionem, wrzucamy dynię pokrojoną w kostkę i dusimy pod przykryciem. 3. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos pure, ja użyłam z tykwy. 4. Doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami. 5. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i starty ser. 6. Mieszamy przez chwilę do połączenia składników. Podajemy z zieloną natką pietruszki. Smacznego! Kategoria: Dania główne , Przepisy Tagged
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyprzepis z państwa gdzie makaron trafił w Średniowieczu. Teraz będzie z tego, do którego trafił zaraz po tej epoce naukowego uwstecznienia. Co prawda delikatnie zmodyfikowana, bo ile można podawać makaron z pomidorami. Tym razem spaghetti puttanesca posłużyło jako wypełnienie do tarty i tak powstała tarta puttanesca. Nazwa dość kontrowersyjna, bo w dosłownym tłumaczeniu puttanesca oznacza bardzo brzydkie słowo. Na tyle(...)czosnek granulowany - chilli - opakowanie zielonych oliwek - olej Wykonanie: Margarynę, mąkę i wodę ugniatamy razem i odstawiamy tak powstałe ciasto do lodówki na godzinę. Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Z koncentratu i małej ilości wody robimy sos. Dodajemy trochę oleju, żeby sos był dość tłusty co spowoduje, że nie będzie nam wysychał podczas pieczenia. Dodajemy oliwki i doprawiamy za pomocą
Kryzysowa Książka KucharskaDelikatne danie, z włoskim akcentem, rurki cannelloni nadziewane farszem mięsno- szpinakowym z serem, zapieczone pod dwukolorowym sosem, sycące w sam raz na jednodaniowy obiad lub ciepłą kolację. Polecam! Składniki: 25 dag makaronu cannelloni 40 dag świeżego szpinaku ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 15 dag sera cheddar 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy Sól
Wanilia i KardamonMożecie przygotować je w pysznym sosie curry z dodatkiem pieczarek i kukurydzy a wszystko otulone mleczkiem kokosowym. Takie pałki można podać z makaronem lub ryżem. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pałki z kurczaka w sosie z pieczarkami i kukurydzą Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnizaledwie 12 min. Składniki: - makaron pełnoziarnisty – 1 szklanka (60 g) - cebula ½ szt. (50 g) - pieczarki 3 szt. (60 g) - tuńczyk w sosie własnym – ½ puszki (60 g) - jarmuż – 1 garść - masło klarowane– ½ łyżeczki (4 g) Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Cebulę, pieczarki i jarmuż drobno posiekać, podsmażyć na maśle klarowanym. Do tego dodać tuńczyka i ugotowany makaron. Przyprawić wedle uznania
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: - makaron pełnoziarnisty – 1 szklanka (60 g) - cebula ½ szt. (50 g) - pieczarki 3 szt. (60 g) - tuńczyk w sosie własnym – ½ puszki (60 g) - jarmuż – 1 garść - masło klarowane– ½ łyżeczki (4 g) Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Cebulę, pieczarki i jarmuż drobno posiekać, podsmażyć na maśle klarowanym. Do tego dodać tuńczyka i ugotowany makaron. Podsmażać jeszcze chwilę. W razie potrzeby podlewać
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasBardzo prosta i szybka do zrobienia sałatka z tortellini, ogórkiem i koperkiem w sosie czosnkowym sprawdzi się na każdą okazję. Jest pyszna i uniwersalna, dlatego powinna zasmakować każdemu. Składniki: opakowanie makaronu tortellini (dałam z nadzieniem szpinakowym) ogórek długi 200 g szynki konserwowej bądź schabu pieczonego puszka kukurydzy mały pęczek kopru 3 łyżki majonezu 180 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku(...)sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Szynkę kroimy w kostkę, ogórka obieramy i również kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy, koperek siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Majonez mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Sosem zalewamy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki. sałatka
e-PrzepisyKulinarnebazylię i całość miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdyby sos był mocno gęsty dodaj odrobinę wody. Składniki SOS BAZYLIOWY pęczek bazylii 1/2 awokado sok z 1/2 cytryny ząbek czosnku szczypta soli szczypta pieprzu czarnego lub białego 2 łyżki wody Wykonanie SAŁATKI Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pestki słonecznika i praż około minutę ruszając patelnią(...)minuty (prosto z zamrażalnika smaż 5-6). Wyłóż wszystkie składniki na talerze według własnej inwencji – polej sosem lub podaj go obok. Posyp wiórkami parmezanu i świeżo mielonym czarnym pieprzem. I rozkoszuj się zestawieniem smaków Składniki SAŁATKI dla 2 osób 100 g makaronu 2 garście świeżego szpinaku baby 100 g pomidorków koktajlowych 125 g krewetek (mogą być mrożone
Eat me! Fit me!czerwonej papryki 1 marchewka 150 g boczniaków 1 l gorącego bulionu lub wody z sosem sojowym 1 łyżka sosu rybnego 200 ml mleczka kokosowego sól, pieprz DO PODANIA: świeża kolendra i papryczka chili, cząstki limonki do wyciśnięcia WYKONANIE Makaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, wykładamy na półmisek, skrapiamy olejem sezamowym. Kurczaka osuszamy na papierowym(...)Odkrywamy, dodajemy mleczko kokosowe i bocznaki, gotujemy 1-2 minuty. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku, np. sosem sojowym lub sokiem z limonki (jeśli nie dodaliśmy pasty tamaryndowej). Gęstość zupy regulujemy bulionem, wodą lub mleczkiem kokosowym. Podajemy z makaronem ryżowym, świeżą kolendrą i papryczką chili
cool and mintydodajemy malutkie różyczki umytego brokułu, przykrywamy i dusimy do momentu aż będą lekko chrupiące. Dodajemy śmietankę, oba sery i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Gotowy sos doprawiamy szczyptą pieprzu i suszonym tymiankiem. Łączymy z makaronem. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladziełyżkami oleju z pomidorów. Podsmażamy czosnek razem z pomidorami. Dodajemy szpinak, jak zwiędnie wlewamy śmietankę i ser pleśniowy. Gotujemy chwile, aż zrobi się sos. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Podajemy z ugotowanym makaronem. Inspiracja
Moja Galeria Smakuniesamowity w smaku. Zobaczcie jak ona ślicznie wygląda i koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo smakuje jeszcze lepiej. Składniki: 1 opakowanie makaronu Fregola 500g 200 g fasolki szparagowej pomidorki koktajlowe 10 szt. zielone pesto 2 duże łyżki jedna łyżeczka sosu chili kilka grzybów Shitake sok z 1/2 cytryny pieprz oliwa z oliwek Zabawę zaczynamy od ugotowania wody na makaron i fasolkę(...)nabiorą fajnego lekko orzechowego posmaku. Kiedy makaron i fasolka są już gotowe, odcedzamy je i wrzucamy wszystko do jednej dużej miski. Przelewamy lekko oliwą z oliwek i dodajemy 2 duże łyżki pesto lub więcej, jeśli uznacie, że to za mało. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy grzyby. Teraz przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, sosem chili i sokiem z cytryny. Jeszcze
vegetanieźdźbła trawy cytrynowej 1 średnia papryczka chili 1 duży ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek sosu rybnego dolna i środkowa część szczypioru z cebuli dymki 100g makaronu ryżowego typu wstążki Instrukcje Krewetki obieramy ze skorupek (w przypadku mrożonych będą one zapewne tylko na ogonkach), zachowując je. W razie potrzeby usuwamy również ciemne jelito(...)wywar przecedzamy przez gęste sito. Dodajemy sos rybny oraz sok z cytryny i ponownie zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Jeśli podczas gotowania krewetek pojawi się na powierzchni szum, należy go usunąć. Gotowa zupa powinna odstać ok. 10-20 minut przed podaniem. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy – zazwyczaj polega to na jego zaparzeniu
Kulinarna Pokusa