makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:444/815)

Makaron z sosem pieczarkowo kalafiorowym 107

Pieczarki z porem i kalafiorem w połączeniu z sosem tworzą świetne trio. Nie potrzeba dodawać mięsa, bo obiad jest sycący i dobry. 30 dkg pieczarek 1/2 kalafiora 1 por biała część 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki krupczatki sól, pieprz 150 g makaronu tagliatelle masło klarowane natka pietruszki Por kroję w krążki i przesmażam(...)gotuję aldente w osolonej wodzie. Do pieczarek , dodaję śmietanę. Mleko wlewam do kubka, dodaję mąkę i wlewam do sosu.Zagotowuj, doprawiam, dodaję kalafior i mieszam. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie i podaję z sosem. Posypuję natką pietruszki

wesoła kuchnia
Kurczak curry z ananasem 101

łyżeczki startego imbiru 2 łyżki miodu 1 ząbek czosnku przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz do smażenia: 2 łyżki oliwy z oliwek  dodatkowo: ryż lub makaron do podania Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę równej wielkości ok 2-3 cm. Mięso przekładamy do miseczki, posypujemy 3 łyżeczkami przyprawy curry tak, aby pokryła ona dokładnie(...)dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i pozostałą ilością curry. Jeśli sos będzie za rzadki, pozostawiamy patelnię jeszcze przez chwilę na ogniu, żeby sos odparował. Podajemy na ciepło z ryżem lub makaronem. Smacznego

W kuchni bez szafek
Spaghetti aglio, olio e peperoncino 124

Składniki na 2 porcje:200 g makaronu spaghetti3 ząbki czosnku2 suszone papryczki chilli50 ml oliwy z oliwekpęczek natki pietruszkisólstarty parmezan - ewentualnie Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.  W trakcie gotowania przygotować sos: posiekać drobno chilli, czosnek i natkę pietruszki. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej czosnek i chilli. Następnie dodać odcedzony makaron, krótko podsmażyć dodając

wyzwania kuchenne
MAKARONOWA ZAPIEKANKA Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI 189

Dziś nabazie Makaronu Lubella Mini Rurki zrobiłam zapiekankę śmietanowo- serową z pomidorkami koktajlowymi. Lubię bardzo takie połącznia. Fajna zapieknka bez mięsa , idealna na obiad czy kolację:) Zgłodniałeś? Zgłodniałaś? Zapraszam :) SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: Sos 250 ml śmietanki 18% 100 ml wody 1 jajko Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 łyżki czosnku 1/2 łyżeczka papryki chilli(...)pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:  Makaron Lubella gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy al'dente. Odcedzam.  W naczyniu żaroodpornym przekładam makaron.  Następnie dodaję szpinak surowy oraz połówki pomidorków. W miseczce łącze składniki do sosu. Zalewam zapiekankę. Na wierzch posypuję tartym serem oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Zapiekam w 180 stopniach

Gotowanie Patki
Spaghetti bolognese- najprostsze i najlepsze! :) 156

być pewna że zjem smacznie ;-) Dodatkowo świetnie przechowuje się w zamrażarce, także jeśli obawiacie się, że nie zjecie całej porcji, można je spokojnie zamrozić, będzie na później ;) Klasycznie robiłam sos wymieszany z mięsem, jednak dziś postanowiłam zrobić małe, mięsne kuleczki, niczym z "Zakochanego Kundla" ;) Polecam!:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego 2 marchewki 20-30dag pieczarek 2 cebule 3 ząbki(...)przez praskę ząbkiem czosnku, musztardą, bazylią, solą i pieprzem. Następnie dodajemy jajko i mieszamy.   Formujemy drobne kuleczki i podsmażamy na oleju.  Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, układamy na talerzu, polewamy sosem, a na wierzchu układamy mięsne kuleczki. Wierzch można posypać startym żółtym serem. mięso- 6zł marchewka- 0,50zł cebula- 0,40zł pieczarki- 1,80zł jajko

Czerwona Porzeczka
Puplety po neapolitańsku z mozzarellą 133

minuty z każdej strony, do uzyskania złoto-rązowego koloru. Pulpety wykładam na papierowy ręcznik, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu. Następnie wrzucam je do ciepłego sosu i lekko podgrzewam całość. Swoje neapolitańskie pulpeciki podałam z makaronem spaghetti, ale możecie wybrać swój ulubiony rodzaj. Świetnie sprawdzą się też z ziemniakami, dla tych, którzy za makaronem nie przepadają (a są tacy!). Pulpeciki

Cooking Monster
Cappelletti z pieczarkami, jarmużem i oregano 138

podaje się z sosem pomidorowym zaś  cappelletti podawane jest do bulionu i zup, a co najważniejsze ma inny kształt, moja wersja pysznego makaronu z Modeny. Pod naszym dachem pierożki zasmakowały z barszczem i maślanym sosem z oregano. Ciasto: - 20 dag mąki pszennej - 2 jaja - szczypta soli  Farsz; - 3 pieczarki - 2 garści jarmużu - 1 ząbek czosnku - gałązka rozmarynu - kromka

Apetyczna babeczka
Sos pomidorowy + film 110

Pyszny i aksamitny sos pomidorowy jest świetnym dodatkiem do wielu potraw m.in. gołąbków, pulpetów czy makaronu. Przygotowuje się go prosto i niemal błyskawicznie, a podany na gorąco smakuje idealnie. składniki na 0,5 l sosu 1.5 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki) 5 łyżek koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła lub margaryny 3łyżki mąki pszennej przepis W rondelku roztapiamy tłuszcz

Smakowite Dania
Lasagne ze szpinakiem i cukinią 139

Pyszna domowa lasagne ze szpinaku, doprawionego gałką muszkatołową i czosnkiem oraz z cukinią ze szczyptą oregano. Zamiast tradycyjnego beszamelu przygotowałem sos z mascarpone, szalotek i gorgonzoli, która nadaje odrobiny pikanterii. Jest absolutnie genialna!Składniki (na 4 lasagne):16 płatów makaronu do lasagne900 g szpinaku (mrożonego w liściach)2-3 cukinie250 g mascarpone75 g gorgonzoli2 żółtka4-6 ząbków czosnku, starte2 szalotkigałka(...)obgotować przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie. (Nie jest to konieczne, ale przyspiesza czas pieczenia i mamy pewność, że makaron będzie miękki). Zahartować w zimnej wodzie i rozłożyć na papierowych ręcznikach, tak aby się nie posklejał.Przyrządzić sos z mascarpone. Na patelni z odrobiną oliwy zeszklić drobno posiekane szalotki. Dodać resztę mascarpone i gorgonzolę i podgrzewać, mieszając łyżką

Food Square
Pizza makaronowa 119

tego dania bardzo dobrze. Taka makaronowa pizza ładnie zachowuje formę, dobrze się kroi i co najważniejsze smakuje wyśmienicie :) spód: 100 g makaronu Lubella Mini Rurki 5 warzyw 30 g startego żółtego sera jajko łyżeczka suszonego oregano sos: szklanka passaty pomidorowej łyżka posiekanej cebuli pół czerwonej papryki łyżka oliwy sól i pieprz do smaku dodatkowo: kulka mozzarelli ulubione zioła np. natka(...)tartym serem. Wlewamy do makaronu i mieszamy. Na blaszkę z papierem do pieczenia, wykładamy makaron. Formujemy kształt pizzy i zapiekamy przez 15 minut. Na oliwie podsmażamy cebule z pokrojoną w kosteczkę papryką. Dodajemy passatę i dusimy, aż odparuje woda. Doprawiamy do smaku. Podpieczony spód smarujemy sosem, a na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Pieczemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą

Mienta blog
Boczku 164

zrodził się znienacka. Szybko, tanio i konkretnie! Makaron z boczkiemSkładniki ok. 100g boczku wędzonego 2-3 ząbki czosnku mała cukinia zielona makaron spaghetti pełnoziarnisty świeżo mielony pieprz suszone płatki chilli świeżo mielone szczypta soli mleczko kokosowe  sos sojowy ziarenka sezamu Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki. Czosnek kroimy w plasterki, a cukinię wzdłuż na cztery część, po czym(...)czosnek. Po pewnym czasie dorzucamy cukinię. Razem chwilę smażymy.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię do boczku i warzyw, zalewamy mleczkiem kokosowym według uznania, po czym doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodajemy trochę sosu sojowego. Na koniec posypujemy sezamem.  Gotowe

Sajkofanka smaku
Botwinkowe kokardki z indykiem, warzywami i sosem serowym #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini 98

serowego kocha chyba każdy człowiek na świecie ;).  Pomimo że ten sos jest najbardziej kaloryczny raczej ciężko go sobie odmówić. Wyśmienicie smakuje do wszelkich warzyw, mięs i jest idealny jako dip. Składniki na 2-3 porcje: 500 gram filetu z indyka lub innej części indyka 200 gram makaronu kokardki od Lubella mini młode buraczki botwinkowe młoda marchewka pietruszka natka pietruszki(...)rondelku gotujemy wywar warzywno mięsny czyli indyka z marchewką, pietruszką, natką pietruszki, młodą botwinką i wszystkimi przyprawami. Ugotowanego indyka serwujemy z buraczkowym makaronem i warzywami tj. marchewka, buraczki, pietruszka, natka pietruszki w asyście pysznego sosu serowego. Składniki na sos serowy: 4 łyżeczki masła 1/4 szklanki mąki 2 szklanki zimnego mleka szczypta gałki muszkatołowej pieprz cayenne 20 dkg sera cheddar Przygotowanie

Życie zaczyna się w kuchni
Kurki, magiczna fasola, musztarda i miód - taki mały "cud", Arla Apetina 112

wszystko ma pełnić idealną harmonię smaku, ma być delikatne, kremowe ale wyraziste w smaku. I tak prezentuje przed Wami mój zdecydowany numer jeden na pastę (makaron) z kurkami i magiczną fasolą w kremowym sosie o smaku musztardy i miodu, za sprawą serka od Arla Apetina.  Dlaczego magiczną fasolkę? Ha! A to jest super sprawa i nie wiem czy już(...)śmietany 18% - 3 łyżki oliwy z oliwek wysokiej jakości - 2 łyżki masła klarowanego - sól himalajska - różowy pieprz - 2 szczypty otartej gałki muszkatołowej - garść fasolki fioletowej  - 70 ml wody - makaron wysokiej jakości najlepiej z mąki durum WYKONANIE: - grzyby umyj i obierz delikatnie - fasolkę umyj i obetnij końcówki - czosnek obierz i posiekaj drobno, bądź przeciśnij przez praskę - przygotuj patelnię i garnek

SMYKWKUCHNI
Smażony makaron 224

makaronu ryżowego – 20 dag szynki wieprzowej; – 1 mała pojedyncza pierś kurczaka; – 3/4 czerwonej papryki; – 1/2 żółtej papryki; – mała garść suszonych grzybów mun; – pół puszki pędów bambusa; – 2 ząbki czosnku; – 1 duża cebula; – 1 duża marchewka; – pół puszki zielonego groszku; – szczypiorek do posypania; – 2 łyżki sosu sojowego, przyprawa pięciu(...)smaków, sól, pieprz Wykonanie: Mięso pokroić w wąskie paseczki, doprawić sosem sojowym, przyprawą pięciu smaków i odstawić na 1/2 godziny. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić czosnek, zaraz po tym cebulę, gdy się ładnie zrumienią dodać mięso, wszystko dobrze podsmażyć. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie 15 minut, aż dobrze napęcznieją

dom-agi.pl
Klasyczne mule w sosie pomidorowym 163

Klasyczne mule w sosie pomidorowym to przepis stary jak świat. Bardzo często w ten sposób danie to przygotowują rybacy zaraz po powrocie z połowów. Ja pokażę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania