pęczek świeżej bazylii 500 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę opakowanie pikantnych krakersów 2 opakowania sera pleśniowego (z niebieską pleśnią np. Lazur) sos do sałatek włoski (np. knorr), sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować, a krakersy pokruszyć. Bazylię porwać lub pokroić na paseczki (krojona bazylia szybko ciemnieje). Pomidorki przekroić na pół, zaś ser pokruszyć. Sosik rozmieszać w oliwie
IMPRESJA SMAKUewentualnie solą.Warzywa można wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki, na przykład taką >KLIK!<Tak przygotowane żołądki można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Żołądki są miękkie, a lekko musztardowy sos nadaje im wspaniałego smaku.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawrzucić posiekany czosnek, smażyć do momentu aż nabierze złotego koloru. Następnie dodać umyty i wysuszony szpinak. Smażyć aż powstanie papka ze szpinaku. Lekko doprawić solą. Taką masę wyłożyć na makaron. Przykryć, żeby nie wystygło. Przygotowanie krewetek – krewetki oczyścić i skropić delikatnie sokiem z połowy cytryny. Jeśli patelnia po smażeniu szpinaku jest zbyt sucha dodać trochę masełka, wrzucić posiekany czosnek(...)wersję łagodną to nie dodajcie chilli. Wrzucić krewetki i posiekaną natkę pietruszki. Smażyć 1-2 co chwilkę mieszając. Krewetki muszą stracić kolor surowizny. Krewetki rozłożyć na masie ze szpinakiem. Sos – do głębokiego naczynia dodać serek topiony, jajko, śmietanę i dokładnie wymieszać za pomocą blendera. Dokładnie rozmieszanym sosem polać zapiekankę. Można posypać dodatkowo cienką warstwę potartego twardego sera. Wstawić
Kuchnia Pokoleńsię często dawać wybór), "nafaszerowałam" je na 2 sposoby. Składniki: przede wszystkim: 3/4 (lub całe, w zależności jakie macie naczynia i ile głodnych brzuchów) opakowanie makaronu I nadzienie: mięso mielone z pieczarkami w sosie pomidorowym 250g mięsa mielonego* 1 cebula 4-5 pieczarki 1 x pomidory z puszki sól/pieprz/papryka Chilli/czosnek 2 plastry serka topionego *w zależności od głodnych(...)wędzonego), jednak mogę stwierdzić, iż było to ok. 6 dużych plastrów 1 x szpinak mrożony 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki jogurtu greckiego opakowanie sera FETA Przygotowanie:Gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu.I farsz: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy będzie już miękka, dodajemy mięso. Po chwili dorzucamy 1 puszkę pomidorów, pokrojone pieczarki, 2 plastry
Kitchens Alphabetmieszamy. Tym bardziej uwielbiam taki makaron jeśli jest w nim wędzony łosoś – słony, wyrazisty, wyczuwalny w każdym kęsie. Do tego kremowy sos z pikantną nutą domowej przyprawy – polecam ją gorąco, nie tylko do tego makaronu. Składniki (na 2 porcje): 200g makaronu kokardki 150g wędzonego łososia 6 suszonych pomidorów z oliwy i 2 łyżki oliwy z nich 2 ząbki
Smaczna Stronaprzepisu troszkę od siebie. Polecam spróbować, sos jest bardzo kremowy a suszone pomidory nadają wyrazistego smaku. Ja podałam z kaszą kuskus, ale makaron lub inna kasza sprawdzi się równie dobrze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i mascarpone składniki 2 piersi z kurczaka 1 duża czerwona cebula 50 g pieczarek 1/2 cukinii 7 - 10 suszonych pomidorów
Delusional Trineziemniakiem. Z racji tego, że lubuję w makaronach, to często tworzę różne kombinacje z tym włoskim wynalazkiem. Dziś chciałbym zachęcić Was do przygotowania bavette aglio e olio z cukinią i krewetkami. Bavette na kształt przypomina spłaszczone spaghetti. Świetnie pasuje w połączeniu z owocami morza. Ja przygotowałem je na bazie lekkiego sosu z oliwy i białego wina. Do tego czosnek(...)min.Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną cukinię. Chwilę smażymy i dorzucamy krewetki i drobno posiekany czosnek. Dolewamy białego wina. Na małym ogniu redukujemy sos do odparowania alkoholu i delikatnego zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą peperoncino.Dodajemy ugotowany makaron i świeżo posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki łączy ze sobą, wykładamy na talerz i posypujemy płatkami parmezanu. Smacznego
kulinarnyJazjadam surowe. To jedyny czas kiedy są smaczne. Później przez wiele miesięcy pozostaną nam tylko przetwory. Dzisiaj pyszna sałatka z pomidorów z sosem bazyliowym. U nas była dodatkiem do jajka sadzonego z awokado i makaronu z cukinii. Lekki, letni obiad. składniki (2 porcje) 4 - 5 szt. pomidorów, najlepiej różnych odmian sól, oliwa sos bazyliowy 15 - 20 g listków
Stare Garycebula (ok.70 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - ok. 200 g kapusty kiszonej, - łyżeczka masła (ok. 5 g), - pół szklanki makaronu łazanki (ok. 50 g), - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sos sojowy. Sposób przygotowania 1. Grzyby zalewamy wodą i moczymy (najlepiej przez całą noc). 2. Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły(...)jest bardzo kwaśna, możemy ją wcześniej wypłukać) i smażymy kilka minut. 6. Do kapusty dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sos sojowy, grzyby, wywar z gotowania grzybów, łyżeczkę masła i całość gotujemy ok. 30-40 min. 7. Ugotowany makaron łazanki łączymy z kapustą i grzybami. Łazanki z kapustą i grzybami są bogate w: - witaminę C (pochodzącą z kapusty kiszonej), która
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachochoty na długie spędzanie czasu w kuchni. Dlatego proponuję dzisiaj szybkie i lekkie danie na obiad lub kolację. Delikatne polędwiczki drobiowe w białym sosie z mascarpone z suszonymi pomidorami. Genialne połączenie smaków, do tego czarny makaron, który pięknie kontrastuje z potrawą. Serdecznie polecam, również jako danie na imprezę sylwestrową :) Polędwiczki drobiowe w białym sosie z suszonymi pomidorami Składniki
Smak mojej kuchnipodać coś lekkiego i sytego. Wyszło smaczne ,bezmięsne danie. Składniki brokuł 100 g marchewki mrożonej 100 g fasolki szparagowej mrożonej 200 g makaronu świderki por (biała część) 200 g sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek szczypiorek Sos: 4 łyżki masła 2 łyżki mąki 600-700 ml mleka gałka muszkatołowa sól ,pieprz Przygotowanie Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy(...)fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez 5 min. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy połowę makaronu ,następnie marchew i fasolkę , resztę makaronu ,połowę sera i pokrojonego w piórka pora. Na wierzch układamy różyczki brokułu ,posypujemy resztą sera i posiekanym szczypiorem. Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło ,wsypujemy mąkę i lekko ją podsmażamy. Powoli wlewamy mleko ,cały czas mieszając. Jak zgęstnieje doprawiamy
R'n'G KitchenCukiniowe pappardelle to mój hit ostatnich tygodni, który zasmakował również mojemu mężowi (chociaż to danie wegańskie). Kocham makarony, ale ze względu na dietę wyrzuciłam je ze swojego jadłospisu i staram się zastąpić warzywami. Całość jest przygotowana w 15 minut, ale co najważniejsze jest smaczna i zdrowa. Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy: – 1 cukinię średniej wielkości(...)minut po czym wykładam na talerz. W drugim, mniejszym garnku przygotowuję sos – wlewam mleko, dodaję koncentrat oraz przyprawy i całość mieszam. Gorącym sosem polewam pappardelle. Smacznego! Dajcie znać czy jedliście już taki „makaron
Szybko Tanio Smacznielekko zbrązowieje. Rozprowadź trzepaczką z zimnym mlekiem, dodając je stopniowo, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 min., stale ubijając. Kiedy sos zgęstnieje dodaj paprykę i gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem i odstaw, by nieco ostygł. Ugoruj makaron al dente w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą. Odcedź i przełóż do dużej miski z cukinią, salami i natką pietruszki. Wsyp(...)połowę parmezanu i wlej połowę sosu beszamelowego. Delikatnie wymieszaj. Nagrzej grill do średnio wysokiej temperatury ( 180 stopni ). Natłuść masłem okrągłe żaroodporne naczynie o średnicy 22 cm i głębokości co najmniej 4 cm ( u mnie 2 małe i jedno średnie naczynie ). Przełóż do niego makaron, przykryj resztą beszamelu i posyp pozostałym parmezanem. Ustaw naczynie pod podgrzanym grillem i zapiekaj przez
Pieguskowa Kuchniakawałeczków. Mięso mieszamy z sosem sojowym, skrobią, przyprawą 5 smaków i pieprzem, odstawiamy na przynajmniej 10 -20 minut żeby zdążył się lekko zamarynować. Kapustę i szczypior z cebulką bardzo drobno siekamy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Grzyby mun moczymy, gotujemy je według przepisu na opakowaniu, studzimy, drobno siekamy. Gotujemy makaron, odcedzamy, studzimy i kroimy(...)pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 3-4 gałązki grubego szczypioru z cebulką 1 marchewka 6-8 grzybów mun garść makaronu sojowego lub ryżowego 1 jajko M olej do smażenia SKŁADNIKI SOSU I – SOS SŁODKO-KWAŚNY Z IMBIREM 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka startego
Karo in the Kitchenprzygotować na różne uroczystości rodzinne lub święta, ładnie się prezentuje na stole. Składniki: 1 pierś z kurczaka 100 gram makaronu Treccia Green Spoon 50 gram rukoli 1 owoc mango 50 gram suszonej żurawiny Przyprawa do kurczaka Olej do smażenia Sos miodowy: 100 ml. oleju rzepakowego Green Spoon 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich Sól(...)według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, rukolę płuczemy, osuszamy. Na dużym talerzu lub półmisku układamy ukolę, makaron, podsmażonego kurczaka, mango, posypujemy suszoną żurawiną (żurawinę możemy wcześniej sparzyć gorącą wodą). Składniki sosu łączmy ze sobą, przed podaniem sałatkę polewamy przygotowanym sosem
Bajeczna Kuchnia