makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:33/815)

Makaron w sosie dyniowym 151

zdziwi więc Was zatem dzisiejszy przepis. A ponieważ dynia to zdecydowanie niekwestionowana królowa jesieni, a jej cudowny kolor ciągle mnie inspiruje to właśnie na jej bazie przygotowałam danie. Makaron w sosie dyniowym to bardzo proste danie. Jest bardzo aromatyczne bo zawiera kilka intensywnych przypraw, które podbijają smak dyni. Pamiętajcie jednak, żeby z nimi nie przesadzić bo przyćmicie jej smak Makaron(...)śmietankę i dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy al dente. Ugotowany i odcedzony dodajemy do sosu i delikatnie mieszamy. Podajemy obsypany drobno posiekaną natką pietruszki i stratym serem. Smacznego Artykuł Makaron w sosie dyniowym pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Makaron z cukinii w sosie pomidorowym 262

swoją porcję pozostawiłam w wersji wegańskiej – dla męża cukiniowe spaghetti posypałam dodatkowo parmezanem. Cukinia świetnie się spisała – jest lekko chrupiąca, odświeżająca i doskonale pasuje do sosu pomidorowego. Makaron z cukinii w sosie pomidorowym: 2 duże cukinie 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g – najlepiej z ziołami(...)mieszamy, aby cały „makaron” oblepił się w sosie. Podgrzewamy cukinię w sosie przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Przekładamy do dwóch miseczek. Makaron z cukinii w sosie pomidorowym możemy posypać parmezanem (w wersji wegańskiej pomijamy). Post Makaron z cukinii w sosie pomidorowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Makaron w sosie szpinakowo - pomdorowym 183

netto wraz z zalewą - 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 duża cebula; 250 g serka mascarpone; 3 łyżki startego parmezanu;  Olej do smażenia; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Szpinak umyć, drobno posiekać.  Pomidory wraz(...)delikatnie wymieszać i podsmażać, aż serek całkowicie się rozpuści i połączy z sosem (przez około 2 minuty). Zdjąć z ognia. Tak przygotowany sos wymieszać z gorącym, odcedzonym makaronem. Makaron z sosem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany startym parmezanem po wierzchu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 - 3 osób. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu

Gospodyni Miejska
Spaghetti z orzechami włoskimi – obiad w 25 minut 156

Adriatyku . Pozwala to makaronowi na lepsze, równomierne rozklejanie i szybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany al dente – spokojnie dojdzie przez chwilę łączenia i podgrzewania w sosie. Kiedy makaron kończy się gotować, zaczynamy robić sos – w rondlu podgrzewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią drobniutko posiekany albo przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy skórkę otartą z cytryny(...)minutę mieszając, aż czosnek straci surowy zapach i wyłączamy ogień pod rondlem. Odcedzamy makaron i zachowujemy niepełną szklankę wody z gotowania – to skrobia i sól, które zagęszczą i doprawią sos. Makaron przekładamy do rondla z czosnkiem i dodatkami, wsypujemy drobniutko posiekaną natkę pietruszki i ser starty na drobnych oczkach tarki. Mieszamy wszystko dokładnie, włączamy ogień pod rondlem i dolewamy

Karo in the Kitchen
Spaghetti z orzechami włoskimi – obiad w 25 minut 267

Adriatyku . Pozwala to makaronowi na lepsze, równomierne rozklejanie i szybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany al dente – spokojnie dojdzie przez chwilę łączenia i podgrzewania w sosie. Kiedy makaron kończy się gotować, zaczynamy robić sos – w rondlu podgrzewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią drobniutko posiekany albo przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy skórkę otartą z cytryny(...)minutę mieszając, aż czosnek straci surowy zapach i wyłączamy ogień pod rondlem. Odcedzamy makaron i zachowujemy niepełną szklankę wody z gotowania – to skrobia i sól, które zagęszczą i doprawią sos. Makaron przekładamy do rondla z czosnkiem i dodatkami, wsypujemy drobniutko posiekaną natkę pietruszki i ser starty na drobnych oczkach tarki. Mieszamy wszystko dokładnie, włączamy ogień pod rondlem i dolewamy

Karo in the Kitchen
SPAGHETTI BOLOGNESE Z PIECZARKAMI 143

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 200 g makaronu spaghetti 500 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag pieczarek 1 szalotka Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczka pieprzu, 1/3 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki bazyli, 1/2 łyżeczki natki pietruszki 10 dag sera żółtego PRZYGOTOWANIE:   Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso. Smażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie obieram szalotke i drobno siekam(...)przecier pomidlrowy. Duszę jeszcze ok 5 min aż sos będzie gęsty. Międzyczasie gotuję makaron tak jak na instrukcji na opakowaniu. Makaron podaje z sosem na dwa sposoby. Pierwszy sosem polewam makaron i posypuję serem lub sosem czosnkowym. Drugi makaron mieszam z sosem i podaje posypany serem lub polany sosem. Smacznego

Gotowanie Patki
Wtorek: Bucatini all’Amatriciana 142

albo panchettą, choć Włosi, nie tylko w Rzymie, standardowo używają podgardla. Drobno pokrojone smaży się długo na patelni aż do całkowitego wytopienia tłuszczu, który następnie stanowi podstawę zawiesistego sosu. W makaronie amatriciana sos jest pomidorowy, gotowany krótko, ale niesamowicie esencjonalny i pożywny. Nazwa potrawy wzięła się od miejscowi Amatrice w rejonie Lazio, gdzie oryginalnie powstała i skąd trafiła do Rzymu(...)sosem, dolej do niego pół szklanki wody, w której gotowało się bucatini, podkręć temperaturę i gotuj sos na dużym ogniu, mieszając, przez minutę. Wsyp ser, wmieszaj w sos. Podawaj makaron z serem w osobnej miseczce do posypania wedle uznania. Artykuł Wtorek: Bucatini all’Amatriciana pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Chałwa ukrainska i zapiekanka z tandori masalą 254

razem z delikatnie podduszoną cebulą i czosnkiem. Na koniec dodajemy tymianek, sól i pieprz. Brokuł blanszujemy. Makaron gotujemy al dente. Pomidory i paprykę obieramy ze skórki. Dusimy je aż pomidory się rozpadną a papryka zmięknie - ja dodatkowo zmiksowałam je malakserem na gładki sos(...)Dodajemy tandori masalę i troszkę śmietany (jogurtu naturalnego), pieprzu, soli do smaku. W naczyniu do zapiekanek ( należy je posmarować masłem ( margaryną lub olejem/oliwą)) układamy: makaron, warzywa, połowa sosu, makaron, reszta sosu. I zapiekamy ok 20 minut. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 279

lucynako z bloga Czary Gary Makaronowe literki z warzywami - przepis z bloga Zapach apetytu Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami - Josia z bloga Kuchnia Josi Makaron z szynką i oliwkami w sosie balsamico - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blogMakaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym - przepis z bloga Gospodyni MiejskaMakaron po sycylijsku zapiekany z bakłażanem i kozim serem - przepis(...)bazyliowo-lubczykowym pesto - Klaudia Cebula z bloga Zaklęcie na szczęścieTagliatelle z mięsem mielonym i warzywami - Magdalena Lebuda z bloga Sól i Pieprz Domowe sosy: Domowy sos pomidorowy do pizzy albo makaronu - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pesto alla genovese a casa - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Pesto bazyliowe według metody włoskich babć - Zuzia z bloga

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos słodko-pikantny do mięsa 198

Prosiliście, więc macie. Jak przygotować różne sosy do potraw: Sos pomidorowy Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem Sos śmietanowy z kurczakiem do makaronu (błyskawiczny) Sos śmietanowo-serowy do makaronu sos pieczeniowy Przepis na sos holenderski . Sos słodko-pikantny do mięsa: Składniki: 3 łyżki cukru trzcinowego 2 szklanki wody 4 łyżki sosu sweet chilli 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżka sosu ostrygowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron penne z tuńczykiem i curry 269

czosnkiem, przyprawić curry i chwilkę razem podsmażać. Do podsmażonej masy czosnkowo-tuńczykowej dodać śmietanę, wymieszać i chwilę jeszcze wszystko razem podsmażać. Sos przyprawić solą i pieprzem. Do ugotowanego makaronu dodać sos tuńczykowy i dokładnie wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Najlepszą śmietaną(...)dorosłych i 1 małego dziecka. Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki, lub też wzbogacić jego smak o oliwki, pomidory czy cebulę. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu. Można użyć makaron o dowolnym kształcie. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z SOSEM CARBONARA Z SZYNKĄ PARMEŃSKA 160

Carbonara to danie wywodzące się z Włoch czyli makaron i sos na bazie jajek, czarnego pieprzu  i sera żółtego. Makarony w domu jemy często. Najczęściej jednak są to ciemno pełnoziarniste makarony. Pasują nam konsystencją jak i smakiem. Są też zdrowsze od innych makaronów białych. Historia carbonara nie jest jednak do końca znana. Niektórzy twierdzą, że danie zostało wymyślone przez(...)Żółtka mieszamy ze 120 ml śmietanki oraz serem. Pozostałą śmietankę dolewamy do cebuli. Dodajemy podsmażoną szynkę parmeńską. Zmniejszamy ogień na mały. Przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gotujemy aż sos zgęstnieje.  Makaron mieszamy z sosem. Podajemy na ciepło Wpis sponsorowany przez

Kuchnia w oparach
Wegańska propozycja na makaron z serem 255

temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie zblenduj na gładką masę wraz z czosnkiem, cebulą i mlekiem roślinnym Przełóż wszystko na patelnię, dodaj makaron, płatki drożdżowe dopraw solą, pieprzem, oregano i curry. Często mieszaj by sos nie przywarł, gdy zgęstnieje przełóż na talerz. Smacznego! Artykuł Wegańska propozycja na makaron z serem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zawijana zapiekanka makaronowa z cukinią 168

Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy paprykę czerwoną i bazylię, dodajemy pomidory i doprawiamy. Wszystko smażymy, aż sos się zredukuje i będzie dobrze doprawiony.  Sos łączymy z makaronem i odstawiamy do przestygnięcia(...)Cukinię kroimy w cienkie paski i grillujemy z obu stron. Następnie układamy je w tortownicy od środka na zewnątrz tak aby wystawały poza formę. Następnie układamy warstwowo sos z makaronem -> ser -> sos z makaronem -> ser -> zawijamy wystająca cukinią, a brakujący środek wykładamy pozostałą cukinią. Patrz na zdjęciu.   Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym

Niezły Młynek
Lasagne for dummies – jak pozbawić faceta wymówki, że gotował nie będzie bo nie umie. 164

żebyś miał czysty płyn. Ma pokryć dno foremki, 10. Na tym płynie układaj suchy makaron. To zabobon i przesąd , że się nie ugotuje. Ugotuje. Po to robiłeś rzadszy sos. Makaron ma być ułożony szczelnie. Może na siebie zachodzić. 11. Na makaron połóż warstwę sosu i rozprowadź po całej powierzchni. Posyp obficie serem. I znowu na to makaron, mięso(...)Rób tak do momentu wypełnienia foremki. 13. Ostatnia warstwa ma być warstwą sosu i sera. Jeśli wyjdzie, że ostatnią warstwą jest makaron, nie panikuje, polej go odrobiną sosu i posyp serem. Też będzie pięknie. 14. Przykryj to szczelnie folią aluminiową i zrób w niej 3 dziury, żeby para miała ujście. 15. Wsadź do nagrzanego piekarnika

ladykitchen

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję