pingwinek, który to światło zapala :D ), a do sklepu jakoś wyjątkowo daleko, budzą sie we mnie ukryte pokłady kreatywności. I tak było też z tym przepisem na makaron w sosie orzechowym. Sytuacja po przeglądzie szafek i zamrażarki - trochę mrożonych warzyw, kawałek czerwonej papryki i.... masło orzechowe? Szybka wizualizacja czy to połaczenie może się udać i decyzja - nie ma innej(...)opcji :P I takim sposobem przedstawiam Wam kryzysowy makaron w sosie na bazie masła orzechowego. Sos wyszedł kremowy, słodko-kwaśny przez dodatek soku z cytryny i miodu. I co najważniejsze - pyszny! PRZEPIS MAKARON W SOSIE ORZECHOWYM Z WARZYWAMI Czas przygotowania 20 minut Składniki na 2 porcje Składniki na sos 3 duże łyżki masła orzechowego Łyżka sosu sojowego Łyżeczka
HealthyCreationsczasu gotować, to mam kilka szybkich opcji, aby smakowicie zjeść. Jednym z nich jest smażone tofu w plasterkach albo ten oto makaron z sosem z suszonych pomidorów. Całkowity czas potrzebny na przygotowanie tego dania, to dosłownie ugotowanie makaronu. W tym czasie wyczarowujemy sos miksując potrzebne składniki w blenderze. Najtrudniejszym etapem jest powstrzymanie się, żeby nie wyjeść sosu z miksera(...)gustów – zamiast tego może być świeża bazylia lub sałata zielona. To danie makaronowe świetnie nadaje się także na lunch do pracy. Smacznego! * Przepis pochodzi od JessBeautician . Artykuł Makaron z sosem z suszonych pomidorów pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plu015bcie \u015bwie\u017cej bazylii\r","po \u0142y\u017cce papryki s\u0142odkiej, papryki w\u0119dzonej, papryki ostrej\r","s\u00f3l, pieprz do smaku"],"name":"Paprykowo-pomidorowy sos do makaronu","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Papryk\u0119 oczyszczamy.\r","Pomidory, cebul\u0119, papryk\u0119, papryk\u0119 chili, czosnek, bazyli\u0119 kroimy w mniejsze kawa\u0142ki blendujemy na g\u0142adk\u0105(...)u015bli trzeba, mo\u017cemy doda\u0107\u00a0wi\u0119cej cukru.\r","Przelewamy sos do wyparzonych s\u0142oik\u00f3w.\r","Odstawiamy dnem do g\u00f3ry."]} Drukuj Paprykowo-pomidorowy sos do makaronu Składniki 1 kg cebuli 1 główka czosnku 2 papryczki chili 1,5 kg pomidorów 3 kg papryki czerwonej 2/3 szklanki octu spirytusowego 2/3 szklanki cukru 2 garście świeżej bazylii po łyżce
Mieszam w GarnkuKilka prostych składników wystarczy by wyczarować pyszny i prosty obiad. Makaron z sosem kalafiorowym w towarzystwie chrupiącego bekonu odrobinę przypomina carbonarę – za to bez śmietany. Sos kalafiorowy nie jest mdły dzięki dodatkowi czosnku, parmezanu i gałki – ja uwielbiam kalafiora, więc już sam sos był dla mnie genialny, ale z dodatkiem słonawego boczku i odświeżającego szczypiorku smakował jeszcze lepiej(...)Taki makaron jest bardzo sycący mimo małej ilości mięsa – jeśli lubicie kalafior, to danie w sam raz dla Was. Makaron z sosem kalafiorowym: 500 g różyczek z kalafiora (pół dużej sztuki) ok. 4-5 ząbków czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki parmezanu, pecorino, bursztynu lub innego dojrzewającego sera 1/2 szklanki mleka duża szczypta gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony
Poezja smakuFarfalle nazywane są potocznie kokardkami, jednak okazuje się, że oznaczają również motyle. Rzadko sięgam po ten rodzaj makaronu, dziś jednak to właśnie na niego padł mój wybór. Sosy do makaronów robię zawsze na oko, w zależności od tego co mam właśnie w lodówce. Tym razem chciałam wykorzystać świeży szpinak w liściach. Do sosu użyłam:ok. pół litra domowego przecieru pomidorowegosłoiczka(...)więcej kwadrans.Mararon ugotowałam we wrzącej, osolonej wodzie.Makaron podaję ZAWSZE wymieszany z sosem.Kilka porad:- wodę na makaron solimy dopiero wtedy gdy się zagotuje (w ten sposób gotuje się szybiej)- makaronu do sosu nigdy nie przelewamy wodą- makaron po ugotowaniu zasypujemy tartym parmezanem, mieszamy i dopiero zalewamy sosem- do wszystkiego co zawiera pomidory zawsze dodajemy odrobine cukru, również do takiego sosu
Z butelką mleczka w tlewody i dusimy do miękkości. Gdy szpinak będzie miękki odparowujemy nadmiar wody i dodajemy serek kanapkowy i mieszamy, aż się rozpuści, dodajemy również przyprawy do smaku. Gotowy sos szpinakowy studzimy. 3. Makaron i ser: P łaty makaronu gotujemy w osolonej wodzie z olejem, nie mogą być za bardzo miękkie(...)żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 4. Do zapiekania: Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy w niej pierwszą warstwę makaronu, następnie sos mięsny i ser żółty, kolejno makaron, sos szpinakowy i ser żółty,w ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos mięsny i ser. Wyszło mi dwie warstwy ze szpinakiem i trzy z mięsem
IzabelawkuchniJeśli szukacie w swojej domowej kuchni nowych, ciekawych sosów do makaronu to jest to przepis dla Was. Ragu oznacza mięsny sos, który gotuje się niezwykle długo. My wykorzystałyśmy nogi z kaczki do jego przygotowania. Dodatkowo użyłyśmy cynamonu w trakcie gotowania co dało bardzo fajny efekt. Jako że nogi od kaczki nie są, aż tak drogie jak na przykład piersi wypróbujcie(...)talerz i delikatnie oddzielamy od kości. Umieszczamy ponownie na patelni, dodajemy śmietanę i gotujemy kolejne 10 minut. W między czasie gotujemy makaron zostawiając pół szklanki wody z makaronu. Do sosu dodajemy makaron i gotujemy chwilkę. Jeśli sos okażę się zbyt suchy dolewamy wodę z makaronu. Wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem lub parmezanem. Smacznego
Kolizje SmakówSobota, weekend , więc po co stać w kuchni godzinami, kiedy można przyrządzić szybki obiad …oczywiście makaron . Polecam dzisiaj sos do makaronu z salsiccia i portabello . Tym razem użyłam surowej salsiccia. Jak ktoś nie wie salsiccia to włoska kiełbasa, którą można kupić surową jak nasza polska biała ale również jako typową parzoną kiełbasę. Do sosu użyłam świeżych kiściowych pomidorów. Smak(...)noszę się z zamiarem ją obciąć i ususzyć. Następna partia przy takiej pogodzie odrośnie w mgnieniu oka. Obiad na balkonie czy ogrodzie wśród świeżych ziół…fantastycznie! Sos do makaronu z salsiccia i portabello Składniki: na 4 – 5 porcji 350 g surowej salsiccia 3 dymki 3 ząbki czosnku 5 pomidorów kiściowych 1 łyżka oliwy 2 duże portabello 2 łyżki
codojedzeniamała cebula 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (do makaronu lepszy jest niedźwiedzi) 1/2 łyżeczki cukru (można pominąć przy sosie do makaronu) pieprz czarny sól oliwa z oliwek Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek obieramy i również drobno siekamy, jeśli nie mamy praski. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy(...)smażymy, uważając, aby czosnek nie zaczął brązowieć. Wtedy całość mocno zgorzknieje. Wlewamy passatę i na małym ogniu gotujemy przez ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli robimy sos do makaronu, wystarczy 5 minut, aby passata za mocno nie odparowała. Dodajemy przyprawy, poza cukrem i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Jeśli robimy sos do makaronu, na tym etapie
Kuchnia od dwojgaprzygody. Być może tęsknię za tradycyjnym włoskim jedzeniem, a być może po prostu makaron to mój numer jeden, który sprawdza się w każdej sytuacji. Dziś zapraszam Was na makaron w sosie kurkowym. Wbrew pozorom to danie mega proste i naprawdę szybkie. I za to chyba najbardziej je lubię – szybkość przygotowania. Zapewne znacie to uczucie, gdy wracacie zmęczeni z pracy(...)jest fakt, że na drugi dzień smakuje równie dobrze, dlatego spokojnie możecie zapakować je do pojemnika i zabrać na drugi dzień do pracy To co, idziemy do kuchni :)? Makaron w sosie kurkowym Porcja dla dwóch osób Makaron typu tagliatelle (ilość według uznania) 200 g kurek 200 g polędwiczek z kurczaka Gałązka rozmarynu 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 12 % + parmigiano
365 dni dookoła kuchnipietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.Sos przyprawić papryką i majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia.Gotowy sos wymieszać z odcedzonym makaronem lub makaron polać sosem (bez mieszania).Podawać oprószone startym parmezanem.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a czerwoną cebulę - białą.Najlepszą śmietaną jest śmietana(...)Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka itp.Parmezan można zastąpić startym, żółtym serem.Sos ma wyrazisty, kwaśny, śmieatnowy smak.Podczas smażenia
Gospodyni Miejskaświatło nie pozwoliło na lepsze zdjęcia dania. Pamiętacie zapewne, że jakiś czas temu rozpoczęłam cykl błyskawicznych przepisów z sosami. Cieszę się , że te przepisy przypadły do gustu moim czytelnikom Dzisiaj więc kolejny przepis z cyklu przepisów na szybkie, tanie dania. Makaron Pappardelle z chorizo i oregano (błyskawiczny makaron z kiełbasą) przygotowuje się ekspresowo. Makaron pappardelle to inaczej szerokie wstążki(...)trzymający strukturę, do tego nie jest zbyt drogi. Do przygotowania tego błyskawicznego makaronu wykorzystałam kiełbasę chorizo przygotowaną domowym sposobem, wg tego przepisu. Polecam przepisy na szybkie dania z makaronami: Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem Sos śmietanowy z kurczakiem do makaronu (błyskawiczny) Sos śmietanowo-serowy do makaronu Kroimy 3 kiełbasy chorizo w dość grube plasterki i szklimy na patelni aż wytopi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś u nas jeden z ulubionych wersji obiadu z makaronem – mięsny sos pomidorowy z dużą ilością ziół i zielonych oliwek. Aromatyczny, syty, domowy i szybki obiad ot tak, powstał i jest. Gotowy obiad podaję z tartym serem i natką lub świeżą bazylią, jest dodatkowo aromatycznie. Składniki: 500 g makaronu spaghetti, opcja: tagliatelle lub krótki mięsny sos z oliwkami tarty(...)Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie nieco krócej niż na opakowaniu. Podanie na dwa sposoby: makaron odcedzam, układam na talerzu i zalewam sosem. Drugim sposobem podania jest połączenie makaronu z sosem na patelni. W tym celu należy krócej gotować makaron, ponieważ podczas dodania go do sosu na patelni wciąż dochodzi pod wpływem ciepła. A rozgotowany makaron nie smakuje najlepiej. Obiad
Zasmakuj Kuchnimałym ogniu przynajmniej 60 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Makaron gotujemy al dente i odcedzamy nie przelewając go zimną wodą, ponieważ makaron nie połączy nam się z sosem. Makaron przekładamy do sosu i mieszamy, aż sos dokładnie pokryje cały makaron. Przed podaniem posypujemy parmezanem i świeżo posiekaną natką pietruszki. Buon appetito ! Notatki * można użyć makaronu: tagliatelle, pappardelle(...)innego szerokiego makaronu, który dobrze zmiesza się z sosem i uniesie jego ciężar - danie świetnie uzupełni pochodzące z tego regionu wino Lambrusco. Oryginalna jego wersja rzadko dociera do zagranicznych odbiorców. Większość eksportowanego Lambrusco to jego odmiana amabile, czyli półsłodka. Tymczasem w tym regionie zdecydowanie przeważa wersja całkowicie wytrawna. Można zastąpić włoskim winem Lena di Mezzo lub Feudo Arancio - składniki powinny
Wędrówki po kuchni