Jedna z moich ulubionych zapiekanek, którą chyba robię od zawsze [czytaj: odkąd mama prawie bez nadzoru zostawiła mnie w kuchni]. Kocham brokuły, a połączenie z makaronem, sosem i serem jest obłędne. Polecam i Wam. Składniki: opakowanie makaronu penne 1 świeży brokuł lub opakowanie mrożonych brokułów 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 szklanki bulionu łyżeczka oleju 300 g szynki(...)ugotować makaron. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na parze. Do sosu dodać pokrojoną w dużą kostkę szynkę i ugotowane na parze brokuły. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę makaronu, zalać połową sosu i przykryć plasterkami sera. Czynność powtórzyć. Całość zapiekać 15 minut w 180 st.C
Pasja Smakuznaleźć w wielu miejscach, np. u Jamiego Oliviera. Nam najbardziej podoba się receptura Pierre Franeya ze względu na optymalną ilość soku cytrynowego jaką trzeba dodać do sosu. Składniki: 1/2 opakowania makaronu linguini lub spaghetti 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka tartej skórki z cytryny 1/3 szklanki tartego parmezanu 4 łyżki siekanej bazylii(...)dodaj 4 łyżki śmietany. Podgrzewaj mieszając, aż na powierzchni sosu pojawią się bąble. Krok 4 Odcedź makaron i przełóż do rondla z sosem. Wymieszaj. Linguini powinno wchłonąć sos. Następnie dodaj do makaronu tarty parmezan i 2 łyżki soku z cytryny. Wymieszaj. Przed podaniem dodaj do pasty posiekaną pietruszkę i rukolę. Podawaj z tartym parmezanem i startą skórką z cytryny
Niedzielny kucharzZapraszam na pyszną propozycję, makaron w sosie pomidorowym z oliwkami. Podałam go z lekkimi pulpecikami, z indyka, dosmaczonymi sosem barbecue Folwark . Wprawdzie oliwek nie lubię, ale ta wersja mi zasmakowała. Polecam gorąco;) Szybko i mega smacznie;) Można użyć świeżych pomidorów, cebuli i czosnku, ale wtedy nie będzie "na szybko" :D Sosy Folwark, można wygrać, szczegóły tutaj(...)dodaję 2 łyżki oliwy z oliwek, lub oleju rzepakowego. Oliwki kroję na plasterki i dorzucam do pomidorów. Całość duszę jakieś 10 -15 minut. Ugotowany makaron odcedzam i łączę z sosem. Podałam z pulpecikami oblanymi sosem barbecue, pyszota:) SMACZNEGO
Takie tam pichcenietaką książkę można było kiedyś otrzymać z zakupy w Lidl-u. Leżała sobie u mnie, aż w końcu się doczekała. Przepis Okrasy jest naprawdę doskonały, a makaron w takim sosie to poezja smaku. Wędzony łosoś, kapary, papryka, pomidory i wszystko w pysznym sosie. Przepis taki sam jak w książce, tylko pominęłam smażoną cukinię , która jest dodatkiem(...)odrobinę do dania. Dodajemy kapary i paprykę. Gdy sos się zagotuje dodajemy odrobinę pieprzu. Gotujemy chwilę w celu odparowania sosu. Plastry łososia kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Makaron przekładamy na patelnię z sosem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewypanieruję jak w włoskiej zapiekance . Do makaronu wolę jednak pokroić go w kostkę i ładnie zrumienić. Zapiekanka makaronowa to proste danie. Makaron i bakłażan to świetna para. Sos do makaronu z bakłażanem robię często i zawsze jestem zadowolona. Po prostu lubię bakłażan i to jest chyba całą tajemnicą tego dania. Zapiekanka makaronowa Składniki: 4-5 porcji 250 g makaronu, waga(...)pomidory i zeszklij na oleju. Dodaj pomidory i pokrojone liście bazylii. Gotuj przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Usmaż bakłażany na oleju na złoty kolor, dodaj do sosu wraz z makaronem. Wlej wodę. Na koniec dodaj pokruszony twaróg i wymieszaj. Foremkę wysmaruj olejem i napełnij makaronem. Posyp utartą mozzarellą. Wstaw zapiekankę do nagrzanego na 175ºC piekarnika na 15 minut
codojedzeniaTagliatelle w sosie ze świeżych pomidorów z krewetkami. Jest bosko!!!! :) Składniki: 12-15 sztuk krewetek 3 świeże pomidory obrane ze skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1/4 papryczki chilli natka pietruszki łyżka masła łyżka oliwy z oliwek 1/2 szkl śmietanki 30% (temperatura pokojowa) 1/2 szkl białego półwytrawnego wina sól pieprz makaron brązowy tagliatelle garść startego sera typu parmezan(...)sosu pomidorowego i gotować z każdej strony ok 1,5 minuty. Po tym czasie wlać śmietanę i pozostałą natkę pietruszki. Dusić jeszcze ok 3 minuty. Na talerzu ułożyć makaron, sos z krewetkami, a całość posypać parmezanem. Smacznego! :) Jest naprawdę pysznie
Trufelkowosmaki sos mięsno-pomidorowy z oliwkami, szpinakiem, pomidorem, papryką, posypany serem i natką. Z delikatnym mięsem mielonym z indyka, przyprawiony ostrą papryką i ziołami. Jeden z ulubionych mięsnych sosów podawanych do makaronów wszelakich, ryżu i kasz. Pyszny! Sos mięsno-pomidorowy z oliwkami i szpinakiem SKŁADNIKI: 700 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 duży pomidor(...)mieszając. Po kilku minutach wrzucam mrożony szpinak. Gdy składniki się połączą i zmiękną, a szpinak rozpuści wrzucam posiekane oliwki i wlewam 2 sosy ze słoika, przyprawiam do smaku. Sos podaję do makaronu, ryżu i kasz. Posypuję tartym serem, np. grana padano lub parmezanem i dodaję natkę pietruszki. Smacznego
Zasmakuj KuchniGrillowanie to nie tylko pyszne, aromatyczne potrawy pieczone na rozgrzanym ruszcie, ale również wszelkiego rodzaju dodatki, który urozmaicają smak naszych potraw. Jednym z najbardziej popularnych dodatków
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mięs) - z majerankiem (używana do mięs, do marynowania kaczki itp. ) - z bazylią (używana do mięs, ryb, sałatek, makaronów, smażenia wytrawnych naleśników itp.) - z oregano (używana do sałatek, pomidorów, do sosów,makaronów, mięs, itp.) - z tymiankiem (do ryb, mięs itp.) - z kolendrą (używana do wielu dań mięsnych itp.) - z mieszanką ziół prowansalskich (używana do makaronów, do sosów, mięs, ryb, omletów
The Slow Life Wifeczosnek – 4 ząbki* pieczarki – ok. 300 g* sól , pieprz , chili , papryka* przecier pomidorowy – 4 łyżki* olej – 100 mlDODATKOWO :*makaron lasagne – ok. 300 g* ser żółty – ok. 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :SOS :Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku.Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.Zdejmujemy(...)zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy.Dusimy pod przykryciem około 10 minut.CAŁOŚĆ :Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.Makaron podgotowujemy.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.Układamy warstwami:- makaron – mięso – ser – sos – makaron – mięso – ser… aż do wyczerpania składników.Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.Zajadamy gorące
Ostra na Słodkorównież, ale myślę, że opinia osoby trzeciej bardziej Was przekona ;) A jeśli macie ochotę na dalsze brukselkowe eksperymenty, spróbujcie również pizzy z brukselką oraz brukselkowej sałatki . Makaron z brukselką w sosie śmietanowym Składniki / 4 porcje: 400 g makaronu, ja wybrałam wstążki, ale sprawdziłby się też drobny makaron, np. muszelki czy kokardki oliwa 400 g brukselki, pokrojonej w cienkie plasterki(...)warzywami. Dopraw papryką chilli w płatkach i solą do smaku. Na końcu dodaj sok i skórkę z cytryny. Makaron odcedź, zostawiając pól szklanki wody z gotowania. Przełóż makaron z do sosu i wymieszaj. Jeżeli makaron będzie za suchy, dodaj do niego trochę odlanej wody. Rozłóż makaron pomiędzy talerze i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Podawaj na ciepło. *** Jeżeli spodobał
Chilli Czosnek i OliwaSezon szparagowy u mnie w pełni. Niestety w swojej okolicy nie mam szans na kupienie szparagów. Dwa razy dostawę miałam aż z Warszawy! Dobre i to. Tym razem makaron, sos, boczek i oczywiście zielone szparagi. Składniki: pół pęczka szparagów 20 dag boczku 5-6 "gniazdek" makaronu tagliatelle sól, pieprz 4 łyżki śmietany szklanka bulionu pół serka topionego Wykonanie: Makaron(...)większą kostkę i podsmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia. Dodać do niego szparagi, bulion, serek topiony i śmietanę. Poczekać aż wszystko się rozpuści, zagotuje i lekko zgęstnieje. Do sosu dodać makaron i wymieszać. Doprawić do smaku
Pasja Smakumakaronu 😊 Składniki: szpinak 250 g, pieczarki 350 g, cebula 1 szt, czosnek 4 ząbki, śmietanka 30 % 250 ml, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, makaron penne 400 g, parmezan do posypania sosu, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy dwa pokrojone w kostkę ząbki czosnku. Szpinak myjemy, kroimy i dodajemy do smażącej się cebuli(...)pieczarki dodajemy do szpinaku. Wlewamy śmietankę, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z sosem. Makaron wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem
kulinarne odsłony patiminut, aż sos zgęstnieje. Zestawić z ognia. Doprawić gałką muszkatołową oraz solą. Dobrze wymieszać. W prostokątnym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub oliwą na dnie rozsmarować warstwę sosu beszamelowego (zapobiegnie to przypaleniu dolnej warstwy makaronu). Ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne. Płaty nie muszą być idealnie równe i mogą(...)siebie trochę nachodzić – nie będzie to miało znaczenia dla efektu końcowego. Na makaronie rozprowadzić porcję sosu bolońskiego, następnie porcję beszamelu i posypać serem. Teraz układamy znów warstwę makaronu, znów sos boloński, beszamel i ser. Znów makaron i tak dalej do „wykończenia” składników. Uwaga – lasagnę kończymy warstwą makaronu posmarowaną beszamelem i posypaną serem. Piekarnik powinien być nagrzany
Pociąg Do Kuchnigryczana i ogórki kiszone. * wewnętrzna strona udźca wołowego Zobacz także: Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu Polędwiczki to jedne z moich ulubionych rodzajów mięs. Są de... Makaron z sosem cytrynowym Makaron z sosem cytrynowym to danie z kuchni włoskiej, którą... Papryka faszerowana komosą ryżową Papryka faszerowana komosą ryżową to idealne jarskie danie. ... Tajemnice wołowiny "Panie, moja wołowina
Poezja smaku