szczypta soli na koniec gotowania Makaron domowy: 150 gram mąki typ 00 lub semoliny 1 żółtko 1 jajko szczypta soli odrobina wrzątku Sos do makaronu: oliwa z oliwek extra virgin natka pietruszki grubo ziarnista sól Wątróbkę oczyszczam i marynuję w chili i czosnku, odkładam do lodówki na kilka godzin. Z mąki(...)przez 5- 10 minut, aż znacznie zgęstnieje. Dodaj wątróbkę i gotuj całość przez kolejne 3-4 minuty. Dopraw na koniec solą. Gotową wątróbkę podaję z porcją makaronu i sosem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaprzywarło. Jeżeli trzeba, dolać wody z moczenia grzybów lub bulionu. Po tym czasie dołożyć boczniaki, gotować jeszcze 20 minut. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją a następnie dobrze odcedzić. Wieprzowinę wyjąć ostrożnie z sosu, owinąć w folię aluminiową(...)ostygła. Sos doprowadzić do wrzenia, dodać do niego makaron i zdjąć naczynie z ognia. Makaron wymieszać z sosem. Schab pokroić w cienkie plastry. Makaron z sosem położyć na talerzach, na wierzchu ułożyć plastry schabu, posypać dymką i podawać. Smacznego! uwaga: Jeżeli sos wyda nam się zbyt rzadki można go, przed dodaniem makaronu zagęścić. Należy dodać łyżeczkę
Stare Garywięc najwyższy czas powiedzieć wreszcie jak się go robi Rozdzielmy przy tym często stosowane określenia „sos boloński” i „spaghetti po bolońsku”. Tak naprawdę chodzi bowiem przede wszystkim o sos, natomiast makarony, które się z nim podaje mogą być różne – niekoniecznie musi to być spaghetti. Co szczególnego wyróżnia sos boloński? Na pewno bogactwo składników – jest ich naprawdę dość dużo. Druga rzucająca(...)początku, zwłaszcza masło należałoby dodać raczej na sam koniec. Jeśli jednak boczek nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, warzywa i mięso podsmażamy na oliwie. Z kolei na etapie podania sosu z makaronem warto udekorować całość siekaną świeżą bazylią i parmezanem. Sos boloński (spaghetti alla bolognese) 2017-03-25 17:32:36 Sos boloński podawany z różnymi rodzajami makaronu to klasyka włoskiej
Kulinarna PokusaZapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym...Dwie warstwy sprężystego makaronu penne.A między nimi podsmażone mięso mielone z cebulą.Całość zatopiona w aromatycznym sosie pomidorowym.I oprószona po wierzchu stratą mozzarellą i parmezanem.Pychota!Składniki:400 g makaronu rurki (surowego);500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);1 duża cebula;2 puszki krojonych pomidorów (każda(...)słodką i ostrą paprykę, i jeszcze całość przez chwilę podsmażać.Na koniec sos mięsno-pomidorowy doprawić solą i pieprzem do smaku.Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/2 makaronu, na makaron wylać sos z mięsem, sos przykryć pozostałym makaronem i oprószyć po wierzchu startą mozzarellą i parmezanem.Zapiekankę (bez przykrycia) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna
Gospodyni Miejskatylko śniadaniu.. żytnia tortilla z keczupem, smażonymi ziemniakami, kukurydzą, pomidorami i jajkiem sadzonymkotlety z ciecierzycy z fetą, podane z torillą, sałatką colesław i sosem tzatziki makaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem muffinki sałatka z pieczonego kurczaka, fety i truskawek, grzanka makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego z łososiem i warzywamipełnoziarnista pizza
More food, love and dreamsKolejna propozycja makaronowa. Kurczak marynowany w przyprawie gyros podany w sosie śmietanowym z brokułami. Przyprawa nadaje mięsu nieco ostrzejszy smak, który świetnie komponuje się z łagodnym sosem. Makaron w kształcie kokardek pięknie prezentuje się na talerzu. Polecam! Kokardki w sosie śmietanowym z kurczakiem i brokułami Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu Czanieckiego kokardki 1 cebula(...)dodać więcej bulionu (jeśli za rzadki to zagęszczamy mąką). Na końcu dodajemy brokuły podzielone na mniejsze części oraz posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy. Dodajemy odsączony makaron i mieszamy, aż pokryje się sosem. Wykładamy na talerze, możemy obsypać startym żółtym serem lub parmezanem. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniząbki czosnku kilka pomidorków koktajlowych kawałek sera feta pieprz, sól Przygotowanie: Do misy blendera wrzucamy liście bazylii, wlewamy olej, dodajemy czosnek i przyprawy. Miksujemy tak by powstał sos. Ugotowany makaron polewamy sosem tak by dobrze go pokrył. Tak przygotowany makaron posypujemy pokruszoną fetą oraz pomidorkami koktajlowymi. Smacznego
Życie ze smakiemMakaron z bakłażanem i boczkiem jest bardzo aromatycznym i lekko pikantnym daniem. Do przygotowania sosu do makaronu, oprócz tytułowych składników użyłam świeżych pomidorów, czosnku, kminu rzymskiego, papryki słodkiej i papryki chili. Bakłażan w tym daniu pochłonął wszystkie smaki przypraw, a także sok z pomidorów, dzięki czemu stał się wyrazisty i aromatyczny. Mam nadzieję, że polubicie ten przepis za łatwość(...)wykonaniu oraz niepowtarzalny smak Sprawdźcie też: Makaron w sosie gorgonzola z boczkiem Szybki makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Przepis na makaron z bakłażanem i boczkiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut Składniki bakłażan 3 pomidory 150 g wędzonego boczku 2 ząbki czosnku pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego pół łyżeczki
Kuchnia Bazyliipyszny posiłek gotowy (licząc od wstawienia wody na makaron)! :) Uduszony na patelni z dodatkiem masła i czosnku szpinak oraz roztopiony pleśniowy ser pasują do siebie idealne, a oblepiający nitki makaronu „sos” powstały z ich połączenia to po prostu poezja… Składniki (na ok. 4 porcje): 300 g świeżego szpinaku (szpinak baby zostawiamy w całości, duże liście warto pokroić) 100 g sera(...)nimi porcji makaronu nałożonej na talerz) i dusimy tak długo, aż ser całkowicie się rozpuści i wymiesza ze szpinakiem. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Na koniec do sosu dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze. Smacznego
MyCookBook.plDeser przypominający makaron fettuccine z sosem " class="wp-smiley(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wstążki zrobiłam ze śmietany kremówki z dodatkiem serka naturalnego „Apetina”, mleka, żelatyny i odrobiny gorzkiej czekolady (aby uzyskać kolor zbliżony do makaronu). Sos to zmiksowane truskawki z odrobiną świeżej mięty i cukru pudru. Całość posypałam startą białą czekoladą, która udaje ser " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Deser jest
Oryginalny smakJeżeli nie macie pomysłu na Walentynkową kolację to proponujemy Wam danie z kuchni włoskiej – pyszny makaron z suszonymi pomidorami i prosciutto w sosie serowo-śmietanowym Składniki: - 200 g makaronu tagliatelle - 90g szynki prosciutto - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 6 pomidorów suszonych - 160 g śmietanki 18% - 50 g sera pleśniowego - pół pęczka natki pietruszki - 2 łyżki masła - listki rukoli - pieprz(...)smaku i dodajemy pocięte w paski prosciutto. Solą doprawiamy sos delikatnie ponieważ sama szynka jest już słona. W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Gotowy makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem i ozdabiamy listkami rukoli. Smacznego
Kuchenne WariacjeKiedy potrzebuję czegoś na szybko, zwykle decyduję się na makaron. Sos jestem w stanie przygotować podczas, gdy makaron spokojnie gotuje się w garnku obok. Spójrzcie jakie to proste. Potrzebujemy: 300 g frankfurterek delikatesowych Duda 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 300 g jogurtu greckiego 100 g parmezanu sól, pieprz 300 g makaronu penne Makaron(...)jeszcze minutę, często mieszając. Patelnię pozostawiamy na malutkim ogniu, dodajemy jogurt oraz ser i mieszamy do momentu aż ser się nie roztopi. Doprawiamy solą i pieprzem. Gorący makaron mieszamy z przygotowanym sosem. Podajemy ze świeżym koperkiem. Wioleta Gargula
MamaOskarkaobiad ewentualnie czasu na gotowanie, tak jak dzieje się to teraz kiedy przyszły ciepłe dni i dzieciaki ciągną na dwór sięgam do szafy po makarony.. A jak makarony to i sosy, tym razem na pierwszy ogień poszła passata pomidorowa od Jamar , mielone mięso czyli sos bolognese z naszym ulubionym makaronem penne rigate. A jak już gotuję takie zestawienie(...)dużo świeżo posiekanej bazylii, sól i pieprz. Dusimy razem ok 30 minut. Gotowy sos podajemy z makaronem. Mieszamy wszystko razem (my tak najbardziej lubimy) ale można też suchy makaron polać sosem
Życie zaczyna się w kuchniinspiracją, żeby świętować z makaronem. Światowy Dzień Makaronu - przepisy Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili Tagliatelle z bakłażanem i adżiką Makaron z sosem szparagowym Domowy makaron Letni makaron z pesto i pomidorkami Makaron z pesto i mozzarellą Spaghetti w sosie śmietanowym z pulpecikami i brokułami Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Spaghetti(...)sosem szpinakowym Spaghetti z pieczonymi pomidorami Spaghetti ze szpinakiem i pesto Makaron ze szpinakowym pesto Letnia sałatka makaronowa z żółtymi buraczkami
Kulinarne przygody Gatityprosty przepis Mozzarellę warto drobno pokroić i zamacerować na kilka minut w pesto, żeby przeszła aromatem bazylii i męty. Ser i pesto dodajemy do gorącego makaronu zaraz po odcedzeniu i energicznie mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gesty możecie rozwodnić go kilkoma łyżkami wody spod makaronu. Ten genialny w swej prostocie przepis jest autorstwa Melissy Clark . Składniki: Pęczek bazylii Pęczek mięty(...)Krok 3 Pokrój w małą kostkę mozarellę, przełóż do miseczki i wymieszaj z kilkoma łyżkami zielonego sosu. Krok 4 Odcedź makron, zachowując około pół szklanki wody. Do gorącego makaronu dodaj sos i mozzarellę, a następnie szybko wymieszaj tak by ser rozpuścił się w makaronie. Jeśli pasta jest za sucha – rozrzedź sos wodą spod makaronu. Podawaj pastę posypaną listkami bazylii
Niedzielny kucharz