sałatka tabbouleh , kuchnia chińska, która zaskakuje każdym kęsem, czy szeroko pojęta kuchnia azjatycka. Dzisiaj właśnie takie połączenie kilku najlepszych smaków w jednej pysznej misce! Dobry makaron, przepyszny kurczak w sosie z grzybami shitake, marchewką, czosnkiem i chili, garść zieleniny, u mnie pietruszka, ale równie dobrze sprawdzi się dymka lub kolendra. Polecam Wam to danie, skradnie Wasze podniebienie! PRZEPIS(...)małej ilości wody i dodaj do gotującego się sosu aby go zagęścić. Całość dopraw solą, jeśli potrzebujesz i świeżym chilli. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do miseczki dodaj makaron, sos z kurczakiem, łyżkę imbiru, łyżkę zieleniny. Gotowe
SMYKWKUCHNIzmniejsz ognień pod patelnią na najmniejszy. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj masę jajeczno-serową, mieszaj wszystko razem dość sprawnie tak, aby nie zrobiła się jajecznica z makaronem zamiast sosu do makaronu. Jeśli zawartość patelni zbytnio się wystudziła i ser się nie rozpuszcza – postaw patelnię z powrotem na ogniu i uważnie mieszaj aż ser się rozpuści i cały makaron
Martyna Cookszmniejsz ognień pod patelnią na najmniejszy. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj masę jajeczno-serową, mieszaj wszystko razem dość sprawnie tak, aby nie zrobiła się jajecznica z makaronem zamiast sosu do makaronu. Jeśli zawartość patelni zbytnio się wystudziła i ser się nie rozpuszcza – postaw patelnię z powrotem na ogniu i uważnie mieszaj aż ser się rozpuści i cały makaron
Martyna CooksMakaron gotujemy z godnie z przepisem na opakowaniu. Kilka krewetek odkładamy, resztę obieramy i kroimy na trzy części, wrzucamy na patelnię, mieszamy. Następnie dodajemy makaron, mieszamy z sosem. Makaron podajemy od razu, ozdobiony dużymi krewetkami
Kulinarne przygody Gatitykartą. Aventino - dobry start Menu - ciekawy wybór. Tym razem wybraliśmy makaron bucatini z sosem pomidorowym na ostro z boczkiem i pecorino oraz domowe tortellini z szynką parmeńską w sosie śmietanowym . Makaron i sos doskonały w swej prostocie, no i na Boga, al dente bez proszenia! I nie było by w tym nic nadzwyczajnego gdybym oczywiście nie rozmawiał z właścicielem
Right Behind The Kitchenroztopić ser z e śmietaną ( na gładką masę ) dodać do boczku. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Jeśli śmietana za bardzo zgęstnieje dodać kilka łyżek wody s pod makaronu. Sos wymieszać z makaronem, nalać sobie kieliszek wina i...... Smacznego
Gaździnka warzycałej kuchni. Aromat bardzo naturalny, gdyż przypawy Skworcu nie mają chemii .Halibut zetnie się szybko. Jest niesamowicie biały i delikatny.Podałam tę wyjątkową rybę w towarzystwie makaronu z sosem z boczniaków. Makaron i sos tutaj!Dodatkowo halibut został polany sosem i nabrał wykwintnego charakteru.Przekonajcie się sami jak niewiele trzeba aby poczuć się lepiej i zdrowiej zjeść. Aby przenieść
Z Kuchni Do Kuchniroku 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Dlatego zrobiłam Wam mały zestaw przepisów z mojego bloga. Może zainspiruje Was któryś z przepisów i coś ugotujecie. Makaron w sosie dyniowym i parmezanemPulpety z makaronem w sosie pieczarkowo porowym Pieczeń drobiowa z makaronem Zapiekanka mięsno makaronowa Zapiekanka z makaronem pieczarkami i kurczakiem Sałatka makaronowa Spaghetti z klopsikami Sałatka warzywna z tortellini
Ala piecze i gotujepysznych potraw. Jednak zabrakło trochę czasu aby je opisać i zrobić zdjęcia. Pomału nadrabiamy zaległości. W ramach przeprosin za naszą nieobecność zapraszamy na przepyszne tagliatelle z sosem bakłażanowym. Składniki: - 400g makaronu tagliatelle - 3 średniej wielkości bakłażany - 1/3 szklanki oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku - suszone zioła: łyżeczka tymianku, oregano - garść świeżo posiekanej bazylii - łyżeczka płynnego miodu - sól, pieprz(...)powrotem na patelnie i dodajemy pokrojone, obrane ze skóry pomidory. Dodajemy łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości przez około 10 minut. Staramy się uzyskać kremową konsystencję sosu. Makaron gotujemy na al dente przez około 3 minut. Odcedzamy i przekładamy na patelnie z sosem. Delikatnie mieszamy. Możemy na wierz posypać startym serem
Pan i Pani Smith w kuchniZapiekany makaron w sosie chrzanowym Wczorajszy dzień był jednym z takich, kiedy otwieram szafkę i zaczynam się zastanawiać co ja dzisiaj mogę zrobić na obiad. Niby produktów mało ale przecież, to nie znaczy, że nie może wyjść dobre danie. I tak właśnie było... nie mogłam się oderwać od talerza z tym pysznym makaronem. Danie zrobiłam z makaronem(...)prawdę to co mi się przewinęło przez ręce - między innymi : zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn, czosnek granulowany, Uwaga: bulion w którym gotowaliśmy kotlety, możemy wykorzystać do sosu. 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. 3. Ugotowane kotlety, odsączamy z bulionu i nadmiaru wody. (Użyłam do tego ręcznika kuchennego) 4. Kotlety kroimy
Mój pomysł naFettuccine Alfredo , czyli makaron wstążki z sosem maślano-serowym, to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw w Stanach Zjednoczonych. Nazwa pochodzi od rzymskiego restauratora Alfredo Di Lelio, który w XX w. dopracował przepis na tradycyjne fettuccine al burro (fettuccine z masłem i parmezanem) i nadał mu swoje imię. Współcześnie potrawa występuję w wielu wariantach. Amerykanie oczywiście dodali od siebie(...)dente, a szparagi także nadal lekko chrupiące, odcedź je i przełóż do dużej miski (lub dokończ potrawę w garnku ;)). Warto jest odlać wcześniej trochę wody z gotowania makaronu - pomoże rozrzedzić sos, jeśli będzie za gęsty. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki, śmietanę, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, dosyp parmezan i wszystko wymieszaj. Jeżeli potrawa zrobi
Chilli Czosnek i Oliwaroślinnego duża garść kiełków fasoli mung 1 dymka (zielona część) do podania: 2 – 3 łyżki orzeszków ziemnych – posiekanych, płatki chili – opcjonalnie, limonka (ćwiartka limonki na porcję makaronu) Sos pad thai: 3 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego 1 czubata łyżeczka pasty tamaryndowej sok wyciśnięty z 1/4 limonki 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Makaron mocz przez pół(...)zgarnij na jedną połowę patelni, na drugą – wbij jajka. Mieszaj je delikatnie do momentu aż się zetną ale będą wilgotne (około 1 minuty). Dodaj makaron i smaż około 2 minut, mieszając. Dodaj sos i smaż kolejne dwie minuty. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Na koniec dodaj kiełki i dymkę, wymieszaj i wyłóż na talerze. Podawaj z ćwiartką
Moja pasja smakuBrak pomysłu na obiad i szybki przegląd lodówki, zaowocował dzisiejszym makaronem. Było trochę sera, śmietanka i szpinak, więc aż samo prosiło się o makaron w sosie serowym. Szybko i smacznie, czyli tak jak większość z nas lubi najbardziej. Składniki na makaron: 330ml śmietanki 30% 250ml mleka 125g mozzarelli 150g sera żółtego 100g serka topionego 3 spore garście świeżego szpinaku(...)sosu wrzucamy wcześniej ugotowany makaron, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na końcu dodajemy szpinak, który łączymy z gotowym już daniem, aż liście znacząco zmniejszą swoją objętość. Artykuł Makaron w sosie serowym pochodzi z serwisu
NiePieprz.plWiększość z nas uwielbia makarony. Nie dość, że są smaczne to jeszcze w prosty sposób można je przygotować:). Moja dzisiejsza nietypowa propozycja to makaron, sos serowo-śmietanowy i klopsiki z białej kiełbasy. Ciekawe i smaczne połączenie. 500g surowej, białej kiełbasy 200g makaronu spaghetti 2 cebule 2 ząbki czosnku 300 ml śmietanki 30% 100g topionego serka 100g startego sera cheddar(...)cebulę. Dodajemy serek topiony, podlewamy niedużą ilością wody, dusimy do momentu aż serek się rozpuści. Wlewamy śmietankę, wsypujemy ser, posiekaną natkę i przyprawy. Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje. Dodajemy pulpeciki, makaron, dokładnie mieszamy
Szefowa kuchniSycylii ludzie mają specjalne pomieszczenia pod schodami gdzie przechowuje się oliwę z oliwek, oliwki i właśnie te salsy z pomidorów. I tak przygotowana salsa służy jako samodzielny sos do makaronu ,lub jako baza pod inne sosy! Waże ,aby wyczuć smak, i solą i cukrem doprawiając! Każdy ma inny smak, to też fakt. I dlatego ja zatęskoniłam dziś za tym! Ugotowałam(...)makaron MALMA al dente, odcedziłam, polałam sosem, wymieszałam. Starłam parmezan. Wyłożyłam makaron na talerze, polałam sosem i posypałam parmezanem, kilka listków bazylii i gotowe. Takie święte codzienne pierwsze danie, rodem z Sycylii. SMACZNEGO
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: klopsiki: mięso indycze mielone (500 g), sucha bułka pszenna, przyprawy: sól, tymianek, pieprz ulubiony makaron sos: bulion drobiowy 1 litr, koperek świeży/mrożony, ew mąka do zagęszczenia sosu i odrobinę mleka. Przygotowanie: Mięso indycze łączymy z namoczoną bułką pszenną i przyprawami. Formujemy klopsiki i gotujemy w bulionie drobiowym z ok 10-15 minut. Dorzucamy koperek. Przykrywamy(...)najpierw ugotować pulpeciki w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, wyłowić wszystkie i dodać je dopiero do gotowego sosu - osobiście tak robię, ale wiem, że są zwolennicy przygotowywania sosów na bazie wody z makaronów lub właśnie takiej pulpecikowej. Tak czy siak. Sosik koperkowy to nic innego jak bulion z koperkiem, zagęszczony mąką i ew. zabielony śmietaną. Pamiętajcie, by zapobiec grudkom
Karczma HonoriettyBotwinka blanszowana, jak szpinak jest idealna do sosów, tart, makaronów itp. Tym razem trafiła do sosu z dodatkiem kurczaka i pieczarek, podałam ją z pysznym pełnoziarnistym makaronem Lubella(...)Dodajemy pokrojone pieczarki, bulion i chwilkę dusimy. Botwinkę szatkujemy, dodajemy do sosu oraz pokrojone pomidorki koktajlowe, mieszamy. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, wlewamy do sosu i szybko mieszamy. Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem i podajemy
Kulinarne Fantazje Mariolidodać kurkumę, natkę pietruszki , chilli, połowę natki pietruszki. Wymieszać, chwilkę gotować na bardzo małym ogniu. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerze położyć gorący makaron, na to sos pieczarkowy. Obsypać pozostałą natką pietruszki. bardzo smaczne danie, polecam
Kuchnia Pokoleń