chedar 3-4 łyżki konfitury z żurawiny (ok. 100 g, niskosłodzonej lub bez cukru) 400 g makaronu tagiatelle 1 średnia cebula pieprz gałka muszkatołowa olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Na dużą, głęboką patelnię wlać łyżkę oleju, wsypać posiekaną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać mięso pokrojone w kostkę i smażyć aż delikatnie się zrumieni (niezbyt(...)gałką (ewentualnie dosolić, choć raczej nie będzie to konieczne, bo ser jest dość słony). Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, można dodać do niego jeszcze trochę wody. Sos wymieszać z ugotowanym makaronem, podawać natychmiast. Smacznego! Wyliczenia: makaron 4,20 zł kurczak 6 zł żurawina 2 zł rokpol 4,35 zł chedar 1,30 zł cebula 0,20 zł przyprawy
Obiad za dychęmodyfikować a najlepiej smakują podane z ulubionym sosem. składniki na 30 sztuk 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 30 arkuszy papieru ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 100 g makaronu ryżowego 4- 5 łyżek sosu sojowego 25 g suszonych grzybów mun 2 małe cebule 1 marchewka 1 jajko szczypta ostrej papryki czarny pieprz olej do smażenia przepis Grzyby mun namaczamy(...)kapustę. Makaron ryżowy i grzyby mun odcedzamy. Wystudzony makaron kroimy na kilkucentymetrowe paski, grzyby mun w cienkie paseczki a następnie wszystko przekładamy do pozostałych składników farszu. Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i również dodajemy do miski, wbijamy jajko i całość doprawiamy ostrą papryką, sporą ilością czarnego pieprzu oraz sosem sojowym, wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Papier ryżowy
Smakowite Danialubię jeść grzyby a jeszcze bardziej lubię je zbierać. Kurki, których użyłam do przygotowania tego dania nie były niestety własnoręcznie zbierane, ale smakują równie wyśmienicie. Makaron z kurkami w sosie śmietanowym to proste połączenie kilku składników, które może zadowolić nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Wypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania makaronu z kurkami: około 200g kurek
Gotuj Się Kto Możedodajemy do niej sery i podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż sie rozpuszczą jesli sos jest bardzo gesty dodajemy 1/2 szklanki wody. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu mieszamy dokładnie posypujemy świeżą bazylią oraz natką
NaKońcuJęzykapotrzeb): - papier ryżowy - makaron ryżowy - papryka czerwona - rzodkiewki - marchew - młode części pora - szczypior - sałata karbowana - łosoś pieczony - olej sezamowy - różowa sól himalajska - bratki - listki mięty Dodatkowo : - sos słodko kwaśny (dałam gotowy) Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (łamiemy na 4 części, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, po 8 minutach odcedzamy). Odcedzony makaron skrapiamy olejem sezamowym, oprószamy solą himalajską. Upieczone filety(...)deskę, nakładamy nadzienie: bratki, rzodkiewki, listki mięty, sałatę, marchewkę, paprykę, por, szczypior, makaron ryżowy, łososia. Nadzienia nie może być zbyt wiele, bo podczas zawijania papier ryżowy może popękać. Zakładamy boki do środka i zawijamy podobnie jak krokiety, czy gołąbki uważając, aby nie rozerwać papieru. Podajemy z sosem słodko kwaśnym lub innym (np. z orzeszków ziemnych). Do pieczenia spring rollsy układamy
mojewypiekiinietylkooknami już coraz ładniej... chyba idzie wiosna! Więc dziś polecam szybkie i pyszne danie z makaronem, kurczakiem... A zresztą spróbujcie sami! Składniki; 20 dag makaronu pełnoziarnistego pojedyncza pierś z kurczaka 1 mały brokuł 2 garście mini marchewek ząbek czosnku sól, pieprz, słodka papryka do smaku 200 ml śmietany 30 lub 36 % masło do smażenia Przygotowanie; Filet z kurczaka(...)śmietanę i wrzucamy mrożoną marchewkę. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje a marchewka będzie miękka. W innym garnku gotujemy brokuł al. dente, a w kolejnym makaron według przepisu na opakowaniu. Kiedy sos już się zredukuje wrzucamy brokuł, dodajemy starty czosnek oraz doprawiamy do smaku. Pod koniec dodajemy miękki makaron, mieszamy i podajemy. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.też makaron, zwykle z mąki pszennej - taki jak w "zupkach chińskich". Swój ramen przygotowałem na bazie rosołu drobiowego i podałem z makaronem soba (pszenno-gryczanym), pędami bambusa, jajkiem na twardo, szczypiorkiem i blanszowaną sałatą rzymską. Przyprawiłem zaś sosem sojowym. Składniki(...)spory garnek): 1 kura rosołowa 3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera biała część pora 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 4 łyżki sosu sojowego Do podania dla 2 osób: 150 g makaronu soba 2 jaja kurze gotowane na twardo 4 liście sałaty rzymskiej 2 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki pędów bambusa z zalewy Sposób przygotowania: Na wolnym ogniu
W SMAKLetnia zapiekanka z masą migdałową, makaronem świdry i owocami sezonowymi. Do zapiekanki zrobiłam pyszny sos jeżynowy k tóry idealnie pasuje. Makaron polecam nie tylko w wersji wytrawnej ale też na słodko. Tym razem w ruch poszedł makaron świdry Lubella . Można go użyć nie tylko do zapiekanek. 1 szklanka migdałów 3 szklanki wody 200 g makaronu świdry Lubella 2 łyżki budyniu(...)Dodaję do niej budyń , cukier dwie łyżki i mieszam. Makaron gotuję aldente mieszam z masą migdałową i wykładam do naczynia do zapiekania. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 30 minut góra dól 200 g jeżyn przekładam do rondelka, dodaję dwie łyżki cukru i gotuję na wolnym ogniu aż sos zrobi się gęsty. Przecieram go przez sitko
wesoła kuchnianiego osuszone żeberka. Powinny się z każdej strony elegancko przyrumienić. Na już rumiane wylewamy sos ostrygowy i Srirachę. Mieszamy dokładnie aż wszystkie żeberka otoczą się przeźroczystą glazurą i jeszcze 2-3 minuty smażymy. Zdejmujemy z patelni, trzymamy w cieple. W miseczkach rozkładamy ugotowany makaron, na nim porcję karmelizowanych żeberek. Wlewamy bulion. Grubo kroimy szczypior i chili. Wkładamy do bulionu nacięte(...)kulek ziela angielskiego 1 papryczka chili suszona 1 łyżka ziarnistego kolorowego pieprzu DO KARMELIZOWANIA ŻEBEREK 2 łyżki oleju kokosowego lub sezamowego 1 łyżeczka Srirachy 3-4 łyżki sosu ostrygowego DO PODANIA makaron udon (korzystam z TEGO ) lub soba (uwielbiamy TEN ) szczypior podprażony na suchej patelni sezam jasny i ciemny świeże zielone chili (nie zabije smaku zupy swoją ostrością
Karo in the KitchenSkładniki: 200 g makaronu casarecce, 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 170 g), 8 pomidorów suszonych, 1 łyżka kaparów, 2 łyżki ziaren słonecznika, 40 ml oleju rzepakowego, 30 ml oleju z pomidorów suszonych, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 30 g startego sera żółtego, listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)pomidorowe: w blenderze miksujemy pomidory suszone, kapary, słonecznik z dodatkiem olejów. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy tuńczyka odcedzonego z sosu i całość podgrzewamy delikatnie mieszając. Następnie dodajemy makaron i wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Na talerz nakładamy makaron w pesto pomidorowym z tuńczykiem, całość posypujemy serem i dodajemy listki świeżej bazylii. Doprawiamy pieprzem
Moniki Smakołykikulamy" w dłoniach małe pulpeciki, wykrawamy sobie porcję mięsa za pomocą łyżeczki od herbaty. Ukulane pulpeciki chowamy do lodówki na pół godziny. Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go jak zwykle. 4. Czas na sos. Na dno średniej wielkości garnka wylewamy trochę oliwy i dajemy łyżkę masła. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy do zeszklenia ze sporą ilością oregano. Na końcu dodajemy(...)zdjęciu), można drewnianą łyżką delikatnie je zamieszać. 8. Na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem gotujemy je około 25 minut. Po takim czasie powinny być gotowe. Sos powinien lekko bulgać. Pulpeciki podajemy z makaronem (ja zrobiłam bezglutenowe wstążki), posypane tartym serem np grana padano i przyozdobione świeżymi listkami bazylii
Kawa z mlekiemprzepisu. Na prawdę jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Porcja na 2 osoby Składniki: 170 g cukinii 100 g wędzonego boczku 150 g makaronu spaghetti 50 g tartego parmezanu sos 2 żółtka 3 łyżko śmietany 30% 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku Przygotowanie: cukinię należy zetrzeć na tarce i odsączyć(...)lekko zarumieniony. Następnie dodajemy cukinię lekko doprawiając solą i pierzem i smażymy wszystko ok 3 minut. Odcedzony makaron razem z kilkoma łyżkami wody z makaronu, dodajemy na patelnię do cukinii oraz boczku. Wszystko polewamy sosem ( wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą) na koniec posypując parmezanem. Smacznego
Niezły Młynekkalorycznie. Danie przygotowuje w bardzo prosty sposób i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Mięso wychodzi mięciutkie i soczyste, a z marynaty można przyrządzić pyszny sos. Reszta dodatków zależy od Was. U mnie świetnie sprawdził się makaron ryżowy ( Bio Fabijańscy ). (3 porcje) 1/2 kg podudzi z kurczaka (mogą być inne części) Marynata: 100 ml mleka 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka(...)/worek dokładnie zawiązać.) Piec około 45 minut w 180 stopniach. Ostatnie 10 minut pieczenia powinno odbywać się w rozciętym rękawie/worku - aby mięso lekko podrumieniło się. Powstały sos idealnie nadaje się do makaronu, ryżu lub innych dodatków - można go przecedzić
Di gotuje