makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:307/815)

Tajska zupa kokosowa Tom Kha Gai z boczniakami 146

proszku 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 1 papryczka chili 1 czerwona papryka 1 łyżeczka cukru trzcinowego sok z 1 limonki 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżki oleju kokosowego 250 g świeżych boczniaków 200 g makaronu ryżowego * PRZYGOTOWANIE W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Wrzuć grubo posiekane: cebulę, czosnek oraz imbir. Smaż przez 5 minut. Następnie dodaj trawę cytrynową(...)plasterki paprykę chili i pokrojoną w paski paprykę czerwoną. Wlej mleko kokosowe i gotuj kilka minut, aż papryka zmięknie. Następnie zupę dopraw sokiem z limonki i sosem sojowym. Do talerzy włóż makaron ryżowy oraz boczniaki, zalej gorącym bulionem i posyp posiekaną natką kolendry

Food Square
Makaron z kiełbasą, cukinią i papryką 115

kiedy musimy podać coś na szybko. Składniki (na 3-4 porcje): 2 pętka kiełbasy, najlepiej podwawelskiej 2 cebule 1 średnia cukinia 1 duża czerwona papryka 200g drobnego makaronu 5 łyżek gotowego, pikantnego sosu paprykowego, może być Ajvar sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki oleju   Zagotowujemy garnek z dobrze osoloną wodą na makaron. Gotujemy makaron(...)wrzucamy cukinię i mieszając, smażymy wszystko razem, już tylko przez chwilę – maksymalnie 5 minut.   Po tym czasie smażenia wszystkich składników, makaron powinien być już ugotowany. Dodajemy go na patelnię, może mieć odrobinę wody, razem z sosem paprykowym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy.   Danie jest gotowe, podajemy je gorące.   Powrót

Smaczna Strona
Spaghetti z mięsem i marchewką 152

głównym składnikiem, poza mięsem, jest marchewka. Sos jest pyszny, delikatny, aromatyczny, lekko słodkawy. W moim domu gości od lat, ale nieustannie mnie zachwyca. Połączenie mięsa, oregano i marchewki daje sos, który zachwyca prostotą, smakiem i aromatem :) Składniki (4 duże porcje): 500 g mielonej łopatki 3 łyżki oleju rzepakowego 1 czubata łyżka naturalnej Vegety (warzywa i przyprawy, bez glutaminianu sodu(...)drobną kostkę i całość gotujemy jeszcze około godziny.  W międzyczasie sos próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie. Podajemy z sosem. Smacznego

Smak mojego domu
Stir-fry ze szparagami, groszkiem cukrowym i makaronem soba 152

szalotki 2 – 3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu (można zastąpić 1 łyżką brązowego cukru) 1 łyżka sosu ostrygowego sól himalajska, świeżo zmielony kolorowy pieprz opcjonalnie – nasiona sezamu Wykonanie: Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Przygotuj wszystkie składniki: Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój(...)cukrowy, smaż kilka minut. Następnie dodaj szalotkę i smaż do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj sos sojowy, miód i sos ostrygowy, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj makaron. Całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj, smaż 2 – 3 minuty i wyłóż do miseczek. Posyp nasionami sezamu. Smacznego

Moja pasja smaku
Zupa z karkówki wieprzowej 199

wieprzowej 2 duże marchewki mały seler duża cebula por (biała część) 1 l bulionu drobiowego 1 łyżka masła czosnkowego 1 łyżka przyprawy do potraw chińskich 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz makaron (ulubiony) lub ryż garść liści selera naciowego Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i seler obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w piórka(...)karkówkę (obtaczamy w łyżce sosu sojowego) i cebulę w kostkę. Warzywa i mięso podsmażamy na łyżce masła czosnkowego ,oprószamy przyprawą. Smażymy jeszcze chwilę ,po czym zalewamy bulionem drobiowym. Gotujemy do miękkości mięsa. Do smaku doprawiamy sola i pieprzem. Zupę podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Makaron razowy w ostrych pomidorach 153

Składnikina 2 porcje:  100 g makaronu spaghetti razowego, 1 łyżeczka sosu worcetershire, 1 duży pomidor, 4 ząbki czosnku, 5 pomidorów suszonych, 8 szt. kapary, 6 oliwek, 1 łyżeczka słonecznika, 1 łyżka oliwy z oliwek, bazylia, pieprz, suszone papryczki chili, 1 plaster sera żółtego. Przygotowanie: Makaron gotujemy w wodzie, bez soli, na al dente. W tym samym czasie, pomidor sparzamy(...)pomidory suszone w paskach, kapary i oliwki w plasterkach. Całość smażymy ok. 3 min. Następnie dodajemy, papryczkę chili, bazylię, pieprz i sos worcetershire. Całość podgrzewamy przez kolejne 2 min. często mieszając, tak aby wszystkie składniki smakowo się zmieszały. Makaron odcedzamy, dodajemy do pomidorów i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz, posypujemy serem pokrojonym w paseczki. Smacznego

Moniki Smakołyki
Lasagne bolognese 276

dowolnie urozmaicić o ulubione składniki i zawsze wyjdzie nam pyszne i syte danie, które spokojnie można przygotować na obiad na 2 dni.  Składniki na 4 porcje:6 plastrów makaronu lasagne świeżego (250g)0,5 kg mięsa mielonego500 ml passaty pomidorowej70 g koncentratu pomidorowego1 łyżeczka bazylii1 łyżeczka oregano1 łyżeczka słodkiej paprykiszczypta ostrej papryki Sól, pieprz2 ząbki czosnku1 cebula150 g sera(...)proszku. Przygotować beszamel. Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć zalać mlekiem i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Wyłożyć na spód trochę sosu beszamelowego, na to makaron, na to mięso mielone, na to beszamel i posypać odrobiną startego sera żółtego. Czynność powtarzać, a na wierzch wyłożyć resztki sosu beszamelowego i posypać resztką sera żółtego.Piec

Fabryka pomysłów
Orechiette con cime di rapa- makaron z liśćmi rzepy 196

Zapowiadany klasyk kuchni apulskiej, uszka z liściastą rzepą(dlatego też odnosząc się niej będę używała rodzaju żeńskiego). O cime di rapa pisałam już tutaj. To zielsko

Mia Cucina Sofieta
Spaghetti Vongole 160

chili 10-12 pomidorków koktajlowych szklanka wina różowego szklanka świeżej natki pietruszki Przygotowanie: Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy wg zaleceń na opakowaniu. Od momentu wrzucenia makaronu do wody możemy się zająć przygotowaniem sosu. Na patelni rozgrzewamy olej (dobrze mieć aromatyzowany np. chili, jeśli nie - to dodajmy świeże na patelnię). Wrzucamy także pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Wsypujemy natkę(...)być gotowy. Odcedzamy i zaglądamy do małży. Powinny się już otworzyć. Gdy to już nastąpi odkrywamy i chwilę pozwalamy im odparować, by wino się zredukowało. Wrzucamy makaron i z minutę pozwalamy mu nasiąknąć sosem. Przekładamy na talerz. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy jeszcze odrobiną natki

Karczma Honorietty
W drodze do Azji... MAKARON Z KREWETKAMI (...) I SEZAMEM 200

dość już tej pisaniny. Więc chodźcie ze mną! Do Azji. MAKARON  Z KREWETKAMI, POREM, PAPRYKĄ,  SEZAMEM I CZOSNKIEM. (przepis inspirowany kuchnią wschodnioazjatycką;dokładnej inspiracja stąd: Kwestia Smaku.) gniazda makaronowe pełnoziarniste (tego typu: klik) 20 krewetek 3 ząbki czosnkupapryczka chili2 czerwone papryki1 zielona papryka1 duży porpęczek posiekanego szczypiorku sos sojowyolej roślinny olej sezamowy3 łyżki sezamu Sos:5 łyżek sosu(...)krewetki. Następnie dodaję paprykę,chili. Smażę ok. 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaję krewetki,po czym podlewam łyżkąoleju sezamowego. Do tego wrzucam odcedzony makaron, smażę razem kilka minut, dodajęsezam, szczypiorek. Podsmażam. Całość zalewam sosem, duszę chwilę razem i podaję na gorąco.SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie,Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Piersi kurze w pysznym sosie 124

Można zastąpić śmietanę jogurtem greckim. Gdyby sos był za rzadki zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Następnie powoli wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu. Można podać to danie z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Ja ugotowałam młode ziemniaki w skórkach. Ugotowane ziemniaki podałam na talerzu razem z mięskiem i sosem. Pycha, polecam

Kuchnia Pokoleń
Oryginalny włoski sos pomidorowy. 190

jest prosty w przygotowaniu, ale co najważniejsze, ma bogaty smak i trudno mu się oprzeć. Jest pyszny. Idealny do makaronów, pulpetów, zapiekanek, a nawet jako baza do pizzy (przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ ). Bardzo polecam! Składniki na oryginalny włoski sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1/2 małego selera 1 marchewka 500 g pomidorów (poza sezonem

Rozpustne gotowanie
muszle faszerowane 133

obiad lub kolację np.walentynkową. Danie proste, choć odrobinę pracochłonne- najwięcej czasu zajmuje nadzianie muszli. Można je przygotować wcześniej a potem tylko upiec. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym i sałatą. Składniki: 250 g makaronu duże muszle 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku duża kulka mozzarelli (125 g) 2 łyżki czarnych oliwek słoik sosu słodko-kwaśnego sól pieprz(...)słodka i ostra papryka  łyżka oleju Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.  Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso, podsmażyć kilka minut. Przyprawić pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Do mięsa dodać 1/3 słoika sosu i dokładnie wymieszać, wystudzić. Resztę sosu przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Muszle nadziać farszem i ułożyć na sosie. Oliwki pokroić w plastry

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), warzywami, fetą i kuminowym jogurtem 215

czyli takim w kształcie ziarenek ryżu, dlatego od razu pomyślałam, że świetnie nada się do sałatek. Można nim zastępować ryż, kaszę bulgur, kuskus czy drobny makaron. Zupy, gulasze i wszelkie inne dania z sosem z dodatkiem kuskusu izraelskiego będą fajnie wyglądać i zyskają ciekawą teksturę. Ja przygotowałam sałatkę zupełnie nietradycyjną, ale bardzo pyszną :) Sporo się w niej dzieje. Moghrabieh połączyłam(...)czasu różowego hummusu wiem również dobrze, że to wspaniałe warzywo wprost kocha dodatek kuminu. Sałatka spokojnie starczy Wam za posiłek. Mamy i makaron, i białko w postaci sera oraz orzechów, mnóstwo warzyw i do tego pełny smaku sos. Możecie spokojnie zabrać ją na lunch do pracy lub szkoły, polecam Wam jedynie zapakować sos osobno i wymieszać z sałatką tuż przed

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti zapiekane z klopsikami i mozzarellą 107

kulka mozzarella Galbani Sól, pieprz do smaku Mąka do obtoczenia Olej do przesmażenia Sos: 200ml pomidorowej passaty 1 mały słoiczek suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 mała cebula Świeże zioła: bazylia rozmaryn i oregano Sól, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy Dodatkowo: 350g makaronu spaghetti 1 opakowanie mozzarella Galbani Sposób przygotowania: Mozzarellę kroimy na ok jednocentymetrowe kawałki. Składniki na klopsiki(...)suszone pomidory. Podgrzewamy, by zredukować nadmiar wody. Makaron gotujemy ciut krócej niż na opakowaniu. Ma być twardszy niż makaron aldente. Odcedzamy i jeszcze ciepły mieszamy z sosem pomidorowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pomiędzy makaronem układamy kulki mięsne, a na wierzchu kładziemy plastry pokrojonej mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 30 minut. Podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie