makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:305/815)

Tagliatelle ze szpinakiem 183

Dzień Dobry z rańca! :) Dzisiaj mam dla Was szybki obiad, makaron tagliatelle ze szpinakiem w sosie śmietanowym. Kto ma ochotę?! Zapraszam :) Składniki: 1/2 opakowania makaronu tagliatelle 250 g świeżego szpinaku baby 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanej cebuli 200 ml śmietanki 18 % (lejącej) 4-5 pomidorków koktajlowych na pół sól pieprz oliwa Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu. Na oliwie poddusić cebulę

Trufelkowo
Kurczak zapiekany z ananasem 435

lepiej niż ten puszkowany. Jeżeli ktoś potrzebuje wskazówek jak należy obrać ananas zapraszam tutaj - - - > Ananas Polecam również inne przepisy na danie z kurczakiem: Kurczak w czosnkowym sosie Kurczak w białym winie Makaron cannelloni nadziewany kurczakiem Kurczak barbecue  Kurczak w miodowym sosie  Naleśniki zapiekane z kurczakiem Kurczak w sosie miodowo musztardowym Szybki sos z kurczakiem Szaszłyki na grilla

Delusional Trine
Makaron z warzywami 141

tego w zależności ile macie osób na obiedzie możecie dowolnie modyfikować ilości, także rodzaj makaronu. Możecie zastąpić go makaronem bezglutenowym lub penne, świderki, do woli. Chodzi o sos, który w połączeniu z makaronem świetnie smakuje. Smacznego już dziś:) Składniki: 250 g makaronu kolanka 1 duży pomidor pokrojony w kostkę garść zielonego mrożonego groszku połowa średniej cukinii pokrojonej w kosteczkę

Zasmakuj Kuchni
Kurki na maśle z natką pietruszki 159

przygotowanych kurek z patelni przygotować samodzielne danie obiadowe, wystarczy do kurek na patelni dołożyć ugotowany al dente makaron, wlać słodką śmietankę i zagotować, utworzy się pyszny sos kurkowy ze śmietaną i makaronem. Podobny przepis na letnie kurki z pietruszką znalazłam przeglądając ostatnio książkę „Smaki z Fjällbacki” Camilli Läckberg mojej ulubionej skandynawskiej autorki kryminałów. Ta książka nie jest kryminałem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Boeuf Strogonow (Stroganow) 148

dusić. Następnie zawartość patelni dołożyć do garnka z prawie miękkim mięsem, przyprawić i dusić do miękkości. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną sosu z mięsa i zagęścić sos. Zagotować. Podawać z pieczywem, makaronem lub kaszą. Ja połowę porcji zamroziłam (bez zagęszczania sosu). Podana w przepisie mąka i śmietana do sosu przewidziana jest na całą porcję mięsa. *Historyjka jest fikcyjna

Posadzone i zjedzone
wegańska zupa tajska na mleku kokosowym 133

TYLE TOFU, TYLE SZCZĘŚCIA!  Nic mi więcej nie potrzeba :D SKŁADNIKI: 1/2 puszki mleka kokosowego 500 ml wody 1/2 szklanki cieciorki 50 g makaronu ryżowego marchewka łodyga selera naciowego papryczka chili 2 łyżki sosu sojowego 2 grzyby mun 2 ząbki czosnku kawałek imbiru garść kiełków bambusa ziarno kardamonu przyprawy: kurkuma, papryka słodka, curry, pieprz ziołowy, czarnuszka + piramidka smaku WYKONANIE(...)paski, wrzucamy do garnka z wodą (gotujemy na małym ogniu ok 15 min) ciecierzycę gotujemy osobno do miękkości do gotujących się warzyw dodajemy mleko kokosowe, sos sojowy i przyprawy- gotujemy ok 8 min przygotowujemy makaron sojowy- wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 5 min zupę podajemy z makaronem i ciecierzycą

healthy dreams
Makaronowe Rurki z Pesto i Tuńczykiem 149

SKŁADNIKI: 1 Puszka Tuńczyka w Sosie Własnym 20 dag dowolnego makaronu 1 słoiczek pesto pomidorowego ok 10 zielonych oliwek 10 dag sera żółtego  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron gotuję tak jak na instrukcji na opakowaniu  Tuńczyka odcedzam z wody dodaję do miski Do tuńczyka dodaję pesto  Oliwki kroję w talarki  Ser żółty trę na tarcę o grubych oczkach

Gotowanie Patki
Sosy 194

potraw z makaronem czy ryżem, zawsze dobry - SOS SEROWY: 100-200 g sera pleśniowego  łyżeczka masła odrobina białego, wytrawnego wina około 50ml 50ml śmietanki słodkiej i gęstej18% sól, pieprz do smaku bazylia   WYKONANIE: Ser wkładamy do rondelka, na dno wlewam odrobinę wody i masło, podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy(pamiętajmy że ser może szybko przywrzeć

Kuchnia Beaty
Makaron z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym 109

delikatne, że „dojdą” od samej pary) około 3 minuty. Po tym czasie szparagi odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie kroimy je na około 3-4 cm kawałki. Makaron gotujemy al dente według czasu podanego na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju, dodajemy odrobinę masła i wkładamy kurczaka. Gdy się usmaży zdejmujemy mięso z patelni i chwilowo(...)sosu kurczaka oraz szparagi, a moc palnika zmniejszamy do minimum. Podgrzewamy całość przez krótką chwilę, po czym zdejmujemy z palnika. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Do zredukowanego sosu dodajemy również ugotowany makaron i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Posypujemy resztą natki pietruszki. Całość delikatnie mieszamy. Uwagi: Filety z kurczaka kroimy na plastry, dlatego lepiej sprawdzą się mniejsze sztuki. Jeśli lubicie mięsny

Smaki Na Talerzu
Muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie 232

czosnkowym sosie. To kolejne, banalnie  proste danie którym moje dzieci się zajadają a ja cenię dodatkowo za ekonomiczność czasową:) Muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie Do przygotowania potrzebować będziesz: 400 g makaronu typu małe muszelki 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym 1 szklankę soku pomidorowego 2 ząbki czosnku zieleninkę (opcjonalnie) Wstaw wodę na makaron i ugotuj(...)chwilę go podsmaż i dodaj rybę i sok pomidorowy. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i po kilku minutach zdejmij z ognia. Poczekaj chwilę na makaron (bo pewnie się jeszcze gotuje;), odcedź go i zalej przygotowanym sosem, wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i świeżą zieleninką np. szczypiorkiem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ostre spaghetti w sosie pomidorowym z nutą kakao 115

podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i passatę. Dusimy, aż sos nieco zgęstnieje, dodajemy kakao, chili i resztę przypraw. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z sosem i mieszamy. Spaghetti wykładamy na talerze i i posypujemy startym serem żółtym

e-PrzepisyKulinarne
Brokułowa sałatka z tuńczykiem 150

szkoły. Jest lekka, zdrowa i nie będziemy po niej głodni.  Z sosem tuńczykowym i jajkiem idealnie się komponuje. 1/2 brokuła 2/3 puszki tuńczyka w sosie własnym 3 jajka 10 oliwek czarnych 1 szklanka makaronu muszelki 5 pomidorków koktajlowych 4 suszone pomidory natka pietruszki sos: 1 łyżeczka musztardy Dijon 1/3 puszki tuńczyka sól, pieprz 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy(...)czosnek, oliwę i miksuje blenderem. Na końcu dodaję jogurt grecki mieszam łyżką i już nie miksuję. Na talerzu układam różyczki brokuła, dodaję makaron, połówki jajek, oliwki, pomidorki koktajlowe pokrojone i suszone pomidory, kawałki tuńczyka.. Sałatkę polewam sosem tuńczykowym

wesoła kuchnia
Pad thai z wołowiną 453

woka i rozdzielamy widelcem na mniejsze kawałki. Wszystkie elementy gotowe? To składamy całość do kupy. W woku na średnim ogniu ląduje ostatnia łyżka oleju kokosowego i makaron. Wlewamy do niego naszykowany sos, dokładnie mieszamy. Wrzucamy wołowinę, grzyby i ścięte jajka, dodajemy część kolendry i szczypioru. Mieszamy i smażymy wszystko do mocnego podgrzania.   Rozkładamy porcje pomiędzy talerze, posypujemy pozostałym szczypiorem(...)świeże chili i cząstki limonki do skropienia. SKŁADNIKI na 2 porcje 1 stek z łaty wołowej, 350-400g 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego ½ łyżeczki płatków chili 150g grzybów enoki, albo pieczarek lub boczniaków 250g ugotowanego al dente makaronu ryżowego 2 jajka 2 ząbki czosnku 4 pełne łyżki oleju kokosowego kawałek imbiru wielkości kciuka garść orzeszków ziemnych lub nerkowców, podprażone

Karo in the Kitchen
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 2 144

Restauracja Ichiran. Fukuoka  – Tonkotsu ramen z mięsem, zieloną cebulką i makaronem. Dzielnica Hakata. Kioto – stek z japońskiej wołowiny Wagyu. Restauracja Ume no Hana. Tokio – Sukiyaki, czyli gotowanie przy stole, w tym wydaniu "jesz, ile chcesz przez 2 godziny" (dokładki bez limitu). Do garnka z gotującym się sosem, wkłada się na kilkanaście lub kilkadziesiąt sekund cienko pokrojone mięso wołowe, boczek(...)przepiórka. Street food przy słynnej świątyni Fushimiinari z 1000 czerwonych bram. Kioto – kurczak grillowany. Kioto – Oden: mięso w kapuście, zimowa kuchnia japońska. Forma przypomina naszego gołąbka. Kioto – makaron z boczkiem i sosem pomidorowym, japońska kuchnia włoska. Shizuoka – Sauerkrau: niemieckie kiełbaski, kwaszona kapusta i niemieckie piwo. Wspomniany wcześniej Octoberfest. Tokio – Omuraisu: omlet z ryżem, proste domowe jedzenie. Meido cafe, Akihabara Kioto

Kuchcik gotuje
Sałatka z makaronem i tuńczykiem 103

się” – wtedy o wiele bardziej zyska na smaku. Jest idealna na wizytę gości, imprezę, piknik lub jako lunch do pracy. Polecam Składniki: 200 g makaronu np. kokardki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym kilka kawałków papryki konserwowej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej mała cebulka sól i pieprz   Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie przełóż do durszlaka(...)ociekł z wody. Z puszki z tuńczykiem odlej sos, a następnie rozdrobnij rybę widelcem. Paprykę pokrój w kostkę, a cebulkę posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj razem – tuńczyka, paprykę, kukurydzę, cebulkę, makaron oraz majonez. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na min. godzinę, by sałatka przeszła smakiem składników

Kulinarne S.O.S.
Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka 148

indyka ok. 700g - 1 cebula - 1 – 2 marchewki - 1 sałata rzymska - 1 papryka czerwona - 250g pieczarek brunatnych (powinny być grzyby mun) - 100g makaronu ryżowego - puszka kiełków fasoli - 3 ząbki czosnku - kawałek (2 cm) świeżego imbiru - sos sojowy - sos ostrygowy - olej sezamowy - pieprz czarny świeżo mielony - olej do smażenia (rzepakowy, z pestek winogron arachidowy) Dodatkowo: - sos słodko kwaśny do sajgonek(...)wrzątkiem (trzymamy pod pokrywką). Po tym czasie makaron odcedzamy. Do pieczarek przekładamy mięso – łączymy składniki. Patelnię zdejmujemy z gazu. Dodajemy pokrojoną w paski sałatę rzymską oraz makaron i kiełki fasoli. Doprawiamy sosem sojowym, ostrygowym i zmielonym pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do przestudzenia. Arkusze papieru ryżowego moczymy (użyłam dużej patelni) przez 2 sekundy w ciepłej wodzie i kładziemy na drewnianej

mojewypiekiinietylko
Spaghetti carbonara 170

przez praskę (jeśli tłuszczu jest za mało, można dolać ok. łyżki oliwy).Żółtka delikatnie ubić ze śmietanką i serem, dodać usmażony boczek, doprawić solą i pieprzem. Sos wlać na patelnię, wymieszać. Dodać ugotowany makaron i podgrzewać przez chwilę na małym ogniu, do czasu aż sos stanie się kremowy i gęsty, uważając by nie zamienił się w jajecznicę. Podawać natychmiast.Smacznego!Wyliczenia

Obiad za dychę